KESKUSTELUT > KETJUJEN KOOSTEET > RISTIKON RATKOMINEN TABLETILLA

9369. Ristikon ratkominen tabletilla

Tapio18.8.2017 klo 13:41
Sanaristikot.net ristikoita on ihan kiva ratkoa tabletilla.

Mikä olisi paras piirrosohjelma Android-tabletille ajatellen ristikoiden ratkontaa? Pitäisi olla helppo kirjainten valinta tai kynällä helppo kirjainten piirtäminen (ja kumitus).
2. iso S19.8.2017 klo 12:39
Siis tämän saitin ristikoita on jo kiva ratkoa tabletilla ja ongelmana ovat muuta kautta löytyvät nettiristikot, jotka ovat kuvamuodossa eikä valmiina käyttöliittymänä ja paperikustannuksiakin pitäisi säästää?

Ratkaisua ongelmaasi en osaa sanoa, mutta voin kuvitella oletetun ratkaisun kanssa olevan ongelmia. Mikään pc:n Paint-ohjelman tapainen ei tule kysymykseen. Teknisesti ihan helppo kopioida kuva ohjelmaan, säätää kirjainten koko sopivaksi, valita tekstityökalulla ruutu ja kirjoittaa siihen kirjain. Periaatteessa yntä helppoa on kumittaminen: valintatyökalulla valitaan poistettavan kirjaimen kattava alue ja tyhjennetään se delete-näppäimellä. Käytännössä tämä on raivostuttavaa näpräämistä ja jälki on vinksin vonksin. Kokeilin pienellä Metsälehden ristikolla ja jos ratkominen olisi tuollaista niin lopettaisin koko homman.

Ongelma on se, että käytettävään ohjelmaan pitäisi pystyä siirtämään ristikon kuva ja ohjelma pitäisi saada ymmärtämään ruudukon käsite. Ruudukossa pitäisi pystyä liikkumaan nuolinäppäimillä ja/tai kursorilla tai vastaavalla tavalla osoittamalla. Pc:n ja Excelin käyttäjälle tulee heti mieleen mikäpä muu kuin Excel. Sehän on synnynnäisesti ruudukkoa ymmärtävä ja siihen voi kopioida kuvan. Tarvitsee vain säätää rivin korkeus ja sarakkeen leveys niin että solun mitat vastaavat ristikon ruudukon mittoja. Tähän asti kaikki hyvin, mutta kuvan päälle ei voi kirjoittaa! Takaisin piirustuspöydän ääreen.

Vastaavia ongelmia on epäilemättä myös tablettiin saatavilla olevissa ohjelmissa. Asettaisin toivon sellaiseen missä voi piirtää ja kumittaa kynällä. Silloin ohjelman ei tarvitse ymmärtää ruutuja.
3. Jiikoo19.8.2017 klo 14:54
En käytä ristikoiden ratkomiseen tablettia, läppäriä (Windows 10) satunnaisesti kylläkin. Tänään löysin tämän saitin arkistosta Metsälehden ja Taloustaidon ristikot, joissa oli vielä ratkaisuaikaa jäljellä. Metsälehden ristikon onnistuin täytettynä lähettämään, mutta Taloustaidon ristikkoa en. Mistähän kiikastanee?
4. Tapio19.8.2017 klo 15:00
Piirtämällä ja kumittamalla mielestäsi sitten parempi yrittää kuin kirjaimia valitsemalla. Tabletin kynä voisi ekä vallan hyvin soveltua kirjainten piirtämiseen (ainakin jos kuvaa isontaa). Ajattelin, olisiko kellään ennestään kokemusta Android-piirrosohjelmista kynää käyttäen. Ohjelmia on ihan hirveästi, eikä oikein tiedä, mitä kokeilisi. Kuvittelisin homman muistuttavan tietokoneella piirtopöydän kanssa toimimista.
5. huhu19.8.2017 klo 15:04
Hanki piirtoheittimelle tarkoitettuja läpinäkyviä paksuhkoja muovikalvoja. Kiinnitä teipillä tabletin näytön päälle ja kirjoita siihen whiteboard-tussilla, jonka jäljen voi pyyhkiä pois. Tussi ei läpäise kalvoa, joten tabletin näyttö on turvassa.

Kalvosta voi ottaa paperikopion, jonka voi(nee) palauttaa, jos kyseessä on palkintoristikko.
6. Tapio19.8.2017 klo 15:22
Tuo idea ei toimi, koska ristikon kokoa täytyy vaihdella.
7. Tapio19.8.2017 klo 15:47
Asensin yhden piirrosohjelman, johon voi tuoda kuvia. Kynällä voi piirrellä aika hyvin kirjaimia (tekstin käyttö ei todellakaan ole toimiva idea), mutta kumistuksen kanssa on varmaan opettelua. Kerron vähän myöhemmin kokemuksia, mutta ensituntuma positiivinen - suosittelen kokeilemaan
8. Tapio19.8.2017 klo 16:35
Ohjelman valinta osui teknisessä mielessä nappiin (ohjelma kyllä aina pyytää ostaman pro-työvälineitä, mikä on ärsyttävää).

Autodesk Sketchbook varsin sopiva ristikon ratkontaan. Ristikon voi laittaa omaan kerrokseen ja lukita. Kumia voi sitten käyttää surutta eikä ristikko mene pilalle.

Pitäisi vain löytää ohjelma, joka muuntaa Pdf-tiedoston Jpg:ksi, jotta ristikon anatomian ristikoita voisi avata ohjelmalla. Ratkonta on siistiä. Ainut merkittävä haittapuoli paperiversioon nähden on kuvan siirtelyn tarve.
9. Funny19.8.2017 klo 16:46
"Tallenna kuva nimellä" antoi Joonas Anttilan ristikosta 22.7. suoraan jpg-tiedoston.
10. huhu19.8.2017 klo 16:52
Jos sulla on Andoid, niin Googleplay ja hakusanaksi pdf to jpg. Siellä niitä on pilvin pimein.

Tai jos jos sulla on jokin muu käyttis, niin sama paikka, mistä hait tuon piirto-ohjelman ja sama hakutermi.
11. kallej19.8.2017 klo 17:47
Jiikoo 3. Kokeilin lähettää Taloustaidon ristikon ratkaisun ja kylä lähti. Aluksi ei kanssa meinannut lähteä, kun ristikosta puuttui yksi kirjain...
12. Tapio19.8.2017 klo 20:37
Asensin konvertterin. Kyllä paperinen on sentään paljon parempi. Ristikko pitää suurentaa niin, että siitä näkyy kerralla noin puolet (pienempään ristikkoon kirjoittaminen ei onnistu). Sinänsä on hauskempi kirjoitella kynällä kuin täyttää ristikkoa pöytäkoneella tai läppärillä.

Kovisten kanssa menisi kyllä hermot kuvan siirtelyn kanssa.
13. Ari19.8.2017 klo 21:09
Eikö valmiista ristikosta voi ottaa kuvaruutukopion kun sen laittaa ensin näytön kokoiseksi ja lähettää kuvan liitetiedostona?
14. Tapio19.8.2017 klo 21:13
Missään ei taida olla tapana ristikon lähettämistä liitetiedostona. On joko avainsanat tai koko lehden lähettäminen. Saakohan Android-tabletilla edes kuvaruutukopiota?
15. O19.8.2017 klo 21:23
12.
Eikö sitä kovista voisi kerran viikossa ostaa, eikä maksa paljon. (Tai lainata naapurilta.)
Ei menisi hermot kuvan siirtelyn kanssa.
16. Ari19.8.2017 klo 21:36
Jaa, luulin jotenkin että oli ongelmana myös ratkaisun lähettäminen. Mutta kuvan voit kokeilla ottaa painamalla samanaikaisesti virtanappia ja volumi pienemmälle päin sekunnin tai pari.
17. Tapio19.8.2017 klo 21:42
Tablettiratkonta voisi ehkä paremmin toimia piilisten kanssa. Täytyy joskus kokeilla. Voi olla, että sen kanssakin joutuu siirtelemään kuvaa liikaa.
18. ++juh20.8.2017 klo 14:13
LibreOfficessa ristikon saa taulukon alle:
http://ristikkotuumin.fi/tmp/sanaseppo-2017-2-muur istikko.ods

LibreOffice ei tosin taida toimia tableteissa.
19. Jiikoo20.8.2017 klo 15:45
kallej, kiitos vihjeestä! Yksi kirjain puuttui minultakin ja sen lisäämällä onnistuin. Enpä olisi juuri viitsinyt täyttää ristikkoani toistamiseen, mutta ihmeekseni löysin tuon eilisen, yhtä kirjainta vaille valmiin ratkaisuni avatessani ristikon esille tänään. Läppärini oli välillä täysin sammuksissa, joten vajavaisen ratkaisuni on täytynyt muhia jossakin Sanaris Oy:n serverillä, joka sitten osasi yhdistää ratkaisun minuun avatessani ristikon uudelleen.
20. Tapio20.8.2017 klo 20:09
Voihan se tallentua automaattisesti koneellesikin - Ari ehkä osaisi kertoa, minne tallentuu.

Mietin tässä, että piiliksissä tilanne taitaisi olla pahempi. Koko ristikko voisi ehkä olla esillä, mutta ristikon ja vihjeiden lukemisen välillä kuvaa pitäisi ehkä jatkuvasti siirrellä.

Idea oli, että aina ei tarvis olla esillä paperiristikkoa esim jollain reissulla. Paperinen on kyllä paras koska sen kanssa ei tarvitse siirrellä kuvaa lainkaan.
21. huhu20.8.2017 klo 21:00
Tapio: "Koko ristikko voisi ehkä olla esillä, mutta ristikon ja vihjeiden lukemisen välillä kuvaa pitäisi ehkä jatkuvasti siirrellä."

Miksi?

Otat ristikon välilehteen ja vihjeet toiseen, vaihdat vain välilehteä. That's it.
22. Tapio20.8.2017 klo 21:55
Toimii ristikkoarkistossa, mutta en saa sovellettua ideaa piirrosohjelmassa. Soveltaminen ehkä vaatii lisätyökaluja, että saa kopiotua palan ristikkoa uuteen kerrokseen, jonka sitten piilottaa ja poistaa piilosta.

Kokeilin vielä täyttää ristikkoa suurentamatta sitä - pystyin piirtämään siedettäviä kirjaimia. Jos sietää vähän pienen kuvakoon, ristikon anatomian ristikoita voi vallan hyvin ratkoa tabletilla, jos omistaa tabletin/kännykän käyttämiseen tarkoitetun kynän (sormin on turha yrittää kirjaimia piirrellä).
23. Tapio20.8.2017 klo 22:32
Ostin lisäosan. Nyt piiliksiä voi ratkoa niin, että ottaa ristikosta toisen kopion ja toisessa kopiossa leikkaa vihjeet irti ja siirtää vihjeet ylemmäksi. Sitten vaan välillä piilottaa ja näyttää vihjeet tarpeen tullen. Ristikon ratkomiseen lisäosaa ei tarvita.
24. ++juh20.8.2017 klo 22:44
AndrOpen Office osaa lukea ods-tiedostot kutakuinkin oikein, joten sillä voi ratkoa Android-tabletissa vaikkapa tuota muuristikkoani. AndrOpen Office on kuitenkin mainosrahoitteinen, joten suosittelen luomaan uuden käyttäjän, asentamaan ohjelman vain uudelle käyttäjälle ja käyttämään sitä vain off-line-tilassa.
25. Tapio21.8.2017 klo 15:03
Mitenkä sillä kohdistaa kirjaimet ruuduille - pitänee arvioida sopiva fontti ja laittaa välilyöntejä? Varmaa siisti lopputulos, mutta kuvittelisin vähän kankeaksi tavaksi.

Piirtämällä saa tekstin juuri sinne minne haluaa, joskin lopputulos näyttää viisivuotiaan kirjoitukselta.
26. Tapio21.8.2017 klo 16:46
Tabletilla ristikko ratkottaessa paras kuvankäsittelyohjelma olisi sellainen, jossa kirjaimiston saisi sijoitettua minne haluaa ja kirjaimet saisi haluttaessa raahattua ja tiputettua paikoilleen (tekstilaatikon käyttö on sen verran vaivalloista, että siitä ei tule mitään). Sellaista ohjelmaa tuskin löytyy..
27. Tapio21.8.2017 klo 17:18
Arin neuvoma kuvakaappaus ei onnistunut, mutta löysin ohjeet:

https://kayttoohje.fi/opasteartikkelit/kuvakaappau s-android-puhelimella-tabletilla/

"Kuvakaappaus Huawein ja Honorin puhelimella onnistuu pyyhkäisemällä sormella aivan näytön ylälaidasta alaspäin, painamalla ”Pikavalikot” ja tämän jälkeen ”Kuvakaappaus”."

Tuo toimi.
28. Ari21.8.2017 klo 17:51
Minulla on pikakuvakkeet, mutta kiitos vinkistä. Itsellä Huawei puhelin, jossa toimii molemmat.
29. Tapio21.8.2017 klo 20:27
Sama merkki, mutta jostakin syystä en onnistunut esittämälläsi tavalla virta- ja ääninapin kanssa. Eipä haittaa, kun toinenkin keino on olemassa.

Kokeilin piilistä. Selitykset mahtuu ihan hyvin ruudulle eli mitään kommervenkkejä ei kaivata. Piiliksissä ja pystymuotoisissa ristikoissa tabletti pystytasoon ja vaakamuotoisissa ristikoissa vaakatasoon ja kuvat skaalattuna mahd. isoiksi. Vain kokoaukeaman kokoiset suurristikot huonoja tabletille. Itse asiassa minulle suurin haitta tabletilla ratkontaan on se, että tablettia käyttää vaimo aika usein ja se on itse asiassa ennen kaikkea hänen.
30. Tapio21.8.2017 klo 20:57
Samaan tiedostoon voi pinota useitakin ristikoita. Autodesk Sketchbook on varsin käyttökelpoinen esim lento- ja bussimatkoilla ristikoiden ratkontaan. Suosittelen kokeilemaan!
31. Tapio2.10.2017 klo 15:46
Jos joutuu muuntamaan kuvaa, suurin ongelma sama kuin joskus paperilehdessä; kuva on liian epätarkka eikä yksityiskohtia erota vaan niitä joutuu arvailemaan. X2IMG jpg liian epätarkka. Muunnos saisi olla png:ksi, mutten meinaa löytää sille sopivaa ohjelmaa (ainakaan ilmaiseksi ja joka kokeilusta en haluaisi maksaa).

Ristikon anatomiassakin formaatti saisi olla png jpg:n asemesta, jotta tason lasku olisi vähäisempi.
33. Tapio2.10.2017 klo 20:01
Eka oli maksullinen, toka tuntui omituiselta. Kolmas käyttökelpoinen verkkosovellus, joskin s-postin käyttö tekee vähän kankeaksi. Kiitti.

Tosin löysin Googlen sovelluskaupasta parempilaatuisen jpg:n tuottavan sovelluksen.
34. ++juh2.10.2017 klo 20:19
Jos ristikko on "pdf-kuoressa" oleva bittikartta, niin se kannattaisi kaivaa (extract) sellaisenaan esiin vaikka pdfimages-työkalulla.

Imaise Xpdf tools, joka sisältää muitakin pdf-työkaluja.
http://www.xpdfreader.com/download.html

Online extractor:
http://www.extractpdf.com
35. Tapio2.10.2017 klo 20:46
Edellistä ei tabletille ja jälkimmäisellä laatu on huono ja kuva on käyttökelvoton.

Zamlarin laatu parempi, mutta piirrosohjelmalleni lopputulos huonompi kuin jpg:nä. Paras lopputulos piirrosohjelmalle PDF Image/ PDF kuva -niminen ohjelma. Olihan tässä kokeilua, mutta löytyi sentään tyydyttävä ratkaisu.
36. Ari2.10.2017 klo 20:58
34. Tapio 2.10.2017 klo 20:01
"toka tuntui omituiselta"

Mitä omituista tuossa oli? Näytti toimivan erinomaisesti kännykällä.
37. Tapio2.10.2017 klo 20:59
Jää kuitenkin kauas ++juh toisaalla näyttämästä laadusta

http://ristikkotuumin.fi/tmp/is-tallenna-vs-tulost a.png

tuon lastuisten kuvien kanssa tabletilla olisi aoka kiva ratkoa ristikoita - vähän opettelua vaatii, sillä kuva liikkuu vähän liiankin herkästi.
38. Tapio2.10.2017 klo 21:02
Arille 37 - en osannut käyttää.
39. Ari2.10.2017 klo 21:11
Olisiko antaa jokin linkki pdf:ään jossa tarkka kuva joka pitäisi saada hyvin näkymään, eli jolla voisi testata?
40. ++juh2.10.2017 klo 21:13
Lainaus: 36. Tapio 2.10.2017 klo 20:46
"jälkimmäisellä laatu on huono ja kuva on käyttökelvoton"

Mistä pdf-tiedostosta sait huonolaatuisen ja käyttökelvottoman kuvan?
41. Tapio2.10.2017 klo 21:21
Ristikon anatomian eräästä ristikosta.

Oikeastaan hieman harmittaa, kun millään käyttöliittymällä ei saa täysin tyydyttävää lopputulosta. Kuvalaadussa on aina ongelmia.

Ari voi ladata ristikon anatomiasta jonkun pdf:n. Tavoite on 38:n taso.
42. ++juh2.10.2017 klo 21:32
Lainaus: 42. Tapio 2.10.2017 klo 21:21
"Ristikon anatomian eräästä ristikosta."

Onko ihan mahdotonta kertoa, mikä tuo eräs ristikko on?
43. Ari2.10.2017 klo 21:47
Tapio, mitä tarkoittaa 38:n taso?
44. Ari2.10.2017 klo 21:52
Latasin anatomiasta, mutta se oli jpg-kuva, ei pdf.
45. Ari2.10.2017 klo 21:56
Täytyy sanoa että olen vähän ymmällä siitä, mitä Tapio yrittää tai haluaa tehdä. Mutta ainakaan ei ole järkevää ladata jpg-kuvaa ja tehdä siitä pdf jonka haluaa muuntaa png:ksi.
Ei siinä ainakaan laatu parane.
46. Tapio2.10.2017 klo 21:56
Otin ihan satunnaisen tehtävän ja poistin tiedoston. Ristkoiden viivat olivat osittain pois ja kuva erittäin karkea.

Ongelmana myös piirrosohjelma. Kokeilin Keräsen viimeisintä, joka on näytöllä terävämpi kuin piirrosohjelmaan tuotuna.Ongelmallinen A-kirjain erottuu, mutta vartijan väsymys erottuu huonosti.

Parasta olisi, ettei ristikoissa olisi hirveän pieniä detaljeja, joita on vaikea erottaa.
47. Tapio2.10.2017 klo 22:04
Arille. Anatomiassa vanhemmat tehtävät ovat pdf:nä ja niitä on tarve muuntaa. Tavoite saada pdf mahd. hyvälaatuinen kuva piirrosohjelmaan, mutta laatu jää suurin piirtein Apu-lehden nettiristikoiden tasolle eli toisinaan vaikea erottaa kuvan detaljeja.

38 taso tarkoittaa em kommentissa viitattua linkkiä ja siitä avautuvaa kuvaa - sen tasoista kuvaa nyt en saa ratkottavakseni.
48. Ari2.10.2017 klo 22:05
Toisin sanoen ongelmana onkin piirrosohjelmasi joka muuttaa kuvan pienemmäksi jotta se kykenee sitä käsittelemään. Vaihda ohjelma, ei ongelma muuten ratkea.
49. Ari2.10.2017 klo 22:11
Tulee todellakin tarkkaa ja siistiä jälkeä tuolla online-muuntimella jonka linkin annoin ja jota et osannut käyttöä. Testasin ja näen vihjeet kännykällä jopa paljon selkeämmin kuin pdf-muodossa.
50. Ari2.10.2017 klo 22:21
Tässä parista vihjeestä esimerkki kuinka selkeän kuvan antaa:
http://sanari.000webhostapp.com/kuvat/20171002_221 804.jpg
Jos rikon tekijänoikeuksia, poistan kuvan tuolta pikimmiten.
51. Tapio2.10.2017 klo 22:41
Tuosta puuttui viivoja, ei hyvä - yliterävöittämisyritys. No suurempi ongelma kuin PDF > toinen muoto ja siitä johtuva pieni tason lasku on piirrosohjelmasta johtuva tason lasku. Oikein kiva ohjelma muuten, mutta täytyy harkita jos yrittää kaivella parempaa. Kovin harvoin ristikon detaljit ovat merkitseviä, mutta joskus ovat, esimerkkinä alla oleva tehtävä:

http://www.sanaristikot.net/anatomia/IS170916/IS17 0916.jpg

Tuon kuvan laatu riittäisi ja käyttämäni PDF > JPG konversio tuo suurin piirtein tuon tason.
52. ++juh2.10.2017 klo 22:48
Autodesk Sketchbook (jota Tapio ilmeisesti käyttää) kutistaa minun 1600×2560 px -tabletillani tuon Keräsen 1500×1194 px -ristikon niin, että jos laite on pystysuorassa, kuvan leveys on 800 px, ja jos laite on vaakasuorassa, kuvan korkeus on 800 px. Todella avutonta.
53. Tapio3.10.2017 klo 08:48
Tuo on oletuskoko. Kokeilin uutta tuotua kuvaa ja määritin kuvakoon siksi, mitä ilmoitit Keräsen kuvan olevan - kuvan laatu on kunnossa. Nyt erotin selväst sen, että vartija torkkuu kättään vasten. Ilmaisversiolla ei kaiketi voi määrittää kuvakokoa.

Kyllä tuolla ohjelmalla on sikäli kiva ratkoa, että kun määrittää kuvakoon oikein, selkeys voittaa mennen tullen paperiversion ja printatun ristikon, jos ei tarvitse konvertoida. Anatomian Pdf > jpg muunnos oli selvästi huonolaatuisempi kuin Keräsen ristikko, mutta testiristikosta sai jotenkin selvää. Toin testissä ristikon samaan tiedostoon jossa oli Keräsen ristikko. Täysin tyydyttävää konveriota. en siis vielkään löyänyt, mutta kyllä nyt jotenkin pärjää.

Ainoa haitta minulla on se, että vaimokin käyttää tablettia.
54. Tapio3.10.2017 klo 09:05
Voisko ++juh laittaa kokeeksi jonkun IS digilehden koviksen nettiin tai antaa kuvan osoitteen - vaikka jonkun saman, mitä on jo anatomiassa, jotta voisi testata, miten ne toimisivat. Jos lopputulos on samaa luokkaa kuin viimeksi Keräsen kanssa, suosittelen ++juh (ja Pr) kokeilemasn IS-kovisten ratkontaa tabletilla - kynä maksaa 6€. Sormilla skaalaus (kuva kääntyy kyllänsamalla herkästi, joten vaatii opettelua) ja kynällä kirjaimet/kumitus. Ohjelmasta pitää ostaa täysversio (5€).
55. huhu3.10.2017 klo 12:49
Tapio, sinulle sellainen vinkki, että että kuvan laatu on juuri se, mitä palvelimelle on ladattu. Se ei siitä koskaan parane kun sen siirtää omalle koneelle. Toisesta säikeestä: Myös png on pakattu formaatti ja senkin laatu huononee aina tallennettaessa, kokeile jollain kuvalla. Avaa ja tallenna uudella nimellä. Toista se vaikkapa 20 kertaa. No, huononiko. Ainoastaan vektorigrafiikka ei huonone. CorelDrawlla tiedostomuoto CDR. Corelia minun käsittääkseni hyvin usea laatija käyttää, minulla on Freehand käytössä.

Noihin ei normikäyttäjillä ole kynsiä. Netissä on monia online-palveluja joilla voit muuttaa kuvaformaattia, esim https://www.youtube.com/watch?v=Q6u_bVcemiQ. Tuo muuntaa pedarin pingiksi. Ei muuta kuin kuukkeliin pdf to png tai johonkin muuhun formaattiin.
56. Jukkis3.10.2017 klo 12:57
Tuli väärää tietoa. Png on pakattu häviöttömästi, tallennettaessa ei muutu yhtään. Olisit itse kokeillut 20 kertaa, ei huonone.
57. huhu3.10.2017 klo 13:13
OK.
58. Tapio3.10.2017 klo 13:28
Kokeilin vielä uudestaan zanmarin kuvaa. Windows-koneella sain tietää kuvan koon, joka 3000 × 2021.

Piirrosojelmalle max koko on 2800 ja laitoin sen leveydeksi. Skaalasin kuvan sormilla maksimikokoiseksi. Lopputulos hyvä - voittaa ainakin paperiversion ja tulosteen. Lopputulos on hieman huonompi kuin 38:ssa linkitetyssä kuvassa, mutta ei merkittävästi.


Jos siis on tilannut IS-digilehden varmin tapa saada selvää ristikosta on ratkoa sitä digitaalisesti.


Toi zanmarin käyttö on kankeaa, joten toiveissa olisi löytää Android-sovellus Pdf > png, sillä jpg-muunnokseen en ole ihan tyytyväinen. Toki jos tietäisin, minkä kokoinen on syötettävä kuva, tilanne voisi olla parempi.
59. Tapio3.10.2017 klo 14:07
Ongelmana piirrosohjelmassa se, että jos kuvakoko on kovin iso, voi käsitellä vain yhtä kuvaa kerrallaan. 1500×1194 voi ladata monta kuvaa samaan tiedostoon. Oikeastaan tuo on optimikoko.
60. Tapio3.10.2017 klo 14:31
Toimiva kompromissi on 1500×2000. Kuvan laatu riittävä, mutta kuvia voi pinota. Täytyy vain lähettää zamzarille kerralla kaikki käännettävät tiedostot tai ainakin isommissa erissä.
61. ++juh3.10.2017 klo 15:14
Lainaus: 59. Tapio 3.10.2017 klo 13:28
"- - toiveissa olisi löytää Android-sovellus Pdf > png, sillä jpg-muunnokseen en ole ihan tyytyväinen."

Mikset käytä sitä X2IMG-sovellustasi? Asetuksista vain
"Output format": png
"Output image scaling": tarvittaessa isommaksi
62. Tapio3.10.2017 klo 15:55
En tajunnut tota. Kiitti. Nyt taisi löytyä sopivin konversio.
63. Tapio5.10.2017 klo 13:30
Sinänsä 1280×800 vakiokoko pitäisi riittää, sillä tuo vastaa suurin piirtein sanomalehtipaperille painetun ristikon tasoa - jos tarvitaan suurempaa pikselimäärää, ristikossa on paperille painettuna liian pieniä yksityiskohtia
64. Tapio6.10.2017 klo 14:52
Ratkoin äsken Passeli Pelikaanin näyteristikon, jonka voin ehkä joskus näyttää. Kuvan toin 1194×1500 kuva-alalle. Meinasin tulostaa, mutta oli kivempi katsella hyvälaatuista kuvaa. AInoa hankaluus oli zoomaus ja kuvan siirtely, sillä kuva kääntyi välillä poikittain ja jopa väärin päin. Olisi kiva, jos joku muukin kokeilisi ja kertoisi omia kokemuksiaan.
65. ++juh6.10.2017 klo 16:12
Preferences > Rotate Canvas
66. Tapio6.10.2017 klo 16:47
Kiitti. Otin pois käytöstä kuvan pyörityksen ja helpottaa jatkossa kun kuva ei tahattomasti pyöri. Täytyy tutustua näemmä tarkemmin ominaisuuksiin. Kuvan pyöritys ihan kiva tavanomaisessa piirtelyssä, mutta haitallinen rarkonnassa. No ny Autodesk on joka suheessa mitä mainioin väline ratkoa ristikoita tabletilla.
67. Tapio6.10.2017 klo 16:59
Taktiikkani on se, että yhteen luonnokseen otan enintään kolme kuvaa. Jokainen kuva lukitaan ja jokaisen kuvan päälle editorikerros, jossa on teksti. Ylimmäksi tyhjä lukittu kerros, johon siirrytään väliaikaisesti poistuttaessa - mihinkään tekstiin ei tule turhia viivoja tai vääriä kumituksia.
68. Tapio6.10.2017 klo 21:48
Kuvakaappaus
http://aijaa.com/5TJT25

Kirjoitus vielä 5-6-vuotiaan tasolla, muuta eipä haittaa
69. Tapio6.10.2017 klo 22:38
Onpa tullut nyt kaksi tehtävää ratkottua ja tykkään kovasti. Edut:

* näppärä koko - kivempi kuin paperi (paitsi ehkä silloin kun on kokoaukeamaristikko)
* kuvista saa selvää (ja värit oikein), jos otettu digilehdestä tai käytetty netin ilmaisristikoita
* kumi on aina saatavilla eikä ole tippunut esim. sohvan alle
* nettiavut saatavilla nopeasti (pitää vain ensin osata poistua ohjelmasta vetämättä ylimääräisiä viivoja)
* ristikoita voi napata netistä missä vaan tai niitä voi ladata valmiiksi riittävästi

Olen yrittänyt vähän houkutella kokeilemaan, mutta muilla innostusta ei liiemmin ole ollut.
70. Tapio7.10.2017 klo 09:13
Muutama asia unohtui
* tabletti on tukevampi kuin lehti. Jos lehteä ratkoo nojatuolissa sylissä, pitää laittaa alle tukilehtiä
* tabletti ei joka hetki vaadi kahta kättä, sillä rakensin wifiaseman paketista tukevan telineen, jonka voi laitaa mahan päälle, joten ristkon ratkomiseen riittää yleensä yksi käsi - vasenta kättä tarvitsen vain zoomaamiseen ja kuvan siirtelyyn (toki usein tuen hieman telinettä vasemmalla kädellä)
* jos tarvitsee muistiinpanoja, voi ottaa niitä varten uusia kerroksia
* kerroksissa voi tehdä jostakin alueesta kokeiluversioita
* aukioristikon näkee tarvittaessa kokonaisena ratkottaessa ristikkoa nojatuolissa (tabletti sattaa olla aukeamaristikoissa jopa merkittävästi lehteaä parempi tästä syystä - jos aukeamaristikkoa ei saa kokonaisena, tulee ylimääräistä askartelua) - täytyy joskus kokeilla
71. Tapio8.10.2017 klo 13:19
Pertti Oskalan piilikset toimivat paremmin paperiversioina, sillä vihjeitä ja ristikkoa ei saa mukavan kokoisena esille, koska vihjeet vievät niin paljon tilaa. Käytännössä paljon zoomausta ja/tai siirtelyä.

Ratkon moniväriset ristikot aina kun mahdollista tabletilla, mutta mustavalkoiset yleensä printattuna.
72. Tapio10.10.2017 klo 08:22
Kokeilin aukeamaristikkoa
http://sanaris.fi/wordpress/images/tekijat/piirtaj at/reima_makinen_esimerkkiristikko.pdf

Toimii varsin hyvin. Ratkonnan ainoa haaste - minulle itse asiassa mieluinen - on saada suhteellisen siistiä kirjoitusta. Kyse vähän samasta asiasta kuin opettelisi ajamaan polkupyörällä tai kirjoittamaan vasemmalla kädellä. Kirjaimet pitää piirtää mahdollisimman nopeasti - nopeammin kuin paperille, mikäli tarkoitus on saada edes kohtuullisen hyvä lopputulos. Vaatii harjoittelua, mutta jälki kyllä paranee koko ajan.
73. Tapio11.10.2017 klo 13:15
Jos aukeamaristikko on kahdessa osassa, alimpaa kerrokseen voi laittaa vasemmanpuoleisen sivun ja toiseen kerrokseen oikeanpuoleisen sivun (kolmas kerros ratkontaa varten).
74. Eki15.10.2017 klo 14:19
Yksi tavuviiva on kadonnut painettaessa. Alkoholivihjeestä.
75. Tapio15.10.2017 klo 16:40
ja viimeinen sana kai pitäisi olla "Suomeen" eikä "Suomen". Ehkä jatkossa pitää laittaa mahdolliset virheet Sanariksen palautelomakkeen kautta eikä julkisesti.
76. Tapio15.10.2017 klo 18:08
Kokeilin ristikkoarkiston yhtä Metro-lehden ristikkoa - ei kaivannut skaalaamista eikä zoomaamista (kuvakoko 1200×1500). Oli kivempi ratkoa piirrosohjelmalla kuin ristikkoarkiston html-ohjelmoidulla sivulla.
77. Tapio16.10.2017 klo 17:05
https://drive.google.com/file/d/0B9YpwvMo6OrReXJzZ XR2Z2tDSW8/view?usp=drivesdk

Tuo on eräs netistä löytyvä ilmaisristikko. Olisi kiva, jos joku voisi näyttää, miten on onnistunut. ++juh kohdalla vaikuttaa siltä, että hän on asentanut kertomani ohjelmat, koska tiesi niistä asioita, joita en itse huomannut. Kiitos ++juh ja Ari, jotka auttoivat toimivan ratkaisun löytymisessä.
78. Tapio18.10.2017 klo 11:20
Olennaisin ero paperilehteen verrattuna on se, että tabletilla kirjaimet pitää oikeastaan maalata eikä kirjoittaa. Kirjoitettaessa voi ottaa tukea alustasta, mutta maalattaessa ei (tabetilla tuen ottaminen zoomaa tai liikuttaa kuvaa ja taulua maalattaessa tuen ottaminen suttaisi teoksen). Kukaan ei voi maalata kirjaimia yhtä tarkasti kuin tehdä ne kirjoittamalla, mistä syystä maalattu kirjoitus ei koskaan voi olla yhtä hyvää kuin kirjoitettu kirjoitus. Lopputulos voi olla korkeintaan tyydyttävä.
79. Jaska18.10.2017 klo 13:17
Jos siis aiot pyrkiä kiitettävään, sinun on parasta lopetettaa tabletus.
80. Tapio18.10.2017 klo 16:39
Tekstin ei tarvitse olla kiitettävää. On vain hyvä, että hoksasin, mikä on ongelman ydin. Loin kokeeksi tekstiä kuulakärkikynällä maalaamalla ja tunne aika sama kuin tabletin kanssa. Itse asiassa Jaska tai kuka tahansa voi emuloida tabletille kirjoittamista luomalla tekstiä kuulakärkikynällä kirjoittava käsi irti paperista (toinen käsi pitää sen paikoillaan). Joissakin tilanteissa voi hieman ottaa tukea tabletin reunasta.

Yksi syy tabletin käyttöön on se, että mustesuihkukirjoitin lopetti paperin ottamisen sisään ja ostin käytetyn mustavalkolaserin. Voin ratkoa nettiristikoita värillisinä vain tabletilla.
81. Funny18.10.2017 klo 17:19
"Taulua maalattaessa tuen ottaminen suttaisi teoksen".

Taiteilijoilla on siihen ongelmaan apuvälineitä. Tukikeppi eli kikkakeppi sekä artist's bridge. Googlaapa, Tapio, ja katso kuvahaulla niin näet millaisia niitä on. Helppo värkätä itsekin jokin vastaava apuväline.

Kaikki tuo vaiva sentähden, ettet raaski ostaa uutta väritulostinta. Niitähän saa muutamalla kympillä. Tosin ihan halvinta ei ehkä kannata ostaa. Itse maksoin 20€ viime vuonna. Sekään ei tahdo enää ottaa paperia sisäänsä, mutta hieman auttamalla se lopulta suostuu. Paha ongelma tuossa laitteessa on myös värien kalleus.
82. Tapio18.10.2017 klo 17:30
Ja mustesuihkutulostimessa värikasetti ei toimi, jos unohtaa käyttää riittävän usein. Ihan piip noi mustesuihkukirjoittimet.

Jos tabletilla haluaisi loistojälkeä jokin tukiviritelmä pitäisi kehitellä - periaatteessa mahdollista mutta liikaa työtä.
83. Keila18.10.2017 klo 23:39
Ristikon teko on taidetta, sana- ja kuvataidetta.
84. Tapio19.10.2017 klo 08:55
Väsäsin jonkinlaisen artistin tuen (hieman pitää vielä parantaa). Sen kanssa saa nätimpiä kirjaimia. Sen kanssa ei ole pakko yrittää luoda kirjaimet mahdollisimman nopeasti ja kättä ei tarvitse kannatella. Haittana se, että tukea pitää jatkuvasti siirrellä.
85. Tapio19.10.2017 klo 13:07
http://aijaa.com/lIc0MO
http://aijaa.com/vqhi4W
86. Tapio19.10.2017 klo 16:32
Pojan mukaan teksti silläkin 7-vuotiaan tasoa eli aikasemman 5-6-vuotiaan tasoon ei tullut suurta parannusta.
87. Funny19.10.2017 klo 17:38
Onhan se edistystä, 7-vuotiaathan käyvät jo koulua.

Näppärän näköisen apuvälineen teitkin. Ja pieni askartelu on vaihtelua ristikoitten kanssa pähkäilylle, vai mitä?
88. HT19.10.2017 klo 18:05
Lainaus: 83. Funny 18.10.2017 klo 17:19
"Kaikki tuo vaiva sentähden, ettet raaski ostaa uutta väritulostinta. Niitähän saa muutamalla kympillä. Tosin ihan halvinta ei ehkä kannata ostaa. Itse maksoin 20€ viime vuonna. Sekään ei tahdo enää ottaa paperia sisäänsä, mutta hieman auttamalla se lopulta suostuu."

Onkohan HP Deskjet 2510? Itse maksoin sellaisesta 29.90 ja heitin lopulta mäkeen, kun en jaksanut tapella paperin sisääntunkemisen kanssa.
89. Tapio19.10.2017 klo 18:09
HP ja Canon ihan piip. Laseri maksoi enemmän.
90. Funny19.10.2017 klo 21:08
Ihan piip -tuotteilla HP ja Canon tuskin olisivat eräitä suurimpia tulostinvalmistajia. Molemmilla on suuri määrä erilaisia malleja, parempia ja huonompia. Omani on HP Deskjet 2130, jonka heräteostoksena hankin tavaratalon avajaispäivänä. Se lafka teki konkurssin muutaman kuukauden päästä, tulostimeni on sentään toiminut kauemmin.
91. Tuttu19.10.2017 klo 21:10
Meillä on kymmenen vuotta ollut Canpn MP250. Pelaa ihan hyvin, muste vain on kallista.
92. Tapio19.10.2017 klo 21:42
Se on yksi syy, miksi en mustesuihkukirjoitinta enää hankkinut.

Netin kautta saa hankittua paljon laadukkaita moniväriristikoita. Niiden tulostus tulee pidemmän päälle kalliiksi mustesuihkukirjoittimella. Laatu ei myöskään vastaa laadukasta digikuvaa ainakaan halvalla laitteella. Vähän olen ihmetellyt ettei kukaan muu ole kokeillut piirrosohjelmalla ratkontaa. Toki vaatii askartelua sopivan tuen tekemisessä ja harjoittelua.
93. Funny19.10.2017 klo 23:51
Halpa laitteeni tekee erittäin tarkkaa jälkeä, kun käytän parasta tulostuslaatua. Värien kulutusta en ole yrittänyt mitata, mutta ei luulisi yhteen ristikkoon paljon kuluvan, suurin osa pinnastahan jää valkoiseksi.

Mistä tiedät, Tapio, ettei kukaan muu ole kokeillut piirrosohjelmalla ratkontaa? Minä ainakin kerran huvikseni kokeilin, jälki oli aivan samanlaista 5-6 -vuotiaan tasoa. Harjoitus kuitenkin auttaa siinä, vähitellen käsi tottuu tekemään vakaampaa viivaa. Kokeilin myös näppäimillä kirjoittamista, onnistuu se niinkin.
94. iso S20.10.2017 klo 11:02
Minun printterini on HP7150. Se on ihan piip kun ei suostu hajoamaan, että voisi ostaa nykyaikaisen nopeammin hajoavan. Ostovuosi oli 2003 ja hinta 99,90 euroa. Jo hinnasta huomaa että myyjä oli Anttila, joka kesti vähemmän aikaa kuin laite. Ei se osaa skannata, kopioida, faksata eikä keittää kahvia, mutta on ottanut ja antanut paperia lukemattomia laatikollisia eli tuhansia arkkeja, kohtalainen osa niistä kahteen kertaan (kaksipuolinen tulostus). Käyttö on jokseenkin jokapäiväistä, joten mustekasetit eivät ole koskaan kuivuneet.

Ainoat murheet ovat mustekasettien saatavuus (ei kaikissa kaupoissa ja välillä lopussa muissakin) ja se, että kaksipuolisessa tulostuksessa kakkosvaiheessa se nielaisee joskus kaksi arkkia kerrallaan, jolloin sivujen järjestys menee pieleen. Puolivälissä täytyisi pitää luova tauko, että muste ehtii kunnolla kuivua.
95. Tapio20.10.2017 klo 14:53
Minulla syöttöongelman lisäksi ongelmana oli ohjauselektroniikan rikkoutuminen. Printteri tulosti niin, että noin tuuman jälkeen seuraava pätkä tulostui 1-2 milliä alempana ja seuraava taas ylempänä. Toisinaan tulosti lähes oikein. Kaikki mahdolliset viat 60 € maksaneessa laitteessa!
Ratkon siis joko tabletilla väreissä tai mustavalkotulostuksena. Vaikka kirjoitus on parhaimmillankin ala-astelaisen tasoa, muutamia selviä etuja tablettilla ratkottaessa on (ks. komm. 70-71).
Olisi toki kiva, jos piirrosohjelmassa olisi drag-and-drop-periaatteella toimivat kirjaimet. Tekstilaatikko on liian kömpelö käyttää.
96. Tuttu20.10.2017 klo 15:42
Mikähän on seuraava vempele, jonka ominaisuuksia ja vikoja Tapio alkaa selostaa!! Onkin jo kauan jauhettu tabletteja ja tulostimia!
97. Funny20.10.2017 klo 17:52
Toivotaan, että jotain löytyy. Ristikkokeskustelut ovat menneet niin vaisuiksi, että aina tämä niistä voiton vie. Tuskin muuten Tuttukaan täällä pistäytyisi.
98. huhu20.10.2017 klo 19:30
En ota itseeni, vaikka huomasin tuon heinäseipään kokoisen piikin (siinä taisi olla heinätkin mukana), mutta pieni selvennys asiaan.

Ainoa säie, johon voisin "ristikkomielessä" osallistua on http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9306&a lku=75 eli Punainen Pelikaani 4/2017. Vilkaiskaapa sinne, se on jo sivulla 6 (kuusi), eipä sielläkään niin kauhean valaisevaa keskustelua ole.

Minulle ei tule SK:ta, kirjastossa en käy sitä kopioimassa, en myöskään ole tutustunut maakuntalehtiin. Iltasanomia joskus ostelen, mutta kun siinäkin on se sama ongelma kuin PuPeissakin. Keskustelu varsinaisesti "ristikkomielessä" on kiellettyä siihen asti kunnes ratkaisut on saatu. Silloin ongelmakohdat voi sieltä tarkistaa. Kun näen ratkaisun, niin tajuan kyllä miten vihjeestä se saadaan, ellei se ole jo aiemmin selvinnyt.

Apuja ei saa pyytää eikä antaa. PuPe5/17 palautusaika ei ole vielä saapunut. Mistä minä oikein keskustelisin? Roikkuisin palstalla ja kyttäisin virheitä lehdistä? Taivastelisin ties mitä. Ei kiitos.

Pitääkö tilata Hesari. Ei kiitos, minä saan tapletillani kaikki uutiset netistä joko kromella tai witteristä.

Mut nythän mä kekkasin. Otan PuPesta kuvan ja suurennan sen taplettini kokoiseksi ja ratkon tapletilla.

PS: Voiko joku muuten kertoa, miten esim. tämä säie kuuluu palstalle. Eihän tässä(kään) keskustella ristikoista vaan niiden teknisestä toteuttamisesta tai teknisestä ratkomisesta. Niin ja taas levitetään tekijänoikeuden alaista materiaalia.
99. Seija21.10.2017 klo 08:53
En ole tarvinnut tabletteja ratkaisuharrastuksessani, sitten kun tarvitsen voi olla että jää muutenkin ratkomatta. Hyvä kuitenkin, että jollakin on lääkitys kohdallaan.
100. Tapio21.10.2017 klo 17:04
Pr toisaalla:

"Minäkin muuten käytän tablettia; ensin ladataan digilehti, otetaan näyttökuva, tulosteaan se, googlataan tarvittaessa, ja lopuksi näpätään arkistokappale ratkotusta tehtävästä. "

Piirrosohjelmalla arkistokappale tulee automaattisesti ja googlauksen voi hoitaa ratkonnan lomassa laitetta vaihtamatta.

Eikö digilehdestä saa ristikkoa erilleen kuvakaappausta paremmalla resoluutiolla, jolloin laatu olisi parempi? Kuvaruututarkkuus hieman pehmentää kuvaa (jälki tällöin noin ristikkoarkiston ristikoiden tasoa.
101. happonen23.10.2017 klo 04:28
Olen viime aikoina ratkonut ristikoita Windows 10-tabletilla (tai itse asiassa miniläppärillä, josta saa näytön irrotettua 10 tuuman kokoiseksi tabletiksi). Tässä sekalaisia kokemuksiani...

Ratkon ristikoita sähköisesti vain siksi, että reissaan paljon ja välillä en saa tuoretta paperimuodossa olevaa ristikkoa, vaan joudun pyytämään kotijoukkoja lähettämään kuvan ristikosta. Oheisen menetelmän olen havainnut toimivaksi:

-Kuvissa riittää normaalin kännykkäkameran 2048*1152 pikselin resoluutio, kunhan kuva on tarkka

-Ratkontaan käytän ilmaista Gimp -ohjelmaa, johon avaan kuvatiedoston ja luon erillisen layerin, jolle sitten kirjoitan maalaustyökalulla tekstit (tai kumitan niitä tarvittaessa)

-Olen havainnut helpoimmaksi tavaksi kirjoittaa käyttää joko miniläppäriin hiirtä (touchpadia) tai erillistä hiirtä. Kosketusnäytölle kirjoittaminen joko sormella tai erillisellä "kynällä" on vaivalloista. Voi myös johtua siitä, että koneeni kosketusnäyttö ei ole erityisen laadukas ja tarkka

-Aika hidasta kirjoittaminen kyllä on ja siksi tämä malli soveltuu lähinnä koviksiin, joissa muutenkin tulee kirjoiteltua sanoja aika hitaaseen tahtiin

-Gimp osaa avata ja skaalata myös pdf-muotoiset tiedostot eli myös tässä formaatissa jaettujen ristikkojen ratkonta onnistus (kunhan tallentaa ratkotun version Gimpin omassa formaatissa)

Eli kyllä homma näinkin onnistuu, vaikka liikkuvassa bussissa tai junassa. Käytettävyys on vaan sen verran heikko, että ilman muuta ratkon perinteiseen tapaan kynällä ja paperilla jos vaan mahdollista. Mutta jos on toisella puolella maailmaa, kun uusi PuPe tulee postiluukusta, niin kyllä tällä menetelmällä joten kuten pystyy ristikonnälän tyydyttämään.
102. Tapio23.10.2017 klo 08:20
Itse koen, että kynällä kirjaimen piirtäminen ei ole kovin hidasta. Välillä maalasin lähes kirjoitusnopeudella - jälki nyt vaan ei ollut kummosta. Kirjoittamisen toimivuudesta viime kädessä kyse.
103. Tapio23.10.2017 klo 17:57
Olen jossakin määrin kiinnostunut IS-digilehdestä. Mutta jos saisin vain kuvaruutukaappaustasoisen ristikon, en ole kiinnostunut IS-digilehdestä lainkaan, sillä kaappaukset pitäisi aina tehtä eri koneella kuin ratkonta. Resoluutio saisi olla nimittäin korkeampi kuin mitä tabletillani saan kuvakaappauksella.

Joskus minulla oli SK:n digliehti. SK:n digilehdessä sai yksittäisen sivun irrotettua lehdestä ja tallennettua sen. SK:ssa sivun pikselikoko on 1222 × 1600. Kuvakaappausta ei tarvitse ottaa, jos haluaa tulostaa sivun tai ottaa sen piirrosohjelmaan.

Hesarista on myös digilehti eikä minulla siitäkään ole kokemusta. Saako siinä sivun tai peräti jonkun osan sivua irrotettua yksittäisestä näköiselehdestä? Jos saa, niin millä resoluutiolla saa sivun tai yksittäisen kuvan.

Minimi tavoitetaso ristikon kuvalle on 1200x1500 luokkaa ja maksimi 2000x2800.
104. Jukkis23.10.2017 klo 19:01
Hesarin sivun saa tallennettua png-kuvaksi, sen koko on 1536 x 2254. Pelkän ristikon koko siinä sivulla on aika tarkkaan 1400 x 1400.
105. Tapio23.10.2017 klo 19:04
No kun en digiversiota muulla halua ratkoa kuin tabletilla, haluaisin tietää, millä resoluutiolla saisin ristikkokuvan ratkottavaksi.
106. Tapio23.10.2017 klo 19:08
Kiitti Jukkis. Hesarin digiversion resoluutio on riittävä.
107. Tapio24.10.2017 klo 18:23
IS kiinnostaa enemmmän, joten olisi kiva, jos joku kertoisi myös siitä.
108. huhu24.10.2017 klo 18:44
Tapio, ei muuta kuin tilaamaan. https://www.is.fi/lehti/ (oikea yläkulma).

Kympin kuukausi - ei paha.
109. Tapio24.10.2017 klo 18:53
Antaa olla sitten. Jos täällä kukaan ei halua vastata, täytyy ktsellä lehdestä jollakin tavalla.
110. Tapio24.10.2017 klo 19:05
Löysin palautelomakkeen ja kysyin siinä.
111. Tuttu24.10.2017 klo 20:44
IS:n digilehden saa tilaamalla sen 9,90€/kk, sieltä sitten kaappaus ristikosta. Joku taisi sen tuossa aikaisemmin Sinulle jo kertoa. Miksi pyydät muita testaamaan ristikon tason, kun itse voisit sen tehdä? Tosin se todella maksaisi, mutta siten voisit testata koko kuukauden ristikot samalla rahalla. Yhden päivän lehteä ei voi ostaa, kerralla on tilattava koko kuukausi. Älä edellytä maksullista palvelusta muilta!
112. Tapio24.10.2017 klo 20:50
Tiedän kuvakaappauksen tason entuudestaan enkä pidä sitä riittävänä. Ei yksinkertaisesti kiinnostaisi ostaa digilehteä tietämättä, että siitä saisi itselle kelpaavan lopputuloksen.
113. Tapio24.10.2017 klo 21:06
Digilehtien näköispainokset toteutetaan joko tekniikalla, jossa yksittäisen sivun saa ladattua tietokoneelle tai tekniikalla, jossa sivusta voi ottaa vain kuvakaappauksen. En ole valmis maksamaan senttiäkään dilehdestä, jonka sisällöstä saa vain kuvakaappaustallenteen.
114. Pr24.10.2017 klo 21:08
Hei, minä tilaan ja olen oikein tyytyväinen. Uusista lehdistä saa printtaamalla paperilehteä paremman jäljen. Arkistosta olen tulostanut yli sata Kovista, kohtalaisella tarkkuudella. Muuta en asiasta enää virka!
115. Tapio24.10.2017 klo 21:08
Pr tilaa, mutta hän ottaa kuvakaappauksia. Pr:n kommentti loi pelon, että IS:n digilehti on tehty tekniikalla, josta en halua maksaa mitään.
116. Tapio25.10.2017 klo 08:11
Oletan nyt, että IS:stä saa riittävän laadukkaan kuvan, vaikka nyt en saanutkaan vastausta millä resoluutiolla.
117. ++juh25.10.2017 klo 10:57
Selaimella Iltiksen digilehden sivun saa tulostettua pdf-tiedostoon, jossa lehden sivu on 1920×2816 px kokoisena bittikarttana riippumatta käytetystä laitteesta. Androidissa (versio 6) onnistuu ainakin Chromiumilla (ja sen perusteella myös Chromella).
118. Tapio25.10.2017 klo 14:21
Pahoittelen, että ymmärsin huhua väärin ja olen itse kirjoittanut epäselvästi

151. Kun sivu on tuon kokoinen, ristikon pikselimäärä on riittävä. Mutta että pitäisi ladata koko lehti, ei innosta. Tulisi älytön määrä poistettavia sivuja. Jos yksittäistä sivua ei erikseen näytöltä sivuja selatessa voi tallentaa, en ikinä tilaa IS Ekstraa. Ei sitten tullut tilattua lehteä, jonka tekniikka ei miellytä.
119. Tapio25.10.2017 klo 14:57
Joo, luin hätäisesti. Yksittäisen sivun voi tulostaa. Se kyllä tekee asiasta kiinnostavan. Kun varastossa olevat ristikot loppuvat tai ne menettävät kiinnostukseni, taidan paperilehtien sijasta joskus tilata IS Ekstran.

Sain äsken samankaltaisen vastauksen lehdeltä.

"Näköislehtemme on tarkoitettu ruudulta luettavaksi, eikä siinä ole erillistä kuvien tallennustoimintoa. Yksittäiset sivut ovat sen sijaan tulostettavissa systeemistä joko paperille tai pdf-tiedostoksi resoluutiolla, joka mahdollistaa ristikoiden sujuvan täyttämisen. Liitteenä malliksi pdf-tiedostoksi tulostettu koko sivun ristikko.
"
Malliristikon laatu oli erinomainen.
120. Tapio25.10.2017 klo 15:10
Avasin malliristikon- laatu ei ihan vastannut sitä, mitä odotin (ei läheskään Sanariksen ristikon anatomiassa olevien kuvien veroinen). Joten kuten menettelee, mutta pettymys, mikä pettymys. Tarkkuus ristikkoarkiston luokkaa. :(
121. Tapio25.10.2017 klo 15:20
Olen kyllä valmis tuosta ISEkstrasta maksamaankin. Lisäsin kuvan kokoa ja tuli vähän tarkempi kuva. Pdf on ihan ok, mutta laatu hieman putoaa ainakin viimeksi kokeillulla muunnosohjelmalla ja tiedoston tuonnilla. Täytyy vielä kokeilla nettimunnosta.
122. Tapio25.10.2017 klo 16:09
Kokeilin vielä zanmaria, jolla tuli aavistuksen parempi lopputulos. Kuva ei yhtä hyvä kuin alkuperäinen pdf, mutta riittävän hyvä.
123. ++juh25.10.2017 klo 16:49
Tapio, lue säikeen viestit 35. ja 151. ja syötä se pdf-tiedosto tuonne: http://www.extractpdf.com

Google Play -kaupassa on joitakin ohjelmia, jotka ainakin väittävät osaavansa kaivaa kuvat (extract images) kuvat pdf-tiedostosta:
https://play.google.com/store/search?q=extract%20i mages%20pdf&c=apps
124. Tapio25.10.2017 klo 17:12
Extractpdf loi parhaan png-kuvan, josta löytämäni Android-sovellukset jäävät jälkeen. Zanmarilla saa useita kuvia kerralla ja senkin laatu useimmiten riittää.
125. Tapio25.10.2017 klo 17:27
166 jatkoa. löysin paremman Android-sovelluksen, johon alan olla tyytyväinen.
126. huhu25.10.2017 klo 20:54
Funny, kuten tuossa edellisessä viestissäni, musiikkiterveisissä oli biisi 'Sitä saa mitä tilaa'. Tapio on kyllä ansainnut kaikki vinoilut mitä on saanut, sen verran kökköä hänen käytöksensä palstalla on ollut. Tarjoan nyt kuitenkin vielä kerran ilmaisia neuvoja hänelle ja kaikille muillekin, myös ++juh:lle.

Kaikkein parhaimman tuloksen saa kierrättämällä sen pdf:n jonkin piirto-ohjelman kautta. Photoshop, Freehand, CorelDraw. Ellei koneella valmiina ole mitään noista, niin apuun tulee ILMAINEN Gimp. Gimpin voi ladata, suomeksi https://the-gimp.fi.softonic.com/ ja englanniksi https://www.gimp.org/downloads/. Androidillekin on Gimp-versio xGimp, joka löytyy Gplaysta. Siitä minulla ei ole kokemuksia, joten jokainen saa sen opiskella itse.

Mutta Gimp-ohjeet tässä. Näihin ohjeisiin tarvitaan siis pöytäkonetta tai läppäriä johon se asennetaan.

Kun olet ladannut (tallentanut tiedostoksi) ristikon pdf-muodossa jonnekin omaan kansioonsa klikkaa filettä oikealla hiiren napilla ja avaa se Gimpissä. Ruudulle tulee Import-ikkuna. Isossa ruudussa on ko. pdf. Ikkunan aalapuolella on kolme pienempää ikkunaa 'Width', 'Height' ja 'Resolution'.

Resolution säätimillä voi valita halutun resoluution px/inch. Oletuksena taitaa olla 200px/inch. Se ei riitä mihinkään, mutta kun sen vääntää vaikkapa 600px/inch, niin sitte jo kelpaa. Kokeilin tuolla Anun Vaikeat -ristikoilla, joista saattaa olla linkki tässä ketjussa.

Tuolla 600px/inch resoluutiolla jälki on tarkkaa kuin mikä. Kuvan koko (normaali lehden sivu) on 3637*5102px. Sadan prosentin koossa yhden kirjainruudun koko (minun näytölläni) on n. 5cm*5cm. Tämä tietysti vaihtelee näytön mukaan. Kaikki tekstit ovat täysin tarkkoja, ei minkäänlaista pikselöitymistä - ei yhtään. Tallennetun png-kuvan koko on 632kB.

Nyt tietysti ongelmana on kuvan siirtäminen sille riivatun tabletille, ellei näytöllä halua ratkoa. Mulla on läppäri ja siihen olen hankkinut SD-muistikortin, sama mahdollisuus on tabletissani. Tiedostojen siirtäminen paikasta toiseen käy näppärästi. SD-kortteja saa edullisesti Muistikaupasta http://www.muistikauppa.fi/muistikortit-sdhc-sdxc- muistikortit-c-33_42.html. 2Gb kortti maksaa 7,90€, mutta minulla on 32Gb:n kortti, joka maksaa 19,90€. Minusta isomman hankkiminen on taloudellisempaa kuin tuon pienimmän. Mutta jokainen tyylillään.

SD-kortin käyttö vaatii siis sen, että läppärissä ja tabletissa on lokero sitä varten. Ellei näin ole pitänee harkita jotain muuta keinoa. USB/microUSB -kaapeli kelpaa joihinkiin tabletteihin. Kuvan voi myös lähettää sähköpostin liitteenä välineestä toiseen. Muitakin tapoja on, keksinette itse.

Ja sitten vain ratkomaan.

Itselleni tuo tabletilla ratkominen on ihan typerä ajatus. Kyllä paperi kuitenkin rulaa. Onneksi tuon tallennetun png:n voi tulostaa, joka olisi minun valintani, mutta jokainen tyylillään.
127. Tapio25.10.2017 klo 21:42
En halua kierrättää tietokoneen kautta. Löysin riittävän hyvän muunto-ohjelman Androidille ja kohtuullisen hyvän nettipalvelun useiden tiedostojen muunteluun. Jotkut muuntimet pehmentivät (tekivät kuvista suurennettuina alkuperäistä suttuisampia) ja jotkut yrittivät yliterävöittää, mistä seurasi pientä rosoisuutta (parempi kuitenkin niin kuin pehmentely).

Minulle tulostus on vaihtoehto lähinnä mustavalkoisille ristikoille. Tulostettu harmaasävykuva värikuvasta on ankea ja vaikealukuinen, jos taustaväri ei ole valkoinen (nykyisin on, mutta vanhoissa lehdissä ei aina).
128. ++juh25.10.2017 klo 22:23
(158)
Iltiksen pdf-tallenteissa ristikon leveys bittikartassa on noin 1770 px, mikä vastaa 25 ruudun levyisessä ristikossa (1 cm ruudut) noin 180 dpi tarkkuutta. Ristikkoarkistossa esim. Metron ristikoiden leveys on 750 px ja 18 ruutua eli tarkkuus on noin 105 dpi. Kuvan laadussa on siis kuitenkin jonkin verran eroa.

(166)
Extractpdf.com ei "luonut" sitä png-kuvaa vaan kaivoi kuvan esiin juuri sellaisena kuin se pdf-tiedostossa on. Sen parempaa kuvaa pdf-tiedostossa olevasta bittikartasta ei millään konvertterilla voi saada, ellei samalla käytä jotain suodatinta, joka suodattaa esimerkiksi vaaleat jpg-roskapikselit – Iltiksen palvelin näet lähettää ristikon jpg-tiedostona.

(173)
"Pdf converter pro" näyttää olevan (vain) konvertteri, eli muunnetun bittikartan laatu on jonkin verran heikompi. Oikeita "pdf-kaivureita" – ainakin englanninkielisen kuvauksen perusteella, jossa pitää olla merkkijono "extract images":

PDF Utility (iLite Infosoft)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com. ilite.pdfutility

PDF Utility (Sharda Gohil)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com. telbyte.pdf

PDF Utility - Free (iLite Infosoft)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com. ilite.pdfutility.lite

PDF Utility - Lite (Sharda Gohil)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com. telbyte.lite.pdf

PDF Utils
https://play.google.com/store/apps/details?id=pdf. shash.com.pdfutility

Tietenkin jos kuva ei ole yksi bittikartta vaan koostuu useasta elementistä, niin silloin pdf-tiedosto pitää konvertoida.

(177)
Älä ala viisaampias neuvoo... ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) [riittääkö puoli tusinaa hymiötä?]

Jos tarkoitat "sillä pdf:llä" Iltiksen digilehdestä tulostettua pdf-tallennetta, niin parhaan tuloksen tiedostossa luuraavasta bittikarttakuvasta saa kuitenkin kaivamalla sen "raakana" ulos.

Riittämättömäksi väittämäsi 200 dpi on yleensä ihan riittävä (ks. alun kommentti Iltis-ristikon 180 dpi tarkkuudesta). Vaikka avaisit bittikarttakuvan sisältämän pdf:n bittikarttaohjelmassa (kuten GIMP) kuinka kuinka isolla tarkkuudella tahansa, se ei lainkaan paranna tarkkuutta verrattuna siihen, että kaivat ensin bittikartan ulos, avaat sen ja skaalaat isommaksi. Ohjelma käyttää (luultavasti) ihan samaa skaalausalgoritmia kummassakin tapauksessa.

Bittikarttakuvilla ei ole "sadan prosentin kokoa", joten höpinäsi 5×5 cm ruuduista sinun näytölläsi on... no, pelkkää höpinää – sen tosin myönnätkin tuolla "vaihtelee näytön mukaan".

Photoshop ja GIMP eivät ole piirto-ohjelmia, mutta Inkscape, Corel Draw ja Freehand ovat.

(181)
Kiitos, vahvistit oletukseni siitä, ettet tiedä, mistä puhut. Originaali on vektorigrafiikkaa.
129. Tapio25.10.2017 klo 22:36
Extractpdf laatu oli paras. Täytyy joskus vielä kokeilla joitakin mainitsemiasi google-sovelluksia, mikäli pdf converter pron hieman pehmentävä jälki ei riitä (tosin piirrosohjelmanikin saataa hieman pudottaa laatua, koska max pikselimäärä on 2800 suuntaansa).
130. Tapio25.10.2017 klo 23:07
Kokeilin Shara Gohilin ohjelmaa - muutama euro meni hukkaan, sillä ei luonut kunnon tiedostoa (0 bittiä).
131. Jukkis26.10.2017 klo 19:39
Jos jättää huomiomatta sen, että Tapion esittämistavassa on välillä hiukka ärsyttäviä piirteitä, tämä säiehän on pitkään aikaan ylivoimaisesti parasta täällä. Lieneekö tätä aihetta ikinä käsitelty missään? Siis netistä tiedostoina saatavien ristikoiden ratkominen tabletilla kynää käyttäen, ja mitä kaikkia ongelmia tulee vastaan, kun tällaista haluaa harrastaa. Melkein on alkanut itsekin tehdä mieli kokeilla.

Tämä olisi kyllä mitä sopivin Sanaseppo-lehden artikkelin aihe.
132. Eki26.10.2017 klo 21:51
Tässä asiassa on kyllä kaksi puolta, ainakin.

Ihan kiinnostavaa saattaisi olla lukea "koko totuus lyhyesti", mutta ei se amatöörille tästä irtoa enkä ole kovin varma, että irtoaa puoliammattilaisellekaan.

On tässä ollut muitakin kiireitä,mutta kyllä Tapion kirjoituksen runsaus on aika lamauttavaa ja paikoin ärsyttävää. Sitäpaitsi se kirvottaa enemmän tai vähemmän ikäviä vastareaktioita. Ei sellaisia väittelyjä ole helppo moderoida.

Oikeastaan nämä viimeiset viestitkin pitäisi poistaa, koska ne ovat otsikon vierestä. Tekipä nyt pitkästä aikaa mieli sanoa jotain. Ehkä kohta kaduttaa.

Katsotaan, mihin tulevaisuus meidät vie.
133. Tapio27.10.2017 klo 13:51
Kooste tämän säikeen varsinaisesta sisällöstä.

Autodesk Sketchbook on ammattilaisten tekemä (firma tekee mm. 3D suunnitteluohjelmia; ohjelmasta kannattaa maksaa 5-6 €), joskin siinä on muutamia pikku ongelmia:
* kun "rotate canvas" on pois päältä, kun kääntää tablettia (pakko ottaa pois käytöstä, sillä muuten menee hermot), kuva ei aina käännykään mukana. Ennen kuin avaa ohjelman kannattaa miettiä, miten päin haluaa ratkoa, ettei tästä aiheudu ongelmia
* isoja kuvia tuotaessa ei saa uutta kuvaa muuten kuin poistamalla kerroksen, jossa iso kuva oli (tyhjennys ei riitä); isoja kuvia voi tuoda kerrallaan vain yhden (1200x1500 voi tuoda useita kuvia käsittelyyn).

Hyvälaatuiset JPG-kuvat toimivat, esim. ristikon anatomian ristikot. Kuva kannattaa ottaa juuri oikean kokoiseen tiedostoon (1194x1500). PDF > PNG -muunnoksen kautta saadut PNG-kuvat ovat yleensä suuria, joten kannattaa käyttää maksimikokoa eli 2000x2800 tai 2800x2000 pikseliä. PDF > PNG muunnos/erotteluohjelmat:
* netissä toimiva Extractpdf ( http://www.extractpdf.com ) on paras
* http://www.zamzar.com/convert/pdf-to-png/ hieman yrittää yliterävöittää, mutta yleensä toimiva laatu
* Pdf Converter Pro Android-sovellus - hieman pehmentää, mutta itse asiassa aika miellyttävällä tavalla

Kynänä viimeksi lähinnä älypuhelimelle suunniteltu pieni kynä, jossa on kapeampi kärki kuin kuulakärkikynän kokoisen, lähinnä tablettikäyttöön suunnitellun kynän (se meni rikki ja vaimo löysi tilalle jostakin liikkeestä pienemmän kynän).

Tabletille kannattaa ostaa tai tehdä itse tukeva teline (itsellä pohjan laatikko, jossa Wifi-asema tuli, mutta rakennetta piti vahvistaa). Ns. artistin tuki auttaa hieman paremman jäljen luomisessa, mutta sillä on ennen kaikkea rennompi luoda tekstiä (artistin tuki ei tee kirjoittamista kynällä kirjottamisen tasoiseksi, sillä käsi nousee paperista n. 1,5 cm - asiaa voi kokeilla laittamalla paperin päälle puuriman ja kirjoittamalla puuriman päältä).

Vähintään kaksi kerrosta vaaditaan (alempaan ristikko ja ylempään ratkonta). Kirjoittamisessa kivinta on se, että voi valita mahdollisimman kivan pensselin ja erottuvan värin (paperilla joskus kuulakärkikynä tekee niin himmeää jälkeä, että erottuvuus on huono). Kun ohjelmasta väliaikaisesti poistuu, kirjoituskerros pitää muistaa lukita, ettei tule ylimääräisiä viivoja tai tulee siirtyä lukittuun kerrokseen (laitan yleensä ylimääräisen lukitun kerroksen poistumista varten). Poistuminen vaatii sopivalla nopeudella tehdyn vedon tabletin laidasta ruudun keskikohtaa kohden. Kirjoitusjälki parhaimmillaan ala-astelaisen tasoa - tuskin kukaan pääsee parempaan jälkeen.

Soveltuu tavanomaisiin ristikoihin mainiosti ja pienellä harjoittelulla tekstin luonti on suhteellisen sujuvaa. Toimii huonosti ristikoissa, joissa vihjeet eivät ole ratkaisuruudukkojen vieressä (kuten esim. kääntis, piilis, höyryristikko).
134. Tapio27.10.2017 klo 14:00
Loistojälki edellyttäisi Samsungin Note -tablettia - mikäli sellaisen omistaa, ehdottomasti suosittelen siirtymistä paperiratkonnasta digiratkontaan aina kun mahdollista.
135. Jukkis27.10.2017 klo 14:08
"kun "rotate canvas" on pois päältä, kun kääntää tablettia ..., kuva ei aina käännykään mukana"

En tajua. Kuvittelisin, että kun "rotate canvas" on pois päältä, niin ei kuvan ole tarkoituskaan kääntyä. Ettäkö se silti joskus kääntyy, ja ongelma on se, että se ei käänny aina? Höh.
136. Tapio27.10.2017 klo 14:18
Oletin, että kun käännän itse tablettia, kuva aina kääntyisi mukana. Kuva kääntyy toisinaan tablettia käännettäessä, mutta toisinaan ei. Oletin, että toiminto vain estäisi käsin ruudulla kuvan kääntelyn, mutta aina seuraisi itse tabletin kääntämistä. Koska toiminta ei ole täysin johdonmukaista, kyseessä on pieni bugi, mutta kun sen tietää, ei se pahemmin haittaa. Joskus tein niin, että suljin kuvan ja käänsin kuvan, ennen kuin otin sen uudestaan käsittelyyn.
137. Tapio27.10.2017 klo 14:28
Ohjelma tallentaa kuvat editoitaessa tiff-formaatissa. Toiminnosta "Share" saa kuvan muunnettua PNG-muotoon, joka on paremmin jaettavissa kuin tiff.
138. ++juh27.10.2017 klo 15:58
Oma prototyyppini:

http://ristikkotuumin.fi/tmp/tarvikkeet.jpg
http://ristikkotuumin.fi/tmp/ratkonta.jpg
http://ristikkotuumin.fi/tmp/screen-full-www.png

Tabletti on Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 – tai jotain sinne päin. Näytön tarkkuus 2560×1600 px, noin 360 dpi, mitat noin 18×11 cm. Ohjelmana Autodesk Sketchbook (maksuttomana).

Valkoinen solumuovipala on tabletin suojakotelon mukana tullut tabletin kokoinen "feikki". Se nostaa käden näytön tasolle ja tukee kättä.

Läpinäkyvä CD-kotelon osa on riittävän paksu eristämään – kapasitiivisesti? – kämmensyrjän ja pikkurillin näytöstä, joten kättä ei tarvitse pitää ilmassa, vaikka se olisi osittain näytön päällä. Kotelo liukuu suht mukavasti käden mukana. Vaikka se on näytön lasia pehmeämpää, niin sen voisi päällystää vaikka kontaktimuovilla, joka on CD-kotelon muovia pehmeämpää. Tai sen voisi korvata pehmeämmästä muovista tehdystä DVD-kotelosta leikatulla palalla. Irrallisen suojan sijaan pitäisi kyllä kehitellä jonkinlainen pikkurillin ja kämmensyrjän eristävä "puolikäsine".

Kynä on liikelahjafirman mainoksena lähettämä yhdistetty tökkäys- ja kuulakynä.

Kirjoituslevy (clipboard) pitää isot romppeet kasassa, ja sen ansiosta ratkominen onnistuu vaikka nojatuolissa istuen.

Ratkoessani ristikon ruutukoko oli noin 1x1 cm. Kirjaimia piirtäessä tabletti ei ihan pysy vauhdissa mukana, joten vähän pitää hidastaa paperilla ratkomiseen verrattuna. Kynän kärjen paksuus myös haittaa, kun ei tarkkaan näe, mihin on tökkäämässä.

8,4-tuumainen näyttö on liian pieni. A4-kokoinen tabletti olisi tarpeen, niin ristikkoa ei tarvitsisi siirrellä. Kuvan reunoilla olevat ohjelman säätimet saa piiloonkin, mutta minusta hups- (=peru; undo), kumi- ja kynä-nappien pitäisi olla koko ajan näkyvissä.

Kyllähän tuolla ratkoo, mutta en ainakaan vielä ole siirtymässä sen jatkuvaan käyttöön.
139. Ari27.10.2017 klo 16:19
Miksi kaikki pitää tehdä niin vaikeasti?
Eikö pala aaltopahvilaatikon seinää riitä kämmensyrjän alle niin saa levätä kapasitiivisen näytön päällä.
140. ++juh27.10.2017 klo 16:23
Aaltopahvin läpi ei näe.
141. Tapio27.10.2017 klo 16:28
++juh 213:een

Kiva, että jaoit kokemuksesi. Minulla 10 tuuman näyttö, mutta resoluutio on alhainen (800 x 1280 pix), joten kuvakaappaus tuottaa huonon laadun. Tämä on syy miksi kuvakaappauksia ei kannata käyttää. Jos esim. Pr:llä on resoluutioltaan sinun laitteesi tasoinen tabletti, kuvaruutukaappauksesta luotu printti on laadukas. Minullahan kuvaruutkopion laatu jää vain ristikkoarkiston kuvien tasolle, mikä ei todellakaan riitä hyvään tulostukseen kuvaruutukopiosta eikä kuvaruutukopion taso riitä myöskään Autosketch ohjelmalla ristikoiden miellyttävään ratkontaan. Kokeilin kuvaruutukopiota nimittäin yhdestä Metro-ristikosta, ja kuva oli kuvaruutukopiolla suurin piirtein saman laatuinen.

Pienempi kynä oletettavasti parempi (hinta n. 6 €). Minulla minulla oli juuri tuollainen kynä, mitä sinulle on kuvassa, mutta se meni rikki. Pöydän ääressä työskennellessä ratkaisusi tukiongelmaan ihan hauska. Itse istun sohvalla, jolloin minulla on tuki vartalon päällä ja hieman tuen vasemmalla kädellä.

Piilotan usein toiminnon, koska hyvin usein käy niin, että tulee vahingossa vaihdettua kerrosta. Joskus vaikea löytää kuvan seasta toimintojen näyttämiskuvaketta.
142. Tapio27.10.2017 klo 16:46
Juhan 2560×1600 tabletilla IS-ristikot voisi ottaa kuvakaappauksena Autosketchiin, sillä tuo resoluutio riittää, vaikka kuvakaappaus tuleekin JPG:nä eli Juhan vehkeellä PDF>PNG muunnos on tarpeeton.
143. Ari27.10.2017 klo 16:47
++juh, en minä näe kämmenenkään läpi, en ole lasimestarin poika. =D
144. Tapio27.10.2017 klo 17:03
++juh. näytön tarkkuus kyllä poikkeuksellisen suuri. Piirtämiseen parhaiten soveltuvan tabletin eli Samsung Galaxy Note kymmenen tuuman näytöllä resoluutio sama kuin itselläni, joten silläkin on Autosketch kanssa PDF>PNG muunnos tarpeen eikä tulostusta kannata tehdä kuvaruutukaappauksesta.


Olisi kiva, jos jollakulla, jolla on Galaxy Note kokeilisi asiaa ja kertoisi kokemuksiaan. Jos kokemukset ovat sitä, mitä ajattelen, voisin seuraavaksi tabletiksi hankkia Galaxy Note -tabletin. Senkin kanssa käsituki olisi tarpeen ja oletan, että siinä näytön ja pinnan välissä tarvitsee olla jonkin sortin rako eli jos joku kokeileen jonkin sortin artistin tuen kanssa kokeileminen.
145. Ari27.10.2017 klo 17:32
Tarkoitin siis tällaista, minulla ei ole tablettia nyt alle mutta ehkä asia selkenee kuvilla:
http://sanari.000webhostapp.com/kuvat/20171027_172 651.jpg
http://sanari.000webhostapp.com/kuvat/20171027_172 703.jpg
Eli kun tuon kiinnittää joko rautalangalla tai ohuella kuminauhalla käteen kiinni niin pysyy mukana.
146. Jukkis27.10.2017 klo 17:36
En ihan Tapio tajua, mistä olet keksinyt tämän "Piirtämiseen parhaiten soveltuvan tabletin eli Samsung Galaxy Note...".

Samalla ja suuremmalla pikselimäärällä varustettuja tablettejahan on pilvin pimein. Ja kaikissa on Android, paitsi niissä, joissa on iOS tai Windows.
147. Tapio27.10.2017 klo 17:50
Kyse ei ole pikselimäärästä, vaan näyttö on kehitetty varta vasten piirtämistä ajatellen ja siinä on kovakärkinen kynä eli tuntuman pitäisi muistuttaa kuulakärkikynällä piirtämistä. Noten kynä ei toimi tavallisessa tabletissa eikä tavallisen tabletin kynä Notessa.

++juh ajatus pleksistä hyvä - pieni ero ruutuun täytyy olla ja CD-levy 10 tuuman näytölle liian pieni. Pitäisi käydä muoviliikkeessä ja ostaa sopivan paksuista pleksiä (mahdollisimman ohutta, mutta riittävän jäykkää).
148. Ari27.10.2017 klo 18:00
Vielä selvennykseksi, niin lanka pujotetaan pahvin läpi reijästä niin ei naarmuta lasia.
149. Tapio27.10.2017 klo 18:15
Muovituksen kanssa jollakin laitteella voisi ehkä toimia. Kokeilin omassa tabletissa CD-levyn kotelon kannen pleksiä - se ei ainakaan siinä saa olla ihan kiinni lasissa eli ainakin se tabletti kaipaa sillan. Paksuuskin vaikuttaa - viivotin ei eristä tarpeeksi. Sopivan tuen keksimisessä on siis kokeilemista.
150. Tapio27.10.2017 klo 18:41
Kokeilin viivotinta niin, että se nousee vähän lasista. Toimisi, ellei viivoitin joustaisi.
151. Jukkis27.10.2017 klo 19:04
Minua olet pyytänyt kokeilemaan. Eipä nyt kyllä loppujen lopuksi pahemmin innosta. Kun paperilla olevia ristikoita on ihan riittävästi ratkottavaksi, eikä ole näköpiirissä, että olisi niistä erityistä pulaa tulossa. Hyvä kun ehtii ratkoa, eikä kaikkia ehdikään.
152. Ari27.10.2017 klo 19:10
Kokeile Tapio tuota aaltopahvia.
153. Hm.27.10.2017 klo 19:20
Minäkin luulen, että tabletilla puljaamisen sijaan, moni ratkoo mieluummin paperilla, ainakin minä. Muutaman euron säästö ja erinomaisen komplisoitua tuo. En tykkää lukea kirjojakaan koneella, luen paperina, kuten sanomalehdetkin. IS ja IL toki mobiililla.
154. Jukkis27.10.2017 klo 19:37
Mutta silti olen edelleen sitä mieltä, että hyvä aihe täällä käsiteltäväksi. Ja Sanaseppo-lehden artikkelin arvoinen.
155. Tapio27.10.2017 klo 20:28
Minulle tulee vain yksi ristikkolehti, eikä sen kanssa kahta kuukautta mene. Toistaiseksi olen täydentänyt ratkontaa netin ilmaisristikoilla ja joskus SK-digilehden ajoilta tallentamillani tehtävillä. SK:n tehtäviä piisaa, mutta netin vaikeamman puolen ilmaisristikoissa jäljellä pahimmat eli yksi Simbergin esimerkkiristikko ja vajaa kolmekymmentä IS viikonloppuristikkoa. Välillä ratkon helpohkoja tai korkeintaan keskivaikeita Joutseja, sillä ristikot on hyvin laadittu enkä jatkuvasti jaksa koviksia ratkoa. Kamalan huonolaatuisia Seutu-Sanomien ristikoista vain tulee ratkoon niitä sitten tulostettuina tai näytöllä. Sitten kun IS viikonloput tulee ratkottua, hankin täydennystä. IS-viikonloput olisi tarkoitus ratkoa nyt ja aina tabletilla.
156. ++juh27.10.2017 klo 22:06
Kokeilin ratkomista fliisisormikkaan avulla, ja hyvin se liukuu näytöllä ja eristää täysin. Solumuovikorokkeen päälle korvasin liukkaammalla muovinpalalla. Sormikkaasta pitäisi vain leikellä "pikkurillimalli", jolloin muut sormet olisivat vapaana. Ehkäpä menen jossain vaiheessa UFFiin tutkimaan, olisiko siellä halpoja oikean käden sormikkaita leikeltäväksi.

Tietenkin voisi ratkoa tussilla:
http://ristikkotuumin.fi/tmp/tussiratkonta.jpg
157. Ari27.10.2017 klo 22:22
Tapio, miten niin ei toimi. Ottaako pahvin läpi?
Jos niin, niin säädä kosketusnäytön herkkyyttä pienemmälle.
158. Tapio27.10.2017 klo 23:07
Tuli ylimääräisiä vivoja, mutta olin päällystänyt muovilla. Pelkkä pala pahvia pikkurillin alla näemmä toimi sittenkin ja tuntuma yllättävän hyvä. Enpä olisi uskonut. Jopa piiliksiä voi yrittää ratkoa menettämättä hermojaan! Ristikkoa ei tarvitse suurentaa hirveästi. Ei jälki kaunista ole, mutta kännykälle tarkoitetulla kynällä pystyy kirjoittamaan melko pieniä kirjaimia.

Kestääköhän näyttö pahvia pahemmin kulumatta?
159. Tapio27.10.2017 klo 23:17
Koska en tunne lainkaan kosketusnäytön tekniikkaa, moinen ajatus ei olisi tullut mieleen. Jos tosiaan käsine tai pala pahvia auttavat, tuntuma lähenee kummasti normaalia kirjoittamista - toki Eki voisi menettää hermonsa, jos saisi niin rumalla tekstauksella täytetyn ristikon, mitä olen ratkonut.
160. Hm.27.10.2017 klo 23:17
Kyllä ei voi välttyä vaikutelmalta, että ratkonnan ilo on kaukana. No, me ihmiset olemme niin erilaisia. Onneksi olen vaan ääreest tavallinen ratkoja, ilahdun, kun kekkaan.
161. Ari27.10.2017 klo 23:26
Entäpä vanha kunnon halpa näppylähanska, onko kukaan kokeillut?
162. Ari27.10.2017 klo 23:32
Varmaan mikä tahansa riittävän paksu puuvillasormikas kävisi myös?
Näppylät ei varmaankaan saa koskea näyttöön.
163. Ari27.10.2017 klo 23:36
Joku osaava voisi alkaa kutomaan ratkontarukkasia. Vink vink.
164. Tapio28.10.2017 klo 08:06
Pahvinpalan suhteen huomasin, että jos painaa kättä liian raskaasti, tulee ylimääräisiä viivoja, mutta kun tuin mahdollisimman kevyesti ylimääräisiä viivoja ei tullut.

Otin PuPe-piiliksen kokeiluun tabletti vaaakasuunnassa. Ihan kohtalaisen toimiva ratkaisu. SK:n Oskalan piilikset silti sellaisia, että juuri niille tabletti on huono. Jos IS:ssä piilikset on niin, että vihjeet on ristikon sivulla, piilisratkkontakin toimii.

Villakäsine ei toimi. Minulla ei taida olla sopivaa käsinettä.
165. Tapio28.10.2017 klo 09:18
Vaimon fleesekäsine toimii, jos ruutuun tukee kevyesti. Liian raskas käsi tekee ylimääräisiä viivoja. Kiitti Ari ja ++juh hyvistä ideoista!
166. Ari28.10.2017 klo 12:44
Eikö siinä ole peruuta- toimintoa?
167. Tapio28.10.2017 klo 14:00
On, mutta en heti huomannut niitä. Sitäpaitsi pyrin aina piilottamaan työkalut, sillä koen ne häiritsevinä.

Kynä, jota käytin: http://tinyurl.com/y9mutwh4
168. Tapio28.10.2017 klo 14:10
Paljon on tullut edistystä. Jos siis jollakulla on Samsung Note 10.1 ja myös siinä fleesehanska toimii, käytännössä lähes saavutetaan paperiristikon miellyttävyys ja selvyydessä voidaan jopa voittaa paperiristikko, sillä jälki on selvempää. Ainakaan minua ristikon siirtely ei hirveästi haittaa vaan joskus on itse asiassa hyötyä siitä, että voi keskittyä tietyn nurkan ratkontaan.
169. Tapio28.10.2017 klo 14:45
Kokeilin kännykkäkokoista 8N. 5,5 tuuman kännykkä) kuvaa piiliksestä - ratkonta ei oikein meinaa onnistua, vaikka jokin kirjaimet tulivat lähes siedettävän kokoisina. Todennäköisesti onnistuisi Samsung Note kännykällä kohtalaisesti, mutta piip pientä tekstiä on, joten ei mitenkään miellyttävä kokemus.
170. Tapio28.10.2017 klo 16:26
Arin ehdotuksen pohjalta: http://aijaa.com/ouj2s0

Toimii eikä juuri haittaa muuta tabletin käyttöä ja helppo kuljettaa mukana.
171. Tapio28.10.2017 klo 18:00
Hitusen luistelee, mutta viimeksi kun ratkoin tuo kädessä Seutu-Sanomien ristikon, ei tullut ylimääräisiä viivoja kuin ehkä yksi (se saattoi tulla kynästäkin). Aika rennosti sai kirjoitella ja samallakädellä pystyi siirtelemään ja zoomailemaan. Ei hullumpaa mitä nyt tekstijälki ei vieläkään kovin hääppöistä ole.
172. Ari29.10.2017 klo 07:32
Eikö se jälki ole siinä mihin kynä on osunut?
Omalla kännykällä kun piirrän, pitää piirtämistä aloitettaessa pitää sormea hetken aikaa näytössä kiinni ennen kuin aletaan siirtämään eli vetämään viivaa.
173. Tapio29.10.2017 klo 07:49
Minun ei tarvitse odotella eli viivan piirtäminen laitteellani on siten sinun laitettasi helpompaa. Apuneuvot helpottavat, mutta eivät tee täydelliseksi. Apuneuvoista:
* pahvinpala + kuminauha -viritelmä näppärä ja helppo kuljettaa mukana, tarvittaessa helppo luoda matkallakin. Vähän liukas ja tuntuma vähän kuin jään päällä liikkuisi
* nykyiset alumiinisillat liikkuvat huonosti ja ovat liian korkeita. Sillan etu on siinä, että käsi ei lipsu. Mahdollisimman matala pleksisilta voisi toimia, mutta pleksi joustaa. Pleksisillassa pieni pystyprofiili, joka estäisi jouston. Itse ei oikein pysty luomaan hyvää pleksisiltaa.
* hankska tuntui muuten kivalta, mutta ainakin kokeillessa tuli melko helposti ylimääräisiä viivoja. Hanska tosi oli aika kulunut ja siinä nyppylöitä. Hanskaan helppo lisätä lisäeristettä. Jotta olisi kätevä, pitäisi ++juh esittämällä tavalla saksia pikkurillimalli, jolloin peukalo ja etusormi vapautuisivat zoomaamiseen ja siirtelyyn

Eilen piirtelin. Minulla on tablettituessa tabletti pystyyn laitettuna niin paljon tilaa, että saan kämmensyrjän tuelle. Kuvan voi siirtää siten, että kättä ei tarvitse laittaa tabletin päälle. Tosin tässä tilanteessa pitää ohjaimet aina piilottaa, kun niitä ei tarvitse.
174. Pentti29.10.2017 klo 09:31
Katsoin mielenkiinnosta Tapion antamaa linkkiä koskien tabletilla kirjoittamista. Meinasin järkyttyä, jos joku nauttii tuollaisesta sotkusta ja töherryksestä, niin ..............
Paperi on hyvä ja sillä siisti.
175. Tapio29.10.2017 klo 09:36
Tositilanteessa kirjoittaisin epäonnistuneimmat teksti uusiksi, mutta kaunista jälkeä ei tavallisella tabletilla saa. Jos suurentaa kuvaa, jälki paranee kyllä jonkin verran.
176. Ari29.10.2017 klo 10:34
Voiko sen kosketusnäyttöä kalibroida?
177. Ari29.10.2017 klo 10:48
Tosin jos piirto tulee juuri siihen kohtaan mihin kynä on osunut, ei kalibrointi varmaankaan auta.
178. Tapio29.10.2017 klo 12:28
Empä usko, että voi kalibroida. Ainoa asia, mitä voin enää parantaa, on maksimaalisen miellyttävyyden löytyminen. Pahvinpalaan pitäisi liimata sopivaa kangasta, että tuntuma ei olisi niin liukas kuin juuri nyt. Vaihtoehtona hanska, joista täytyy kokeilla, mikä olisi parhaiten toimiva. Hanska saattaa tarvita lisäeristystä.
179. Tapio29.10.2017 klo 13:09
Kysyisin Arilta, mihin koskekusnäyttö oikein perustuu ja mihin perustuu eristys hansikkaalla tai pahvilla. Mikä sen paksuuden merkitys on?
180. Tapio29.10.2017 klo 13:21
Liimasin pahvinpalan alle nahkaa. Nyt tuli hieman nihkeästi liikkuva tuki. Parempi selvästi kuin lipsuva. Kirjoitusjälki ei parantunut, mutta kun ei ole epämiellyttävää lipsuntaa, on kivempi kirjoittaa. Sen paremmaksi sitä ratkaisu tuskin saa. Hanskan askartelu on joskus edessä.
181. Tapio29.10.2017 klo 13:54
Kokeilin Juhan ideaa. Otin vanhan villakäsineen. Eristys ei riittänyt, joten laitoin pikkurillin ja nimettömän sisäpuolelle nahan. Leikkasi muiden sormien kohdalta sormikkaasta sormien kohdat pois. Muutamia pieniä ylimääräisiä viivoja tuli. Liuku sopiva, mutta hansikas turhan lämmin sisäkäyttöön ja vähän kankea. Mutta tällä menetelmällä saa kyllä miellyttävän lopputuloksen, jolloin kirjoittaminen on sangen normaalin oloista, vaikka jälki kyllä ei normaalia kirjoittamista tavallisella tabletilla vastaakaan.
182. Ari29.10.2017 klo 14:11
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kosketusn%C3%A4ytt %C3%B6
Tableteissa ja kännyköissä nykyään yleensä kai kapasitiivinen.
https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/mi ten_kosketusnaytto_toimii
183. Tapio29.10.2017 klo 14:57
Ok. Sain nyt niin hyvän ratkaisun kuin mahdollista. Sain luotua käsineen, joka täysin eristää näytön käsistä. Pienintäkään viivaa ei tullut kun kirjoittelin ruudulle. Leikkasin selkäpuolen auki. Vähän lämmin käsine on edelleen, mutta käsi on näytöllä kuten paperillakin. Jos olisi kevyempi käsine, lopputulos olisi miellyttävämpi, mutta villakäsinen liukuvuus on melko optimaalinen. Olitsiko sinä valmis hyväksymään kirjoituslaadun, joka tuli (257)?
184. Tapio29.10.2017 klo 20:03
En nyt voi omalla laitteellani saada parasta mahdollista ratkontakokemusta tabletilla. Minun tarvitisisi saada kokeilla aiemmin tässä säikeessä mainittu laite, jotta tietäisin, mitä miellyttävimmillään ristikon ratkonta tabletilla voisi olla. Kiitos kuitenkin ennen kaikkea Arille ja ++juh:lle, jotta pääsin sille tasolle, mitä käyttämälläni laitteella on mahdollista päästä. Voin joskus laittaa kuvan ratkaisustani. Siitä saattaisi olla iloa muussakin kuin ristikon ratkonnassa.
185. Tapio30.10.2017 klo 12:45
Pari kuvaa toimivista ratkaisuista:
http://aijaa.com/csQd0o
http://aijaa.com/F4PWoa

Viimeksi ratkoin käsineen kanssa sohvalla muutaman piiliksen. Koska piilis mahtui miellyttävässä koossa näytölle, oli tabletti oli paljon kivempi pitää kädessä kuin sanoma- tai aikakausilehti. Koska minun normaalikaan käsiala ei ole kummoista, ero digiratkonnan ja paperiratkonnan välillä ei ole kirjoitusjäljen suhteen kovin suuri.
186. Tapio30.10.2017 klo 12:51
Kopion suurimman osan pöytätietokoneella olevista ristikoista Google Driveen, joten nyt voi ratkoa mielin määrin joko digi- tai paperikopiosta. Tabletille en tallenna kuin väliaikaisesti. Tabletilla käytettävissä on melkoisen lehtipinon verran ratkottavaa - varsin kätevää matkoilla - tosin matkailen vähän, mutta ihan vihjeeksi vain. PuPen voi vaikka skannata, jos matka on edessä ja skannauksen voi laittaa Google Driveen.
187. happonen31.10.2017 klo 05:26
Onpahan melkoinen Niksipirkkaviritys tuo "ratkontahanska".

Eikös olisi helpompaa käyttää pidempää "tikkua" näytön kosketteluun, niin ei ole ongelmaa siitä, että käsi hankaa näyttöä. Itse ostin Clas Ohlsonista Schneider Slider Touch XB -nimisen tikun, joka on melkein 20 cm pitkä (ja toimii myös normaalina kuulakärkikynänä). Oli tarjouksessa ja maksoi vaivaiset 3 euroa muistaakseni...

Siirryin itse käyttämään tuota tikkua hiiren sijasta, sillä tikku toimii varsin hyvin Powerpointin kanssa, Vaihdoin siis Gimpin Powerpointiin, joka on tässä puuhassa mielestäni huomattavasti parempi käytettävyydeltään. Draw-välilehdeltä löytyvät kaikki kuvan päälle piirtelyyn / kumitteluun tarvittavat työkalut. PPT ei ole tietenkään ilmainen, mutta Office-lisenssin omistan jo valmiiksi eli eipä tuosta mitään lisäkuluja tule..
188. Tapio31.10.2017 klo 08:44
Tavoittena oli mahdollimman luonteva kirjoitustapa. Piikä keppi olisi huteran tuntuinen. Jos olisi aiemmin mainittu tabletti, kirjoittaminen ja piirtäminnen olisi aivan yhtä helppoa kuin paperin kanssa. Olen myös piirrellyt tabletin kanssa. Piirrellessä ei rarvtse kiinnittää huomiota missä käsi on tablettiin nähden muuta kuin se, että aivan näytön reunassa piirtojälkii vääntyy..
189. Tapio31.10.2017 klo 10:07
Itse asiassa huomasin, että kannattaa pitää "ratkontahanka" aina kädessä kun käyttää tablettia. Kun tekee kirjoitusvirheitä, niiden korjaaminen on helpompaa hanskan kanssa kun kynän voi kohdistaa paremmin virhekohtaan. Suosittelen ihan kaikille tabletin käyttäjille pienen kynän hankkimista ja tablettihanskan väsäämistä. Kämmensyrjä, pikkurilli ja nimetön pitää eristää kunnolla.
190. Tapio31.10.2017 klo 12:03
Pieni korjaus. Tabletille kirjoittaminen parhaalla laitteella ei toki ole sama kuin paperille kirjoittaminen pinnan erilaisen kitkan vuoksi vaan se muistuttanee kuulakärkikynällä lasille kirjoittamista.
191. Aksu31.10.2017 klo 16:56
Mutta krypton ratkominen tabletilla se vasta hauskaa on, kun tabletti sitä mukaa lukitsee kirjaimet, mitkä on jo käytetty!
192. Tapio31.10.2017 klo 17:02
Kryptoja en ratko, mutta voihan yrittää koeratkontoja eri kerroksissa. Missä kerroksessa alkaa toimia, sillä jatkaa ja sitten poistaa kerrokset, joissa ratkonta ei toiminut. Taktiikkaa voi käyttää, jos kuvan koko ei ole 2000x2800 vaan esim. 1200x1500.

Sokkokrypto on inhokkini - jätän paperiset sokkokrytot aina ratkomatta ja saman tekisin digiratkonnassakin. Lähtökohtaisesti inhottaa ajatus suuresta kumittamistarpeesta, jos lähtee väärin liikkeelle - tilanne ihan sama olkoon ristikko paperilla tai tabletilla kuvana. Vain ristikkoarkiston tyylisiä kryptorengillisiä sokkokryptoja saattaisin ratkoa - en niistäkään välitä, kun niitä muutaman ratkoin.
193. Tapio31.10.2017 klo 17:07
Jos minun pitäisi valita, ratkoako paperilla vai digikuvan kanssa ehdottomasti ratkoisin digikuvasta, sillä siinä ainakaan paperi ei menisi kumittamista puhki. Kerrosten kanssa saa siistin lopputuloksen. Ja jos käytössä olisi huippulaite, siisteys ylittäisi monin verroin paperiratkonnan.
194. Tapio31.10.2017 klo 18:09
2000-luvun SK:ssa piilisten ratkonnassa sama sivu pitää ottaa kahteen kertaan. Tokalla kerralla pitää vihjeitä laittaa sopivasti pätkästynä ristikon oikealle puolelle. Ja sitten kuvien yhdistäminen. Vain näin saa suhteellisen siedettävän ratkontakokemuksen. Vanhemmissa piiliksissä moiseen ei tarvinnut ryhtyä.
195. Tapio1.11.2017 klo 08:45
Aksun kommentin perusteella sain PuPe 6/2017 sokkokrypton skannattua ja siirrettyä Google driveen. Koska aloitettua virheratkontaa ei tarvitse kumittaa vaan sen voi poistaa kerralla kokonaan, on pieni mahdollisuus, että sokkokrypton ratkon tabletilla ja tulostan pöytäkoneella. Ei innosta niinkään vaan pakkopullaahan se olisi ja tekisin niin vain ja ainoastaan siksi, että voisin kirjoittaa ratkoneeni kaikki tehtävät. Tähän astihan tuokaan ei ole saanut minua motivoitumaan sokkokryptojen ratkontaan.
196. Tapio2.11.2017 klo 20:44
Kokeilun Note kännykkää. Sillä pystyy kirjoittamaan 3 mm kirjaimia. 6,5 tuuman kännykkä soveltuu ristikon ratkontaan.

Käsineeni pito oli laitteelle liian liukas. Sille sopisi pohjamateriaaliksi todennäköisesti nahka. Pinta kynälle hieman yliliukas, joten tuntuma ei ollut niin hyvä kuin oletin. Ero tavalliseen laitteeseen oli pienempi kuin oletin. Ei varta vasten kannata ostaa, ellei ole ylimääräistä rahaa, sillä laite on todella kallis.
197. Kahjo2.11.2017 klo 20:57
Nyt menee jo liiallisuuksiin! Olet juuttunut tuohon tabletti/kännykkäratkomiseen! Päästivätkö ne siellä Elisa-Shopissa sinut oikein naarmuttamaan uuden kalliin kännykän näyttöä, eivät kehdanneet kieltäytyä! On elämässä nyt muutakin kuin tablettiratkonta!! Herää kuplastasi!!

Tämäkin menee moderaattorin ammottavaan mustaan aukkoon, mutta piti päästä sanomaan. On ihme mies tuo herra Tapio!!!
198. Funny2.11.2017 klo 21:23
Kahjo, mitä odotit, kun tulit tälle säikeelle taas kerran?
199. S. Holmes2.11.2017 klo 21:51
Luulen ja uskon, että Tapio ei ratko ristikoita ollenkaan, vaan ajankulukseen kirjoittelee täällä omiaan sopivasti ärsyttäen. Millä aikaa hän ennättää miettiä visaisia tehtäviä, kun vatvoo asioita täällä jatkuvasti?
200. Funny2.11.2017 klo 22:25
Arvioisin, että Tapiolle kuitenkin jää päivässä pari tuntia aikaa ratkomiseen.
201. Tapio2.11.2017 klo 22:33
Jää enemmänkin - nykyisin ratkon ristikoita enemmän tabletilla kuin paperilla, mutta paperiristikoita toki ratkon. Tulevaisuudessa yhä enemmän ratkon tabletilla, koska lopetin PuPe:n jatkotilauksen ja saatan tilata IS digilehden, jonka ristikoita ratkon sitten lähes yksinomaan tabletilla. Korkeintaan piiilikset tulostan - tavalliset ristikkot vain, jos vaimo on varannut tabletin käyttöön.
202. Tapiolle2.11.2017 klo 22:56
- haluat tlittää mitä kaikkea teet
- haluat kertoa muille mitä heidän pitäisi tehdä
- saat kirjoittaa ihan mitä vaan koska moderaattorin tehtävä on sensuroida asiattomuudet
- haluat kuitenkin kertoa moderaattorille, missä ne poistettavat asiattomuudet ovat
- haluat välittää muille kaikki asiat, mitkä sinusta ovat vähänkin välittämisen arvoisia
- sisäinen pakko aiheuttaa kaiken tämän

Pitäisikö sitä sisäistä pakkoa yrittää vähän suitsia (tai panna se kokonaan aisoihin)? Tämän sivuston väki on saanut sinusta tarpeeksensa, etkö ole huomannut tällaista viestiä?

Ei kyse ole siitä, etteikö saa kritisoida, mutta pitäisi kritisoida vain oikeasti tärkeistä asioista ja myös olla varma, että on valtaosan asialla, muuten kritiikki on vailla pohjaa
203. Tapio2.11.2017 klo 23:10
Tuo ei kuululunut tähän säikeeseen kuten eivät useimmat muutkaan viimeaikaisest kommentit.

Olen tähän säikeeseen laittanut kokemuksiani, että niistä voi jokainen asiasta kiinnostunut ottaa oppia. Oletin, että jos asia ei kiinnosta, säiettä ei myöskään lueta eikä laiteta asian vierestä meneviä kommenttejä. Mutta nyt niitä on ollut viimeaikoina enemmän kuin asiaan liittyviä kommentteja. Tämä kommentti joutaa pois kuten joutaa moni muukin tähän säikeeseen asian vierestä menevät kommentit. En ole itse juuri asian vierestä kirjoittanut.
204. Huh!2.11.2017 klo 23:33
Mielestäsi ihmiset eivät ota kirjoituksiasi tarpeeksi onkeensa.

Se tuntuu olevan molemminpuolista. Et sinä kyllä muita kuuntele/kunnioita.

Mitä tästä pitäisi ajatella?
205. Tapio3.11.2017 klo 07:54
Kaikilla oppimista, mutta pyrin jatkossa ohittamaan kommentit, jotka eivät liity säikeen aiheeseen. Huhun komentti ja tömäkin kommenti pitäisi poistaa aiheen vierestä menevinä. En ole tässä säikeessä muuta pyytänyt kuin sitä, että pysytään asiassa.
206. Tapio3.11.2017 klo 13:38
Aksun kommentti sai aikaan sen, että PuPe 6/2017 sokkokrypto tuli ratkaistua.

Aloitin tabletilla, jolla tuli alkuun pari hutiratkaisua. Poistin hutikerrokset. Sitten osui. Jatkoin hieman tabletilla, mutta sitten siirryin paperiversioon.Mutta paperversiota ei olisi tullut ikinä ratkottua, ellen ensin olisi kokeillut eri versiota tabletilla. Paperilla tuli muuta kumitus huolimattomuuden vuoksi, mutta ei tarvinnut kumitella alun huteja. Sokkokryptoille paras toimintamalli on tabletti- ja paperiratkonnan yhdistelmä.
207. Tapio7.11.2017 klo 08:59
Kokeilin luoda itse kynää, jossa olisi kapeampi kärki kuin pienemmässä kynässä. Kynän "sydän" on metalliydin. Kuulokeadapteri voisi periaatteessa muodostaa ytimen, mutta sen kapea kärki vaan ei muodosta riittävää kapasitanssia. Päällystin sen kertakäyttöhaskalla. Sillä saa alkuun jälkeä, mutta sitten tulee katkeilua, mikä osoittaa kapasitanssivajausta.

Iso kynä on tarpeettoman iso ja kömpelö. Sillä ei saa kovin pieniä kirjaimia ja kuten ++juh kertoi, se peittää kirjoittamista. Iso kynä ei kunnolla sovellu ristikoiden ratkontaan.

Pieni kynä muodostaa riittävän kapasitanssin, sillä saa pienempiä kirjaimia ja se peittää vähemmän eli se on merkittävästi parempi ratkonnassa. Optimikoko on se, jossa kärki on mahdollisimman kapea, mutta muodostaa toiminnallisesti riittävän kapasitanssin. Aika vaikea taitaa olla löytää parempaa kompromissia kuin kaupasta ostettava pieni kynä, vaikka ihan periaatetasolla hieman pienempi metalliydin saattaisi toimiakin.
208. Voi7.11.2017 klo 10:16
pyhä sylvi jälleen kerran!!!
209. Tapio7.11.2017 klo 13:43
Ajattelin, jos Ari voisi ymmärtää tuon katkeilun. Kokeilin äsken metallirunkoisella kynällä, jolla jälki alkoi katkeilemaan. Tiedä sitten, kestäisikö lasipinta edes kumipinnoittamatonta välinettä.
210. Ari7.11.2017 klo 21:04
Mielestäni ei kannata millään metallisella koskea lasiin vaan käyttöä siihen joko sormea tai siihen käyttöön suunniteltua kynää tms osoitinta. Itse käytän vain sormia sillä minulla ei ole yleensä tarvetta piirtää.
211. Tapio12.11.2017 klo 11:52
Päivitin ohjelman - totaalinen katastrofi. Siihen ei saa tuotua kuvia. Kynä ei seuraa piirtämistä juuri lainkaan. Ohjelman etsiminen pitää aloittaa alusta. Uusinta ohjelmaversiosta ei ole edes piirtämiseen huonon kynän seuraamisen vuoksi. Uudella versiolla ei tee yhtään mitään! Pitäisi saada jostakin kaivettua vanha ohjelmaversio, mutta mitenkähän se on mahdollista? Ei taida onnistua.
212. Jukkis12.11.2017 klo 13:43
Mistä ohjelmasta nyt on puhe?
213. Tapio12.11.2017 klo 13:49
Autodesk Sketchbook - uusin versio totaalisen käyttökelvoton. Pitää alkaa uuden ohjelman etsintä.
214. Tapio12.11.2017 klo 14:05
Yleisongelma on se, että tabletin prosessointiteho on Autodesk Sketchbook edellisellekin versiolle hieman huono, mutta toimi joten kuten. Uudemmalle versiolle tablettini on aivan liian heikkotehoinen laite.

Kokeilin toista. Ongelma se, että sillä sai vain näytön tasoisen kuvan. Kun tietää, että kuvia tarvitsee toisinaan suurentaa, ei toimi tästä syystä. Piirrosjäljen tekemisessä ei vaikeuksia, sillä kynä seurasi mainiosti liikettä. Se, että kynä ei seuraa mukana, on prosessoriteho ja muistikysymys.
215. Tapio12.11.2017 klo 14:36
Harmittaa niin *piip*. Kokeilin kolmatta, jossa hieman parempi kompromissa. Paras tähän asti oli Sketcbookin edellinen versio silti. Nyt sitten ei ikinä saa miellyttävää ratkontakokemusta. Kuvat ovat niin printattuina kuin näytöllä liian huonoja, että niistä voisi kunnolla nauttia.
216. Tapio12.11.2017 klo 14:50
ibisPaintX-ohjelmaan saa riittävän ison kuvan. Jos haluaa esim. ristikon anatomian ristikon tähän onglemaan alkuperäisen kokoisena, ainakin tabletillani hitaus hieman vaivaa, mutta alkuperäiskokokin toimii. Toimii hieman nikeämmin isoilla kuvilla kuin edellinen Sketchbook. Kaipaisi tämäkin tehokkaamman prosessorin, mikäli haluaa saada kuvista riittävän tolkun.
218. Tapio12.11.2017 klo 16:30
Asensin F-droidin - ohjelmaa ei löytynyt, joten pitää käyttää sitä Ibis... softaa, vaikka vanhempi Sketchbook oli ristikonratkontaan toimivampi.
219. Tapio12.11.2017 klo 17:54
No ei viive sittenkään juuri suurempi, mutta pitää muistaa ohjelman muistinkulutus. Kuvankäsittelyominaisuuksia kuin uudemmassa Sketchbookissa, joten toimii maalaamisessa ja piirtämisessä hyvin. Kuusi euroa meni haaskuun Autodeskin tuotteen kanssa. Ibis... käyttis on sekavampi ja paljon ratkonnan kannalta epäolennaista, mutta tämän hetken softista suositeltavin ratkontakäyttöön.

Tähän saa tuotua melkoisen isojakin kuvia, joten jopa laatijalle voisi olla käyttökelpoinen loppuviimeistelyyn.
220. Tapio12.11.2017 klo 21:17
Ei pidäkään paikkaansa. Maksimikoko on 2800x1900 eli hieman vähemmän kuin vanhalla Autodesk Sketchbook -ohjelmalla. Ei siis sovellu ristikon laadinnassa viimeistelyyn. Sellaista tabletille ei yksinkertaisesti taida olla.
221. ++juh12.11.2017 klo 21:41
Uudessa Sketchbookin ilmaisversiossa kuvan lyhyemmän sivun pituus on minulla 1600 px, kun se vanhassa on 800 px. Minunkaan laitteeni nopeus ei uuden version käyttöön tahdo riittää.

Olin aiemmin ottanut vanhan Sketchbookin apk-tiedoston talteen (versio 3.7.6), josta sain sen palautettua:
- kopioi Autodesk-hakemisto jonnekin (jos katsot sen tarpeelliseksi)
- poista uusi Sketchbook
- varmista, että myös Autodesk-hakemisto on poistettu
   (vanha versio kyllä asentui, mutta kaatui käynnistyksen jälkeen, jos en poistanut hakemistoa)
   (hakemistossa saattaa olla pro-lisenssi tms., joten omalla vastuulla...)
- asenna vanha Sketchbook apk-tiedostoa klikkaamalla

En tiedä, päivittyykö vanha versio (3.x.x) uuteen (4.x.x), jos maksaa pro-versiosta sen 6 euroa. En aio kokeilla.

Kun asensit jo F-Droidin, niin asennapa sieltä Apk Extractor, jolla ohjelmien apk-tiedostot saa talteen. (HUOM! Älä asenna Googlen Play-kaupasta löytyviä samannimisiä ohjelmia, joita näyttää olevan kymmenittäin.)

Kokeilin pikaisesti Play-kaupasta myös Sonyn ohjelmaa "Luonnostelu" (englanniksi ilmeisesti Sketch). Se tuntuu minusta hieman nopeammalta kuin Sketchbook 3.7.6. Lisäksi kuvan lyhyemmän sivun pituus ainakin minulla on 1600 px, eli tuplasti vanhan Sketchbookin ilmaisversioon verrattuna.
222. Tapio12.11.2017 klo 22:34
Poistin sen F-droidin kun tuli lopullisesti vaihdettua ibisPaintX-ohjelmaan kun em. ohjelma ei hakemistoistaan vanhaa versiota löytänyt.

Mutta hyvä tietää, että on ohjelma, jolla apx-tiedostot saa talteen - koskaan ei voi tietää, milloin jokin uusi ohjelmaversio ei vaan pelitä. Mistä se Apx Extractor pitää hakea?

Luonnostelu-ohjelmassa pikselikoko jää alhaisemmaksi kuin vanhassa Sketchbookissa kun maksoi 6 €. Näin oli joissakin muissakin kokeilluissa versioissa. Testaamissani ohjelmissa vain ibisPaintX-ohjelmassa maksimi pikselimäärä samaa luokkaa kuin Sketchbookissa. Isoa pikselikokoa saattaa joskus tarvita. Ilmaisversiossa haittana vain mainokset - maksoin sen 6 €, koska en viitsi mainoksia katsoa. Mitä isompi pikselimäärä, sitä enemmän viivettä tulee, joten on luonnollista, että alhaisemmalla resoluutiolla toimittaessa ohjelma pelaa nopeammin.

ibisPaintX työkalut saa osittain piiloon - oikeastaan melko hyvä kompromissi, sillä undo ja kumi/kynä + muutama muu ydintoiminto on esillä läpinäkyvinä kuvakkeina Sketcbookin yhden vastaavan toiminnon sijasta.

Ristikon anatomian PDF:stä otetut kuvat ovat esim. 3300x2550. PuPe:n kuvat ehkä samaa luokkaa. Printille ei kuitenkaan saa noin tarkkaa kuvaa eikä nettiversiokaan tarvitse noin isoa pikselimäärää. Jos vähän tinkisi pikselimäärästä, mielestäni ibisPaintX ihan oikeasti toimisi ristikkolaadinnassa käytettyjen kuvien viimeistelytyökaluna. Toki vaatisi sen käsineen askastelun.

Onglemat kyllä tunnistan. Pahin haittaava tekijä on viive, sitten hieman epämääräinen kontakti ja kontaktin tarkkuus. Yritin itse tekemälläni kynällä saada tarkemman kontaktin, mutta se onnistunut ainakaan toistaiseksi, mutta ei se iso ongelma ole. Halvankin tabletin teho riittää kuvan viimeistelyyn, kun kuvaa suurentaa sopivasti. Samoin kontakti ja sen tarkkuus ovat sopivasti suurennettuina riittäviä. Testattu on. Olen myös yhdistellyt valokuvia ja häivyttänyt reunoja sekä piirtänyt valokuvien päälle. Pitää vain valita sopiva työkalu ja sopiva suurennussuhde. Mielestäni tabletti voittaa halvan piirtopöydän, jollaista olen joskus käyttänyt. Jos näkee, mitä käsi tekee, on miellyttävämpi työskennellä kuin että käsi on jossakin sivussa ja katse on ruudussa. Kyllä tabletilla ihan oikeata taidetta voi luoda.
223. Tapio12.11.2017 klo 22:49
Kokeilin vielä sitä Luonnostelu-ohjelmaa. Vertasin samaa ristikkoa. Tarkkuus huomattavasti alhaisempi. Siinä vain kaksi vaihtoehtoa luoda kuva. Tai sitten en löytänyt säätöjä.
224. ++juh13.11.2017 klo 01:11
Miksi poistit F-Droidin? Sehän on vapaiden ohjelmien varasto, josta kannattaa ensin etsiä. F-Droidissa ei tietenkään ole Play-kaupan ohjelmia (kuten Sketchbook) vaan vain oman varastonsa ohjelmia – myös vanhoja versioita!

Apk Extractor siis löytyy F-Droidin varastosta  – eli F-Droid ( https://f-droid.org/ ) pitää tietenkin olla asennettuna.

Tuossa Luonnostelu-ohjelmassa kuvan maksimikoko on ilmeisesti sama kuin laitteen näytön koko. Eli 800 px (näyttösi leveys) ei riitä. Kuinka monta vaihtoehtoa "kuvan luomiseksi" (= ristikon avaamiseksi?) tarvitset? Minulle riittää se, että etsin kuvan hakemistosta ja klikkaan sitä, minkä jälkeen valitsen vaihtoehdoista ohjelman, jolla haluan sen avata.

Tabletit ovat ihan käteviä leluja, joilla tosin pystyy jo tekemään melko paljon yksinkertaisia asioita.
225. Tapio13.11.2017 klo 08:22
Galaxy Note 10.1 saattaisi olla vakavasti otettava ammattilaistyökalu. Tosin ongelma se, että käsiteltävän kuvan pikselikoko on varsin rajallinen. IbisPaintX:n. maksmi kokonaispikselimäärä on n. 5347600 (2800×1907 testattu toimivaksi). Yhteen suuntaan maks. 4096 pikseliä (toiseen suuntaan kuvan koko voi tällöin olla maks. 1304 pikseliä). Sketchbookilla sallittu kokonaispikselimäärä on hieman isompi, mutta yhteen suuntaan maks. on 2800 (en testannut, miten suuren arvon toiseen suuntaan voi laittaa, mutta käytin 2000 pikseliä, mitä en olisi voinut IbisPaintX:lle laittaa).

Tarvitsen eri kokoja ristikon tyypin, orientaation ja kuvittajan mukaan.
226. Tapio13.11.2017 klo 08:49
Ibisiin voi luoda uuden kuvan. kuvanhakutoiminnolla ja se ehdottaa kahta kuvakokoa. Korkealaatuinen riittää aina, mutta vie resusseja.
227. Ylläpito13.11.2017 klo 11:59
Julkaisit sitten, Tapio, palkintokilpailun puolikkaan ratkaisun. Poistimme sen.
228. Moderaattori13.11.2017 klo 12:54
Nyt ei enää anteeksipyynnöt riitä. Keksi jotain parempaa, vaikka kahden viikon vapaaehtoinen kirjoittamattomuus.

Edit. Tässä välissä oli kaksi Tapion viestiä, joissa toisessa oli kuva ratkotusta ristikon osasta. Poistin viestit.
229. ++juh13.11.2017 klo 13:00
IbisPaintX:n suurin kuvakoko riippunee muistin määrästä: 2709×4096 px.
230. Tapio29.11.2017 klo 15:23
Ilman kuvan suurennosta voi ristikkoa ratkoa isommalla resoluutiolla, mutta jäljen taso vaihtelee kovasti. Siitä huolimatta itselläni ratkonta sujui suhteellisen vaivattomasti. Pienemmällä resoluutiolla ratkominen onnistuu hieman paremmin. Olen ratkonut ristikot nykyisin pääosin kuvaa suurentamatta. Vaikka en saa niin siistiä jälkeä kuin haluaisin, vältyn kuvan zoomauksilta ja siirroilta. Koska tablet-laitteessa on taustavalo, sangen pienikin teksti ja sangen pienetkin kuvan yksityiskohdat yleensä erottuvat. Olen suurentanut vain, jos en suurentamatta ole saanut selvää vihjeistä.

Paperilehden kokoiseen ruutuun kirjoitettaessa jälki on selvästi parempaa. Tekstiä on vaivattomampi kirjoittaa. Vasta tuplakoko tuo selvästi paperilehden kokoista ruutua paremman jäljen. En enää juuri kirjoita suurennettuihin kuviin.

Kevyemmällä editorilla voi ehkä saada parempaa kirjoitusjälkeä, mutta vihjekuvat saattaisivat jäädä liian rakeisiksi, ettei niistä saa täysin selvää.

Mitä tulee itse rakentamaani kynään, siitä on iloa myös keskusteluihin osallistuttaessa. Kumipäisen kynän ongelma on se, että joka napautuksella ei kirjain tulekaan ja tekstistä puuttuu erittäin helposti kirjaimia. Itse tekemälläni kynälläkään tältä ongelmalta ei täysin säästy, mutta ongelmaa on vähemmän, joten keskusteluihin osallistuminen tabletilla on miellyttävämpää.

Kynän kärki on riittävän pieni myös tietokonetaiteen tekemiseen ja kun kuvaa suurentaa, seurankyky on riittävä. Itse asiassa parempi kuin halvimman hintaluokan piirtoalustan (Wacom PenPartner).

Piirtämiseen on tavalliselle tabletille kehitetty varta vasten piirtämiseen suunniteltu kynä, jossa ei ole löysää kumipäätä (kynän päässä on läpinäkyvä muovi, mitä ei ole kuvassa):
https://www.mytrendyphone.fi/shop/capacitive-stylu s-kyna-190395p.html
231. Tapio29.11.2017 klo 15:24
Olin pettynyt myös Samsung Galaxy Note 8 6,5’ puhelimeen. Pikaisessa kokeilussa kynä ei seurannut liikettä niin tarkasti kuin ajattelin ja kirjoitustuntuma oli ikävän liukas. Jossakin www-sivulla oli virheellinen tieto Note 10.1 näytön tarkkuudesta (ilmoitettiin n. 150€ hintaluokan laitteen näytön tarkkuus eli 1280x800). Toisella sivulla näytön tarkkuudeksi ilmoitettiin 2560 x 1600, joka on hyvä. Tuo tarkkuus riittää mm. siihen, että kuvaruutukaappausta voi käyttää ristikon laadinnan pohjana. Mitään erityisiä tallennuksia tai konvertointeja tarvitaan vain poikkeustapauksissa. Samalta sivustolta, jolta löysin iPad Pro ja Microsoft Surface Pro 4:n testit en löytänyt Samsung Note 10.1:n testiä, joten miten hyvin laite oikeasti toimii, ei ole osoittaa sen paremmin omaa kuin muidenkaan testikokemusta. Näytön tarkkuus antaa mahdollisuuden hyvään kynän seurantaan, mutta epäilen kirjoitustuntuman olevan silläkin hieman epämiellyttävä.
Edellistä edullisempi huippuluokan tabletti ristikoiden ratkontaan on iPad Pro. Laitteen näytön tarkkuus on samaa tarkkuusluokkaa (2224 x 1668). Sen kanssa ei tarvitse käyttää käsinettä, koska kun laite tunnistaa kynän, piirtäminen tapahtuu vain kynällä eikä kämmensyrjä painaminen tabletin päälle vaikuta mitään! Tabletti ja ristikon ratkonnan edellyttämä kynä ovat yhdessä halvempia kuin Samsung Galazy Note 10.1:n. Myös iPadin näytön tarkkuus riittää siihen, että kuvaruutukopio käy ratkonnan pohjakuvaksi. Kynän pitäisi myös seurata liikettä erittäin tarkasti, joten iPad Prolla pitäisi saada huippuluokan jälkeä kuvaa suurentamatta. Alla linkki 12,9 -tuumaisen version testiin ja sitaatti testistä:

https://muropaketti.com/mobiili/testissa-apple-ipa d-pro-ja-pencil-hyva-vasen-kasi-ammattikayttoon/

"Kuvittajan ja infograafikon työn näkökulmasta kynä pärjäsi Wacomin kynille, joita hän on tottunut käyttämään työssänsä piirustuslaudan kanssa. Tarkkuus ja paineentunnistus toimivat hyvin."
Kynän kanssa 10,5 tuuman tabletin kokonaishinta on n. 850€. Koska iPad Pro on suunnattu ammattilaisten aputyökaluksi voi olettaa, että siinä pystyy käsittelemään erittäin suuriakin kuvia. Ainakin isompi 12,9 versio voisi soveltua ristikoiden kuvittajallekin – ratkojalle se olisi jo ylenpalttisen hyvä.
232. Tapio29.11.2017 klo 15:25
Tosin joku kertoi, että perus iPad riittäisi. Sekin hinta on melko korkea, 400-500€. Senkään kanssa ei tarvittaisi välttämättä hanskan käyttöä. Kokeilin tavanomaisella kynällä Gigantissa. Käsi ei tehnyt ylimääräistä viivaa, mutta kämmensyrjä saattoi liikuttaa kuvaa. Jotta toimiminen tabletilla olisi miellyttävää, hanska olisi käytännössä tarpeen tavallisella iPadilla. Gigantin myyjän mukaan tavallisella iPadilla en saavuttaisi sitä piirtämisen tasoa, jota etsin eli myyjän mukaan minulle ainoa sopiva laite olisi iPad Pro. Myöskään eräs tavallisen iPadin käyttäjä ei pitänyt piirtämisen sujuvuutta hyvänä tavallisella iPadilla.

Olen vierastanut Applen tuotteita pitäen niitä ylihintaisina, mutta tabletin suhteen hinta/laatu-suhde on mielestäni kohdallaan. Minua ei nyt kuitenkaan kiinnosta maksaa iPad Pro -laitteesta 850€, joten tyydyn kohtalooni. Huonohkoa kirjoitusjälkeä ei tarvitse muiden katsella, vaikka annoin muidenkin katseltavaksi.

Vaihtoehtona Gigantin myyjä esitteli miniläppärin kaltaisen laitteen, jossa näppäimistön sijaan kirjoitusalustaa voi käyttää piirtopöytänä. Laite ei oikein toimisi kivasti sohvalla istumiseen ja siinä piirtelyyn tai ristikoiden täyttelyyn.
Samsung Note 10.1 ja iPad Pron yksi varteen otettava vaihtoehto on Windows Surface Pro 4 (näytön tarkkuus 2736×1824), jolla myös kehutaan saavutettavan hyvän kirjoitusjäljen ja käsi voi piirrettäessä levätä näytöllä. Koska Windows Surface Pro on kalliimpi kuin iPad Pro 10,5, voisi tulevaisuudessa ehkä toimia tabletin ja pöytäkoneen korvaajana sen jälkeen kun pöytäkoneessa jokin ydinkomponentti hajoaa eikä konetta kannata enää korjata. Surface:n mukana tulee näppäimistö, joten se on käytännössä tabletin ja läppärin korvaava laite (iPad Prohon saa lisähintaan näppäimistön).
https://muropaketti.com/tietotekniikka/microsoft-s urface-pro-4/

Ainakin kalliin hintaluokan tabletin omistajille tabletti on todella varteenotettava vaihtoehto ristikon ratkontaan. Jos tabletilla haluaa maalata ja piirtää eikä osta arvokasta laitetta vain ristikoiden ratkonnan takia, laatutabletti voi osoittautua hintansa arvoiseksi.

Yhteenveto. Halvalla laitteella on mahdollisuus saada erinomainen kirjoitustuntuma, mutta liikkeen seuranta kuvaa suurentamatta jää korkeintaan kohtuutarkaksi. Vasta noin 850€ ja siitä ylöspäin maksavilla laitteilla saa kiitettävän liikkeen seurannan, mutta ei välttämättä erinomaista kirjoitustuntumaa.

Ihan mielenkiinnosta olisi kiva nähdä, minkälaista jälkeä joku saa Samsung Note 10.1, iPad Pro tai Windows Surface Pro -tabletilla tai jollakin muulla tabletilla, jolla on korkearesoluutioinen näyttö ja enemmän suorituskykyä. Olisi kyllä myös kiva nähdä, mikä ero on tavallisen korkearesoluutioisen tabletin ja oman tablettini välillä, vaikka en minä ristikoiden takia ole uutta hankkimassa. Myöskin kirjoitustuntumasta voisi joku kertoa.
233. Tapio29.11.2017 klo 17:09
https://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/tarvik keet-tabletit-ja-ipad/ITIPSTY16/i-want-it-stylus-k yna-2-karkea

on Gigantista tilattava tavalliselle tabletille tilattava kynä. Muuten lähes identtinen aiemmin viittaamani kanssa, mutta siinä on kaksi kärkeä. Suosittelen jokaisen tavallisen tabletin käyttäjää tilaamaan jomman kumman.
234. Tapio29.11.2017 klo 18:05
Itse rakentamani kynä, johon viittaan, näyttää tältä:
https://drive.google.com/file/d/1mH0TzxfJ9b7lEY33L 6pNGWNDxTxBH29l/view

Uudemmassa kärjessä toimin niin, että tinasin pään umpeen ja laiton tinaklöntin päähän. Muotoilin klönttiä viilalla ja hioin. Päällystin sopivaksi katsomallani materiaalilla. Olennaista on se, että kärjessä ei ole löysää ja kynä toimii herkemmin olematta kuitenkaan epämiellyttävän liukas. Kynä ei peitä alla olevaa kuvaa missään tilanteessa liikaa, sillä ruutuun koskettavan kärjen leveys n. 4 mm eli pinta-alaltaan noin puolet pienen ostetun kumipäisen kynän pinta-alasta ja noin neljännes ison kumipäisen kynän pinta-alasta. Kärki on riittävän pieni ristikoiden ratkomiseen miellyttävästi ristikkoa suurentamatta. Kirjoitustuntuma on oikein miellyttävä ja jollakin toisella pintamateriaalilla tuntuma saattaisi olla nykyistäkin parempi. Kynän käyttöä voisi verrata saman paksuisen kärjen omaavalla vahaväriliidulla piirtämiseen. Liikkeen seuranta ei kuitenkaan parantunut, ehkä jopa aavistuksen heikkeni, mutta ero on merkityksetön. Kynä ei varsinkaan kuvaa suurentamatta edelleenkään seuraa kunnolla liikettä, mikä jossakin määrin pilaa muussa suhteessa hyvää kirjoitustuntumaa. Seuranta on siis ostokynää heikompi, mutta kynää ei tarvitse painaa ruutua vasten yhtä kovaa.
235. Tapio29.11.2017 klo 18:12
Sekä ostetulla kynällä että omalla kynälläni päämääränä on eliminoida kumipäisen kynän perusongelmat eli sen, että kynä peittäisi liikaa ruutua ja kynä olisi löysä. Piirtämiseen tarkoitetun ostetun kynän hieman ikävä puoli on se, että kynää pitää painaa ruutua vasten melko lujaa, ettei jälki katkeaisi. Viestien kirjoittamiseen kynä soveltuu siksi huonommin kuin itse tekemäni kynä.

Kun jaksaa painaa riittävästi, tarkkuus on parempi kuin muilla kynillä. Aivan kiitettävä ei kuitenkaan, joten kovin paljon tilanne ei parantunut, koska laitteeni resoluutio on melko alhainen eikä siinä ole suoritintehoa eikä muistia kovin paljon, joten edellytykset kiitettävään liikkeen seurantaan puuttuvat. Näytöltään tarkemmalla ja tehokkaammalla Android-laitteella tulos piirtämiseen suunnitellulla kynällä voisi ehkä olla kohtuullisen hyvä. Gigantin myyjän mielestä tavallisilla Android-tableteilla ei kuitenkaan koskaan päästä kovin hyvään piirrosjälkeen. Toivoisin, että testiäni halvalla Android-tabletilla pidettäisiin palveluksena, jonka tein toisten puolesta. Jokainen voi itse päätellä, riittääkö halvan laitteen ominaisuudet vai ei omaan käyttöön vai pitäisikö harkita kalliin laitteen ostamista.
236. Tapio29.11.2017 klo 19:16
Malliksi ristikon kokoiseksi määritellylle ruutupaperille kirjoitettuja tekstejä.
http://aijaa.com/JcG3mr
http://aijaa.com/ADJW20
237. Tapio1.12.2017 klo 13:38
Olen nyt jonkin verran ratkonut ristikoita uudella kynällä. Sillä tulee helpommin ylimääräisiä pisteitä kuin muilla käyttämilläni kynillä, minkä vuoksi piirtäminen pitää aloittaa napakasti, jotta ylimääräisiltä pisteiltä vältyttäisiin. Piirtäminen pitää koko ajan olla hyvin määrätietoista, napakkaa. Kynä täytyy pitää myös melko suorassa,(aavistuksen suoremmassa kuin mikä normaali kirjoitustapa) jotta vältytään viivan katkeamiselta tai väärän muotoiselta viivalta. Tässä suhteessa kynä on vaativampi kuin muut käyttämäni kynät. Vaatii hieman harjaannusta, että välttyisi ratkomisen kannalta turhalta kumittamiselta/undo-toiminnon käytöltä. Tosin ei millään kynällä välty joskus tekstin korjaamiselta tavallisen tabletin kanssa työskenneltäessä. Kirjoitustuntuma on melko hyvä eli ei liian liukas eikä tahmea. En nyt tiedä, onko kokonaisuutta ajatellen itse tekemääni kynää parempi.

Alla linkki Punaisen Pelikaanin ristikon kokoiseen ruutupaperiin, jonka avulla voi kokeilla kirjoittamista:
https://drive.google.com/file/d/1dgecgPxKw3UTxt76X SlzE4yWBNJaAkS0/view?usp=sharing

Kuvaa suurentamatta ruudukon koko on 10' tabletissa 0,7x0,7cm. PuPe:ssa ruudukko on 1x1cm. Tabletissa ristikko näkyy siis pinta-alaltaa n. puolet pienennettynä.
238. Tapio5.12.2017 klo 13:08
Eikö kukaan tosiaan halua kertoa kokemuksitaan? Edelliseen kokemukseeni on lisättävää vain se, että kynää ei kannata käyttää muuhun kuin piirtämiseen. Pää irtoaa helposti, jos pää osuu johonkin esteeseen, joten sen kanssa oltava tarkkana, ettei hukkaa jonnekin. Suosittelen silti kaikenlaiseen piirtämiseen tavallisella tabletilla. Viimeksi melkein onnistuin ratkomaan ristikon ilman viivan katkeamisia tai muita virheitä. Piirtämisessä ja maalaamisessa on toiminut varsin hyvin - niissä ongelmana tabletin ajoittainen hyytyminen.
239. Tapio8.12.2017 klo 08:05
Jotta pää ei irtoasi, laitoin läpinäkyvää polkupyörän sisäkumin paikkaliima kynän kärjen juureen. En siliti suosittelisi piirtämiseen tarkoitetun kynän käyttö ruuhkabussissa tms.

Nykyisin minusta tuntuu jopa oudolta, että kukaan muu ei samassa mittakaavassa ratko ristikoita tabletilla, sillä monista lehdistä on saatavilla todella paljon diginä ratkottavia ristikoita. Pienempi koko tuntuu nykyisin oikein kivalta ja löysä paperilehti hankalammalta ja epämiellyttävämmältä. Toki tavallisella tabletilla vaatii ylimääräistä vaivannäköä ja tabletit, jossa vaivannäköä ei tarvita, ovat kalliita.
240. Jukkis8.12.2017 klo 08:52
Minusta taas tuntuu oudolta, että jollekin ei riitä lehdissä julkaistavat uudet ristikot, vaan pitää sata- ellei tuhatmäärin etsiä vanhoja ristikoita. Mutta se on vaan minun tuntemukseni, jatka vaan.
241. Tapio8.12.2017 klo 10:14
Aika hyvin arvioitu suuruusluokka. Minulla on tallennettuna tietokoneella ja Google Drivessa n. 1800 vanhaa ristikkoa.
242. Joutilas8.12.2017 klo 10:41
Olen sitä mieltä,että tabletti ei sovi seuraaviin asioihin,tai ainakin paperi on parempi:
1. lehtien lukeminen
2. kirjojen lukeminen
3. ristikon ratkominen
4. nenän niistäminen
5. perseen pyyhkiminen
Korostan vielä,että tämä on vain ja ainoastaan henkilökohtainen mielipide,eikä kenenkään tarvitse vetää hernettä nenään. Annetaan kaikkien kukkien kukkia.
243. Jaska8.12.2017 klo 11:32
En ole tähän päivään mennessä ikinä ratkonut ristikkoa tabletilla. Päätän nyt hankkia kyseisen kokemuksen, koska se vaikuttaa elämää suuremmalta asialta. Viime lauantain IS-piilosana on vielä ratkomatta. Koklaan sillä. Hetkinen vain.

Ei siitä tullut mitään. Tabletti on liian pehmeä, ja vielä enemmän ratkontaa haittaavat sen urat. Kynänterä menee niiden kohdalla paperista läpi. Joten eivät ainakaan nämä Marimekon kukkatabletit kelpaa tarkoitukseen, jos ko. sivu on repäisty irti lehdestä. Tabletin päälle on siinä tapauksessa pantava riittävän kova eriste. Mutta se olisi vain välillistä tabletilla ratkomista. Väliäkö hällä, kun jätän sen jatkossa väliin.
244. Jukkis8.12.2017 klo 11:40
Jaskalta normaalia parempaa huumoria. Nauroin.
245. Myös8.12.2017 klo 11:53
Joutilaalta painava analyysi!
246. Jukkis8.12.2017 klo 12:51
Kyllä Hesari menee bussissa työmatkalla tabletilla kätevästi. Paperilehden lukemista aikoinaan haittasi usein huono valaistus. Jossain vaiheessa istuin bussissa otsalampun kanssa. Oli nolon oloista.
247. Funny8.12.2017 klo 16:53
Kaiken aikaa suurenee se joukko, joka ei paperia käytä juuri muuhun kuin kahteen viimeiseen kohtaan Joutilaan listasta. Jos halutaan, että ristikot eivät ole vain meidän vanhojen kalkkisten harrastus, on ihan paikallaan kehittää tablettiratkontaa.
248. Matti8.12.2017 klo 18:53
Joutilas, samaa mieltä muuten, mutta kirjojen lukemiseen tabletti on mitä mainioin. Sähkökirjoja saa välillä todella edullisesti, valikoima on jonkinlainen, ja luettu kirja ei jää hyllyä täyttämään. Tabletiltakin sen saa pois niin että vain nimi säilyy. Tarvittaessa uudelleenlataus käy käden käänteessä. (6. Tablettiin ei voi kääriä torilla kalaa eikä kukkakioskissa kukkia.)
249. Jaska8.12.2017 klo 19:07
Funnyn visio lienee oikeansuuntainen. Samalla se on nykyisen ristikkoelinkeinonharjoittajasukupolven kauhukuva. Sekä kustantajien että laatijoiden. 2000-luvun nuorten huomattavalla osalla on jo IT-laiteriippuvuus. Iltapäivälehtiä saattavat satunnaisesti lukea, mutta niiden ristikot eivät ole heidän juttunsa. Ristikkolehdistä puhumattakaan. Heitä varten pitäisi siis kehittää tabletilla ratkontaa. Tuumasta toimeen vaan. Näen jo sieluni silmin innokkaan ratkojanoviisijoukon räpläilevän tablettejaan Ristikkoakatemian alkeiskurssilla.

Valehtelin. Oikeasti näen alan vääjäämättömän näivettymisen. Tablettiratkonnan kehittämisestä ei siis sukeudu suurta menestystarinaa. Eikä todennäköisesti pientäkään. Ei kannata hakea kehityspäällikön paikkaa.
250. Tapio8.12.2017 klo 19:34
Ihan kokemuksesta kirjoitan, että joskus IS-kovis on PALJON MUKAVAMPI ratkoa tabletilla kuin paperilla. Ainakin joskus, esimerkkinä

IS-Kovis 14.6.2014 ( http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=8019&a lku=1200 )

Perin outoa sanastoa - mielestäni käytetty monta hyvin kyseenalaista sanaa, kuten Jaska aikoinaan totesi:

"Perkka Vuotsilan luomuksen rasitteena on näet muutama puolituiterismi ja kiikun kaakun hyväksyttävä sana"

100% samaa mieltä. Itse asiassa laatijatiimi myöntää itse kyseenalaisuuden "yhtä monta kyseenalaista sanaa kuin tässäkin"

Näin outoa sanastoaen mistään ole löytänyt. Juuri siksi joutui kumittamaan todella paljon - jos olisi papeperilehti, lehti olisi varmaan mennyt puhki.

Jotta ei menisi tolkuttomasti aikaa, laitoin ratkaisusanan googleen, joka toi ristikkoa vastaavan anatoimian.
http://www.sanaristikot.net/anatomia/?p1=IS140614

Yrtin lukea siitä vain tarkistamani sanan. Luin lopuksi anatomian ja ymmärsin muut paitsi yhden kirjallisuusvihjeen (viittaus kirj. Netta Muskett). Yksi sana tuossa oli väärin. po. KOSTEAMAATATTI eikä KOSTAMAATATIT.

Koin tabletin ratkonnassa tosi kivana - paperiratkonta olisi ihan oikeasti ollut paljon huonompi kokemus! Vasemman alakulman kuva piti suurentaa, mutta muuten ratkoin pääosin kuvaa suurentamatta. Puoleen pienennetty ristikko on ihan snadin kiva kun siihen tottuu! Ihan oikeasti!
251. Eki8.12.2017 klo 19:44
Sanonko mä, kenellä on outoja sanoja. Papeperilehti?

Oli kyllä kehutusta ennätysristikosta (jota tekijät jo valmiiksi itsekin varauksella esittelivät, koska 10x11 ei ilman huonohkoja sanoa synny) hyvin poimittu yksittäinen negatiivinen lause. Onnitteluni!
252. Tapio8.12.2017 klo 19:45
Jaskalle. Ongelma omassa ratkaisussani on lähinnä se, että ohjelma, jota käytän, on yleisluonteinen piirrosohjelma. Ratkonnan kannalta olisi parempi huomattavasti yksinkertaistettu versio. Piirtämisen sijaan voisi vaihtoehtona olla drag-and-drop-kirjaimisto.

Ristikkoarkistotyyppinen ratkaisu mahdollinen vain, jos homman saa automatisoitua, mutta en jaksa uskoa, että niin kävisi ja se olisi kustantajille liian työläs.

Tulevaisuuden nuorilla kyllä varmaan on varaa sijoittaa tablettiin 850€, jolla saa tabletin, jolle on kunnon piirtokynä, joten en usko sen olevan esteenä. En usko nimittäin, että kovin moni viitsii askarrella tablettikäsineen + ostaa sopivan kynän netistä halvalle tabletille, kuten itse olen tehnyt.
253. Tapio8.12.2017 klo 19:48
Oli siinä ristikossa myös todella paljon kivoja, hauskoja sanoja, jotka saivat hyvälle tuulelle.
254. Joutilas8.12.2017 klo 21:08
Olen katkeraan loppuun asti paperin kannattaja ja käyttäjä,vaikka olen tablettia käyttänyt ratkontaankin. Ei vaan ole minun juttu. Funnyn ja (Jaskan valehtelun) kanssa olen samoilla linjoilla. Tulevaisuus on tabletissa,tai jossain vielä keksimättömässä aparaatissa,mutta mikäli nuoriso halutaan mukaan,niin pelkät laitteet eivät riitä. Laatijat ja sanasto,tai ainakin sanasto pitää uudistaa nuorille sopivaksi ja kiinnostavaksi. Kenties pitää tehdä hyviä appseja ja joitain radikaaleja sydeemejä,joista tällaisella vanhalla pierulla ei ole harmainta aavistustakaan. Saattaa olla,että Helppojen ja Kovisten rinnalle tulee uusjako; Nuoret ja Kalkkikset; eRistikko ja Perinteinen. Nyt vaan kaikki "valopäät" kehittämään tätä erittäin hienoa harrastusta!
255. XXX8.12.2017 klo 21:27
Tuleivaisuus on virtuaalitodellisuuden. Ei huomisen nuoret askartele tablettihanskojen tai kumiliimakynänkärkien kanssa. Tabletti ristikkomediana on jo syntyessään yhtä kuollut kuin paperimedia. VR-ratkonnassa rittää ajattelu täyttämään ristikon, jos ristikoita ylipäätään lainkaan ratkotaan.
256. Tapio8.12.2017 klo 21:45
Mahdollisesti. Mutta ei virtuaalilaseja kaikissa tilanteissa voi käyttää. Lueskelin iPad Pro:n testiä. Lapsetkin piirtelivät sen kanssa sujuvasti. Pitäisi luoda lasten tablettiristikoita ja mahd. virtuaaliristikoita, jotta olisi tulevsisuutta. Tosin aika kalliita laitteita.
257. Rampe8.12.2017 klo 22:41
Onneksi XXX:n unelma ei vielä ole pakollinen tällaiselle vanhalle kävylle kuin minä, eikä ehdi tulemaankaan.
Kun nytkin nuoriso ja keski-ikäinenkin väki kulkee kännykkä tai tabletti naaman edessä koko hereilläoloaikansa,
voi XXX:n ajattelulla toimiva laite ratkaista tulevaisuudessa maailman ongelmat.
Kun on ne virtuaalilasit päässä, ei ehdi naimaan tai sotimaan. Ei välttämättä töihinkään, joten luontokin pelastuu.
258. Jaska8.12.2017 klo 22:44
Tapion mainitsemalta paperiristikon kumitukselta välttyy helposti kirjoittamalla epävarmat sanat just ja just näkyvällä (lyijykynän) jäljellä. Jos sana varmistuu oikeaksi, sen voi vahvistaa.
259. HM8.12.2017 klo 23:32
Kyllä komppaan Jaskaa tässä asiassa, verenpainetabletteja en ole kokeillut... Nautin siitä, kun otan kynän käteen ja pistän aivosolut liikkeelle. En halua siinä touhuta minkään vempailujen kanssa, jotka ehkä toimivat, ehkä ei. Mutta kukin tyylillään!
260. Tapio9.12.2017 klo 08:25
Jaskalle. Huomasin viimeksi ratkoessani IS:n ristikkoa paperilla, että minua haittasi lyijykynän heikko jälki. Tabletilla voi koko ajan ratkoa kuin punaisella kuulakärkikynällä - nykyisen kynän ainoa haitta on se, että kynää täytyy pitää pystymmässä kulmassa kuin kuulakärkikynällä papaperille kirjoitettaessa (liian loiva kulma aiheuttaa sen, että kynä ei tottele käyttäjäänsä vaan jälki katkeilee tai tulee sekoviivoja). Muuten hyvin lähellä kuulakärkikynän käyttämistä.
261. Tapio9.12.2017 klo 08:41
Tabletilla rajoittena on ruudun koko. IS:n kovis, IS:n piilis, SK:n ristikko, PuPen normaalikokoiset ristikot ja normaalikokoiset piilikset toimisivat mainiosti tabletilla, sillä niitä voi ratkoa kuvaa suurentamatta tai siirtämättä. PuPessa riimispiilis, SK:ssa piilis IS:ssä ehkä ristis eli ns. höyryristikko olisivat ikäviä ratkottavia tabletilla. Jättiristikot menettelevät, sillä ei kuvan siirto niissä kovin paljon haittaa kun kuvaa ei tarvitse koko ajan siirtää.
262. Jiikoo9.12.2017 klo 09:14
Lainaus: 248. Matti 8.12.2017 klo 18:53
(6. Tablettiin ei voi kääriä torilla kalaa eikä kukkakioskissa kukkia.)

Eipä voi juuri kääriä tabloidiinkaan. Kyllä on monesti tullut vanhaa kunnon broadsheet-Hesaria ikävä, näissä pakkauspuuhissa varsinkin!

Näitä ratkomuksia teen ehdottomasti mieluimmin vanhaan tapaan paperilla, lyijykynällä ja kumilla. Välipaloina saatan työstää jonkin tämän sivuston Ristikkoarkiston jutun läppärillä + erillishiirellä. Läppärin omaa tasohiirilaattaa inhoan syvästi, läppärin merkistä riippumatta.
263. Jiikoo9.12.2017 klo 09:21
Tableteista puheenollen: tulin vähän toista vuotta sitten hankkineeksi sellaisenkin – tai oikeastaan miniläppärin, josta voi irrottaa näppiksen ja käyttää näyttöpuoliskoa sormella tökkimällä. Jäi niin vähälle käytölle, että on jo monta kuukautta sitten nukahtanut ikiuneen – akku ei ota enää latausta vastaan.

Minusta ei saa kosketusnäyttöjen ystävää. Älypuhelimessa sellainen on pakko hyväksyä, joskin vastentahtoisesti.
264. Tapio9.12.2017 klo 09:26
Kokeile mieluummin tablettia ristikkoarkiston ristikkoon - kynän kanssa paljon miellyttävämpi kokemus kuin läppäri. En enää ikinä ratkoisi niitä läppärillä, jos ei ole pakko. Kännykkäkin voisi joskus olla järkevämpi kuin läppäri, joskin epäilen, että vihjeistä ei aina saisi selvää. Ei kokemusta kännykällä ristikon ratkonnasta.

Ratkon tabletilla kuitenkin pääosin samaan tapaan kuin paperiristikoita.
265. Onko..9.12.2017 klo 10:01
.. tosiaan PAKKO!!
266. Jukkis9.12.2017 klo 10:39
En tajua Tapio tuota sun läppärijuttua. Läppärissä on näppäimistö, jolla voi täyttää koko ristikon. Mikä siinä on niin vaikeaa?
267. Tapio9.12.2017 klo 11:44
Läppärissä/pöytätietokoneessa täytyy siirtää vähän väliä kättä hiirelle ja näppikselle ja pitää läyttää kahta kättä. Kirjoitus ja ristikko ei ole yhtä aikaa katsottavissa. Tabletilla on helppo kohdistaa kynällä sanan alkuun. Kynällä on helppo kirjoittaa sivun alaosan kirjaimia käyttäen. Kättä ei juuri tarvitse liikuttaa minnekään. Ristikko täyttyy vaivattomammin - varsinkin kiikkustuolissa istuen kyynäpää käsinojalla - erittäin rentoa! Tosin minä käytän siihen itse tekemääni kynää, jolla kirjoittaminen sujuu kaikista parhaiten - vaimo tosin naputtaa siitä, että naputan kynällä tablettia.
268. Jukkis9.12.2017 klo 12:26
"Läppärissä/pöytätietokoneessa täytyy siirtää vähän väliä kättä hiirelle ja näppikselle ja pitää läyttää kahta kättä. Kirjoitus ja ristikko ei ole yhtä aikaa katsottavissa."

En tajua tuosta mitään. Käytät monta kuukautta erilaisten pahvilappujen ja hanskojen kehittelyyn ja huonossa asenossa pidettävän kynän optimointiin. Vaihtoehtoisesti voisit käyttää muutaman minuutin sen opetteluun, miten läppärillä pelkällä näppäimistöllä noita arkiston ristikoita voi täyttää.
269. Tapio9.12.2017 klo 12:40
Minulla on pöytäkone ja tabletti. En tykkää ratkoa pöytäkoneella ristikkoarkiston ristikkoa, koska
* pöytäkonetta ei saa syliin
* pitää käyttää kahta kättä
* pitää siirtää kättä vähän väliä näppikseltä hiirelle

En nyt usko läppärin olevan paljon parempi.

Tabletilla ratkeaa vaivattomammin.

Kynässä kulma nyt vain pitää laittaa vähän suorempaan kuin lyijy- tai kuulakärkikynän kanssa. Ristikkoarkiston ristikoissa ei ongelma ja piirrettäessä asia nyt täytyy pitää mielessä.
270. Tapio9.12.2017 klo 12:41
Mihinkä tabletti sen paremmin kuin mikään muukaan tietokone ei sovellu on SK:n ristikkoarkiston piilikset. Vihjeet pitäisi esittää eri tavalla, jotta toimisi.
271. Jukkis9.12.2017 klo 12:52
"pitää siirtää kättä vähän väliä näppikseltä hiirelle"

Ei pidä.

"pitää käyttää kahta kättä"

Mihin sinä sitä toista vapaaksi jäävää kättä käytät, kun tabletilla ratkot? Sitäpaitsi, kyllä näppäimistöäkin voi yhdellä kädellä käyttää.

Ihan OK, että tabletilla tykkäät ratkoa, mutta se ei ole OK, että ihan höpöperusteilla väität läppärillä ratkomista hankalaksi.
272. Jukkis9.12.2017 klo 13:32
"Mihinkä tabletti sen paremmin kuin mikään muukaan tietokone ei sovellu on SK:n ristikkoarkiston piilikset."

Hyvin onnistuu kun ruudukko on yhdessä selainikkunassa ja vihjeet toisessa ikkunassa, vieressä.
273. Tapio9.12.2017 klo 13:34
Tästä olen Jukkiksen kanssa sentään ihan samaa mieltä:

"
Piilosanan täyttäminen on aika tuskaa, kun vihjeet on kaukana ristikon alapuolella. Kyllä paperi vielä rulettaa."

Jos vihjeet eivät ole riittävän lähellä ristikkoa, digiratkonta on iha...
274. Tapio9.12.2017 klo 13:36
Kaksi ikkunaa on perin hankala ratkaisu kun vähän väliä pitää vaihtaa ikkunaa. Mieluummin yhdistäisin kaksi kuvaa ja laittaisin vihjeet mahdollisimman kivasti ristikon ympärille ja ratkoisin kuvasta.
275. Jukkis9.12.2017 klo 13:39
"Kaksi ikkunaa on perin hankala ratkaisu kun vähän väliä pitää vaihtaa ikkunaa."

Mitä ihmettä nyt taas? Siinähän ne molemmat ikkunat on vierekkäin näytöllä.
276. Tapio9.12.2017 klo 13:41
Itse asiassa olen 2000-luvun SK-piiliksiä ratkonut niin, että kolme vaakavihjettä jää ristikon alle. Loput vaakavihjeet ja kaikki pystyvihjeet olen sijoittanut ristikon oikealle puolelle. 2000-luvun SK-piilis oli sen jälkeen oikein kiva ratkoa tabletilla.
277. Tapio9.12.2017 klo 13:46
"
Mitä ihmettä nyt taas? Siinähän ne molemmat ikkunat on vierekkäin näytöllä."

Operalla onnistuu kyllä. Muilla selaimilla pitää koko ajan olla vaihtamassa välilehteä. Ei ole vähään aikaan ollut käytössä Opera, mutta käytin joskus sen vapaan ikkunoinnin vuoksi. Toki jos avaa kaksi selainikkunaa vierekkäin, toimii muillakin normaali tietokoneella, mutta ei tabletilla, kun ei voi avata rinnakkain kahta selainikkunaa. Android Opera?
278. Ari9.12.2017 klo 14:04
Tapio, ikkuna on eri asia kuin välilehti.
279. Tapio9.12.2017 klo 14:13
Joo kirjoitin välillä väärin tarkoittaen ikkunalla välilehteä. Tabletilla en ole kokeillut Operaa, josko sillä saisi yhden ohjelman sisään monta sisäistä ikkunaa kuten aikoinaa Windows-version kanssa. Silti olisi parempi, että vihjeet olisi mahdollisimman lähellä itse ristikkoa.
280. Ari9.12.2017 klo 14:17
Nyt menee enemmän huti, epäilen. Siis kun avaaat selaimen, sinulla on yksi ikkuna auki. Avaa sen jälkeen uudestaan SAMASTA KUVAKKEESTA uudelleen ja sinulla pitäisi nyt olla kaksi ikkunaa auki.
281. Tapio9.12.2017 klo 14:32
Noin tavallisella selaimella. Opera tarjoaa mahdollisuuden siihen, että välilehtien sijaan voit luoda yhteen selaimeen mielivaltaisen määrän mielivaltaisesti määriteltyjä sisäisiä ikkunoita. Kyse on vähän samasta asiasta kuin ns. kehyksiä käyttävät www-sivustot. Jos toimii Androidilla, mahdollistaa sangen näppärän SK-piilisten digiratkonnan.
282. Tapio9.12.2017 klo 15:50
Operasta ei iloa - vain tavalliset välilehdet.
283. Tapio9.12.2017 klo 20:27
Jukkikselle huonosta asennosta. Kynän toimintakulmaksi muodostui liimauksen jälkeen n. 35 astetta. Koska kulma vain hieman joustaa, kynä otettava käteen aina tietyssä asennossa. Ei siis sovellu muuhun käyttöön kuin piirtämiseen ja maalaamiseen. Vertailun vuoksi paperille kirjoittaisin n. 45 asteen kulmassa eli ero paperiratkontaan on noin kymmenen astetta.
284. Tapio12.12.2017 klo 12:20
Liimaus piti uusia. Kun liimaa, herkkyyttä menetetään. En sittenkään suosittele ostettavaksi sillä pään kanssa on jatkuvasti säheltämistä. Paras lopputulos saadaan, kun askartelee itse sopivan kynän. Pieni kumipäinen kynä menettelee. Sama kulmaseikka pitää muistaa kaikilla kynillä eli kyniä ei saa laittaa niin vinoon kuin normaalisti kirjoitettaessa.
285. Ari17.12.2017 klo 23:02
Miltä tällainen piirtoalusta vaikuttaa, toimiiko eli seuraako kynää riittävän hyvin jos vaikka olisi kyseessä ristikon ratkonta?
http://sanari.000webhostapp.com/?sivu=piirtotaulu
286. Tapio18.12.2017 klo 07:57
Minulla on vain kokemus yhdestä halvasta piirtoalusta, joten en osaa sanoa, miten hyviä nykyiset ovat. Halpa piirtoalusta on lähinnä halvan tabletin tasoa, jos sitäkään. Mitä vielä nykyisen tabletin ratkontakynään, olen sitä käyttänyt, mutta olen joutunut silloin tällöin vahvistamaan liimausta, joka on ratkeillut. Vähän harmi, sillä kynä kyllä oikeassa kulmassa käytettynä seuraa liikettä kohtalaisen hyvin.
287. Ari18.12.2017 klo 08:57
Tarkoitin tuota linkin takana olevaa sivua. Miten tuo mielestäsi toimii omalla tabletillasi?
288. Tapio18.12.2017 klo 09:43
Sain kirjoittua riittävän selkeitä kirjaimia, että ristikkoa pystyisi ratkomaan kuvaa suurentamatta. Siihen riittää, että n. 0,7×07 cm kokoiseen ruutuun pystyy kirjoittamaan tekstiä.

Komm. 237 on linkki sivuun, jossa ruudukko on 10' tabletilla tuon kokoinen kun kuvaa ei suurenns.

Piirtotaulusi ongelma se, että kynää sai kallistaa vain n. 10 astetta (piirto-ohjelmassa n 35 astetta ja normaali kirjoituskulma n. 45 astetta). Asiaan kyllä tottuisi. Hankalampi kirjoittaa kuin käyttämässäni piirto-ohjelmassa, sillä alkuunlähtö hankalampaa. Ä:n pilkut tuottivat erityisesti ongelmia.


http://aijaa.com/hWjF7O
289. Tapio18.12.2017 klo 11:27
Piirtotaulun reaktiokynnys on ääkkösiä ajatellen hankalan korkea.
290. Tapio18.12.2017 klo 12:03
http://aijaa.com/eKiXhb vertailun vuoksi
291. Tapio29.12.2017 klo 09:26
Sisärenkaan paikkaliima irtoilee ja repeilee helposti. Poika osti Kiilto Fix Clear täyteliimaa, jolla liimasin kärjen uudestaan. Liima osoittautui sopivaksi kynän liima-aineeksi. Hieman peittää kärjen päässä olevan läpyskän pintaa, mutta ei liikaa. Liimasin pään hieman vinoon, jotta se olisi parhaassa käyttökulmassa piirtämistä varten. Liima joustaa riittävästi, jos kynää hieman kallistaa. Kynällä pystyy kirjoittamaan n. 4 mm korkeita kirjaimia, joista saa vielä selvän. Kynä vain vaatii tottumista, että ylimääräiseltä sähläämiseltä välttyy.

850 € tai sitä kalliimmilla laitteilla pääsee tarkempaan jälkeen, ei tarvita hanskaa ja kynää voi käyttää muuhunkin kuin piirtämiseen, mutta niin kalliille laitteella täytyy todella olla käyttöä.
292. huhu29.12.2017 klo 14:50
Tapiolle hankitaehdotus

https://www.is.fi/digitoday/testit/art-20000055002 65.html

"Toisin kuin muiden valmistajien lukutableteilla, reMarkablella voi myös kirjoittaa ja piirtää. Paketin mukana tulee kynä ja kynään vaihtokärjet.

Kirjoitettaessa teksti ilmestyy näytölle lähes reaaliaikaisesti. Se tuntuu muutenkin kuin kirjoittaisi paperille, sillä näytön pinta on käsitelty karheaksi. Testatessa unohtui välillä, että kirjoittaa elektroniselle laitteelle, eikä oikealle paperille. Piirtämistä varten tabletissa on useita erilaisia siveltimiä."

Lisää asiasta linkissä.
293. Tapio29.12.2017 klo 15:58
Idea muuten hyvä, mutta näyttö on mustavalkoinen. Liian kallis ominaisuuuksiin nähden, sillä iPad Pro maksaa kynän kanssa 850€ ja siihen sisältyy paljon ohjelmia.
294. Tapio29.12.2017 klo 16:07
Tuossa oli parasta pinnan käsittely - sitä voisi ehdottaa joillekin laitevalmistajille, sillä ainakin Samsungin kynälaitteen pinta on ikävän liuskas, todella epämiellyttävä - Samsung on siksi laite, mitä en missään nimessä suosittele kenellekään vaan valmistan lippulaivat ovat vain rahan haaskausta.
295. Tapio4.2.2018 klo 20:16


Huomasin, että on todella paljon miellyttävämpää ratkoa aukeamaristikkoa tabletilla kuin tulosteesta. Ei tarvitse teippailla kahta tulostetta yhteen. Ei ole löysä paperi kädessä, jota jollain pitäisi tukea. Vihjeet, joissa sana alkaa vasemmalta ja päättyy oikealle puolelle, on helpommin täytettävissä kuin paperiversiossa. Siirtymien vasemman puolen vihjeistä oikeanpuoliseen osioon on miellyttävää ja välillä miellyttävä nähdä koko ristikko kerralla. Oli kivempi ratkaisukokemus kuin aukeamaristikon ratkonta ristikkolehdestä.
296. Tapio4.2.2018 klo 21:37
Syynä tuohon on se, että sohvatuolilla istuen paperiversiossa ristikkoa tulee harvoin katsottua kokonaisena. Ainakaan ristikon keskiosaa ei voi ratkoa ristikko kokonaan esillä vaan ristikon keskellä olevien vaakavihjeiden kohdalla ratkaisusanan alkupuolen kirjoittamisen jälkeen lehti pitää kääntää toisin päin. Ennen kaikkea ristikon keskiosan ratkonta on tabletilla paljon paperilehteä miellyttävämpää. Aukeamaristikkoa pitäisi mennä ratkomaan pöydän ääreen, jos haluaa ratkoa sitä miellyttävästi – mutta se taas ei ole miellyttävää.
297. Tapio23.2.2018 klo 09:44
Yksi piirre on jäänyt huomaamatta. Piirrosohjelmassa on mahdollista käyttää stabilaattoria. Kun laitoin sen maksimiarvolle sain hieman nätimpää jälkeä. Sopivalla kynällä + stabilaattorilla lopputulos on halpistabletilla ainakin minun mielestäni tyydyttävää.

https://aijaa.com/U6ZvAi

Jollakin toisella ohjelmalla kuin ibisPaint X saattaa olla tehokkaampi vakautin, mutta voimakkaampi toiminto pyöristäisi ehkä liikaa teräviä kulmia.
298. Ari7.3.2018 klo 15:20
Kokeilin kännykällä ibisPaintX ohjelmaa ja en kyllä osaisi kehua. Kun yritän jotain piirtää, se alkaa etsiä väriä paikasta johon kosketin ja pienen kuvion piirtäminen on mahdotonta, ja jos onnistuu, sen tekee tahtomattaan lähes väkisin taustavärillä. Hyvä jos joku osaa sitä käyttää ja saa siitä kiksejä.
299. Tapio7.3.2018 klo 15:33
Oletuksena ohjelmalla on varsin ärsyttävä värin pikavalinta. Sen saa asetuksista pois, jolloin väri vaihtuu vain pipettitoiminnalla. Jos ei tuota muutosta tee, menettää hermonsa. Toinen varteenotettava säätö on stabilaattorin säätö, jolla saa pikkuliikkeet pois.
300. Tapio7.3.2018 klo 15:55
Katso, että Settings
Quick Eyedropper
View Rotation

ovat pois päältä, niin ohjelma käyttäyy kivasti eikä tee yllätyksiä.

Extract drawing after import -toiminto ehdottaa kuvan muuttamisen mustavalkoiseksi. Mustavalkosivuilla hieman hyödyllinenkin.


Kun säädöt ovat oikein, ohjelma on ristikoiden ratkontaan käyttöliittymän osalta lähes ihanteellinen. Toimintopalkki piilotettuna esillä on lähes yksinomaan ristikon ratkonnassa olennaiset toiminnat esillä. ks. https://aijaa.com/b9vSna

Ristikon haku ja niiden selailu on helppoa.
301. Tapio7.3.2018 klo 16:01
Taidetyökaluna se ei ehkä ole paras mahdollinen. Ks. http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=9562
302. Tapio8.3.2018 klo 08:49
Asetuksista voi laittaa pääpalkin ponnahtamaan läpinäkyvästä kuvakkeesta sivun alalaidasta muiden läpinäkyvien kuvakkeiden tapaan. Se tekee käyttöliittymästä erityisen kompaktin, kun kaikkien toimintojen hallitsemiseen riittää vain yksi matala toimintopalkki, joka on vielä läpinäkyvä. Ennen kaikkea kompakti käyttöliittymä tekee ohjelmasta kivan ihan kaikkeen piirrostyöhön. Piirros näkyy aina maksimikokoisena näytöllä, mikä on erityisen kiva ristikkojen ratkonnassa.

Autodesk Sketchbook -ohjelmassa käyttiksen saa tosin piiloutumaan enemmän, mutta kun esillä ei ole juuri mitään toimintoa, täytyy jatkuvasti vaihtaa esille ottamisen ja piilottamisen välillä, mikä on pidemmän päälle ärsyttävää. Suurin puute on kumin ja kynän vaihtamisen puute kun suurin osa toiminnoista on piilotettuna. Tai ehkä asetuksista saisi määriteltyä johonkin kulmaan kynän ja kumin. Kynä, kumi, redo ja undo olisivat optimi, mitä olisi esillä suurin osa toiminnoista piilotettuna. Autodesk Sketchbook saattaa siten olla ristikon ratkontaan käyttöliittymältään aavistuksen kivempi optimi asetuksilla, mutta kun ohjelma ei minulla toimi, en viitsi enää tuota tarkistaa.
303. Tapio8.3.2018 klo 08:54
Itse asiassa redo tilalla olisi parempi olla kerrosten hallinta.
304. Tapio8.3.2018 klo 13:03
Pieni ohje: https://tinyurl.com/ycghlxd8.
Tuosta näkee sen, millaisia asetuksia pidän parhaimpana.
305. Tapio8.3.2018 klo 13:59
Tuo siis koskee ibisPaint X:ää.

[Linkkiin tuli vahingossa ylimääräinen piste loppuun, joka tulee poistaa.]
306. Tapio8.3.2018 klo 17:07
Mitä enemmän olen ibisPaint X:ää käyttänyt, sitä enemmän tykkään ratkoa sen kanssa ristikoita. ibisPaint X saa sekä Android että iPhone/iPad laitteille. Suosittelen, jos tykkää kompaktista käyttöliittymästä. Windowsilla sitä voi kokeilla Android-emulaattorin kanssa (ks. http://kotimikro.fi/ohjelmat/sovellukset/kayta-and roid-sovelluksia-tietokoneella ).

Taidetyökaluna se ei ole ihanteellinen siksi, että ohjelmaan saa tuotua uusi siveltimiä. MediBang Paint voi periaatteessa itse tehdä siveltimiä, mutten onnistunut luomaa ainuttakaan käyttökelpoista omaa sivellintä. Käyttöliittymä vähän tilaa vievä, mutta piirtämiseen soveltuva. Ristikkojen ratkontaan se on huono.
307. Tapio9.3.2018 klo 09:01
Ristikkoarkistossa olevien ristikoiden ratkonta on ainakin eräiden uusien tehtävien osalta sikäli parantunut, että kuvan resoluutiota on kasvatettu ja kuvia voi riittävästi suurentaa.

http://www.sanaristikot.net/ristikot/ristikko/?mag =sydan&year=18&id=sy1802&s_posti=marja.kytomaki@sy danliitto.fi

kuvaa kyllä piti suurentaa todella paljon.

Ristikkoarkisto toimii kuvaristikoiden kanssa hyvin ja useimpien piilisten kanssa siedettävästi.
308. Tapio9.3.2018 klo 09:05
Ristikkoarkiston osalta eräät piilikset kaipaisivat sitä, että käyttis olisi mahdollisimman piiloutuva.
309. Clas9.3.2018 klo 10:56
Minä käyn ottamassa valokuvan kaverin SK piilosanasta näytän sen sitten chrome castilla tv ruudulla, jonka päälle olen teipannut muovin ja ratkon siihen permanent tussilla. Ei tarvitse ostaa kallista tablettia kun rahat menee tableitteihin että lääkitys pysyy kohdillaan.
310. Jaska9.3.2018 klo 11:06
:D
311. Tapio9.3.2018 klo 12:03
Jos nyt lähdet vaikka Rukalle laskettelemaan ja sinulla on IS Extra, jos sieltä paperiversiona haluaisit ristikon, pitäisi mennä jostain se printti mennä teettämään, on se aika vaivalloista verrattuna digiratkontaan.
312. Tapio9.3.2018 klo 12:28
Tabletti telineellä ja siinä IS-ristikko on käyttöliittymän suhteen minusta paljon kivempi kuin paperilehti niin kotona, lentoneessa kuin lomamökillä. Tosin myös tottumuskysymys.
313. Antsa9.3.2018 klo 15:32
Ehei kai kukaan nyt niin houkka ole, että lähtee Rukalle ristikoita ratkomaan. Kyllä siellä ulkoillaan lasketellen ja hiihdellen päivät, sitten saunotaan ja syödään hyvin, ja illalla otetaan sopivat pikku kännit ja vokotellaan tansseissa ilta- ja yöseuraa. Eli rentoudutaan ja ladataan akkuja! Kyllä siitä ratkonnastakin on syytä joskus irtautua, ettei se muutu vallan työksi. Reissun jälkeen voi sitten kotona palata taas ratkonnan pariin mieli ja ajatus kirkkaana! :)
314. Tapio10.3.2018 klo 10:05
Tuli ratkottua keskivaiketa kun olin hiihtelemässä ja kylpylässä Vuokatilla. Vaikeilla en itseäni siellä rasittanut.

Onhan tiedoston tallentamisesta ja mahdollisesta formaatin muutoksesta oma riesanansa, mutta on aivan mahtavan paljon kivempaa ratkoa IS-kovista tabletilta kuin pitämällä löysää sänomalehteä kädessä.
315. Jukkis10.3.2018 klo 10:17
Sepä kivaa. Ja toivottavasti muistat kivasti aina yhä uudestaan, mielellään joka päivä, kertoa kivasta ratkomisesta tabletilla, ettei pääse meiltä unohtumaan. Se ei olisi kivaa.

"Vaikeilla en itseäni siellä rasittanut..."
"...paljon kivempaa ratkoa IS-kovista tabletilta..."

Että oli helppo kovis tällä kertaa? Mutta silti kiva.

Otanpa löysän PuPe:n esille, vaikka eihän se kivaa ole.
316. Tapio10.3.2018 klo 10:33
Ei ollu helppo kovis vaan en ratkonut koviksia Vuokatissa lainkaan. Nyt yritän, mutta tämänkertainen tuntuu ylivoimaiselta.

Ristikon aanatomiasta otettuna ristikko on ihanteellisen kokoinen. IS:n digiversiossa tulee ylimääräistä, mutta ylimääräisen poisto vie minuutin verran aikaa. Ajankäytöllisesti merkityyksetöntä.
317. Tapio10.3.2018 klo 10:38
Ristikkolehti on käyttöliittymältään ihan jees, sillä se ei ole älyttömän löysä. Löysä sanomalehti, jonka paperi on pehmeää, ei ole mikään hyvä käyttis.
318. Jaska10.3.2018 klo 11:07
Tapio vs muut 183 - 135. Pisin putki 10.
319. Tapio10.3.2018 klo 18:02
Itsepä tämän aloitin ja pääosin omaksi hyödykseni. Yritin houkutella mukaan kaikki tabletin omistajat ja ristikoita ratkovat, mutta innostus on ollut laimeaa.

Tiedän, että toimintosarja: tallenna tiedosto > muunna tiedosto > lataa ohjelmaan > leikkaa
voi tuntua ikävältä, mutta on aivan toista luokkaa ratkoa
http://www.sanaristikot.net/anatomia/IS141115/IS14 1115.pdf
tasoista ristikkoa kuin ratkoa samaa ristikkoa huonompilaatuisena paperilta. Oli niin työläs tapaus, että paperiristikko olisi mennyt kumittamisista tosi rumaksi. Nyt loppuun asti kirkas ja siisti ristikko ja teksti kirkasta ja erottuvaa.
Kuva oli leikattu valmiiksi, joten leikkaamista minun ei tarvinnut tehdä. Ainakin IS kovisten kanssa digiratkonta peittoaa paperiratkonnan mennen tullen.
320. kari kämäräinen10.3.2018 klo 18:09
Mikään ei voita paperiratkontaa!
321. Tapio10.3.2018 klo 18:18
No kerroin vain oman kokemukseni. Paperiseen IS kovikseen tartun vain ja ainoastaan, jos sellaisen löydän taloyhtiön paperiroskiksesta (kaksi kertaa olen löytänyt ja toinen oli sellainen, ettei ristikosta ollut anatomiaa). Skannerini laatu on niin huono, etten viitsi sillä ottaa ristikkoa tabletilla ratkottavaksi, joten tässä tapauksessa täytyy tyytyä paperiversioon. Mutta jos ostan joskus IS Extran, en ristikoita koskaan aio tulostaa paitsi korkeintaan mustavalkoisia muita tehtäviä.
322. Clas11.3.2018 klo 11:11
Kannattaa kierrellä myös naapuritaloyhtiötten roskiksia penkomassa, ja liikuntaa saa kun kiertelee myös naapurilähiössä noita roskiksia.
Minä ostan HSL:n kausilipunnihan vaan sitä varten että on noita roskiksia sitten tarjolla ympäri pääkaupunkiseutua.
323. Jaska12.3.2018 klo 11:11
Ihmeet jatkuvat. Miksi ennen tätä viestiä oli viestisarakkeessa lukema 254, vaikka se on jo pitkään ollut täydet 255?
324. Tapio12.3.2018 klo 17:36
Kukaan ei voine kiistää sitä, että digikuva on sanomalehtipaperille painettua kuvaa laadukkaampi. Paperi- ja digiversioiden toimivuus riippuu kuvittajastakin. IS-koviksista vielä sen verran, että Heli Kärkkäisen kuvitukset pääsevät paremmin oikeuksiinsa diginä. Joidenkin ristikoiden kohdalla kaipaa suurentamista, jonka voi tehdä digiversiolle, mutta mitä ei voi tehdä paperiversiolle (suurennuslasista ei juuri apua). Heikki Lavoniuksen mustavalkopiirrokset toimivat aina eikä digiversio tuo havaittavaa ulkoasuparannusta.
325. Ari12.3.2018 klo 21:43
Kiistän heti. Jos siis otan sanomalehdestä kuvan kännykällä, niin laatu siis paranee? Ei kai.
326. Funny12.3.2018 klo 22:10
Tapion ongelma näyttää olevan, että jos ristikossa on yksi epäselvä kuva, ratkontanautinto on pilalla. Minä ainakin sivuutan tuollaisen kohdan toistaiseksi. Kun ristikko sitten on tuon kohdan ympäriltä täyttynyt, katson, mitä tuohon epäselvään kohtaan näyttää tulevan. Ai juu, niinpäs onkin, ihan selvästi siinä on...

Siinä olen kyllä samaa mieltä, että Kärkkäisen kuvat ovat toisinaan liian pienillä yksityiskohdilla varustettuja. Joskus olen pikku kameralla ottanut kuvan epäselvästä kohdasta, ja näytöllä suurentamalla saanut selville mitä kuvassa on. Hyvä suurennuslasi tietysti auttaa samalla tavalla. Nykyisin painatus on yleensä huippuluokkaa, ellei jokin värisiirtymä ole sattunut kohdalle.

Mutta koko ongelmahan on aivan marginaalinen, kuten sivistynyttä esittävät tapaavat sanoa.
327. Tapio13.3.2018 klo 07:16
Arille. Digiversiolla tarkoitan digilehteä. Jos ristikko on sellaisessa alun alkaenkin digimuodossa, lopputulos on paperilehteä selvempi. Näköislehdessä taso tietenkin vähän laskee, joskin voittaa pahasti kellastuneen sanomalehden eli säilyvyys on parempi.
328. Tapio16.3.2018 klo 08:04
Näköislehdistä ainakin SK on yleensä hyvälaatuinen ja laatuongelmia on harvoin. Miellyttävin ratkoa SK:sta on itse asiassa 2000-luvun piilikset, koska tehtävän koko näytöllä on just passeli sen jälkeen kun ylimääräiset on leikattu pois.
329. Tapio16.3.2018 klo 08:10
Kerroin s-postilla joskus, että SK:n paras piilisten, voittajien ja ratkaisujen esittämistapa on vuodelta 2000 ja olisi kiva, jos SK palaisi tässä asiassa 2000-luvulle. Tuskin tuolla palsutteella on mitään merkitystä.
330. Tapio16.3.2018 klo 08:53
Itse asiassa 2000-luvun piilisten ratkonta tabletilla voittaa minulla ratkontakokemuksen suhteen kaikki muut ratkontatavat.
331. Tapio17.3.2018 klo 14:30
SK 11/2018 on tehtävän numeron esittämistä lukuun ottamatta vuoden 2000 tyylinen. Em. lehdessä toimii hyvin, mutta ongelmaksi saattaa tulla hyvin pitkät vihjeet, sillä tilaa ei ole pidemmille vihjeille ellei ylä- ja alamarginaaleja pienennetä.
332. Tapio19.3.2018 klo 17:30
Jos lähes joka viikko haluaa ratkoa IS-koviksia, halvin tapa on tilata IS Extra ja ratkoa tabletilla. Tapa on myös melko vaivaton, mikäli tabletin resoluution ylittää pidemmältä reunaltaan 2000 pikseliä (tämä tasoisen näytön omaavien tablettien hinnat alkavat n. 400 eurosta).

Tällöin pääsee alle kahdessa minuutissa ristikon ratkontaan kun:
1. Skaalaa ja siirtää kuvan niin, että se täyttää mahdollisimman hyvin näyttöruudun ja ottaa sitten kuvakaappauksen.
2. Hakee kuvakaappauksen piirrosohjelmaan (tabletti tallentaa automaattisesti kuvakaappauksen tiedostoon ja piirrosohjelmalla saa haettua kuvan sen tallennuspaikasta).

Kuvasta voi leikata ylimääräiset pois, mutta se ei ole välttämätöntä, mutta leikkauksesta selviää alle minuutissa, joten alle kolmessa minuutissa on kaikesta ylimääräisestä sälästä vapautettu kaunis ristikko valmiina ratkottavaksi.

Tulostus on hitaampi toimenpide, jos haluaa, ettei tule ylimääräistä mukaan, sillä kuvaa pitää leikellä. Firefoxilla tosin kuvakaappauksen voi valmiiksi rajata, mutta
1. rajatun kuvan hakemisessa googlen palvelimelta
2. sen tallentamisessa omalle koneelle
3. sen hakemisessa johonkin ohjelmaan
4. kuvan tulostamisessa
menee aikaa enemmän kuin kuvan hakemiseen piirrosohjelmaan eli se on selvästi työläämpi prosessi.

Mikäli tabletin resoluutio on 1280x800 sekä tulostettaessa että piirrosohjelmalla ratkaistessa, pitää ensin tallentaa kuva PDF-muodossa. Piirrosohjelmalle pitää vielä muuttaa JPG- tai PNG-formaattiin, mikä hidastaa kuvan käyttöön ottoa entisestään. Vaikka toimenpiteitä ei voi kutsua vaivattomiksi, kulutettu aika on pieni suhteessa siihen, miten paljon aikaa kuluu itse ratkontaan.

Toki jos tavanomaisen kauppamatkan yhteydessä ostaa IS:n, aikaa menee vähiten, mutta tulee yli kolme kertaa kuussa ostettuna kalliimmaksi. Lehti pitää myös muistaa ostaa tavanomaisen kauppareissun yhteydessä, jotta sen hankinta on nopeinta. Pr:n kirjoittelun perusteella olen ymmärtänyt, että digilehteen pääsee kuitenkin käsiksi usein jo ennen kuin lehti ilmestyy ostettavaksi, joten nopeinten sen pariin pääsisi siten tabletilla, mikäli nyt olen ymmärtänyt Pr:ää oikein.
333. Tapio19.3.2018 klo 17:40
Suuri apu on siitä, että jos tarvitsee välillä nettiapuja, ei tarvitse ottaa syliinsä läppäriä tai mennä pöytätietokoneen ääreen, kun apuneuvot ja ristikko ovat samalla laitteella.
334. Tapio21.3.2018 klo 12:02
Ristikkoapuneuvon Ristikkorenki kanssa oli vaikeuksia. Sain Flashin asennettua Dolphin-selaimella, mutta ilman ++juh apua, en olisi saanut sitä toimimaan. Vähän hankalaa Ristikkorengin käyttö Android-tabletilla kyllä on. Ks.

http://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=1291#1 022255

[Tablettiratkonnan etuna myös se, että ristikoiden ratkonnan ohessa voi helposti siirtyä välillä tekemään jotain muuta, esim. vastaamaan WhatsApp-viesteihin.]
335. Jukkis21.3.2018 klo 13:57
Se kyllä jurppiikin että kun ratkoo lehden ristikkoa, niin ei voi ratkonnan ohessa vastata WhatsApp-viesteihin, vaan pitää ensin ruveta ratkomaan tabletilla, jotta voi vastata WhatsApp-viesteihin.
336. Tapio21.3.2018 klo 14:37
Et pysty yhtä aikaa kuitenkaan lukea kirjaa, lukea sanomalehtä, etsiä googlella läppäristä faktoja, kirjoittaa esim. WhatsApp-viestejä älykännykällä tai ratkoa ristikoita. Jos sinulla on sanomalehti, kirjat ja ristikko paperilla, sinulla on viisi käyttistä, mutta voin selvitä halutessani yhdellä, joskin pitää aina hieman odotella ohjelmien aukeamista, kun ei ole kovin tehokas laite. Jos Nykänen olisi diginä, en kaipaisi mitään paperista ja yhdellä käyttiksellä selviäsi hyvin pitkälle.
337. Tapio21.3.2018 klo 14:57
Itse asiassa suurimpia iloja tablettiratkonnasta on vain yhden käyttöliittymän tarve. Ratkon yli 90% nykyisin tabletilla enkä kaipaa paperiristikoita lainkaan.
338. Ari21.3.2018 klo 15:43
Sijoittamisen vanha hyvä vinkki: älä pidä kaikkia munia yhdessä korissa. Eli mitä jos tablettisi hajoaa, niin kuin varmaan vielä joskus käy? Elämänilo, tekeminen, yhteydet maailmaan katoaa sen sileän tien?
339. Tapio21.3.2018 klo 16:02
Olen varautunut tabletin hajoamiseen. Ristikot, kuvat ja vähän muutakin ovat Google Drivessa.
Poistan laitteelta usein kaikki mahdolliset tiedostot ja siirrän Google Driveen. Elisa kirjat -materiaali kaiketi uudestaan haettavissa. Netistä sanomalehdet eivät minnekään katoa kuten ei netin s-postitiedot. Piirrosohjelman automaattitallennukset ja jotkut vähäiset muistiinpanot häviävät. WhattsApp-tiedostoja en ole varmuustallentanut, joten myös ne häviävät. Vaimo em. ohjelmaa lähinnä käyttää eikä hän kaipaa niiden varmuustallennuksia. Vaimo kuitenkin eniten hajoamisesta kärsii.
340. HHS21.3.2018 klo 17:00
Lopeta jo, Tapio, tuo iänikuinen tabletista jauhaminen! Ja mitä muille sivuston seuraajille kuuluu perheenjäsentesi mieltymykset. Tuntuu liian intiimiltä!
341. MWa21.3.2018 klo 17:13
Ei oo Tapiolla kaikki muumit laaksossa. Hämmentävää kirjoittelua ja jankkaamista samasta asiasta.
342. Jaska21.3.2018 klo 18:01
Saamari, lupaava rekkajahti katkaistiin. Antakaamme Tapiolle nyt uusi tilaisuus.
343. Clas21.3.2018 klo 19:28
Odotellaan rauhassa, kun tapion tabletti hajoaa, ei hän pysty uutta ostamaan kun ristikotkin pitää kaivaa roskiksista. Josko tämä sitten rauhottuis.
344. Jukkis21.3.2018 klo 19:46
Tämä käyttöliitymähöpinä on kyllä jotain. Sä pidät Tapio vissiin muita ihmisiä täysinä idiootteina. Että on hankalaa kun kirjan käyttöliittymä on eri kuin ristikon. Että kun otan kirjan käteen, niin siinä pitkään pitää muistella, että mitenkäs tämän sisältöön nyt pääsikään käsiksi. Kuinkahan päin tätä pitää pidellä, ja menikös se niin, että pitää kynällä tähän kirjoitella kirjaimia ristiin rastiin? Ei kun sehän taisi olla sanomalehden käyttöliittymässä? Vai ristikon? Kirjan käyttöliittymässä piti kai sittenkin repiä sivuja irti ja liimata ne seinälle? Eikun.

Puhumattakaan siitä, kun vessanpytyn käyttöliittymä on ihan eri kuin sähköhellan käyttöliittymä. Miten voi ihminen tällaisessa käyttöliittymähelvetissä elää?

Muuten, "käyttis" on vakiintunut tarkoittamaan käyttöjärjestelmää, ei käyttöliittymää.
345. Tapio21.3.2018 klo 21:04
Kyse on vain käyttöliittymän vaihtamisesta. Vaikka Ristikkorenki toimii tabletilla kankeasti, en millään viitsisi raahautua tietokoneelle sitä käyttämään. Nykästä käyn katsomassa, jos on ihan välttämätöntä.
346. Clas21.3.2018 klo 21:20
Tapio, miksi vaivaudut ratkomaan ristikoita? Kaikki tuntuu olevan vaikeaa ja hankalaa. Voin kertoa, että edelleen paras tapa ratkoa ristikoita on ottaa kynä käteen ja lehti jossa ristikko on toiseen käteen - erittäin helppoa. koska ilmeisesti et pysty ratkomaan ristikoita muuten kuin ristikkorengin, googlen, nykäsen ym. apuvälineiden avulla, eli käyttäen dopingia, niin onhan se hankalaa.
347. Tapio21.3.2018 klo 21:33
Ristikoissa on kyllä kaikille ennestään tuntematonta faktatietoa. Sen etsiminen ei ole dopingia. Nykäsestä lähinnä tarkistan, onko sana suomen kieltä ja mitä merkityksiä sanalla on. Tunnustan avoimesti, etten tunne kaikkia Nykäsestä laatijan kaivamia suomen kielen sanoja ja niiden merkityksiä. Ristikkorengin käyttöä voi dopingina pitää ja käytän sitä hätävarana. Joskus siitä on enemmän haittaa kun hyötyä, kun ratkaisusana ei ole listatuissa sanoissa.
348. Tapio21.3.2018 klo 21:49
Uskon, että Clasille paras on paperiristikko, mutta kun oma sanavarastoni eikä yleistietoni ole samalla tasolla, tabletti on parempi - ja olisi monelle muullekin, jos halusaisivat sen käytön opetella.
349. Täyttelijä22.3.2018 klo 07:28
Luulen, että suurin este tablettiratkonnan valtakunnalliseen leviämiseen on sen ratkontahanskan väsääminen. Tulevaisuudessa varmaan myydään PuPea tablettiversiona, jossa tulee aloituspakettina tabletti, kynä ja hanska mukaan. Sitä odotellessa kynä käteen ja paperikäyttöliitäntäistä ratkomaan.
350. Ritu22.3.2018 klo 07:53
Siinä vaiheessa, jos ratkonta menis täysin koneella rustaamiseks, niin mä löisin hanskat tiskiin. Nuo Hesarin pienet kivat miniristikot vielä menettelee, niihin menevä aika on niin vähäinen.
Muutoin mun silmäni ei kestäisi ruutua kauaa tuijotella tai sen hintana on useamman päivän migreeni, johon sitten jo tarvitaankin tablettia.
Mutta eihän se keneltäkään toiselta ratkojalta ole pois, miten kukakin ratkoo. Vaikka ratkoisi päällään seisten.
351. Tapio22.3.2018 klo 08:00
Tuota en ole tullut ajatelleeksi, sillä minua ruudun katselu ei ole häirinnyt.

Täyttelijälle. Kuten olen kertonut tablettihaskaa ei tarvita kalliin hintaluokan laitteissa. Niille myös kynän laatu on toista luokkaa. Jos tabletti laajassa mittakaavassa syrjäyttää läppärin, uskoisin, että ihmiset ovat valmiit maksamaan laadukkaasta tabletista. Suurin este mielestäni on se, että ei tiedetä tarpeeksi laatulaitteiden ominaisuuksista tai ei olla valmiit maksamaan niistä.

Halvalla laitteella myös kynä on ongelma. Halvalle laitteille ei saa miellyttävää kynää muuten kuin itse värkkäämällä. Koska ny olen tehnyt hanskan ja kynän, tulevaisuudessa minulle riittäisi kyllä keskihintaluokan läppäri, jossa näytön pikselimäärä olisi vähintään 2 1/2 kertaa nykyistä suurempi.
352. Tapio22.3.2018 klo 08:17
Mielestäni järkevintä olisi omistaa yhdistelmälaite, jossa näppis on irrotettavissa/liitettävissä tai käännettävissä näytön taakse. Sitten vaan mietitään, mikä on itselle sopivin näytön koon kompromissi ja valitaan joko kosketusnäytöllinen tabletti tai läppäri. Yhdistelmälaitteissa näytön resoluutio on riittävällä tasolla. Niille usein saatavissa laitteille varta vasten suunniteltu laadukas kynä. Silloin yli 500 € hinta ei ole ongelma. Usein niissä kämmenen voi asettaa näytön päälle ilman hanskaa.
353. Tapio22.3.2018 klo 08:54
Jos näytön resoluutio on kunnossa, pääsee helpolla. Selaimilla, joille on oletuksena tai joille saa lisäosana säädettävän kuvakaappauksen (esim. Androidilla Dolphin) ristikon saa IS Extra palvelusta ratkottavaksi alle kahdessa minuutissa. Kun ratkot kovista, näet vain koviksen tai kun ratkot piilistä, näet vain piiliksen. Mitään keskittymistä häiritsevää sivulla ei ole. Voit nopeasti vaihtaa tehtävää.
354. HHS22.3.2018 klo 09:07
Kuule,Tapio, ne ei nyt ala jossain Kiinassa tai Amerikassa tai Intiassa valmistaa tablettia, että joku Tapio Suomessa voisi ratkoa ruudulla ristisanatehtäviä!! Niillä on muut tavoitteet!
355. Jukkis22.3.2018 klo 09:14
"Kun ratkot kovista, näet vain koviksen tai kun ratkot piilistä, näet vain piiliksen."

Mä kun tässä ratkon PuPen piilosanaa, joka on vetelällä paperilla jäykän tabletin sijaan, niin näen kyllä myös pöydän, jos nostan katsetta näkyy myös ikkunan takana oleva maisema. Ja kaikenlaista muutakin näkyy. Pitää vissiin mennä ison säkin sisälle tabletilla ratkomaan.
356. Tapio22.3.2018 klo 10:53
HHS. Kaupasta löytyy toiveitteni mukainen tabletti, mutta se on vain turhan kallis. Kun nykyinen tabletti hajoaa, ostan enintään 500 € tilalle uuden. Toivottavasti silloin nyt 850 € hintaisen laitekokonaisuuden hinta putoaa tuolle tasolle.

Jos pöytäkoneen emolevy hajoaa, ostan n. 10-13' yhdistelmälaitteen, joka se kyllä voi olla 1000€ hintaluokassa.