YLEISIÄ KYSYMYKSIÄ

Tutustu ystävällisesti valmiisiin vastauksiin, ennen kuin lähetät toimitukselle kysymyksiä.

1. Sanaristikot.netiä koskevia kysymyksiä

1.1. Mikä Sanaristikot.net oikein on?

Sanaristikot.net on sivusto, josta ristikonratkojat löytävät ratkottavaa ja ajankohtaista asiaa ristikoista, historiaa ja perusasioita unohtamatta. Samalla he voivat saada täällä aiheeseen liittyviä ajatuksiaan julki keskustelut-palstalla tai pakinamuodossa. Erilaiselle sanaleikittelylle on monenlaisia ketjuja.

1.2. Kuka Sanaristikot.netiä tekee?

Sivut on kustantanut Sanaris Oy. Suunnittelusta ja toteutuksesta ovat Erkki Vuokilan ohella vastanneet vuonna 2003 Reima Mäkinen ja Petri Tuomola, jotka tunnetaan myös ristikkotaiteilijoina. Webmasterina ja uuden sivuston sekä HTML5-ratkontasovelluksen rakentajana on toiminut Joel Pöllänen. Flash-ratkontaohjelman on tehnyt Arto Pöllänen. Ristikkoarkiston päivittämisestä päävastuun kantaa Sakari Vuokila sekä sisällöstä Erkki Vuokila. Tärkeässä asemassa ovat myös kaikki keskustelut-palstan kirjoittajat ja pakinoitsijat.

1.3. Kenelle Sanaristikot.net on suunnattu?

Kaikille sanaristikoista jo pitäville tai tämän myötä niihin ihastuville.

2. Palvelussa julkaistavat ristikot

2.1. Kun ratkon ristikkoa omalla koneellani, joudunko pitämään nettiyhteyttä auki?

Poimittuasi ristikon selaimellesi voit katkaista nettiyhteyden ja silti ratkaista tehtävän loppuun. Palkintoristikon vastauksen lähettäminen vaatii kuitenkin yhteyden.

2.2. Millainen nettiyhteys minulla pitää olla?

Tällä asialla ei ole merkitystä. Hitaalla yhteydellä ristikoiden latautuminen kestää vain kauemmin kuin nopealla.

2.3. Voinko tulostaa ristikoita paperille kotona ratkottavaksi?

Voit, ratkottavan ristikon alta löytyvästä napista saat sen ladattua tulostettavana kuvatiedostona.

2.4. Onko näillä sivuilla palkintokilpailuja?

Emme juuri järjestä omia palkintokilpailuja. Jos julkaisemme ristikon, jonka palautusaika on vielä voimassa, voi ratkaisun oikeellisuuden tarkistaa vasta palautusajan selvästi loputtua ja niiden vastaukset voi lähettää toimituksiin nappia painamalla. Otamme mielellämme vastaan toiveita kilpailuista ja muusta yhteistoiminnasta, jollaista ratkojat haluaisivat.

2.5. Saako palvelussa julkaistuja ristikoita ostaa lehtinä tai kirjoina?

Lähes kaikki ristikot ilmestyvät tai ovat aiemmin ilmestyneet jossakin lehdessä.

3. Teknisiä ongelmia

3.1. Millaisen nettiselaimen tarvitsen jotta voin ratkoa tarjoamianne ristikoita?

Ristikoiden ratkominen uusimmalla HTML5-sovelluksella onnistuu kaikilla moderneilla selaimilla ilman ladattavia liitännäisiä. HTML5-sovellus toimii myös lähes kaikilla mobiililaitteilla, kuten älypuhelimilla ja tableteilla. Flash- ja Java-sovellukset toimivat myös vanhemmilla selaimilla, mutta vaativat Flash- ja Java-liitännäiset.

3.2. Mikä on puhelinnumeronne? Voinko soittaa ja kysyä neuvoa?

Sanaristikot.net on ilmainen palvelu emmekä valitettavasti voi järjestää käyttäjille puhelintukea. Voit ottaa toimitukseen yhteyttä täällä.

4. Muita usein esitettyjä kysymyksiä

4.1. Mikä on paras ristikkolehti?

Suomessa on kymmenkunta ristikkolehtien julkaisijaa ja useimmilla niistä on valikoimassaan useita lehtiä. Paras ristikkolehti on mielestämme laadukkaasti toimitettu ja sellainen, jonka tehtävien vaikeustaso on sopivan haastava ratkojan kannalta. Jos yksi lehti ei miellytä, ei kannata sen perusteella vielä tuomita koko ristikkolehdistöä.

4.2. Kuka ristikot oikein tekee ja miten se tapahtuu?

Lehdet tilaavat julkaisemansa ristikot yksityisiltä laatijoilta tai Sanarisin kaltaisilta yrityksiltä. Ensin laatija laittaa sanat ristiin ja miettii niihin sopivat vihjeet. Lopuksi laatimus piirretään puhtaaksi joko käsin tai tietokoneella.

4.3. Mitä eroa on kuvaristikolla ja sanaristikolla?

Sanaristikko on yleistermi kaikille tehtäville, joissa sanat menevät ristikkäin toistensa kanssa. Kuvaristikossa vihjeet ovat kehyksen sisällä ja yleensä osaksi kuvallisia. Sellaista sanaristikkoa, jossa vihjeet ovat ulkopuolella, kutsutaan usein leikillisesti höyryristikoksi sen vanhanaikaisuuden takia. Ilta-Sanomien höyryristikko, joka siellä kulkee ristisanan nimellä, on silti edelleen erittäin suosittu ja jos se puuttuu lehdestä tai esim. ruudukko ei sovi vihjeisiin, lehden keskus tukkeutuu puheluista. Esimerkkejä erilaisista tehtävätyypeistä löydät Sanariksen sivuilta.

4.4. Miten sokkokrypto ratkaistaan?

Kryptohan on tehtävä, jossa numero vastaa aina tiettyä kirjainta. Yleensä alkuun pääsee kuvavihjeestä. Sokkokryptossa ei ole yhtään vihjettä alkuun. Tällöin pitää etsiä sellaisia sanoja, joiden kirjainrakenne on niin harvinainen, että vaihtoehtoja on vähän. Esim. sana 6 12 12 6 12 voi olla ANNAN (YK:n pääsihteeri) tai ENNEN tai vokaali-konsonanttijakaumasta riippuen NIINI, TAATA, TUUTU tai VIIVI. Muita 6:n sisältäviä ruutuja katsoessa huomaa aika helposti, voiko kirjain olla V, koska siihen päättyy todella harva sana. Jos jossain kohdassa on kaksi kuutosta sanan alussa, se ei juuri voi olla konsonantti (harvinainen poikkeus on sana LLOYD, jossa on kaksi samaa konsonanttia alussa). Yleensä sokkokryptossa on laatijan sijoittamia tärppejä, joita kannattaa hakea päästäkseen alkuun.

4.5. Miten piilosanoja ratkotaan?

Tästä asiasta löytyy artikkeli täältä. Piilosanoja löytyy mm. Suomen Kuvalehdestä, Ilta-Sanomista ja Pelikaani-ristikkolehdistä.

4.6. Mistä voi kysyä neuvoa jos ei saa ristikkoa ratkotuksi loppuun?

Valitettavasti emme voi vastata erikseen kysymyksiinne. Keskustelupalstallakin on tietyt sääntönsä. Yleensä vihjeitä annetaan vasta vastausajan päätyttyä.

4.7. Miten saisin yhteyden muihin ratkojiin?

Sanaristikkoharrastajilla on oma yhdistys Sanaristikkoseura Sanasepot ry. jolla on paikallistoimintaa monessa kaupungissa. Löydät seuran osoitteesta sanasepot.fi.

4.8. Mitä kaikkia erilaisia ristikoita on olemassa?

Veikko Nurmi jakaa ristikot kirjassaan "Sanaristikoiden maailma" kahteentoista eri luokkaan. Erilaisia tehtävätyyppejä on useita kymmeniä. Sanaristikot.netissä ja osoitteessa sanaris.fi on esitelty näitä iso liuta.