KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 10/2024

11494. SK 10/2024

Jiikoo7.3.2024 klo 13:55
Brigitta Kalpa osoittaa, että yksitähtinenkin ristikko voi olla mielenkiintoinen ja sanastoltaan virkistävän erilainen – ja sen, että kovisten laatijaksi profiloitunut kykenee mainiosti skaalautumaan helppoonkin päähän. Nautittava juttu!

Tapani on ollut aloittaa SK:n tehtävät piiliksistä, tällä kertaa jätin ne pääruoaksi. Niiden kimppuun siis seuraavaksi!
2. Jiikoo7.3.2024 klo 15:09
Piilis olikin kimurantti! Vaati apuneuvojen käyttöä enemmän kuin suotavaa – vaihtoehtona se, että aikaa olisi palanut suhteettoman kauan tai tehtävä olisi jäänyt ratkaisematta. Oveluuksia kerrakseen. Niin pitääkin!
3. Eikka7.3.2024 klo 15:12
Ristikolle varmaan 1 tähti oli sopiva vaikeusasteen kuvaukseksi, mutta laatutähtiä voi sitten jakaa roppakaupalla enemmän. Ammattilaisen jälki näkyy helppoudesta huolimatta. Pitkästä aikaa ratkoin tämän nettiversiona ja huomasin, että ratkaisua nopeuttaa kursorin hyppääminen automaattisesti jo täytettyjen kohtien yli.

Piilis saa odottaa Kustin polun tavoittamista.
4. mattip7.3.2024 klo 16:25
2. Jiikoo: "aikaa olisi palanut suhteettoman kauan" - saanko hymyillä? Mihin tässä nyt niin kiire on? Mikä oli tuo apuneuvosi, vai oliko niitä enemmänkin?

Minäkin tunnustan käyttäväni apuneuvoja piiliksissä. Jos ratkaisu ei ala lutviutumaan, kerään todennäköiset kirjaimet leikepöydälle ja sitten järjestelen niitä wordpadissa kiinnittämällä "varmat" ja sijoittelemalla loput väleihin. Mutta en anna itselleni lupaa anagrammisovellusten käyttöön.

Mutta - kyllä - oli mukavat tehtävät askarreltuna tähänkin julkaisuun!
5. Jiikoo7.3.2024 klo 17:06
Lainaus: 4. mattip 7.3.2024 klo 16:25
”2. Jiikoo: "aikaa olisi palanut suhteettoman kauan" - saanko hymyillä? Mihin tässä nyt niin kiire on? Mikä oli tuo apuneuvosi, vai oliko niitä enemmänkin?”

Saat hymyillä, kaikin mokomin! Mihinkäs tässä muualle kiire olisi kuin seuraavien ristikkotehtävien kimppuun! Ja tunnustettakoon, että Arrak-dopingin ohella käytin tässä Ratkojia (takaperoisesti, ikään kuin Ristikkorengin tapaan).

Niinhän se entinen kanttori-urkurikin tyytyväisnä miesnä tuumaili, saatuaan virren säestyksen jo loppuun, kun seurakunta vielä laahasi veisuussaan säkeen verran perässä: ”Meiltähän tämä käy, kun koneella veisataan!”
6. kaplas9.3.2024 klo 11:54
Ristikolla verrytelty. Piilis myös ratkottu, käytän kyllä apuvälineitä.
7. PM10.3.2024 klo 16:58
Ilman apuvälinedoping´ia nämä ratkoin, piiliksellä aloitin, ja kumpaisenkin ratkomisesta pidin.

Piilis mietitytty toki selkeästi enemmän, saatesanojen vaikeusastekuvaus toteutui. Ensi lukemisella piiliksen vihjeistä avautui melko harva, useampia kertoja tarvittiin, ja mietintää siihen väliin. Huutomerkeillä noteerasin erityisen osuvat vihje - vastaussanayhteydet, ja nuo merkit tulivat vs18:lle ja vs19:lle. Kyseiset vastaussanat olivat viimeisinä löytyneiden joukossa, mutta vasta niiden jälkeen avautuin aivan viimeinen, joka oli ps17. Vs1 oli perin ajankohtainen.

Ristikosta on jo edelläkin sanottu, että haasteellisten kolmitähtisten laatija osaa aikaansaada myös mainion yksitähtisen.
8. Heppu11.3.2024 klo 04:28
Ristikko sopii oppimateriaaliksi laatijoille selkeydessään. Ei tarvinnut arvuutella mitä kuvissa on, saati mitä kirjaimia sanavihjeissä. Divarin mies olisi vielä muutama vuosi sitten ollut kahden tähden tavaraa. Kehitys kehittyy.
9. Elva11.3.2024 klo 16:56
Lehti jaettiin jostain syystä dvasta tänään.

Aloitin ristikosta, enkä muista aikoihin ratkoneeni yhtä viihdyttävää yksitähtistä.

Mainio oli myös piilis. Vs 7:ssä minulla on ratkaisun loppuosaan kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on parempi ja toinen taas vihjeen kanssa yhteensopivampi.
10. Eikka12.3.2024 klo 13:03
Lainaus: 7. PM 10.3.2024 klo 16:58
Piilis mietitytty toki selkeästi enemmän, saatesanojen vaikeusastekuvaus toteutui. Ensi lukemisella piiliksen vihjeistä avautui melko harva, useampia kertoja tarvittiin, ja mietintää siihen väliin. Huutomerkeillä noteerasin erityisen osuvat vihje - vastaussanayhteydet, ja nuo merkit tulivat vs18:lle ja vs19:lle. Kyseiset vastaussanat olivat viimeisinä löytyneiden joukossa, mutta vasta niiden jälkeen avautuin aivan viimeinen, joka oli ps17. Vs1 oli perin ajankohtainen.

————-

Nyt täytyyy sanoa, että samaa latua kuljettiin. Piiliksen mahdollinen vaikeus oli siinä, että ensisilmäyksellä ei kovin monta kohtaa ratkennut. Niin laadukas tämä oli, että olin poikkeuksellisesti piiliksenkin kohdalla sivun laitaan kirjannut podiumini, jolla patsastelivat juurikin mainitsemasi vs18 ja 19 sekä ps 8.

Ja saman ladun maalivaatteen alta löytyi minultakin viimeisenä ps 17, jonka kohdalla olin vihjeen osalta pitkään kirkkokansanomaisesti nuotin vieressä ja perässä.
11. Jiikoo12.3.2024 klo 14:57
Piilikseni ratkaisun olin lähettänyt eilen, vaikka ymmärrysvajetta oli kahden sanan osalta. Tunnustettakoon, että toinen sanakin oli loppupäästään vajaa. ”Riidattomat” kirjaimet 1–19 olivat koossa ja niillä mentiin. Kun ymmärrys vajaan sanan osalta tuli nyt jälkijunassa, meni sen ”riidaton” kirjain vaihtoon ja risteäväksikin sain muodostettua täsmäjärkevän vaihtoehdon. Piti siis panna sähköpostituskone toisemmankin kerran raksuttamaan, kun vielä ehti!

Ekille entistä isommat aplodit piiliksen pirullisten sudenkuoppien johdosta!
12. PM12.3.2024 klo 19:46
Eikka, kiinnostavaa kuulla!
13. kaplas12.3.2024 klo 20:02
Sama täällä!
Olen talven aikana paneutunut piiliksiin enemmän. Tämän sain kohtuuponnistuksin ratkotuksi. Oli laadukas.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *