KESKUSTELUT > RISTIKOT > TARINOITA LAADINNASTA - 2

2155. Tarinoita laadinnasta - 2

Eki24.11.2005 klo 23:47
Yksi säie tuli täyteen, toiseen kerätään uusia tarinoita.

Mutta onko tarinoita puolivuohivelho?
2. MM28.12.2005 klo 11:56
Höpinää Syyssepon 2005 "Sillä Siisti"-ristikon tekoprosessista.

Teimme Pallosen Teemun kanssa tehtävän, ehkä vähän poikkeuksellisella tyylillä. Sain Teemulta puhtaan hyväsanaisen laadinnan ilman ainuttakaan vihjettä, johon sitten yritin kehitellä vaikeahkoja, erityylisiä kuvavihjeitä tasaisin välein. Ristikkoa "pallottelimme" sitten edestakaisin sähköpostitse. Teemu lisäsi aukkokohtiin tekstivihjeitä ja kuvaehdotuksia, hylkäsi ja epäili muutamien kuvien toimivuutta, kunnes jonkinlaiseen kompromissiin pääsimme lopputuloksesta.

Lievästi ärsyynnyin taannoisesta AKUT-keskustelusta,
http://sanaristikot.net/keskustelut/index.php?ryhm a=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=1788&alku=315&t=k 1
josta sain sen mielikuvan että vain tekstivihjeillä on lupa kieroilla ja harhautella ratkojaa, mutta kuvavihjeillä moinen onkin jo pelkkää virhettä, vääryyttä tai tylsyyttä.
Siksipä pilke silmäkulmassa, kieli poskella, yritin tähän tehtävään raapustaa vähän poikkeuksellisempia kuvallisia vihjeitä.

Sanaseppo-lehdessä jo joitakin vihjeitä selitettiin, mutta jos jollakulla ratkojalla jäi jotakin muita vielä ymmärtämättä, niin seuraavasta linkistä löytyy joihinkin kuvavihjeisiin vielä selityksiä.
Teemu selittänee pyynnöstä mahdolliset ymmärtämättömät sanalliset vihjeet.
http://www.kolumbus.fi/markku.makela/Kuvat/selisel i.jpg
3. Hui_hai28.12.2005 klo 12:04
MM:n kommentti kai todistaa ettei laatijoiden kieroudella ole mitään rajoja:-D

Vakavasti puhuen aina harhautteita ja kieroiluja laadittaessa liikutaan aralla alueella. Joku vetää aina herne-maissi-paprikat nenään, mutta toisaalta kaikkein hienoimmat ja oivaltavimmat vihjeet syntyvät juuri tällä alueella. Ilman pientä riskinottoa ei synny koskaan uutta (ei hyvää eikä huonoa), vaan vihjeet toistavat vain vanhoja uria.

Virheen, vääryyden ja tylsyyden ero mestariteoksesta on sekin joskus vain katsojan silmässä.
4. Eki28.12.2005 klo 12:11
Tällaisia juttuja on hyvä kokeilla Sanasepossa. Useimmat noista ideoista ovat liian vaikeita kaikissa muissa paitsi kaikkein vaikeimmissa ristikoissa. Luulisin.

Olisi vain hyvä, että palautetta tulisi runsaammin ja etenkin yksilöidymmin.
5. iso S28.12.2005 klo 13:15
Seliseli on ainakin minun selainselaimellani katsottuna liian pientä tuhrua. Kun tallensin ja avasin Photo Editorilla, pääsin suurentamaan ja sitten oli selkeää.

Kekseliästä, täytyy myöntää. Ei ole lääkitys kohdallaan kun mielikuvitus on noin sairaana, tekisi mieli väittää :-)

AITA: ylivaikea; vaatii erikoistermin tuntemista ja sitten pitää vielä arvata että edestä hätistettävät viittaavat ratkaisusanan alkukirjaimiin.

ILMAASE: tämän ymmärsin jo ratkoessa. Ehkä siksi mielestäni hyvä. Pieni miinus siitä että siitä/se on sekä vihjeessä että ratkaisussa.

KAALI: Tämänkin tajusin. Kohtalainen miinus siitä että auto ei ole kovinkaan tarkasti Kan näköinen. Pitäähän kotilon kierteidenkin mennä oikeaan suuntaan? (muinainen keskustelu)

TAUTI: olisi hyvä, jos ratkaisusana olisi MALARIA. Ylimääräistä päättelyaskelta ei osoiteta mitenkään.

IVATA: useimmat nerokkaat ajatukset ovat yksinkertaisia, mutta useimmat yksinkertaiset ajatukset eivät ole nerokkaita. Tämä on ainakin lähellä sitä. Jo kuva sinänsä on ivaava ja nimen anagrammi vahvistaa tulkinnan. "Piilokuvavihje" on syntynyt?

Tämäkin on hieno, mutta silti jokin vähän tökkii. Olisiko se että Caponesta pitää päätellä AL mutta NATO tuntuu suoralta, vaikka ei tietysti ole kun on kuva?

NUOTTA: Selitys on looginen, mutta miksi talkka? Ai se onkin taukka. U on turhan lähellä k:ta, jolloin silmä hahmottaa väälin ja tuntuu ällävikaisten lienaamiselta. Oikein luettuna voi ajatella että loogisesti toistuva virhe vahvistaa päätelmän. Muuten kovin epätodenäköinen virhe - miksi todellisuudessa A ja I sekaantuisivat?

ASTAT: keikkuu hienonhienolla rajalla - onko mukavan ovela vai näsäviisaan kökköinen?

KLAPI: suoritusta himmentää tarvittava ylimääräinen päättelyaskel, mitä ei ole osoitettu.

KISU: kallistuu aika paljon näsäviisaan suuntaan. Mistä tietää että kyseessä on tukisukat? Siitäkö että ne seisovat tönkkönä? Voivathan ne olla kuukauden yhtämittaa jalassa olleet...

VIRHE: no virhe mikä virhe. Tämän voi tulkita maun mukaan haltioituneeksi ylistykseksi (ne ketkä katselevat silmät killillään jääkiekkoa) tai närkästyneeksi moitteeksi (urheilun viholliset).
6. tonimikael28.12.2005 klo 17:50
Höpsistä AITA ollut liian vaikea. Oikein mukava vihje. :)

Ja TAUTI olisi ollut tuon tasoisessa ristikossa jopa liian suora, jos sen tilalle olisi tullut se malaria.

Että äläpä Iso Ässä höpsi. ;)

Mutta tuo VIRHE. Hellurei ja hellät ranteet!
7. Matti28.12.2005 klo 18:24
Kivoja piirrosvihjeitä MM:llä, nyt kun ne selitettiin. Ja kun sain ne suurennetuksi. Montakohan olisin itse hoksannut.

Minusta klapi oli kohtuuton, vaikka perustuukin vinkeään sanaleikkiin.
8. RA28.12.2005 klo 19:04
Kuten joskus aikaisemmin kirjoitin, minusta tuo Teemun ja Markun "Sillä siisti" on yksi parhaita ristikoita, mitä koskaan olen ratkonut. Osittain sen makeuden tekivät juuri nuo kuvavihjeet!

Iso S, mitä ylimääräistä päättelyaskelta tarkoitat kohdassa TAUTI? Se kuvavihjehän on ihan päivänselvä malaria ja malaria on tauti. - Jos siinä olisi ollut vaikka MS, niin eikö silloinkaan tauti olisi ollut hyvä ratkaisusana. Multippeliskleroosiko vain olisi ollut?

Olen myös hieman eri mieltä siitä, kuinka viimeisen päälle tarkasti kuvat on piirrettävä. Ainakin itse tajusin tuon KAALI-jutun (Ka ali), vaikka en tunnista automerkkejä suurinpiirtein kuplavolkkaria lukuunottamatta.

Minusta KLAPI oli todellinen aarre!

Onkohan tässä nyt osin kysymys siitä, että vaikeammissa ristikoissa ei ole kauheasti (vielä) totuttu siihen, että piirrosvihjeissäkin on monikerroksisuutta samalla tavalla kuin sanallisissa vihjeissä?
9. larza28.12.2005 klo 19:53
Minusta ANATOL oli hyvä, koska se ei ole sidoksissa suomen kieleen.

Ja KA ei tosiaan ole näköisin, lokaritkin ovat useammin mustat (kuten omassani).

Myönnän, että KLAPIa en ymmärrä edes selitettynä.

Mutta: IE:ssä, viemällä osoittimen tuon kuvan päällä ja odottamalla hetken, sen oikeaan alakulmaan ilmestyy ikoni, josta klikkaamalla kuvan saa "suurennettua" eli palautettua 1:1-pikselikokoon.

Firefoxissa ei tarvitse muuta kuin klikata kuvaa.
10. RA28.12.2005 klo 20:07
larza,
sillä miehellä on PILKE (silmäkulmassa) -> PILKE = pilkottu polttopuu eli klapi
11. kari kämäräinen29.12.2005 klo 03:22
Olen kyllä vakaasti sitä mieltä, että MM:n vihjeet olivat täydellisiä! Seka kuvituksellisesti, että sanallisesti! Pilkehän oi koko kuvitussarjan helpoin vihje!
12. iso S29.12.2005 klo 08:23
tonimikael: nyt höpsin että sinulla on kehäpäätelmä! Tuon tasoinen ristikko ei olisi tuon tasoinen jos vihjeet olisivat helpompia tai vaikeampia.

RA: erimielisyys lähtee jo siitä onko kuvassa päivänselvä MALARIA. Minusta siinä on päivänselvä VIRHE. Jos oikealle maalarille kävisi noin niin häntä ei vaivaisi tauti vaan omaisia vaivaisi se että maalari on kuollut. Kyseessä on siis seitsemästä osasta koostuva juliste minkä osat on liimattu väärässä järjestyksessä.


MS on lähes yhtä tuttu tai tuntematon kuin multippeliskleroosi. Ehkä selkeämpi vihje olisi "MS-" kuin pelkkä "MS", mutta aivan hyvin voidaan kysyä "kuinka kauan sinulla on ollut MS" tai kirjoittaa

"MS aiheuttaa monenlaisia oireita, joiden etenemisnopeus ja vaikeusaste vaihtelevat yksilöittäin. Oireita voivat olla mm. tasapainovaikeudet, lihasheikkous, ..."

kuten onkin kirjoitettu:

www.ms-liitto.fi/index.phtml?page_id=96& topmenu_id=7&menu_id=96&page_id=96&this_topmenu=7

Hieman eri asia kuin sanoa että maalari aiheuttaa jaksoittaista kuumetta jos toinen tai kolmas a hyppää loppuun.

Toinen erimielisyyden aihe on se että en hyväksy osoittamatonta monikerroksisuutta sanallisissakaan vihjeissä vähäisiä poikkeuksia lukuunottamatta. Yhtään hyvää esimerkkiä hyväksyttävästä poikkeuksesta ei tule tähän hätään mieleen. Siitä lienemme yhtä mieltä että jos tämäntyyppistä vaikeutusta käyttää niin silloin ristikon yleistason pitää olla visainen. Visaisten ratkojien sietokyky ja rääkätyksitulemisen halu on korkeampi kuin pehmisten tai keskisten ystävillä.

Se tuli toivottavasti rivien välistä selväksi että arvostin sekä teknistä toteutusta että idealingon lennokkuutta. Arvostelin vain sitä että mielestäni ristikon tarkoituksena on antautua soveliaan taistelun jälkeen eikä "joo, ihan kiva selitettynä!" Ainoa toteutukseen liittyvä moite oli liian lähekkäin olevat kirjaimet vihjeessä "talkka oakea" minkä silmä herkästi lukee "taukka oikea".
13. MM29.12.2005 klo 09:02
Oikein hiottujen lukulasien läpi kun katsoo, niin puhekuplassa lukee "Taukka oakea".

Alkuperäinen tekstini kuplaan oli KARRAA, mutta Teemu epäili että harvahko tuntee rallimaailmassa kartanlukijoiden yleisesti käyttämää KIRRAA-nuottia, siksi muutos "helpompaan".
14. iso S29.12.2005 klo 10:45
Ääh! Näin aamuyöstä (aamu-unisen horisontista) meni talkka ja taukka väärinpäin, toisin kuin alkuperäisessä irvailussani. Vihjeessä lukee "taukka oikea" kuten Mainio Maestro humauttaa, ja taukki tihrusilmä lukee helposti "talkka oikea", mikä kuulostaa yhtä hämäräperäiseltä kuin onkin.

Kyllä nyt tonimikaelia harmittanee, olisihan "karraa" tehnyt tuon tasoisesta ristikosta vieläkin tuon tasoisemman! Itse asiassa olen sitä mieltä että tuo olisi ollut realistisuuden vuoksi parempi, vaikka monille vaikeampi. Yhteen sanaan tulee helpommin äännevirhe kuin systemaattinen I/A-vaihto kahteen sanaan.

Äärimmäisen löyhäpäisesti tähän liittyvä muisto iloiselta 60-luvulta: olimme liikenteessä myöhään illalla. Äiti näki tienposkessa pitkäkorvaisen otuksen ja käynnisti vaistomaisen varoitushuudon. Samalla hän muisti ettei maantien varressa ole kaneja (joo, Hesassa on villiintynyt populaatio), joten kani muuttui lennossa jänikseksi: kanis!
15. RA29.12.2005 klo 23:19
Iso S,

tarkoitatko, että jos TAUKKA OAKEA olisi ollut pelkästään kirjoitettuna vihjeenä, se olisi mielestäsi ok. Mutta kun se laitettiin piirroshahmon suuhun, niin se muuttuikin huonoksi, koska "ei kukaan (edes piirroshahmot) voi tehdä OIKEASTI tuollaista puhevirhettä - ainakaan toistuvasti"?

Eli esim. Antti Skytän MOLA NALE tai Ekin NAAVATE = NEULE tai NAALASPUOLINEN ovatko ok vain siksi, ettei niitä ole laitettu kenenkään suuhun? Tai, että tuon Ekin NAALASPUOLISEN ainoastaan voisi laittaa jonkin suuhun, koska joku ihan oikeastikin voisi korvata ärrän ällällä??

Tämäntapaisia kirjainväännöksiä ovat ristikot täynnä - poimin nuo pari esimerkiksi nyt vain tuoreimpina (muista keskusteluista).

Minä matonen ratkoja maan (:-) kun Teemun ja Markun "Sillä siistiä" ratkoessani ajattelin, että tuo TAUKKA OAKEA oli juuri siksi niin hieno, että se kuvitus auttoi hakemaan (ja vieläpä hyvin tarkasti), mistä oli kysymys.
16. iso S30.12.2005 klo 09:47
RA: Kirjoitan pitkästi, mutta en aina selkeästi. Pituudesta huolimatta jotain jää yleensä sanomatta ja selkeyden puutteesta johtuen jotain usein ymmärtämättä.

Tuon vihjeen osalta varsinainen kritiikkini kohdistui siihen että U ja K olivat liian lähellä toisiaan, jolloin U:n oikea reuna sumenee silmässä K:hon kuuluvaksi ja jäljelle näyttää jäävän L. Näin kävisi myös silloin jos ympäriltä häivytettäisiin puhekupla ja kuva. En siis arvostellut ollenkaan sitä että tämä oli kuvavihje. Päinvastoin, olen sitä mieltä että kuvallisena tämä on paljon parempi kuin tekstivihjeenä, koska kuva selventää sanojen käyttötilanteen ja auttaa ymmärtämään, että syntyvä ratkaisu on oikea.

Virheen (I -> A) epätodennäköisyyteen viittaaminen on valitus jos siltä tuntuu. Minusta se oli pikemminkin huomio ja asia mistä voi olla monta mieltä. Joo, myönnetään, olen itse taipuvainen olemaan itseäni suuremman S:n kannalla siinä että yksi ratkaisusanan kelvollisuuden kriteeri on se, voiko sana kuvata jotain todellista (konkreettista tai abstraktista). Samaa periaatetta voi mielestäni käyttää soveltuvin osin myös vihjeisiin. Mielestäni on nippa nappa mahdollista että jollekin ylioppilaskirjoituksessa trauman saaneelle jää I-kammo ja siksi tuo onneton korottaa pakonomaisesti I:n A:ksi. Koska tämä on mahdollista, vaikkakin epätodennäköistä, tätä voi käyttää vihjeessä. Ärrävikaakin voi käyttää vihjeessä, jos se on oleellista ratkaisun kannalta. Jos kuvaamani näköhäiriö olisi tosi eli vihje olisi todella ollut TALKKA OAKEA, niin ilmeisesti silloin olisi haettu nuottia "tarkka oikea". Sellaista ei tietääkseni käytetä, I/A olisi jäänyt yhden esiintymän varaan ja R/L olisi ollut ratkaisun kannalta ylimääräinen virhe, mikä olisi tuntunut ärrävikaisten pilkkaamiselta.

Vihjeen realistisuus ja loogisuus toteutuu mielestäni esimerkiksi pudotusvihjeissä, vaikkapa kohtuullisen usein nähty YLVÄS -> ILARI. Kuvitellaan seinälle irto- tai valokirjaimin toteutettu sana PYLVÄS, minkä synonyymi (ristikkotarkkuudella) on PILARI. Jos nyt irto-P sattuu putoamaan tai valo-P sammumaan, niin sama ilmiö tapahtukoon sekä vihjeessä että ratkaisussa, mieluiten niin että vastinkirjain on samassa kohdassa. Tässä mielessä nuotin vihjeestä löytyy pieni kauneusvirhe: vihjeen sanoissa muuttuva I on toisena, ratkaisussa viimeisenä.

NAAVATE = NEULE ei ole mielestäni täysin ok suussa eikä maassa siksi että siinä on kytketty samaan vihjeeseen kaksi trikkiä millä ei ole mitään asiallista yhteyttä toisiinsa: takaperin lukeminen ja kirjaimen lisääminen. Tämä tekee vihjeen liian vaikeaksi useimmille, etenkin koska NAAVATE kuulostaa oikealta sanalta, jolloin ratkoja luulee vian olevan omassa sanavarastossaan eikä välttämättä älyä edes lähteä etsimään ratkaisua nirepakat. Ok, ultravisaisissa kaikki keinot ovat sallittuja ja toivottujakin. Laatijoiden pitää vain hillitä itsensä ja olla käyttämättä tällaisia keskiksissä, vaikka mieleen saattaisikin ponnahtaa loistava harhaute.

MOLA NALE olisi vähemmän ok jos se olisi jonkun suussa. Miksi ja missä tilanteessa joku sanoisi noin? "mola ja nale" puhakuplassa kävisi, mutta siitä ei tulisi mitään lisäarvoa. Puhujan lisääminen kuvaan olisi vielä turhempaa, toisin kuin "TAUKKA OAKEA" vihjeessä, missä kuva on selventää asiaa.

Toivottavasti minun kantani tähän kuvavihjeeseen tuli nyt selväksi: mielestäni vikaa oli noin puoli milliä. Muut saavat olla toista mieltä.
17. Eki3.2.2006 klo 16:26
Olisi luullut, että eilen laadin ristikon, jossa ei ole A-kirjaimia. Siihen tuli nimittäin sekä Aton että Atta.

Kyllä siitä muuten tuli vielä ihan hyvä ristikko.
18. Kravattimies4.2.2006 klo 01:33
... että osaatkin!
19. Taata4.2.2006 klo 01:37
Oletko Kraka laatinut visaisia lisää? Täällä on pari viikkoa
nautittu ensiaskelaatoksia ja muisteltu vauva-aikoja. Mitä-
hän repäiset seuraavaksi?
20. Kravattimies4.2.2006 klo 05:01
Taata, kiitosta vaan! Tällä hetkellä ainakaan en uskalla luvata uutta.
21. Eki21.6.2006 klo 17:57
Tänään käytin (kuvaristikoiden) laadinnassa (luultavasti)ensimmäistä kertaa mm. sanoja kyykäärme ja nyrjähdys. Noinkin tavalliset arkielämän sanat eivät kovin helposti kuvaristikkoon päädy. Kumpikin on myös siitä hyvä, että sopii vaikka huippuhelppoon tai supervaikeaan tehtävään.

Ihan uuden sanan "käyttöönotto" on yksi ilahduttavimpia asioita minulle laatijana, sen olen ehkä ennenkin sanonut.

Toiseen näistä ristikoista tuli runsaasti ennen käyttämättömiä sanoja, mutta se olikin teemaristikko ja teemasanat itsessään aika vaikeita.
22. marjaana21.6.2006 klo 18:16
Huh, miten voit muistaa, ettet ole ennen noita sanoja käyttänyt???
23. Eki21.6.2006 klo 18:31
Luultavasti tarkoittaa, etten ainakaan muista.
24. Teppo21.6.2006 klo 19:15
Ekin ristikoista huomaa muutenkin, että hän on ääkkösten ystävä.
25. Eki21.6.2006 klo 19:22
Joo, täytyyhän jonkun pitää niistäkin huoli.
26. tonimikael22.6.2006 klo 01:51
Niin. Osa huolehtii (itsensä kipeäksi?) "atoista" ja osa ääkkösistä. Kiva niin. ;)
27. Eki25.8.2006 klo 22:15
Tämä Oho 34 oli taas niitä ristikoita, joista voisi kertoa enemmänkin, jos vielä muistaisi.

http://www.sanaristikot.net/ristikot/nayta_flash.p hp?file=oho/06/oh0634a&s_posti=

Muistin aluksi väärin eli että tämä nainen olisi vielä mukana tässä yhdessä suosikkisarjassa. Joten sommiteltuani neljä lausetta (jonka määrin pyrin Ohossa mahduttamaan ristikkoon) tein ristikkoa pitkälle, kunnes muistin, että ei olekaan enää. Oikea alakulmakin oli siinä vaiheessa valmis pitkin sanoin, mutta pakko oli sieltä poistaa se väärä lause. Sinne sitten tunkeutui toiseen kohtaan toinen lause, mutta lähellä oli, etten laatinut koko ristikkoa uusiksi.
28. Eki21.10.2006 klo 12:34
Eilen olin laatimassa ristikon keskellä viimeistä kohtaa. Ei meinannut löytyä tyydyttäviä sanoja, etenkin 4-kirjaiminen ämmään päättyvä sana oli aina jostain kohdasta väärä, mitä ikinä siihen kelpuutin.

Sitten huomasin, että siellä ämmän perässä vihjeruudun takana on sana suola. Sijoitinkin pitemmän sanan aromisuola ja se viimeinen kohta loksahti välittömästi hyvin sanoin valmiiksi.

Ei pidä eksyä metsään niin, ettei enää erota metsää puilta.
29. kari kämäräinen21.10.2006 klo 12:51
Sen olen minäkin havainnut, ettei aina ne lyhyet sanat helpota ristikon laatimista vaan ne pitemmät...
30. Taata21.10.2006 klo 13:18
Nukahdit Eki varmaan tuossa välissä ja herättyäsi vasta hok-
sasit puhkaista muurin ja laittaa tuon yhdyssanan siihen.
Unessa aivot työskentelivät ylitsepääsemättömän ongelman
kimpussa ja käskivät sitten murtaa muurin, kun muuta keinoa
ei enää ollut käytettävissä. Sinun pitää Eki tästä lähtien aina,
kun olet saanut ristikon jo mielestäsi valmiiksi, katsoa, että
voisiko vielä jostakin murtaa muurin ja muodostaa pitkän
yhdyssanan. Aina vain paranisi ristikko ja hym.. No, niin se
yritti taas tuo tuttu sana tulla, vaikka olen ainakin puoliksi
hereillä.
31. Eki21.10.2006 klo 13:25
Eri tilanteissa muurien murtaminen helpottaa ja vaikeuttaa ja myös parantaa ja huonontaa.
32. Taata21.10.2006 klo 13:38
Jos on jo kaksi sanaa valmiiksi paikoillaan ja muuri välissä,
jonka murtamalla saat yhden pitkän hyvän sanan, niin var-
masti on parempi näin. Ei kai tästä nyt tarvitse ruveta edes
inttämään. Avaruutta lisää.

Minulla on tässä paljon vaikeampi paikka, kun Auliksesta mallia ottamalla sijoitin lauseita niin tiheään ja illalla yritin jakaa tehtävän useampaan osatehtävään, joihin sitten vähitellen yritän muokata entiseen tyyliin ratkaisut välttäen alku- ja loppupiiloja ainakin tehtävän keskiosassa. Tämän hetkinen tilannearvio on se, että reunaan vasemmalle jou- tuu kenties pakosta ottamaan alkupiiloja, jos ei keksi yhtä pitempää sanaa tai muuta sitten enemmän tehtävää. Tässä ei muurin murtaminen auta, mutta saattoi auttaa viimeöiset unet, mutta toisaalta myöhäinen ylösnousu saattoi vaikut- taa päinvastoin. Toisaalta tämänhän voi olla vain kokeilua ja sinulla oli todella paha ja hikinen paikka. Taata taata ja sitä
rataa!
33. Eki21.10.2006 klo 13:50
Saako muurin murtaa sanalla, joka ei löydy sanakirjasta? Esim. Enos ja lakka, saadaan enosilakka tai enosalakka. Eki Eki!
34. Taata21.10.2006 klo 14:01
Eki teki enkelin eteiseen. Avosalakka tai -silakka voisi olla
parempi, jos kaukaa mereltä pyydetään, mutta tämä ta-
paushan ei esimerkissä tullut kysymykseen. Kyllä se murto- sana olisi KP:n oppien mukaan hyvä löytyä ainakin kartta-
kirjasta, mutta minä hyväksyisin karttapallonkin. Mutta löy-
tyykö esim. täällä käytettyä raksa-sanaa kirjoista? Ei auta
minua tässä yhtään, sillä riksa käy siinä kuin raksakin. Taa-
ta taata!
35. Eki21.10.2006 klo 14:07
Kielonen kertoo:

raksa ark. rakennustyömaa. Olla työssä raksalla.

riksa ark. juomaraha.

rikša Kaukoidässä käytettävät vedettävät t. nyk. tav. polkupyörä- t. skootterivetoiset yhden henkilön kuljetusrattaat.

Yksi-oi-oi-oikoisesti ei ole helppo sanoa, mikä juttu milloinkin parantaa laatimuksen laatua ja mikä tuntuu kustakin ratkojasta miltäkin.
36. Taata21.10.2006 klo 14:21
Raksa täällä aivan samoin. Jo kouluaikoina oli ennen van-
haan koululaisia kesällä raksalla töissä, mutta nykyään taita-
vat naulapoikien ja muiden vastaavien hommien taitajien
ajat olla rakennuksilla ohi. Eivät kanna naisetkaan enää se-
lässä telineellä tiiliä muurareille suoraan käteen.

Täällä eteni peli nyt niin, että panin tuohon rissa, joka on
toinen muoto sanasta trissa myös Nykysuomen sanakirjan
mukaan. Täten tuo kohta ratkesi ja ristikko pyörähti hieman
eteenpäin, mutta tuo ei suinkaan ollut vaikein paikka tässä.

Täällä klo 15.00 alkavassa ottelussa ratkeaa sitten, että
pelaako Tiernakaupungin joukkue taas jalkapallon korkeim-
malla tasolla. Portimoilla on peli tuossa hallilla sitten klo 17
alkaen. Toimitusjohtajakin autoili jo pihaan jonkun aikaa
sitten reissuiltaan. Misun mukaan asemalla seisoo poikkeuk-
sellisesti kaksi vankivaunua, mutta minkähän tähden?
Täällä meni taivas pilveen ja voi tulla vielä Castrenin kentän
yleisölle lunta niskaan.
37. Eki21.10.2006 klo 14:24
Rissa on Nykäsen mukaan trissa murteellisesti. Eivät ole murresanat perinteisesti kelvanneet sinne, minne Taata ristikoitaan tekee. Eli entrattavaa voi-voi-voi tulla.
38. Taata21.10.2006 klo 14:35
Lauseen nuolen takia menettää tuossa 5 x 5-aukion. On
tämä sitten epäoikeudenmukaista! Minä haluan aukioita,
vaikka olisi kuinka torikauhua läsnä. En minä aio tätä tänä
päivänä loppuun saada, kun olisi tässä muutakin värkättä-
vää. Auliskin tuntuu aika hankalanoloiselta. Jotain sanoja
tulee keskelle merkattuihin ruutuihin. Misu osti minulle eilen
minun rahoilla laulukirjankin ja voisi sitä mennä katsele-
maan tuonne pianon ääreen ja sitten illemmalla vanhainko-
dille taas. On tässä viikolla ostettu rautatiepelikin ja mitä
kaikkea. TV:n katsomisen olen jättänyt Misun huoleksi suo-
siolla. Sitä pitää harrastaa... Teen kohta varmaan laulun
tällä menolla tuonne säikeeseen.
39. Taata21.10.2006 klo 15:03
Miten Eki tohdit laittaa tuon NUSU-sanan ristikkokirjaasi?
Onko se mielestäsi käyttökelpoinen? Nyt olisi paikka sille!
40. Eki21.10.2006 klo 15:11
Se nusu oli niihin aikoihin runsaassa käytössä,kun kirjaa kerran uusin. Laatijan tulee tietysti itse miettiä, kannattaako vanhentunutta sanaa enää käyttää. Tuskin tietää nuoriso lyhytaikaista Deva-puoluettakaan, jota aikoinaan johti Kristiina Halkola. Kristiina on nainut ristikkosukuun, sillä 50-60-lukujen mestarilaatija I. H. Melasniemi, taitavasti laadittujen ristikoiden pioneeri, oli Kristiinan miehen, Eero Melasniemen (en sano että "Tollon") setä. Olen kerran lähettänyt Eerolle faksin komediateatteri Arenaan, mutta ei Eero vastannut huutoon eli vastafaksilaitteen suoltamaan A-neloseen.

Niin siis vaikka sana on kovakantisessa kirjassa, niin ei sitä silti tarvitse käyttökelpoiseksi edelleen julistaa.

MMM Sanaristikot on muuten tulossa pien pehmytkantisenakin, minkä Otavalta perjantaina meilitse ilmoittivat. Kovissa kansissa sitä ei taida enää saadakaan.
41. Taata21.10.2006 klo 15:33
MMM Sanaristikot on täällä kovakantisena. Se oli tarjoukses-
sa, mutta sanoin muistaakseni viimeksi sen ostopaikan siel-
lä Helsingissä väärin. Suomalaisesta kirjastakerhosta ostet-
tiin!

I.H. Melasniemen ristikoita oli muistaakseni aikoinaan
VIIKKO-aikakauslehdessä. Minä pidin niistä silloin 1960- lu-
vun alkupuolella. Piirrustustunnillakin Pokkitörmän pakkotyö-
laitoksessa ratkottiin. Opettajana oli mm. taiteilija Juhani
Hakalahti. No ainakin piirrustustunneilla. Ei silloin ollut vielä
ristikkolehtiä, mitä se yksi K:lla alkavalta tekijältä oli enti-
sessä Kirjolan kirjakaupassa tyrkyllä. Meille tuli tuo lehti
kotiin enkä tykännyt kaikkien laatijoiden ristikoista, mutta
nuo harvinaisemmat laatijat sykähdyttivät enemmän. En
tässä ulkomuistista muista niitä muita varmasti oikein nimil-
tään. Nimet kuitenkin olivat tuossa lehdessä harvinaista
kyllä esillä.

Yksi minun historianopettajista oli tänään Kalevassa isossa
kuvassa. Helsingissä julistetaan tänään vuoden 2006 Iso-
vanhempi pääjuhlassa, joka pidetään tänään 21. kerran
vietettävän Isovanhempien päivän kunniaksi. Tämä opetta-
jani ei ole oikea isoäiti vaan kummityttönsä tyttären mum-
mo. Tämä juttu pitää lukea. Tuli taas aamulla vanhat tarinat
mieleen Hissukastakin. Melko traagistakin koulussa sattui.

Devan ja Halkolan tietysti muistan. Täälläkin oli Nuorsuoma-
laisilla toimintaa. Lylykin oli siellä, sitten kristillisistä kansan-
edustajaksi ja loikkasi sieltä Kokomustiin, jossa on nyt sitten
tyrkyllä eduskuntaan. Muutti aikoinaan Paavo nimen lempi-
nimekseen. Nyt tämä tarina karkaa ties mihin.

Ristikkolaatimus muuttui ja nyt täällä seisoo TRISSAKIN ko-
measti, mutta tuo NUSU...
42. Eki21.10.2006 klo 15:47
Männä vuosinahan oli niin, että laatija usein mainittiin, mutta ei sitä, oliko laatija itse piirtänyt vai joku muu. Jos oli joku muu, nimeä ei kyllä missään mainittu. Kuuluisa taiteilija Totti Noisniemikin ristikoita piirsi noihin aikoihin. Osmo Kailalla oli hänen lisäkseen kaksi muuta piirtäjää.

Kaila hoiti Suomen Kuvalehden ristikkopalstaa Jukka H. Puntarin jälkeen ja hänen aikanaan ja hänen pyynnöstään aloin tehdä SK:hon ristikoita. Tarjosin alun perin vain piilosanoja, mutta Kaila toivoi lisävoimia myös kuvaristikoiden tekijöihin.

Seuraavan sattumuksen ehkä olen kertonutkin, mutta menköön vaikka uusiksi. Olin Kailan Lauttasaaren kodissa käymässä. Kodissa vallitsi jännittävän vanhahtava tunnelma. Isäntä oli aina villapaidassa ja tohveleissa. Seiniä reunustivat pitkät kirjahyllyt. Kirjoja ja lehtiä oli silti kymmenissä kasoissa. Juttutuokioden lisäksi Kaila kaipasi apuakin, sillä hänellä ei oikein kynä pysynyt käsissä. Marmeladipalkalla korjasin laatijoiden alkuperäisiä ristikoita, jos oli tarvis. Vähän hävetti, kun eräässä ristikossa oli NATAT ja piirretty (tai jostakin kirjasta varastettu) kaksi nataa. Kailalle kelpasi, että otettiin toinen pois ja lisättiin tilalle +T. Semmoinenkin sitten SK:ssa oli 70-luvulla.
43. Taata21.10.2006 klo 16:02
Ratkoin minä niihin aikoihin Suomen Kuvalehdenkin ristikoita,
kun eivät olleet mitään koviksia. Lehti tuli meillekin joinain
vuosina. Nuo nimet ovat tuttuja ja tuon jutun olet muistaak-
seni joskus kertonutkin ainakin jossain muodossa.

Joku sinne VIIKKOONKIN laati enemmän enkä oikein tykän-
nyt ja ratkoin vähemmän samoinkuin Hesarista. Kalevaan
Sandberg Porista laati pitkään ja olihan hänellä ristikkolehti-
kin ainakin jonkun aikaa. Näitä muiden ohessa ratkoin.
Olisi mukava nähdä noita vanhoja ristikoita ja koettaa, että
miltä tuntuisivat ratkoa. Ilta-Sanomista sain kerran pääpal-
kinnon, mutta tiukassa oli viimeinen piilokirjain ja muistan
sanan vieläkin.
44. Tinke30.11.2006 klo 03:21
Nonniin.. Ei siinä sitten mennytkään, kuin öbaut tunti kun paneuduin tähän säieaiheeseen (tai säieaiheisiin, kaksihan näitä nyt sitten on).....

Mutta kuitenkin.. Joku tuossa ykkösosassa harmitteli kun ristikkoon tupsahti sana EARL. Ei hätää, TV:ssa pyörii nyt sarja nimeltä My Name Is Earl! (Uusintakierros) Ehkä siihen suuntaan pystyy nyt laittamaan jotain vihjeytystä, kenties. (teemaristikko tai jotain sinnepäin)

Ja shakista puhuttiin. (voipi olla, että yli vuosi sitten =/ peräti) Ja puhuttiin nimenomaan siitä montako siirtoa huippushakinpelaaja pystyy mielessään ajattelemaan eteenpäin. Sitä en nyt mieti mikä se lukumäärä lopulta on, mutta sen vaan olen kuullut, että parhaat pelaajat (mm.Karparov) muistavat useita, useita shakkiotteluita (shakkipelejä) ulkoa päästään. Esim. Jaahas.. (miettii päässään) nyt tuli sitten elefanttigambiitti.. Ja pelaaja tietää suurinpiirtein miten peli kutakuinkin tulee etenemään. Nojoo, shakista en paljoa tiedä, mutta näin olen kuullut.

Sitten täytyy mainita mitenkään noihin edellisiin kappaleisiin liittyen eräs seikka. Nostan kyllä hattua teille (tässä säikeessä kirjoittaeille), jotka rehellisesti uskalsivat sanoa SUORAAN, että on myös olemassa huonoja ristikoita! Siis kyllä vain. Näin on asiat. Huonoja ristikoita löytyy kyllä valitettavasti. Joskus ristikkoa ratkoessani rupeaa oikein oksettamaan jotkut ratkaisusanat. Muun muassa noista sanoista mitä tässäkin säikeessä on mainittu. En jaksa lähteä toistelemaan niitä, ettei makkaraperunat nyt lennä tähän näppäimistön päälle, mutta HYI HYI!

Muutaman kerran olen kyllä tätä säiettä lueskellessani (mukaan lukien ykkössäie) saanut tipahdella muutamille kommenteille. Ja siis nimenomaan kirjoittajan perusteluille, siitä mitkä seikat tekevät hyvän ristikon. On puhuttu alkupiiloista, fakkisanoista, alkupiiloisista fakkinoista (HUI), tuplapiiloista ja ties mistä kylistä, kaupungeista ja tulivuorista.

Keskustelu on ollut todella mielenkiintoista. On ollut hyviä pohdintoja monista asioista. Esim. sopiiko suht. huono ratkaisusana ristikkoon paremmin, kuin että sijoittaa siihen alkupiilon. Ennenkaikkea on ollut hyviä perusteluja ja mielenkiintosia pohdintoja laatijan pään sisällä. Välillä laatija yrittää lukea ratkojan ajatuksia ja välillä ratkoja yrittää lukea laatijan. Sitähän se on.

Nyt täytyy kyllä jo lähteä nukkumaan, mutta tätä aihetta täytyy kyllä myöhemmin kommentoida enemmän.
45. Tinke30.11.2006 klo 03:31
Korjaus edelliseen (kappaleen vaihto + pari lisäystä):

Muutaman kerran olen kyllä tätä säiettä lueskellessani (mukaan lukien ykkössäie) saanut tipahdella muutamille kommenteille. Ja siis nimenomaan kirjoittajan perusteluille, siitä mitkä seikat tekevät hyvän ristikon.

Joka laatijalla on tietenkin omat kriteerit siihen mikä tekee omasta ristikosta hyvän. Ja joka laatija tietysti vaalii tiettyjä lainalaisuuksia, ja toinen laatija on tietysti niin kunnianhimoinen, kuin haluaa olla. ( voi kai sitä laiskakin olla, mutta luulempa, ettei siitä monikaan ratkoja tykkää)

On puhuttu alkupiiloista, fakkisanoista, alkupiiloisista fakkinoista (HUI), tuplapiiloista ja ties mistä kylistä, kaupungeista ja tulivuorista.
46. JTak25.1.2007 klo 18:42
Hannes Tiira oli tänään Priima-ohjelmassa. En vaan nähnyt kuin pari minuuttia haastattelun lopusta. Tietääkö joku tuleeko ohjelma uusintana?
47. h.lavonius25.1.2007 klo 19:02
JTak: uusinta YLE TV1 la 27.1. klo 15.25

http://www.yle.fi/ohjelmaopas/index.php?&co[]=tv1& date=20070127&span=day
48. Eki30.4.2007 klo 13:01
Tänään maanantaina on Ilta-Sanomissa aukeaman vappuristikko 300 euron palkinnolla. Ristikko tilattiin torstaina puolelta päivin. Oli siinä vähän sovittelemista muihin töihin, mutta tilaus tuli hoidettua. Tuli vielä mielestäni ihan hyvä helppo/helpohko ristikko.

Vanhoina aikoina tilaus olisi vaatinut erinäisiä erikoisjärjestelyjä enemmän. Esim. tiukimmassa ajassa tehdyt uutisristikot lähtivät toimitukseen taksilla. Nyt kun lähes kaikki ristikot kulkevat sähköisesti, ongelma on pienempi. Silti meiulläkin on piirtäjiä, jotka tekevät työnsä käsin eikä tämä olisi postin kautta enää onnistunut.

Ristikko muuten meni Heli Kärkkäiselle piirrettäväksi perjantaina aamuhämärissä, palasi piirrettynä perjantaina iltapäivällä, lähti tsekattavaksi saman tien, ei ehtinyt meillä perjantain käsittelyyn ja viimeisteltiin lauantaina aamupäivällä, jolloin se lähti IS:n reproon.
49. Eki11.8.2007 klo 20:29
Tässä männä viikolla laadin ristikkoa, jossa lauseen keskimmäinen sana on KUULUA. Kesken laadinnan katsoin, että ei ei, siinä pitää olla muoto KUULUU ja jouduin vaihtamaan sitä kohtaa. Meni jokunen minuutti tai jokunen kymmenen minuuttia ja huomasin, että ei se viimeinen sana ollutkaan siinä muodossa, mitä tuossa korjatessa luin, ja jouduin vaihtamaan siinen takaisin sanan KUULUA. Kuin sattumalta muutos tapahtui tällä kertaa helpommin.

Tarinoita laadinnasta osa 1 on muuten säie 1674. Sen saa suoraan esiin, jos vaihtaa tuosta yllä olevasta osoitteesta numerot 2155 numeroiksi 1674.
50. Eki19.8.2007 klo 16:24
Sanojen valinnasta on aikoinaan puhuttu paljon. On huonoja sanoja, joita ei joidenkin mielestä saa käyttää ollenkaan. Laatijakin on joidenkin sanojen suhteen ehdoton ja joitakin hän ehkä sallii tarpeen tullen. Milloin tarve on tarpeeksi suuri, se on vaikea arvioida.

Ainakin se on suuri silloin, kun ristikko on jumissa eikä laadintaratkaisua löydy. Tällaisessa tilanteessa olin juuri äsken ja sananvalintani pyrki toimimaan koko ajan erittäin kriittisesti, koska kyseessä oli sähköfirman asiakaslehti, jossa on ratkojina paljon tavallista kansaa.

Kun olin jo menemässä erittäin radikaaleihin ratkaisuihin, huomasin jo alkuvaiheessa hylänneeni TUAN-sanan käytön tuossa kohdassa. Sen kanssa kulma ratkesi muuten erittäin hyvin sanoin, joten jatkoin tyytyväisenä eteenpäin. Harvoin noin huonon sanan paneminen ristikkoon tuntuu niin hyvältä, mutta tapauskohtaistahan tämä on.
51. Eki26.8.2007 klo 20:57
Laadin erästä ristikkoa ja vaihtelin vähän sanojen PENKIT ja PÖYTÄ paikkoja lauseessa, kunnes ne istuivat ja laadin sen sitten loppuun. Kun laatimus oli valmis, huomasin, että lause alkaa PENKIT SEKÄ TUOLI... Olin ajatuksissani pannut väärän sanan. Toisen lauseen(kin) takia se kuva, josta laatimuksen tein, oli olennainen, mutta tuolia siinä kuvassa ei ollut. Tuolin vaihtaminen pöydäksi laatimuksessa olisi aiheuttanut melkein koko homman teon uusiksi. Niinpä tänään menin samalle paikalle ottamaan kuvaa. Lähtiessä heitin takaluukkuun tuolin rekvisiitaksi. Matkalla satoi aika paljon ja kuvaussää vaikutti huonolta, mutta sillä hetkellä olikin hyvä saä ja sain samasta paikasta kuvia komeasta sateenkaaresta.

Olisihan sen tuolin tietenkin voinut siihen kuvaan myös manipuloida.
52. RA26.8.2007 klo 22:21
TUO LIki on täydellinen kuvaus inhimillisyydestä ja luovuudesta. Mitäpä taitava ihminen ei keksisi ja tekisi, kun...
53. Eki27.12.2007 klo 08:43
Joulukuussa oli Risto Jarvan kuoleman 30-vuotisjuhlan kunniaksi historistikossa Jarvan ohjaamia kokoillan elokuvia.

Minun piti laatia se Barcelonassa, mutta jotenkin en päässyt edes alkuun. Sitten eräänä aamuna aamupalalta palatessa leimahti: sopisiko MIESJOKAEIOSANNUTSANOAEI ristikon reunasanaksi. Pystysuoraan se istui kuin valettu ja siitä lähti vyörymään. Tällaisia leimauksia laatija tarvitsisi, että laadinta olisi innostavaa. Kaupungille en suostunutkaan lähtemään, ennen kuin laatimus oli valmis.

Laadinnan edetessä aloin huomata, että Jarvan yksin ohjaamat elokuvat voisivat mahtua mukaan täydellisenä sarjana (yhteisohjaukset YÖVAIPÄIVÄ ja XPARONI eivät olleetkaan kovin laatijaystävällisiä, kun muitakin hankalia riitti). Viimeisen mukaan saaminen oli sitten yllättävän vaikeaa, ottaen huomioon, että listan hännänhuippuna ristikkoon ujuttaútui LOMA. Löysi se sentään paikkansa.
54. Herbert Lom-alainen27.12.2007 klo 17:55
ensin työ, sitten vasta LOMA?
55. kari kämäräinen27.12.2007 klo 18:20
Laadin tässä vajaat pari kuukautta sitten ristikkoo Pelikaaniin ja laadinta sujui suht´koht´nopeasti ja helposti. Sain ristikon tehtyä ja mielestäni vielä hyvillä sanoilla. Mutta sitten toteuttamisvaiheessa (= piirtämis/vihjeittämisvaihe)huomasinkin, että ristikon koko olikin väärä eli 18x20 ruutua. Piti olla 18x23. No, eiku kokonaan alusta ja uutta ristikkopohjaa värkkäämään samalle pääkuvalle. Huomattavasti enemmän tuotti tuskaa ja päänvaivaa ja lopputuloskin oli mielestäni huonompi. No, laitoin sitten valmiin ristikon menemään Ekille. Samalla viestitin, että tein ristikon kahteen kertaan. Eki vastasi, että olisi se kelvannut myös siinä ensimmäisessäkin koossa. SILLOIN OTTI PATTIIN! Hyvää Uutta Vuotta vaan kaikille!
56. tonimikael27.12.2007 klo 23:24
Voi Kari sua!

Muistapa aina kysyä tollasissa tilanteissa, Eki on hyvin joustava äijä! :)
57. JPQ29.12.2007 klo 21:19
kari kämäräinen: minäkin olen tehnyt väärin mitoin ja vasta
siirto vaiheessa havainnu kivaa kun muutenkin kiirettä ihan normaali elämässäkin.
ps. minusta koko pitäs olla maksimi jos ei kamalasti heitä alas.
58. Eki22.1.2008 klo 09:37
Laadin eilen yhtä vaikeahkoa joskaan ei kovin laajaa kohtaa ristikosta. Päädyin siihen, että minun on pakko panna reunaan kahden ruudun vihjealue, joita lähtökohtaisesti välttelen. Silti reunasanaksi oli pakko panna ikävähkö STOA ja vielä O-piilokirjaimella.

Onneksi katselin sitä kohtaa hieman myöhemmin tarkalla silmällä, sillä reunan tuplaruutuun päätyikin sana KIRNUT. Ilman muiden sanojen muuttamista sain nyt tähän hyvän rakenteen ja hyvät sanat, siis KIRNUTA ja ASTIA/ASTMA/ASTUA (varsin tasahyvä koomikko, joista sitten valitsin yhden).

On suhteellisen yleistä, että pystyy parantelemaan ristikkoa näin yksinkertaisin toimin. Muutaman sanankaan muuttaminen ei ole usein kuin minuutin operaatio, kun huomaa parantamismahdollisuuden.

Varmasti monia tällaisia paikkoja jää myös huomaamatta.

Joskus huomaa, että on syytä ottaa yhteinen monikkomuoto pois. Varsinkin silloin sen mielelläni teen, jos ainakin toinen monikko on (edes hieman hieman) huono. Tällaisiahan ovat vaikka LATINAT, IKEAT tai "epäsuomalaisittain taipuvat nimet" (esim. KATET, joka muuttuu näin vielä ulkomaisesta nimestä suomen kielen sanaksi).
59. iso S22.1.2008 klo 20:43
Eki on varsin tasahyvä koomikko (ammatti muutettu) :-)
60. Taata22.1.2008 klo 21:30
Eki on omaksunut entrauksen jalon taidon, mutta silloin ei ole hoppu hyväksi eikä kiire kunniaksi, sillä silloin tosiaan voi jäädä maukkaita entraustilaisuuksia käyttämättä. Siis aina
ei tule kerralla hyvä vaan sitä haluaa kokea jälkientrauksen onnen tunteen. On se niin mukavaa tuo entraus ja siinä onnistuminen.
61. Eki22.1.2008 klo 21:35
Entraus tuossa muodossa on kyllä kuulunut ohjelmaan jo 37 vuotta.
62. Eki11.2.2008 klo 19:27
Mainitsin jossakin toisessa säikeessä, että eräänä päivänä pari laadintaa loksahti kohdalleen tavallista huomattavasti mukavammin. Muistaakseni toinen niistä oli Iltiksen tämänpäiväinen pehmis. Sen monipuolinen sanasto vaikuttaa enemmänkin harkitulta, mutta "se vaan ilmaantui paperille". Laadinta lähti oikeasta alakulmasta.
63. Eki20.2.2008 klo 21:17
Tänään tuli hauska laatijan ahaaelämys. Alakulma oli muuten valmis mutta viimeisiksi sanoiksi tuppasi huonoja vaihtoehtoja. Sanojen mitat 4 ja viisi kirjainta. Ekassa vaihtoehdossa sana olisi harvinainen Nykäsen sana, toisessa allakan nainen, jonka nimisiä ei julkisuudessa ole ja ristissä vielä toinen naisennimi. Mutta sitten leimahti. Kun risteäväksi viimeiseksi kirjaimeksi pani z:n, tuli kaksi yleistiedon sanaa, erisnimeä kylläkin, mutta tuo harvinainen kirjain silti kruunasi kohdan. Onneksi ristikon visaisuus oli 2/3, joten tuo ei haitannut lainkaan.

Jos tuota z-ratkaisua ei olisi löytynyt, olisin pyyhkinyt enemmänkin pois.

Tämän perusteella aika moni voi arvatakin nuo sanat, mutta mieluummin ei tämän enempää paljastusta, ristikko julkaistaan muutaman viikon päästä.
64. Jaska21.2.2008 klo 00:10
Taisin arvata. Nykäsen vaihtoehto oli minulle tätä ennen outo. Näkyy olevan kaksi perusmerkitystä. Synonyymit hyvinkin tuttuja! Toivottavasti on Plusissa tai Pelikaanissa (Paksu?), etteio mene avitus hukkaan!
65. Eki26.2.2008 klo 13:29
Kun Palkkatyöläinen kakkoseen sain vapaat kädet tehdä talviaiheesta, päätin hutaista alareunan sanat koko leveydeltä. Löytyy tällä hetkellä tuoreimpana ristikkona arkistossa.
66. Varmistus27.2.2008 klo 18:29
Pitäähän kiitosta antaa kun hyvän ristikon näkee ja ratkoo.

Palkkatyöläisen ristikko oli täys kymppi(vielä kun ottaa huomioon että se oli "hutaistu")! Muutamasta huonommasta sanasta on turha valittaa kun kokonaisuus on kunnossa eikä "huonommat" sanat vaikeuttaneet ristikon ratkaisemista.

No mikäs siinä oli sitten niin "hienoa":

1. Kerrassaan loistava alalaita, hienoilla pitkillä sanoilla
2. Jäntevä kokonaisuus
3. "Ilmava"
4. Hyvä sanasto
5. Silmä lepäsi
6. Selkeät vihjeet

Jatka vaan samalla linjalla Eki, (nyt kun kerran oman tyylisi viimein löysit) Kyllä susta ihan hyvä laatija saattaa vielä kehkeytyä ;o)

Hyvin hutaistu!
67. Eki6.3.2008 klo 13:58
Laatiessa pitää koko ajan silmäillä niitä alueita, mitä on jo valmiina. Laadin IS:n isoa pääsiäisristikkoa ja onneksi harhaileva silmäni tavoitti sieltä sanan PYHÄINHÄVÄIISTYS. Ei tarvinnut pyyhkiä paljon vielä siinä tilanteessa.
68. Libero7.3.2008 klo 23:11
Edelliseen: Iso pääsiäisristikko tarkoittanee Iltiksen koko aukeamaa. Kahden vuoden takaisessa vastaavassa ristikossa pisin ratkaisusana tuli vihjeestä NIEMIMAAN ASUKAS (17).

Ristikko on tallessa. Kokonaisuuden muistan katsomattakin, mutten sentään ihan kaikkia yksityiskohtia. Miten on laatijan itsensä laita? Muistatko esimerkiksi tuon pitkän ratkaisusanan?
69. Jaska7.3.2008 klo 23:38
PORTUGALILAISMIES
70. Eki7.3.2008 klo 23:55
Piti luntata, en muistanut. Hyvä sana, ei Jaskan mainitsema.

Tällä kertaa pisin sana taitaa olla 22-kirjaiminen ja se odottaa Heli Kärkkäisen piirrosta.

Kyllä tämä on siis vastaavan kokoinen kuin kaksi vuotta sitten.
71. Eki12.3.2008 klo 12:11
Niin, se niemimaan asukas oli SAUDIARABIALAINEN.
72. Kravattimies13.3.2008 klo 12:28
Hain esille tuon 13.4.2006 ilmestyneen 48x30-ristikon.

Oli jäänyt ratkaisu kesken.

SIKKE > SUMA[ ]I

Nyt se on valmis, tiesin piilokirjaimen!
73. Kravattimies31.3.2008 klo 01:23
Kumpi on oikein: alullaan vai aluillaan?

Esimerkiksi pääkuvasta tuleva lause: Laadinta on vasta ...............

Ennen kuin jatkan erään ristikon laatimista, haluaisin saada selvyyttä tähän asiaan. Kysymyksessä on yksikkö, kuten antamassani esimerkissä. Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Kiitos etukäteen.
74. Eki31.3.2008 klo 01:29
Kielonen tarjoaa vain sanaa alullaan. Pesosestakaan en löydä aluillaan-muotoa.
75. JPQ31.3.2008 klo 01:40
Pakko kysyä tässä kun omaa ketjua en halua lähteekö kuvakrypton teko aina vihjekuvan sanasta? tai ristikkopääkuvastaan ? oletan ainakin ettei aina toteudu jälkimäinen.
76. Eki31.3.2008 klo 09:56
Ei. Ei. Niin.
77. JPQ31.3.2008 klo 22:45
Eki: vastasit kait minulle ja sanot tähän tietenkin niin.
78. PPP1.4.2008 klo 12:03
Entä kumpi on oikein: joltain vai joltakin? Vai ovatko molemmat oikein ja käytetään vain eri tilanteissa? Googlesta ainakin löytyy valtavasti molempia. Tosin lyhyempi muoto voittaa kyllä reilusti.
Kiitokset täältäkin jo etukäteen.
79. HT1.4.2008 klo 12:52
PPP: Nykysuomen sanakirja, joka nimestään huolimatta kuvastelee puolen vuosisadan takaista kielenkäyttöä, esittelee eroa jokin-sanan kohdalla: "akin-loppuisten muotojen rinnalla puhek. us., kirjallisessa normaalityylissä harvemmin ain-loppuinen", mutta uudemmat eli Suomen kielen perussanakirja ja Kielitoimiston sanakirja sanovat lyhyesti: "-akin-lopun rinnalla us. -ain". Niin että ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa, vaikka vähän oikaiseekin.
80. Matti1.4.2008 klo 15:31
Minulla joskus kiertokoulussa opetettiin, että joku on ihminen ja jokin on asia. Sillä logiikalta joltain on ihmiseltä ja joltakin - esim joltakin taholta. Vaan mahtaako asia olla tännepäinkään.
81. HT1.4.2008 klo 15:57
Jokin - jolta(k)in; joku - joltakulta.
82. u1.4.2008 klo 16:21
Joku-sana taipuu jonkun, jotakuta, jollakulla, joltakulta jne., mutta (varsinkin) nominin edessä nelitavuiset muodot korvataan yleensä vastaavalla jokin-sanan muodolla. Kysykää vaikka jolta(k)in asiantuntijalta!
83. HT1.4.2008 klo 16:31
Alkuperäinen kysymys ei tosin koskenut sanojen jokin ja joku eroa, vaan edellisen erästä sijamuotoa. Noiden sanojen välinen tehtävänjako taas lienee selvä suurimmalle osalle kansalaisista.
84. Eki18.4.2008 klo 09:10
Näitä tarinoita syntyy päivittäin, niistä meinaa kirjoittaa, mutta jos se unohtuu, myös itse laadintakokemus hiljakseen hämärtyy eikä siitä enää pysty kirjoittamaan niin tarkkaan kuin haluaisi.

Eilisiin tarinoihin kuuluu juttu, joka ei saanut vielä päätöstä. Laadin IS:n lauantaipehmiksen 10.5. ja itse työ sujui mukavasti. Panin laadinnan aikana merkille, että mukaan tuli muutama sillä tavalla hyvä sana, että ne ovat pitkähköjä ja yleisia yhdyssanoja, jotka kaikki ovat yleisesti tiedossa mutta ristikoissa harvinaisia.

Kun piti alkaa vihjeitys, syntyi tapahtumain ketju, joka ei vieläkään ole loppunut. Ensin löytyi kaksi sanaa kahteen kertaan. Toinen oli oikeassa alakulmassa, mahdoton vaihtaa, koska tuo kulma syntyi aivan alussa ja siinä oli synnyttämistä, jotta vihjeruudut ja sanat tyydyttivät. Sinne päättyy jo yksi näistä hyvistä pitkistä sanoista. Se sana vaihtui toisesta paikasta. Toinen tuplasana sai huomioni takertumaan siihen asiaan, jonka takia ristikko on edelleen vihjeittä. Pääkuvalauseen Ä on risteävässä sanassa A.

Joskun tällainen loksahtaa nopeasti, mutta tämä on nyt jäänyt takaraivoon mietityttämään, mitä sen kanssa tekisi. Lisäksi ristikossa on ristikkäin sama yhdyssanan alku, joka todennäköisesti on muutettava toista sanaa pätkäisemällä.

Pahimmillaan yksi pieni virhe aiheuttaa ristikon laadinnan ajan kaksinkertaistumisen.
85. Eki21.4.2008 klo 15:53
Lauantai-iltana sain tarmonpuuskan ja laadin tuon kohdan uusiksi. Asiaa helpotti se, että tuo saman alun poisto lyhensi sanastoa siitä läheltä ja antoi hieman uutta väljyyttä lähistölle. Jonkun verran piti vihjeruutuja asetella, että meni läpi. Ristikkorengistä löytyi hyvä sana siihen kohtaa, jossa on kraatteri, vaikka piti olla kräatteri. Vain Ä ja I olivat ehdottomia.

Taisi siinä puoli tuntia tai kolme varttia mennä ekstraa oman hölmöilyn takia.
86. Eki22.4.2008 klo 21:52
Ensi viikolla on Iltiksessä aukeaman yllimääräinen vappuristikko, jossa on peräti 318 sanaa. Ensimmäinen tsekkauskierros antoi kahdeksan sanaa tuplasti. Meni siinä jonkin aikaa muutellessa, mutta katosivathan nuo kaikki viimein, osa ihan yhtä kirjainta muuttamalla. Olin kyllä laatinut sen lähes yhtäjaksoisesti, joten ihmettelen tuota määrää.
87. Kravattimies25.4.2008 klo 05:47
Laadinnasta. (Malojen Punaisen Pelikaanin 3/2008 keskiaukeama - luulisin, en ole nähnyt lehteä vielä)

Ensimmäinen versio lähti Ekille 12.6.2007: "Tässä on ilman vihjeitä oleva ristikko. Sanasto on mitä on, mutta idea oli mielestäni aika hyvä."

Noin viikko sen jälkeen: "Ei kun uusiksi! Muutin siis ristikkoani." Samana iltana: "Pieleen meni versio 2:kin. Voit tuhota. En hellitä ihan vielä. Kyllä siitä syntyy vielä ristikko - vaikka kotiväelle sitten."

Kun ensimmäisestä versiosta oli kulunut yhdeksän kuukautta samainen aukeama lähti taas 9.3.2008. Ekin vastaus alkoi mukavasti: "Hehhei, mainio!" Muutama sanavihje tai piirros piti muuttaa. Korjattu versio lähti Ekille kolme viikkoa myöhemmin 30.3.2008 ja se pääsi lehteen. Olin tyytyväinen. Jotakin syntyi yhdeksän (tai ilmestymishetkellä kymmenen) kuukauden jälkeen.

Pääkuvassa on Joseph Deanin ottama foto ja siihen liitetty puhekupla, jossa lukee: TÄSSÄ ON JOTAIN SYÖTÄVÄÄ, MAISTA VAIKKA! Muista sanoista poiketan kirjoitin sanan "maista" kursiivilla. Jokin jekku oli mielessä tässä.

Pääkuvan aiheeseen liittyviä sanoja on viidellä vaakarivillä kaksi sanaa peräkkäin kullakin rivillä ja ne päättyvät oikeaan reunaan. Näiden rivien välissä on aina neljä riviä muuta ratkottavaa. Pääkuvan aiheeseen liittyy myös 11-kirjaiminen pystysana aivan vasemmassa reunassa. Ensimmäisestä versiosta saakka halusin, että tämän pystysanan keskimmäinen kirjain on piilossa. Jokin jekku oli mielessä tässäkin.

Ristikon oikea alakulma valmistui viimeiseksi. Tein sitä useita päiviä, mutta en onnistunut saamaan siihen mitään helpompaa. Onneksi sain lopulta nuo ratkaisusanat, jotka kritiikistä huolimatta ovat sentään Googlen mukaan aika tuttuja suurelle osalle Suomen kansaa. Aukeaman ristikoissa parhaat sanat tuntuvat loppuvan minulta liian aikaisin.

Sellainen vihje kuin ASSAN RAFLA (5) voi mennä yli ymmärryksen, varsinkin jos ei tunne ristikossa yleisesti käytettyjä slangisanoja. Ratkaisusanan olen nähnyt monessa tehtävässä samantapaisella vihjeellä, mutta pidemmin sanoin. Tässä ristikossa vihjeen piti olla lyhyt juuri siinä kohdassa olevan (=lokaalisen?) tilanpuutteen takia.

Joihinkin vihjeisiin kului paljon aikaa, kun yritin saada selvän merkityksen esille. OUDON KANSAN SEASSA oli tässä mielessä ainakin minusta onnistunein keksimäni vihje.
88. Eki27.4.2008 klo 20:27
Laadin tänään yhtä Ilta-Sanomien arkiviikon pehmistä ja olin kalkkiviikoilla, kun huomasin, että on tulossa orporuutu (ruutu josta ei lähde yhtään sanaa). Hetken näytti, että mitenkäs tämä helposti poistuu, kun tajusin, että koko laatimatta oleva alareuna piti rakentaa ihan uusiksi. Loppujen lopuksi se sujahti aika nopeasti valmiiksi, vaikka siitä tuli alkuperäistä pitempisanainen.

Tuollaisen orporuudun löytyminen vasta valmiista ristikosta on huomattavasti traumaattisempi juttu ja korjaus saattaa viedä pahimmillaan jopa tunteja. Tuskin olisin mielelläni pyyhkinyt tuota koko alreunaa pois vaan yrittänyt tehdä paikallisemmin - ja vaikeammin.
89. Pena27.4.2008 klo 20:55
Krakan keski aukeama on kiva "teemaristikko"! Eipäs paljasteta enenpää!

d=)
90. Henry Haapalainen28.4.2008 klo 00:57
Orporuutu voi olla traumaattinen laatijalle, tuskin muille. Siis turhaa työtä.
91. ?28.4.2008 klo 02:07
? Niiden poistaminenko, Henry Haapalainen? Vai mitä tuo tarkoitti? Kuinka monta orporuutua voin jättää laatimukseeni?
92. Eki28.4.2008 klo 02:26
Tämä on "Tarinoita laadinnasta". Jos on aikomus alkaa keskustella orporuuduista ja niiden määrästä, kannattaa perustaa sitä varten oma säie.
93. Eki8.5.2008 klo 21:44
Tänään laadin erästä ristikkoa, jonka tsekkaus paljasti sisältävän kaksi sekä-sanaa. Toinen oli lauseessa. Lähdin muuttamaan sitä toista, joka oli ollutkin säkä jossakin vaiheessa, mutta oli sitten muuttunut. Ei ottanut onnistuakseen. Ihan pienestä oli kiinni. Sitten välähti, että voihan tuon lauseen sanan vaihtaa muotoon ynnä. Sillä suht helpoksi osoittautuneella muutoksella sanasto melkeinpä parani, ei ainakaan huonontunut.
94. Taata8.5.2008 klo 23:01
Monesti on säkää entrauksessa, mutta joskus takkuaa ja joutuu muuttamaan paljon tuossa Ekin tapauksessakin tai vastaavassa. Viimeksi mullakin oli helppo entraus, kun sama sana kaksi kertaa ja toisen pystyi tosi helposti vaihtamaan. Ei tainnut sanasto muistaakseni siinä kuitenkaan dramaattisesti parata.
95. Eki4.6.2008 klo 21:58
Laadin tänään Aamulehden isoa ristikkoa lauantaille 28.6. Halusin kuvasta kolme eriaiheista lausetta ja jotenkin tuntui, että ne eivät millään mahdu kaikki. Sijoitin ensimmäisen ja ehkä eniten muuttumattoman suunnilleen paikalleen ja mietin, miten jatkaa. Sitten välähti, että se toinen lause, joka lähtee kuvasta alas ja jolle oli valmis uoma olemassa, onkin rakennettava lopusta alkuun. Ensin sen viimeinen sana, jonka passaamisen alakulmaan kokeilin ensin. Alakulma onnistui oikein mukavasti hieman hankalista kirjainyhdistelmistä huolimatta. Sitten valitsemaan toisen lauseen toiseksiviimeistä sanaa, jonka piti olla yhtä pitkä kuin ekan lauseen toiseksiviimeinen, joka kääntyi ylhäältä oikealle tuossa kohdassa. Keksin siihen hyvän sanan. Laadin sen kohdan loppuun ja siihen tuli sellainen yhdyssanan loppu, että toisen lauseen kolmanneksiviimeinen sana saattoin loppua vokaaliin tai konsonanttiin, mikä oli hyvä lähtökohta lauseen valmiiksi saamiselle. Jonkin aikaa siinä meni, mutta lopulta toinen lause möllötti oikein asiallisena paikallaan. Kesken tätä operaatiota olin saanut sijoitettua kolmannen lauseen ainoaan paikkaan, josta sitä käytännössä oli mahdollista saada menemään ristikkoon. Siihen tuli hieman hankalia kohtia ekan lauseen kanssa, mutta läpi menivät.

Vaikka tuo on ehkä vaikea ymmärtää vain lukemalla, olipa tarina siitä, että lauseet voivat rakentua muutenkin kuin heti kaikki päättäen. Taannoin kerron Aamulehden ristikosta, jossa kolmisanaisen lauseen kaikki sanat vaihtoivat paikkaa laadinnan ollessa jo loppupuoliskolla.
96. RA4.6.2008 klo 22:47
Jokaisessa SANASEPPO -lehdessä on nykyään RISTIKON TAKAA -juttu, jossa yksi laatija vuorollaan kertoo ristikkonsa synnystä, mahd. pääkuvan ja pääkuvasta tulevien lauseiden ideoinnista, laadinnan etenemisestä, vihjeityksen aikaisista mietteistään. Idea on, että ko. ristikko on siinä vieressä - SIIS: Voit ratkoa ensin ristikon ja sitten lukea tarinan sen RISTIKON TAKAA.

Jyrki Takala, Seppo Rosenberg ja Pasi Haavisto ovat jo kertoneet tarinansa laadinnasta. Juhannusviikolla ilmestyvässä Sanasepossa 2/2008 oman tarinansa kertoo Kari Kämäräinen.

Jos/kun alkoi kiinnostaa, lehden saa liittymällä jäseneksi:
09-8742034 (VAIN iltaisin)
siht @ sanasepot . fi
(spostiosoite ilman välilyöntejä)
97. Eki8.6.2008 klo 21:36
Laadin tänään IS:n Ristikkoextran keskis-ristikkoa, joka julkaistaan 17.6.

Sain kuvasta lauseparin, joka oli idealtaan sellainen, että kolmas lause pilaisi kokonaisuuden. Koska lauseet menivät kuvasta suoraan laitoihin, ristikkoon jäi kovin avoin tyhjä alue ilman mitään rajoitteita.

Mukavahan siihenkin on lähteä vapain käsin, mutta jostain syystä päätin rajoittaa käsiä ja sijoittaa oikeaan reunaan kaksi 20-kirjaimista pystysanaa. Ristikkorenkiä apuna käyttäen sainkin mukavasti istuvan parin. Hain sanoja, jotka olisivat niin moni-ilmeisiä, että niihin saa mukavat keskisvihjeet.

Saatuani noiden sanojen alueet yläreunasta eteenpäin ajattelin, että kyllä tähän vielä mahtuu samanlainen sanapari suunnilleen keskileveyden kohdalle. Siitäpä samanlaista operaatiota suorittamaan, nyt vain oli jo rajoitteita kummallakin puolella. Aika mukavasti toisetkin pitkät sanat asettuivat. Ristikossa tuli pari aika pitkään mietityttänyttä kohtaa ja tilanteita, joissa joutui melkein tyytymään epätyydyttävään ratkaisuun. Suht tyytyväinen olin lopputulokseen (kuten olen kirjoittanut ennen, aina ei jää hyvää fiilistä, ja joskus se on turhaa tyytymättömyyttä, joskus aiheellista).

Kun sijoittaa tällaisia pitkiä sanoja useamman kappaleen, ristikosta tulee herkästi tukkoinen, siis paljon piilokirjaimia ja pitkiä vihjeruutukokonaisuuksia. Yritin niitä välttää ja aika hyvin onnistui. Lopussa tsekkasin keskipituuden, joka oli 6,1. Vaikka tuolla luvulla ei mitään varsinaista merkitystä ole, siitä tuli vielä pieni lisämielihyvä.

Tällainen tarina hahmottuu vain, jos muistat verrata tarinaa tuohon julkaistuun tehtävään. Sitten voit myös todeta, kannattiko minun olla tyytyväisehkö.
98. Henry Haapalainen10.6.2008 klo 01:15
En muista että Kirppujen mielipiteissä olisi koskaan kehuttu jotain ristikkoa siksi, että siinä on poikkeavan pitkiä sanoja tai poikkeavan laajoja aukeamia. Tässä olisi tutkimisen paikka: kiinnittävätkö ratkojat yleensäkään niihin mitään huomiota.

Monet laatijat semmoisiin pyrkivät, ja laadintatyö siinä tietysti hidastuu. Kirpun ja sen edeltäjän Ristipiston kyselyissä haettiin vastausta mm. siihen, mitkä ominaisuudet ovat tärkeimpiä, että ristikko voisi olla vaikea ja hyvä. Palautetta tuli runsaasti, mutta pitkiä sanoja ja avaria alueita ei vastauksissa mainittu.
99. RA10.6.2008 klo 02:26
Mitkä ominaisuudet nousivat tärkeimmiksi?
100. Eki10.6.2008 klo 08:42
Oikein hyvä aihe keskustella näillä sivuilla. Löytyy säikeestä 4036 Mitä ratkojat todella haluavat.

Tässä jatketaan yksittäisillä laadintatarinoilla.
101. Eki27.6.2008 klo 01:17
Männä päivänä olin erään ristikon laadinnassa lievässä umpikujassa. Piti löytää sana SÄ _ _ _, jossa puuttuvat kirjaimet ovat järjestyksessä konsonantti, vokaali, vokaali. Lisäksi konsonantin piti olla sanan loppuun hyvin sopiva. Ei löytynyt ja runsas kuminkäyttö oli mielessä. Sen sijaan kumi pyyhkikin kevyesti pois sanan lopetusruudun. Löytyi täydellinen sana SÄTEILY. L-kirjain teki kahdesta 5-kirjaimisesta sanasta 11-kirjaimisen ja siihen löytyi hyvä yhdyssana. Ensin epäilin, että ei mene läpi oikeilla sanoilla, mutta meni suht helposti ja hyvin sanoin. Varmasti ei olisi mennyt paremmin sanoin niillä lyhyemmilläkään. Yllättävän usein käy näin. Kun uskaltaa kokeilla lähes mahdottomalta tuntuvaa, se ei ole edes vaikeaa.
102. Henry27.6.2008 klo 03:26
Tuommoisia kokemuksia on varmaan meillä monilla: Siksi ristikoitten laadinta aina vain kiinnostaa. Ei se työltä tunnu.
103. Henry27.6.2008 klo 03:26
Tuommoisia kokemuksia on varmaan meillä monilla: Siksi ristikoitten laadinta aina vain kiinnostaa. Ei se työltä tunnu.
104. Henry27.6.2008 klo 03:29
Sorry. Kone lähettää parhaillaan Helppo Kirpun sivuja Punamustaan. Toiminnot ovat siksi hidastuneet, ja lähetin vahingossa tuplasti.
105. RA27.6.2008 klo 14:25
Vähän olen laatinut ja tämä tarinani on varmaan vähän lapsellinen kokeneemmille. Kerronpa kuitenkin. Tarinani liittyy PuPe 3/2008 (s. 28) julkaistuun ristikkoon.

Oikeaan ylänurkkaan olin jo laittanut suht ahtaasti ja lyhytsanaisesti:

STIKOT (vaakasanan loppu pääkuvasta)
UIMALA
OPETUS
MISOTE (vaakasanan loppu pitemmästä sanasta)

Näiden alle - kolmen viimeisen kirjaimen kohdalle olin jo piirustanut vihjeruudun. Ja sitten jatkui:

TEEROT (vaakasanan loppu pitemmästä sanasta)
?ULINA
ARITON (vaakasanan loppu pitemmästä sanasta)
?OJATA

Ylhäällä - siis- pystyyn OLUT ja sen alapuolella pystyyn ONOT.

Olin melkoisen tyytyväinen, kun hokasin, että voinkin kummata sen 3 ruutua pitkän vihjetilan ja laittaa pystyyn OLUTJONOT.

- Nimim. Vähästä onnellinen -
106. RA27.6.2008 klo 14:30
Sen verran vielä tarkennusta, että myös pystysanoista jatkuivat SUOM ja IMES alaspäin sekä (alemmassa) ELIJA sekä ylös- että alaspäin. Ne eivät siis olleet semmoisenaan ratkaisusanoja.
107. [ra]27.6.2008 klo 14:31
[ELIJA piti olla ELIJ]
108. airisto27.6.2008 klo 15:19
OLUTJONOISTA muistui mieleen, kylläkin "sääntöjä" rikkoen tekemäni sanojenyhdistäminen. :)

personal.inet.fi/yritys/ristikot/Esim.jpg
109. RA27.6.2008 klo 15:38
airisto, jos sopii, niin kerro lyhyesti ideasi tässä
110. Eki27.6.2008 klo 16:01
(http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php ?ryhma=1&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=3184&alku=34 5&t=k2)
111. ++juh27.6.2008 klo 16:20
Ekin antama linkki näppärämmässä asussa:

sanaristikot.net/keskustelut/?p1=vast.php&id=3184
112. RA27.6.2008 klo 16:22
OK. Ei sitten keskustella tässä. Uskotaan. Uskotaan.
113. Eki27.6.2008 klo 16:26
Keskustelua en halua tyrehdyttää. Anteeksi.
114. Eki29.6.2008 klo 00:30
Laadin lauantaina erään päätoimittamani lehden sivulla 27 neljä kertaa vuodessa olevaa sokkelo-nimistä tehtävää. Siinä menee kiemurteleva polku peräkkäisiä sanoja sekä vaakasanat, joita on yhdellä rivillä yksi tai kaksi. Yleensä saan 11 vaakarivistä 5-6 yksisanaisiksi. Tänään tuli ihan vahingossa ennätys 8 sanaa. Muun sanaston laatu ei silti mielestäni heikentynyt. Laatija oli tyytyväinen ja toivoo hehkun siirtyvän vihjeisiin ja koko tehtävään.
115. Eki30.6.2008 klo 23:11
Pohdin seuraavan oman IS-historistikkoni aihetta ja huomasin Ingmar Bergmanin kuolemasta olevan 90 vuotta päivää ennen julkaisua. Rupesin kuitenkin pohtimaan, että olen tehnyt aiheesta jo ristikon. Vanhoista historistikoista ei tätä teemaa löytynyt enkä muistanut tehneeni siitä Pelikaaniinkaan mitään. Kysyin sitten Teemulta, muistaako hän. Ei muistanut, mutta kehotti tsekkaamaan uutisristikotkin. No totta kai, uutisristikko oli 31.7.2007 kuolemaa seuraavana päivänä. En ollut sitä ollenkaan edes miettinyt. Siihen oli mahtunut sen verran vähän Bergmanin leffoja (alle 10), että tein sitten vielä toisen historistikoksi 15.7.

Tiedättekö muuten, miten minulla pääasiassa määräytyy, kirjoitanko teemaan liittyvät leffat tai kirjat tms. yhteen vai erikseen. Nyt päätin kirjoittaa sanat erikseen, viime viikon Hepburn-teemassa yhteen.
116. tonimikael1.7.2008 klo 01:41
Eki: "Tiedättekö muuten, miten minulla pääasiassa määräytyy, kirjoitanko teemaan liittyvät leffat tai kirjat tms. yhteen vai erikseen."

Emme tiedä. Kerro toki!
117. Eki1.7.2008 klo 01:49
Ai Te, Herra Pitkälä, etTe tiedä vaikka itSekin laaditte niitä. Tässä Bergmanin tapauksessa syy oli se, että se pisin, jonka halusin ehdottomasti mukaan, oli liian pitkä kumpaankin suuntaan yhtenä pötkönä. Toinen tapaus. Joskus on paljon samoja sanoja, joista voi panna haaroja sinne tänne (kuten Herra Pitkälän Ianfleming-teoksessa), tällöin sanat erikseen ovat perusteltuja. Kolmas tapaus. Joskus syy panna yhteen voi olla se, että nimien joukossa on paljon lyhyitä sanoja. IWANTTOBREAKFREE on Queen-histossa parempi näin?
118. Jaska1.7.2008 klo 13:11
Hepburn tuli vuoden etuajassa?
119. just4.7.2008 klo 17:52
Vähän samantapainen tilanne kävi minulle tänään kuin Eki yllä kertoi.

Laatimus oli kesken ja päivän päästä kun siihen palasin, huomasin, että siinä on sana RUNA. Korjaustilanteen havaitsi heti vaikeaksi, pääkuva-asia kahlitsi ym. mutta ajattelin yrittää. Tunti tai pari meni, kun huomasin, että tuon epäsanan vasemmalla puolella oli suttuinen ruutu, minkä olin koko ajan tulkinnut vihjeruuduksi, vaan siinähän oli E ja siitä vasemmalle P.

Loppu hyvin, anoPpi sai jäädä.
120. Eki21.7.2008 klo 18:19
Yleensä samaan laadintaan eksyvät samat sanat ovat lyhyita tyyliin aita tai alat. Ne on myös yleensä helppo korjata.

Nyt erästä IS:n arkiviikon ristisanaa tarkastaessa löytyi laatimuksesta kaksi kertaa sana IHODE. Tehtävähän ei ole iso ja aika lähekkäin ne olivatkin. Aika paljon piti laatia uusiksi ja lopputulos oli, ettei siinä ole enää yhtään Ihodea, joten tuskin tunnistatte tehtävää, kun se eteen tulee.
121. Pena21.7.2008 klo 20:48
Ihoden vihjeeksi "ANNAN UUSIN"?
122. kp21.7.2008 klo 21:32
Eki alkoi aidankorjuuseen...hyvä kun korjaantui he... sitten vaan tietäis mikä tuo IHODE on?
123. RA21.7.2008 klo 22:08
kp,

Ihode, Anna Erikssonin äänilevy; kotoisin Ihodesta

Ihode, kylä Pyhärannan kunnassa; Varsinais-Suomen kunta - Pyhärannan naapurikunnat ovat Laitila, Rauma ja Uusikaupunki.
124. Eki21.7.2008 klo 22:08
he_http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihode
125. Eki26.8.2008 klo 13:04
Uusimman Krypto Pelikaanin kannessa oleva mustarastas on ilmeisesti jäänyt pihamme vakituiseksi käyttäjäksi. Joka päivä samannäköinen lintu nimittäin ilmaantuu pihan lammikkoon kylpemään. Se pärskäyttää päälleen vettä ja nostaa nopeasti päänsä ylös tarkkaillakseen ympäristöä. Tätä jatkuu jokunen minuutti. Sitten se menee aidalle tuohon kannessa olevaan paikkaan kuivattelemaan itseään. Se ei enää kovin paljon häiriinny ympärillä häärivistä ihmisistä. Kannen kuvassa näkyy, että se ei ole vielä täysin kuivannut itseään.
126. kp26.8.2008 klo 21:59
Uudemman tavuristikko lehden takasivun laulujoutsen Vieno
on ollut viidettä vuotta talvella meillä.... Tle varmaan syksyllä taas.
127. kp26.8.2008 klo 21:59
tulee siis
128. Hemuli27.8.2008 klo 08:21
Viime kuun keskusteluunne:
Tiesittekös te laatijat(kaan) ennen, miten luetaan IHD?
Tai vielä jatkettuna: CKHIHDM?
129. MM27.8.2008 klo 08:36
se kooho ihode äm ( se hassu/hölmö nainen Ihodesta)
130. Hemuli27.8.2008 klo 08:39
Maailmanmestaritasoa.
131. tyhmä28.8.2008 klo 08:35
?
132. T.Avis28.8.2008 klo 08:46
Edellisten inspiroimana lisää asian vierestä:
_http://en.wikipedia.org/wiki/L.H.O.O.Q.
133. Eki20.11.2008 klo 10:31
Kun alkaa laatia teemaristikkoa ja pitäisi saada tietty sanaryhmä mukaan ehdottomasti, pitää alussa usein päättää, missä muodossa kannattaa yrittää. Esim. tämän maanantain uutisristikossa oli kaikki Finlandia-ehdokkaat. Tila tuntui ahtaalta kaikille etu+sukunimille, mutta päätin lähteä siltä pohjalta ja pääkuvasta tuli vielä yksi lause (sen jättämällä olisi ollut paljon helpompi). Usein käy niin, että sen viimeisen tunkeminen aiheuttaa ihan fyysistä tuskaa eli se ei meinaa mahtua mihinkään enää kokonaisena, vaikka kuinka kääntelisi sitä. Sitten tulee se fiilis, että "jos tätä viimeistä ei tarvitsisi tunkea, tästä tulisi paljon parempisanainen". Tämä oli toinen tuollainen fiilis lyhyessä ajassa. No sinne mahtuivat ja kun muuttelin pääkuvan lausetta sopivaksi, orastavat sanaongelmatkin pitkälti katosivat.

Teemaristikossa, jossa ei ole määrättyä sanastoa vaan enemmän tai vähemmän määrätön määrä teemasanoja, alkuun saa yleensä enemmän ja loppupäässä on tosi vaikea saada enää tyydyttävää määrää, ellei mukana ole lyhyitä sanoja.

P. S. Tyhmälle juvalaiskyssärille: CKHIHDM = Anna Eriksson.
134. Eki17.4.2009 klo 12:07
Muutama päivä sitten sattui suht erikoinen laadintasattuma. Kyseessä oli IS-Ristikkoextran lastenristikko 27.4. Olin sijoittanut pääkuvasta yhden lauseen 5>5>4 enkä enempää pieneen ristikkoon aikonut yrittääkään. Yläreunan laadinnan edetessä jo pitkällä huomaan, että pari ongelmaseikaa ratkeaa siten, että sijoitan ylimmälle riville toisen lauseen 5>5>4, joka sopii kuvaan ja ensimmäisen lauseen pariksi kuin unelma. Sijoitin sen siihen ja alue laatiutui kuin itsestään valmiiksi.

Joskus tällaista on tapahtunut aikuisten ristikossa, muta missään aiemmin sellainen ei ole asettunut noin luontevasti mutta silti 100-prosenttisen osuvasti. Nyt muistin kuitenkin yhtäkkiä toisenkin kerran, kun samassa lastenristikossa tuli 10-kirjaiminen pystysana pääkuvasta täysin vahingossa. Huomasin sen vasta laatimisen jälkeen.

Kun kyseessä on pohjaksi otettu valokuva, tämä on siis harvinaista. Jos ristikkoa varten piirretään pääkuva tai otetaan kuva jälkikäteen, sinne voi tietysti sijoittaa moniakin elementtejä. Esim. eilisessä torstaituplassani pääkuvapiirrokseen tuli itsellenikin puoliksi yllättäen kolmas sana, joka on ollut tänä keväänä ajankohtainen. Luulen, että vaikka kyseessä on tuttu sana, sitä ei ole koskaan ennen ollut ristikoissa. Hassua vielä, että ristikon numeropallukka peitti kuvasta tähän liittyvän monikon aiheuttajan.
135. Eki17.4.2009 klo 12:07
Tämä on näköjään väärällä puolella. Siirto onnistuu myöhemmin.
136. Eki20.4.2009 klo 10:29
Samalla kun kerron tämän kohta siirtyvän Ristikot-puolelle, totean viime aikoina tavallista useammin jostain kuuluneen saman sanan kuin mitä on kirjoittamassa (tästähän jossain puhuttiin kauan sitten).

Esimerkiksi lauantaina soi iPodilta Little River Bandin kappale Cool change ja juuri sillä kohdalla, jossa lauletaan "The albatross and the WHALES they are my brothers" olen kirjoittamassa laatimukseen sanaa VALAAT.

Eivät ne valaat siihen lopulta päässeet.
137. Fan club20.4.2009 klo 12:26
-http://img2.imageshack.us/img2/4500/kasih.jpg
138. kp20.4.2009 klo 14:21
otan tavallisesti kaapin auki. katselen rauhassa mitä siellä on. ota koo kirjaimen sitten hieman aata hieman vaikeampaa ärrä kirjainta ja ii kirjain. siinähän se ristikko seitten onkin.
ekiltä voisin samalla kysyä mitä tarkoittaa tämä:CKHIHDM = Anna Eriksson?
139. Eki20.4.2009 klo 14:32
Kyllä se Kari tuolta löytyy, kun luet tarpeeksi tarkkaan.
140. Haloo20.4.2009 klo 15:25
Haasteellinen laadinta kp:ltá, kun noista aineksista ristikon vásási (a,r,k,i). (ettei vaan kyseessá olisi ollut se kp:n uhoama kovis?)

Ennen kuin kp paljastaa oman ristikkonsa tai mistá sitá voi ihailla, voimme kai yrittáá samaa... tássápá minun 4x4:ni

KAAR
AKAI
KIRK
AIAI

Isompiakin saa tehdá (alkupiilotkin sallitaan), mihin vain rahkeet riittávát. Kokeilkaahan kuinka iso ja hyvá sanainen saadaan aikaan.
141. Eki28.4.2009 klo 00:06
Tämänpäiväisessä IS-Ristikkoextran lastenristikossa on se toinen vahinkolause. Se on siis se ylempi.
142. Eki27.6.2009 klo 00:55
Laadin toissapäivänä IS:n kesäristikkoa ja ollessani toisen lauseen teossa päätin vaihtaa sanajärjestyksen toisin päin. Siinä sitten olin laatinut ristikossa 2/3, kun huomasin yhtäkkiä, että lauseen eka ja kolmas sana ovat samat. Olin siis jättänyt sanajärjestyksen vaihtamisen kesken.

Tutkailtuani tilannetta otin muutettavaksi sen sanan, joka oli vielä väljemmillä vesillä. Alle kymmenen minuuttia taisi mennä, kun päädyin laadinnassani samaan kohtaan ja samaan sanaan, josta olin lähtenyt takaisin päin: PÖPERÖ. Tuostakin saattaa huomata, että ristikko oli ja on öökkösvoittoinen ja se juuri teki muutokset haastavaksi.

Noh, tarkastuksessa eräs Ö-pitoinen sana löytyi yksikössä, monikossa ja yhdyssanan osana, joten sen myötä noin varttitunnin korjailussa katosi myös pöperö eli en paljastanut ratkaisusanoja tässä jutussa.
143. Eki7.7.2009 klo 08:39
Oikea alakulma, johon kaksi lausetta päättyy, voi joskus aiheuttaa harmeja. Jos laadinta alkaa lauseiden keskimisen jälkeen siitä, se menee yleensä aika helposti.

Näin meni tässäkin puhutussa ristikossa, mutta sitten laatimuksen ollessa valmiina huomasin, että kulmassa on sama sana TAAS kahdesti. Noh, se oli niin tiukka kohta, että paria yksittäistä kirjainta saattoi vain yrittää muuttaa.

Nyt siinä sitten järisee TAAL, vanha kunnon "Auliksen vakio", jota tapaa muissa ristikoissa aika vähän. Toinen vaihtoehto olisi ollut OKAT, mutta koska tämä monikko viittaa vain turkkilaiseen painomittaan, Taal päihitti sen mennen tullen. Onneksi se oli ainoa vähänkään vaikea sana tuolla alueella ja ehdottomasti "pakkosana".

Joskus harvoin tällainen alakulman muutos tai yleensä alakulmasta selviäminen on onnistunut muuttamalla lauseen lopun -LLA muotoon -LLE (tai vastaavaa).
144. Eki23.7.2009 klo 22:16
Silloin tällöin käy näin. Hakee aikansa etuosaa, tässä tapauksessa lopulle -tar. Sitten kun löytää oikean etuosan, liittää sen väärään kohtaan.

Yritin panna ristikkoon sanan ATEENATAR ja se olisi E:n puolesta siihen sopinutkin, mutta panin väärän E:n siihen ja vihjeiden teon alussa huomaan, että ristikossa on ATEENTAR.

Kyllähän se siitä korjaantui, mutta vähän huono maku jäi ristikkoon, joka tuntui aika onnistuneelta öökkösvoittoisuuksineen ym.
145. Eki23.7.2009 klo 23:28
Tuo mainittu korjaus... huh... pienestä oli kiinni, että olisi onnistunut aika vähällä, mutta lopulta alkoi huutaa, että helpommalla pääset, kun pyyhit isomman alueen pois. Niinhän korjaus laajeni, ei nyt sentään ihan uudeksi ristikoksi. Ei se lopulta niin kauheasti heikentynyt, melkeinpä makuasia, miten päin kävi.
146. Eki9.8.2009 klo 10:34
Viime viikolla kävi kuten silloin tällöin käy, että pystyy saamaan yhteen vihjeruutuun kirjaimen lisäämällä pitemmät ja paremmat sanat.

En kerro oikeita sanoja vaan vastaavantasoiset. Alas tuli IVAT. Vaakasuoraan tuli NUTTU ja yhden ruudun päässä oli piilokirjain A. Helposti tästä tuli NUTTURA ja RIVAT.

Tällaisia parannuksia jää paljon huomaamatta.
147. Taata9.8.2009 klo 13:14
Kiireessä ei ehdi entrata kunnolla. Ajan kanssa voi entrata useampaan kertaan isonkin läjän pohjia. Nyt entraan uudelleen yhdeksääkymmentä pohjaa hiljalleen muiden hommien välissä.
148. Eki9.8.2009 klo 13:23
Varo Taata entrausähkyä!
149. Taata9.8.2009 klo 14:03
Kesäpäiviä!

Täällä Raksilassa oli eilen kesäpäivät tuossa lähellä puiden siimeksessä paikallisen asukasyhdistyksen järjestämänä.
Ei siellä ollut edes entraussählyä, mutta meillä oli Misun kanssa kirpputoriputiikki levällään tarjoten kaikennäköistä tavaraa. Yksi bändikin uskaltautui soittamaan siihen mennessä, kun lopetimme kauppaamisen. Ähkyä tuli tavaroiden siirtelyssä paikasta toiseen valmiiksi pakatuissa laatikoissa. Kyllä sen nyt tuntee jäsenissä, vaikka aloitin entrauksen jo eilen illalla. Sää oli liiankin kaunis, sillä väkeä oli paljon Nallikarissa rannalla.

Tänään on kesäpäivät tuossa naapurissa Karjasillalla, mutta siellä ollaan enempi puhelinjalla tosin temppuilijoitakin on.
150. Eki24.8.2009 klo 15:26
Olin laatimassa IS-arkipehmistä ja aloitin 6x7-alakulmalla (oikea alakulma), ei helppo laatia. Sitä olin vekslannut edestakaisin ja pääsin viimein jatkamaan vasemmalle ja ylös. Melkein valmistumisen hetkellä huomaan, että alakulmassa on sana ANTAIT. Olin vaihtanut sanaa, joka meni alakulmaan läpi. Tämän piti olla joku päiviin päättyvä sana. Nyt se oli epäsana, joka möllötti pahimmassa mahdollisessa paikassa. Meinasin pyyhkiä kaiken pois, mutta harmitti vähän, kun keskialueellakin oli mukavia sanoja. Niinpä säästin keskiosan ja laadin alakulman vähemmän avaraksi. Kyllä siinä tehdessä tuli mieleen, kannattaako moinen, kun korjaus laajeni yhä kauemmas, mutta ei siitä hassumpi omasta mielestä tullut, joten laadin sen valmiiksi ja aloitin toisen sillä samalla alakulmalla, jota olin edelliseen tehnyt, joskin tietenkin osin ihan uusilla sanoilla. Kyllä siitä 6x7 viimein syntyi.
151. Jaska24.8.2009 klo 18:13
Olikohan alkuperäinen sana PITKÄPERJANTAIT vai LANKALAUANTAIT?
152. Eki24.8.2009 klo 18:15
Ei ollut vielä hahmottunut.
153. Matti24.8.2009 klo 20:30
NENÄNVALKAISUMAANANTAIT?
154. Eki24.8.2009 klo 21:23
Ei olis mahtunut, koko leveys 21 ruutua.
155. Eki2.9.2009 klo 13:43
Tänään on Iltiksessä tuo 6x7. Se osittain muutettu ristikko ilmestynee ensi viikolla.
156. Eki8.9.2009 klo 14:25
Se jämäristikko on tänään is-pehmiksenä.
157. Eki14.2.2011 klo 14:49
Sanasokeus iskee joskus. Nyt oli seuraavan Mustan Pelikaanin aukeamaan tullut sana tukauma (luin pystysanan aina takaumaksi). Piirtäjä Terhi Liinalaakso oli huomannut tämän, laatinut koko kohdan uusiksi ja lähetti sellaisena. Kiitettävää oma-aloitteisuutta tässä tapauksessa, kun hän pelasti tilanteen, ristikko tuli postissa viime tipassa.

Terhi on siitä erikoinen, ettei hänellä ole puhelinta tai nettiyhteyttä. Kaikki asiat hoituvat kirjeillä.
158. Eki15.2.2011 klo 16:51
Viimeaikaiset kovislaadintani ovat usein syntyneet puolivahingossa ja siksi hyvissä ajoin. Seuraava is-kovikseni valmistui juuri (siis ei se, joka on ensi lauantaina vaan sitä seuraava). Ei ollut tarkoitus laatia sitä. Kokeilin yhtä alakulmajuttua ja sitten alkoi tuntua, että tässä olisi hyvä alku kovikseen. Pohdin vielä, kummin päin sen asettelen ja sitten hahmottamaan loppualuetta. Loppu meni tosi sutjakasti ja nyt on laatimus tuossa odottamassa jatkokäsittelyä.

Vainion Tapsa Ännä tuossa sanoi, että myös hänen seuraava koviksensa on laatiutunut samantapaisesti. Se onkin täällä jo piirrettynäkin ja odottamassa paikkaansa, mutta väliin tulee vielä Ekiä, Tonia ja Teemua.

Myös uudessa Punaisessa Pelikaanissa ja seuraavassa Passelissakin on tällaisia pohjia ilman alustavaakaan päämäärää, joissa olen vain alkanut laatia jotakin kulmaa ja homma on vienyt mukanaan. Joskus laadinnan alku saattaa jäädä paperille odottamaan, että tietää, mihin lehteen se kannattaisi tehdä. Se voi jäädä myös tilanteeseen, jossa ei vielä keksi tapaa, jolla siitä pääsee eteenpäin eli joku sana ei ole vielä loksahtanut kohdalleen. Saatan löytää tällaisen alun joskus jopa vuosien jälkeen ja tehdä sen valmiiksi.
159. Eki24.2.2011 klo 21:12
Eilisen iltapäivätyörupeaman päätteeksi minulla oli hieman niukasti aikaa Aamulehden ristikkoa varten, mutta päätin ryhtyä yrittämään, olisihan se hyvä saada sen päivän postiin. Vaikeusaste oli Aamulehden asteikolla kakspuolonen eli hieman is-keskistä hankalampi.

Valittu kuva johdatteli minut hieman tavallisimmista tyyleistä poikkeavaan laadintatapaan. Sanasta tuli kumpaankin suuntaan yksi pitkä sana, alas 13 kirjainta, oikealle peräti 26 kirjainta. Päätin, että panen sanoille vihjeruutuvälit tavallista pitemmiksi. Siis kun 26-kirjainta pitkälle sanalle voi panna alle kulkemaan vaikka viisi lyhyttä sanaa, nyt pituus jaettiin vain kolmeen osaan, jolloin vaakasanat ovat kaikki liki 10-kirjaimisia. Ristikosta tuli näin etenkin näiltä laidoiltaan ilmava ja suht pitkäsanainen. Tämän tyylin aiheuttamasta sanasumasta pääsin sopivasti eroon ennen kuin oli aika päätyä ristikon loppuun, tällä kertaa oikeaan alakulmaan (josta nykyisin usein aloitan ristikon, kuten olen joskus kirjoittanutkin). Aika riitti juuri ja juuri ja ristikko ehti myös postiin. Keskipituudeksi tuli mukava 6,0 ja ja Aamulehteen 19.3. mielestäni normaalityylisten rinnalle virkistävän erilainen tehtävä.
160. Eki27.2.2011 klo 23:18
Tänään sattui hassu tapaus. Alakulma 4x4, jonne menee kaksi 8-kirjaimista ja yksi 9-kirjaiminen sana, loksahti helposti kohdalleen niin, että kulmassa oli niin SEES, SEIS kuin SIISkin. Yritin laatia tovin, mutta ei onnistunut hyvin sanoin. Tässä versiossa taas ei ole yhtään huonoa sanaa. Sinne jäi.
161. Amatööri28.2.2011 klo 14:24
Lähettäjä: Eki 24.2.2011 klo 21:12
"Eilisen iltapäivätyörupeaman päätteeksi...päivän postiin."

Eli vähintään 26x14 ristikko keskipituudella 6, ilmava ja suht pitkäsanainen (vaakasanat ovat kaikki liki 10-kirjaimisia) laadittuna ja kuvitettuna ja sopivasti kakspuolosen vihjeillä varustettuna, painokuntoon saatettuna muutamassa tunnissa.
Huh, olet sinä taitava.
162. Eki28.2.2011 klo 14:41
Meni piirtäjälle ohjeineen, ei kuvitettuna. Posti lähtee klo 20.
163. Eki2.3.2011 klo 15:26
Tilanteen aiheuttama pakollinen sanojen vaihto parantaa usein ristikkoa.

Minulla oli lasi-pohjainen sana kahdesti. Kohta lasit/laiva/tintit vaihtui hieman paremmaksi lastu/latva/uinnit. Parempaan päin ovat etenkin monikoiden vähentyminen ja sanarakenteiden monipuolistuminen. Vuorotellen olevat vokaalit ja konsonantit ovat aina joka suhteessa simppelimpiä, tavanomaisempia eli siis jossain mielessä huonompia.

Ratkoja ei tätä(kään) asiaa (kuten esim. keskipituutta) useimmiten aktiivisesti huomioi, mutta ristikkoa voi monin keinoin parantaa hilkku hilkulta.
164. Eki22.3.2011 klo 21:42
Nythän se Aamulehden ristikko sitten lauantaina jo oli.
165. Ratkoja vain23.3.2011 klo 16:46
Olen joskus kokeillut laatia... Ei tullut mittää...
Kyllä laatijat ovat ihailtavia, oikeasti.
Teillä on arvokas työ pitäessänne aivomme virkeinä;)
166. Funny25.3.2011 klo 14:31
Ratkoja vain, luuletko, että kukaan muukaan laatija on ensi yrittämällä saanut aikaan onnistuneita teoksia? Kärsivällisyyttä tuon opettelu vaatii, mutta ei kannata luovuttaa liian helpolla. Tuntuu mukavalta, kun osaa jotain sellaista, mihin kaikki eivät pysty!
167. Eki7.4.2011 klo 12:33
Panin Iltiksen isoon pääsiäisristikkoon yhdestä kuvasta vaakasuoraan neljä lausetta, ruutuja jokaisessa 43. Kun lauseet olivat asettuneet, ajattelin, että ne ovat siinä, eivät muutu.

Kattia kanssa. Olisihan se pitänyt muistaa, että kun laadinta etenee hyvin ja jonkun kohdan kanssa huomaa, että nyt tuon lauseen seuraavan sanan pitäisi alkaakin vokaalilla eikä konsonantilla, lauseen loppu lähtee välittömästi vaihtoon. Näin kävi useamman kerran. Kun etenin pääasiassa vasemmalta oikealle, parista lauseesta piti vielä vaihtaa viimeisiä sanoja.

Päämäärä tietenkin on, että lauseet eivät muuttelussa heikkene. Onneksi käy niin, että osa jopa paranee.

Eilen laadin SK:n visaista pääsiäisristikkoa. No, valmistuttuaankin se on nyt edelleen kesken. Epäselvästä konseptista johtuen sana, jonka piti olla liemitiiviste, olikin liemitiivistelu. Tällaisia -telu-tyyppisiä yleisiä päätteitä usein jättää laadinnan edetessä, kun tulee työssä alhaalta ylös. Näin jatko onnistuu avarammin ja paremmin. Nyt vain luin paperia väärin ja vasen yläosa menee kokonaan uusiksi. On vähän hankalia kirjaimia vaikeuttamassa.
168. Pena18.4.2011 klo 22:36
"Mies kosi Washington Post -lehden ristisanatehtävällä

Mittatilaustyönä tehty sanaristikko sai tuoreen morsiamen häkeltymään.

Mies kosi ristikolla. Viime viikonlopun Washington Post -lehden ristikko olikin tehty mittatilaustyönä yhtä tiettyä pariskuntaa ajatellen.

28-vuotias Corey Newman nimittäin suunnitteli lehden suosiollisella avustuksella kosinnan, joka pärjää monelle sulholle kekseliäisyydessä. 31-vuotiaan tyttöystävä Marlowe Epsteinin tehtäväksi jäi ratkoa ristikkoon rakennettujen sanavihjeiden avulla lause: Menetkö kanssani naimisiin?

Vastauksen selvittyä Newman polvistui ja kosi tätä timanttisormuksella, lehti kertoo. Morsian vastasi myöntävästi.

- Olin aivan häkeltynyt hänen vaivannäöstään, Epstein kuvailee hetkeä, jolloin tulevan aviomiehen aikeet selvisivät."

(IL - AFP - REUTERS)
169. Eki3.5.2011 klo 11:56
Viime päivien aikana on kaksi kertaa käynyt niin, että olen huomannut laadinnan edetessä, että pääkuvastahan saa sanan myös tiettyyn kohtaan, kun hieman stemmailee (joskus ei tarvitse edes stemmailla vaan homma tulee kuin tarjottimella). Toinen tapaus oli Helsingin Kaupunginteatterin seuraavan lehden ristikossa, jossa pääkuvasta tuli jo kaksi lausetta. Alaspäin tuli erittäin kuvaava sana. Aluksi se ei ollut ihan niin hyvä, oli jopa kaksisanainen, mutta lopulliseen versioon tuli suorastaan mainio yksi yhdyssana.

Pääkaupunkiseudun ja muutaman lähipaikan Vartti-lehden ristikkoon 24.5. (pääkaupunkiseudun päivä, ei välttämättä kaikkien) tuli peräti kaksi lisäsanaa, jotka molemmat olivat hyvinkin osuvia.

Sen verran täsmennystä yllä puhuttuun, että kyllähän kuvista voisi helposti saada lyhyitä lisäsanoja, mutta kun useimmissa ristikoissa kaikki pääkuvien sanat tai lauseet päätyvät ristikoiden reunoihin tai kuviin, en lisää yleensä pääkuvasta sanaa, ellei se yllä reunaan, ja näin nuo kolme tässä kerrottua sanaa ylsivät.
170. Eki23.5.2011 klo 23:42
Seuraavan Passelin avoristikossa olin lukenut R:n A:ksi ja näin RAATAA olikin AAATAA. Avoristikossa kuitenkin sanojen liikuttelu ja jopa pituuksien vaihtelu on helpompaa kuin tavallisissa, joten ei se sitten kauhean paha paikka ollut.
171. Eki19.7.2011 klo 08:24
Viikonloppuna sattui typerä tilanne, jossa olin lukenut Ä:n A:ksi. Seuraavassa on sanat vaihdettu, joten voin kertoa, että kyseessä on IS:n TV-lehti 3.8.

Kaksi kolmasosaa laadittu ja ristikossa on vaakasana UUDESTAÄN. "Tämä menee melkein kokonaan uusiksi!" oli ensimmäinen ajatus. Sitten välähti. Pystylause, jossa Ä oli, oli alkuosaltaan laatimattomalla alueella. Lause kuului nyt LÄÄKÄRI SEKÄ POTILAS. Se muuttui muotoon LÄÄKÄRIN KERA POTILAS. Alkuun tuli piilokirjain, koska kuvaa ei voinut enää madaltaa. Vain pientä muutosta siinä olleeseen suunnitelmaan, joka olikin hieman takkuillut, ja loppu syntyi helpohkosti.
172. kari kämäräinen9.2.2012 klo 21:07
Rutinoituneella "ammattitaidolla" tekasin ristikkoni alusta loppuun asti melko vaivattomasti. Seuraavana päivänä ristikkoa tarkistaessani huomasin, että yksi sana esiintyy ristikossa kahteen kertaan. Toinen oli vain viisi ruutua ylempänä, mutta aivan samassa kohdassa pystysuunnassa. Kaiken kukkuraksi myös vihjeeksi olin laittanut kumpaankin täysin saman! Näin se dementia etenee täällä Savossa, mutta onneksi noitten tulevien(?) kuntaliitosten jälkeen minäkin taidan kohta olla stadilainen...
173. Eki26.8.2013 klo 16:36
Tuli Iltiksen arkipehmikseen sutaistua RANSKATARET. Näytti että menee pääosin uusiksi koko ristikko, mutta yllättäen meni katsaisemalla tuo ja vaihtamalla ihan muutama kirjain. Ratkaisevana apuna oli, että kun yksi sana päättyi alun perin PUUROT, siihen sopi jatkoksi myös PUIKOT.
174. Eki7.9.2013 klo 12:18
Yllä mainitsemani ristikko julkaistiin Iltiksessä tiistaina.

Käyttämäni verbi katsaista ei liity katsastamiseen vaan sen piti olla katkaista.
175. Pauli Katainen9.9.2013 klo 11:27
Kirjoitin kerran yhden kirjaimen väärin Lasten Puuharistikkoon kuulakärkikynällä. Oli siinä itkussa pitelemistä kun tajusin että eihän sitä kumilla enää pois saa.
176. Eki12.10.2015 klo 14:27
Heräsin aamulla aikaisin laatimaan huomista uutisristikkoa. Oli taas semmonen fiilis, että aiheita on aika paljon, joten lähdin ylälaidasta varovaisesti vyöryttämään lauseita. Tässä tekniikassa laaditaan aina sen verran alas, että seuraava(t) lause(et) on sijoitettavissa mahdollisimman lähelle edellistä. Välillä pitää kokonaan uusia tai siirtää panemansa lause, kun joku sille alueelle tuppaava sana ei sovi ristiin. Aiheiden järjestyskään ei oole pakollinen eli yläreunassa on vielä aika paljon valinnanvaraa. Jossain vaiheessa yleensä kokeilen alareunasta lähtöä niin, että vastaan tulevat alueet sitten yhdistyvät. Nyt täytyy sanoa, että aluksi alimmaksi panemani lause oli pakko ottaa kokonaan pois. Yhteen lauseeseen oli mahdollista sijoittaa kaksikin viikon aihetta, joten sen jätin vaihtoehdoksi, kunnes toinen aihe oli tarkempana paikallaan.

Näin tehden sain 30 ruutua korkeaan ristikkoon 10 vaakalausetta laidasta laitaan. Tasavälein ne eivät ole. Olen tainnut saada joskus saman määrän, mutta silloin oli aina kaksi vierekkäistä lausetta ja lauseparien väli suht suuri. Nyt olin ennätysjahdissa tällä systeemillä ja lopputulokseen olen aika tyytyväinen, muotoseikoissa ei tarvinnut tinkiä ja vain pari sanaa/yhdyssanaa on ei-kauhean-hyviä. Alku- ja loppupiiloja ottamalla homma olisi ollut huomattavasti helpompi.
177. Junamies12.10.2015 klo 15:18
Lauseita pitää olla, mutta ei mitään pätkiä vaan laidasta laitaan. Ottaa päästä, kun niin monet laatijat eivät yritä tarpeeksi. Iso pääkuva saattaa olla ja siitä vain pari erillistä sanaa tai yksi lauseenpätkä.
178. Jaska13.10.2015 klo 18:27
Kyseisen uutisristikon teemaprosentti 41,1 nousee valiorajan paremmalle puolelle.
179. P.KATAINEN14.10.2015 klo 14:16
Rakkaan eKin mainitsema Metro-ristikko 13.10. oli visaisuudessaan kutkuttava. Tästä mölisin jo naapurin ukolle, ei ymmärtänyt. Voisi melkein vesivehmaa-lankaa päivittää, vaikka mitään klassikkoainesta ristisana ei toki ollut.
180. Eki1.2.2017 klo 06:48
Yritin laatia tämän päivän Metron oikeaa 4x5-alakulmaa/reunaa mielessäni pysäkille kävellessäni ja pysäkillä. Luulin saaneeni sen tilanteeseen, jossa voin jatkaa vasemmalle, mutta kun panin sen paperille bussissa, yksi sana ei ollutkaan se, mitä luulin. Ei siis ole helppoa hahmottaa yhdeksää sanaa, koska kun laatiessa vaihtaa yhtä sanaa, se vaikuttaa aina vähintään yhteen tai jopa viiteen muuhun sanaan.
181. Auri20.2.2017 klo 09:43
Kiva lukea laatijan ongelmista ja kommervenkeista.
Tuosta Ekin viimeisimmästä jutusta tuli mieleen: onnistuuko sinulta laadinta unessakin?
182. Eki20.2.2017 klo 21:25
En juurikaan mieti ristikoita tai laadintaideoita, kun nukun tai olen jossain hyvässä seurassa. Kun minulla oli jokin aika sitten pari päivää kuumetta, niinä öinä pari keskeneräistä laadintakohtaa piinasivat minua ja herättivät välillä. Minun oli vaikea tajuta ja sitten uskotella itselleni, että ne eivät olleet mitään kohtia, jotka olisivat tosielämässä kesken. Enkä tietenkään olisi osannut edes panna niitä paperille hereillä, vaikka olisin yrittänyt. Painajaisia siis!
183. Eki23.7.2017 klo 15:05
On tässä menossa rento laadintapäivä. Ulkona paistelee kivasti Loikoilen mökkerön sängyllä ja Spotifysta on soinut mm. Rajaton ja nyt Egotrippi.

Seuraavaan PuPeen just laadin ja sattui aika erikoisesti. Aloitin kahdella lyhyehköllä lauseella pääkuvasta. Kumpaankin suuntaan on nyt kaksi. Lisälauseet tulivat aivan vahingossa.
184. Eki29.9.2017 klo 21:50
Yksi yhtye on saanut käsiinsä uuden Krypto Pelikaanin.

https://www.facebook.com/anustrio/
185. Eki24.2.2018 klo 00:00
Tuleekohan kenellekään täällä Aarre - lehti metsästä?

Otin juuri ilmestyneen kakkosnumeron kuvasta aikamoisen haasteen. Kapeassa ristikoss on pääkuvasta kuusi lausetta (sanaa/sanaparia). Sepä oli sitten taiteilua järjellisen ja järjettömän välillä. Rakenne muuttui tiheään ja sanoja piti rukata, että ne istuisivat keskenään. Nyt en ihan tarkkaan edes muista, kuinka tyytyväinen lopputulokseen olin. Siinä oli välillä tukkoisempaa ja oli tulossa huonoja sanoja. Usein sitten kuitenkin se jotenkin loksahtaa paremmaksi. Yksi nelikirjaiminen sana taisi olla alun perin vieras, mutta löytyihän sillekin paljon merkityksiä.

Ratkojahan näkee vain lopputuloksen tai pikemminkin aistii sen eri soluillaan. Olennaista on, millainen olo ratkonnasta jää.
186. Eki1.3.2018 klo 13:43
Tänään nettiin ilmestyneeseen Metsälehti 4:n ristikkoon tein hienon alakulman ja ristikko jatkui siitäkin hyvin. Ongelmaksi tuli se, että eräs verbi, jonka muistin olemassaolevaksi, ei sitä ollutkaan (se on tuo oikealta toisen pystyrivin alasana). Siinä sitten vääntelin eestaas, mielessä kävi sanojen pätkiminenkin, mutta tuollaisen tyydyttävän lopputuloksen sain. Pari harmillista sanaa jäi oikeaan laitaan.

Paremmin kävi ensi viikon SK:n ristikossa, joka myös lähti alhaalta, mutta siihen olin sitten katkaissut sanat niin, että oikeaan laitaa oli jäänyt sana AT. Siitä ei aiheutunut lopulta merkittävää heikentymistä, ehkä ei lainkaan.
187. Ritu6.3.2018 klo 21:30
Minulla olisi esittää Ekille ja/tai muillekin laatijoille yksi toive. Ratkoin tuossa juuri Ilta-Sanomissa 5.3.
ollutta hististä. Ristikko oli Ekin laatima, mukavasti ajankohtaan liittyvä ja ulkoasusta vastasi Kärkkäisen Heli.
Tuotakin ristikkoa oli teemansa lisäksi mukava ratkoa selkeiden vihjekuvien ja kirjoitusjäljen takia.

Täällä on keskustelua joskus käytykin siitä, mikä on laatijan ja piirtäjän/toteutuksesta vastaavan osuus työstä ristikon valmistuessa lopulliseen muotoonsa. Sanallisesti siihen on vastauksia annettukin.
Silti ratkojan näkövinkkelistä sitä ei ole kovin helppo aina hahmottaa. Siksi ehdotankin, että joskus täällä voisi nähdä kuvan siitä, millaisena ristikko lähti laatijalta piirtäjälle/toteuttajalle ja sitten kuvan siitä, millaisena se sieltä tulonsa jälkeen näytti.
Hyvä sanasto on kaiken a ja o. Itse tajusin kuitenkin aikoinaan varsin myöhään, kuinka suuri rooli tällä toisellakin osapuolella on siihen, miltä edessä oleva ristikko tuntuu ratkojasta.
Kunniankukko on valitettavasti suotta tämän takia jättänyt laulamatta sille, joka sen olisi todennäköisesti myös ansainnut.
188. Eki6.3.2018 klo 22:01
Kysymys tulee siinä mielessä hyvään aikaan, että meillä on työnjaossa ollut viime aikoina muutoksia. Muun muassa Heli mutta myös eräät toiset piirtäjät ovat alkaneet vihjeittää osan ristikoista itse. Tämä histis on Helin vihjeittämä. Tässä säästetään päällekkäistä työtä ja minun aikaani ei ole kerta kaikkiaan järkevä käyttää helppojen vihjeiden kirjaamiseen. Lähes kaikki tätä visaisemmat ristikot vihjeitän vielä itse.
189. MM18.3.2018 klo 15:08
Tuossapa yksi simppeli esimerkki miten kuvittaja tuhtaa saamastaan laatimuksesta painokelpoisen teelmyksen.

https://aijaa.com/Pn0o9o

Laadinta Erkki Vuokilan.
190. Tarja18.3.2018 klo 15:27
Vau! Kylläpä kohosi kunnioitus kuvittajaa kohtaan aivan uudelle tasolle.
191. Ritu18.3.2018 klo 17:20
Kiitos Markulle! Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kyllähän tuo yllätti totaalisesti, vaikka saittia lukeneena on jo asian mieltänyt, että ristikon takana saattaa olla laatijan lisäksi useampikin ammattilainen.
Mutta kun mietin ratkontaharrastukseni vaikka 10 ensimmäistä vuotta, niin kyllähän se oma käsitys oli, että ristikon oli tehnyt henkilö, joka mainittiin laatija-sanan perässä. Jollain tavalla piiloon ovat jääneet nämä ristikon visuaalisen ilmeen luojat ja taiturit.
Kuinkahan monen käsitys ristikon laadinnasta heittää kuperkeikkaa tuon kuvaparin nähtyään.
192. Eki18.3.2018 klo 18:00
Viestini 6.3. ei kertonut asiaa kyllin selvästi? Siinähän tämän jo paljastin. Tämä koskee pääasiassa helppoja ristikoita.
193. Tapio18.3.2018 klo 19:01
Kuinkahan paljon MM:llä on vapauksia Juha Hietarinnan ristikoissa?
194. Ritu18.3.2018 klo 19:03
Juu, vastauksesi Eki oli selkeä ja jo aiemminkin keskusteluja seuranneena mielikuvani ristikon laadinnasta ja sen toteutuksesta on kulkenut oikeaan suuntaan.
Mutta kyllä tuo Markun laittama kuvalinkki oli piste i:n päälle ja sai vieläkin vähän kuin haukkomaan henkeä.
Kun oma alkueräinen mielikuva on ollut aivan toisenlainen, sen lopullinen muuttaminen uudenlaiseksi tapahtui kuvan avulla kertaheitolla.

Eki tuolla aiemmin mainitsi esim. Kärkkäisen Helin vihjeittävän helpompia ristikoita. Tuokin on kyllä sellainen asia, joka on herättänyt uteliaisuuteni ja tullut tunne, että heillähän se vasta mielenkiintoinen ammatti ristikoiden parissa on. Pakko kuulla joskus lisää. Vai onkohan Helin ja muiden toteuttajien työstä jossain enempi jo kerrottuna, haastattelua yms?
195. iso S18.3.2018 klo 19:29
Oi jos joulu joutuisi ja pukki toisi kaikille laatijoille tuollaisen kuvittajan, tai jos ei kaikille, niin edes minulle. Tämä ei ole tarkoitettu tyytymättömyyden osoitukseksi nykyistä kuvittajaani kohtaan, koska hänen kättensä jälki on kaikki kohtuulliset vaatimukset kohtuuttoman hyvin täyttävää. Laiskuus on lahja ja minulle kelpaisi oikein hyvin työnjaon rajaviivan siirtäminen kuvittajaa enemmän kuormittavaksi.

No, laatjianretkuna olen harvatahtinen diesel, joten käytännössä kyse ei ole työmäärän suhteen isosta asiasta. Enemmin kysymys on siitä, kuka haluaa ja uskaltaa ottaa päävastuun vihjeiden sisällöstä. Niillähän voi samaan sanoitukseen luoda hyvinkin erilaisen hengen ja vaikeusasteen.
196. Tapio18.3.2018 klo 19:41
Nyt kyllä ikävällä tavalla jäi miettimään, kuka iso S oikein on - en nimittäin tiennyt, että em. nimimerkin käyttäjä on laatija.
197. Ritu18.3.2018 klo 19:42
Iso S:n kommentin viimeinen lause oli se sama, joka minuakin jäi kiinnostamaan, kun tuota työnjakoa mietiskelin. Kuvittelisin, että Helinkin täytyy olla myös melkoinen ratkonnan ammattilainen, koska miten muuten hän voisi tietää millainen vihje on sopiva vaikeustasoltaan laadittuun sanapohjaan. Vai tarkistaako esim. Eki vielä Helin vihjeityksen?
198. Tapio18.3.2018 klo 19:52
Muistuu mieleen tapaus, jossa laatijan harakanvarpaiden tulkisemisessa oli kuvittajalla vaikeuksia.
199. Eki18.3.2018 klo 20:27
Totta on, että Markun esimerkkikuvapari oli hyvä. Markku ja Heli ovat kuvittaneet niin kauan, että ovat oppineet vihjeitysmetkut. Toki ristikot tarkastetaan, itse en ehdi joka vihjettä syynätä.

Kun olen Helin kuvitustyötä enemmänkin seurannut, niin hänellä on ristikon ratkaisu, Kielonen ja Google auki viereisellä näytöllä ja itse ristikko toisella. Luulen, että monikaan ei uskoisi, miten näppärästi ja nopeasti ulkoasu tarvittaessa syntyy. Olemme viime aikoinakin satsanneet pariinkin asiaan, jotka ovat tätä työtä helpottaneet ja sijoitukset maksavat äkkiä itsensä takaisin nopeutumisen ansiosta.

Kyllä tätä joskus voidaan demonstroida.

Torstaina on sanaris.fi-sivulle tulossa uutisena yksi erikoinen tarina laadinnasta.
200. iso S19.3.2018 klo 10:33
[Kyllä minua voi laatijana pitää ja tämän olen asian niin vaatiessa tuonut esiin. Sivustoa pitempään seuranneet tämän luullakseni tietävät, varsinkin sellaiset jotka lukevat muitakin säikeitä kuin niitä joihin itse kirjoittavat. Vuosittainen tuotantomääräni on jossain naurettavan ja säälittävän välimailla, joten olen laatija aika pienellä ällällä (vähyys voi tietysti johtua pienestä ällistä). 20-vuotistaiteilijajuhlat olisin kuitenkin voinut viettää, jos olisin juhlivaa sorttia

Jos lukee kaikki säikeet aikojen alusta asti niin huomaa että nimeni on myös paljastettu. Siitä en erityisemmin pidä, koska todellinen minäni ei ole julkisuuden vaatija vaan päinvastoin ihan vaatimaton. Iso S on mielikuvitusolento, joka toisinaan esittää mielipiteitä jotka vastavat omiani ja toisinaan päästelee omiaan - joko tuodakseen esiin edellisistä poikkevia mahdollisia näkökantoja tai heittääkseen huumoria tarttumalla löyhään sanaan. Pääperiaatteessa olemme molemmat hyvänsuopia ja harmittomia olentoja, joten annetaan kummankin tallata omia polkujaan, jos suinkin sopii.]

Ekin mainitsema demonstraatio olisi ilman muuta mielenkiintoinen nähdä. Työnteossa on parasta sen katsominen, varsinkin silloin kun näkee että tekijä on todellinen tekijä eikä teeskentelijä. Olisiko kyseessä jonkinlinen netissä nähtävä videoshow vai pitäisikö vääntäytyä itse tapahtumapaikalle? Yksi mahdolinen tilanne tulee mieleen: SM-välierien väliaika ennen kolmatta erää. Silloin paikalla olisi kohtalainen joukko ratkojia katsomassa livenä ja videointikalusto taltioimista varten.
201. Eki19.3.2018 klo 10:40
En tiedä vielä demonstraation luonnetta. Heli ei pääse tällä kertaa paikalle SM-tapahtumaan.
202. Eki19.3.2018 klo 10:55
Demonstraatiossa pitää tietenkin näyttää, että tyhjästä luodaan jotain uutta eli mikään ei ole suunniteltua. Olen huomannut, että siinä yleensä ei mene jumiin. Eihän siinä ole pakko alkaa kurkottaa vaan olennaista on, ettei syydä (pelkkiä) fakkisanoja. Arto Nybergissä vuonna 2004 laadin nauhoitustilanteessa pienen ristikon, mutta kun se ei tuolloin ollut live, se oli helpoin leikata pois materiaalista.

Sanaris Oy:n kaltaisen yrityksen vetämisessä on mielenkiintoinen tilanne. Kun laadinta sujuu parhaalla mahdollisella tavalla, tuntuu ettei tarvitsisi muita laatijoita lainkaan. Ja kun se takkuaa, sitä manailee, miksei tuotakin ristikkoa tilannut joltakulta muulta. Miten tähän suureen vaihteluun varautuisi oikealla tavalla?
203. Ritu19.3.2018 klo 11:38
Laitahan joskus Eki Pelikaaniristikoiden tai täällä olevien nettiristikoiden palkinnoksi mahdollisuus vihjeittää yksi tekemäsi ristikkopohja.
Täällä sitä nimimerkillä varmaan jokunen rohkenisi yrittää. Tosin selkeästi esille tieto, että ristikon on saattanut vihjeittää täysin amatöörikin. Palautettakin voisi muut ratkojat antaa. Ehkä alakulmaan maininta: ei mielensäpahoittajille ;)
204. Eki19.3.2018 klo 13:39
Kiva idea.
205. Tarja19.3.2018 klo 13:55
Minusta nuo hömppäosaston kirja-, elokuva- ja kasvikysymyksetkin ovat tietynlaista vihjeyttämistä. Siellä olisi tilaa useammallekin amatöörilaatijalle. Noiden spesiaaliaihepiirien lisäksi löytyvät myös Visa-säie ja Mikä ei kuulu joukkoon, joissa voi kysyä mitä tahansa.
206. Eki19.3.2018 klo 14:19
Näin on.
207. Ritu19.3.2018 klo 14:20
Tarja, tuolta ketjupuolelta idean olen saanutkin, kun niitä lueskelen. Monilta ei varmaan onnistuis laadukkaan sanastopohjan ristiinlaitto, minulta itseltäni ei edes huononkaan.
Mutta ketjupuolen välkyistä saattaa oikeasti löytyä mitä mainioimpia vihjeittäjiä. On siinä kyllä vaaransa sitten, että Eki alkaa käyttämään tällaista ilmaista työvoimaa ;).
208. MM20.3.2018 klo 20:14
Oma taiteenlajinsa on myös keksiä ja kehitellä sanallinen vihje siten että se mahtuu yhteen ruutuun, pahimmoillaan puolikkaaseen, niin että olisi kuitenkin ratkojalle selkeästi luettavissa. Tätä ei monikaan ”kyllä mä tohon olisin nokkelamman vihjeen keksiny-amatöörilaatija” aina tajua.
Vihjeitys on aina melkoista kompromissiä tilanpuutteen takia, niin sanallisissa kuin kuvallisissakin vihjeissä.
209. Tapio20.3.2018 klo 21:17
Ratkoin joskus Apu-lehden MM:n kuvittamia ristikoita. Kuvitus oli varsin onnistunut eikä minulla ollut koskaan ongelmia kuvien tai tekstien selvyyden kanssa.
210. Ritu20.3.2018 klo 22:02
Jos ristikkokuvittajille olisi jaossa oscareita ja jussipatsaita niin kyllähän se ehdottomasti Mäkelän Markulle olisi ojennettava.
Huumorinkukkanen on jokaisen ratkojan omassa silmässä, mutta kyllä minulle nuo Markun piirrosvihjeet on monen monta kertaa tuoneet hymyn huulille. Onneksi niin, jottei tule liiaksi otsa kurtussa ratkottua.
211. Jaska20.3.2018 klo 22:26
Paras MM on Sanaristikot -kirjan kannessa. On kirja muutenkin hyvä, vaikka on sekin jo vanhentunut (2004) nimihakemiston osalta.
212. Ritu21.3.2018 klo 07:03
Onko teillä laatijoilla/toteuttajilla asioita, joita itse haluaisitte käyttää ristikoissa, mutta ette käytä, koska ratkojien enemmistö on/olisi eri mieltä?
213. Eki24.1.2022 klo 14:12
Kolmossäie on vielä palautettavien joukossa ilmeisesti.

Huomisen uutisristikon kanssa kävi "hassusti". Olin sijoittanut lauseet perinteisesti tasavälein joka viidennelle pystyriville. Sitten kahden ekan väliin keskimmäiseksi sanaksi alkoi tuppautua jotain sen päällä olevan kuvan sisältöä. Lyhyen mietinnän jälkeen se asettui kokonaisuudeksi ylhäältä alas. Symmetria katosi, aika hurja kohta tuli vasempaan laitaan.
214. Jaska25.1.2022 klo 19:15
Ei löytynyt hurjuutta sanastosta. Vihjettä IMPROTESSA LAHJA piti kyllä selvitellä netistä. Eka kerta uutisristikossa.
215. Eki17.11.2022 klo 22:55
Arkistoon tulleessa ristikossa piti taipua. Yritän yleensä saada kaikki lauseet menemään loppuun etenkin keskellä ristikkoa tai ristikon alaosassa, mutta kun lehdestä annetaan lauseita, niitä ei aina voi väännellä mielen mukaan. Tämän ristikon kolme lausetta aiheuttivat sellaisen verkon, että yksi lause ei laitaan jaksanut venyä.

https://www.sanaristikot.net/ristikot/ristikko/ind ex.php?mag=tervemetsa&year=22&id=tm2204&s_posti=ri stikko.metsa@storaenso.com
216. Jiikoo17.11.2022 klo 23:38
Eki, onnistuit houkuttelemaan minut tuon linkin ristikon kimppuun. Täytin sen ja lähetin ratkaisuni online. Terve Metsä -lehden ristikoita en ole aikoihin tullut ratkoneeksikaan. Mahdollisista arvottavista palkinnoista ei ao. sivulla ollut mitään mainintaa, vaikka deadline oli mainittu. Pelkkää ajanvietettä siis?
217. Eki17.11.2022 klo 23:40
On siinä palkinnot, en nyt muista mitä. Se on lehdessä viereisellä skivulla.
218. Eki18.11.2022 klo 14:57
Kolme Planica 2023 -kisatuotepakettia (reppu, pipo ja huivi).
219. Eki27.11.2023 klo 23:15
Tiistain Uutisristikossa on neljä lausetta pystyyn. Kokeilin yhdestä kohdasta lähes kaikkien poikki menevää sanaa. Panin kolme kirjainta Kielosen hakuun ja väliin kysymysmerkit. Siis tähän tapaan: ??s??????l?????k* eli lopussa voi olla useampikin kirjain. Tuli yksi osuma ja se oli sana, joka ei voisi juuri ajankohtaisempi olla. Siihen se sujahti ilman suuria ongelmia.

Tuohon imaginääriseen hakuun tuli muuten ,yksi osuma: itsepalvelutankkaus.
220. iso S28.11.2023 klo 14:49
Väsäsin viikko sitten Excel-makron joka kerää tekstimuotoisista ristikoista (siis ratkaisut) sanoja. Tuhannesta ristikosta löytyi 880 sanaa jotka eivät ole aiemmin päätyneet kokoelmaani. Yksi niistä oli vikapisko. Olin jotakuinkin vakuuttunut siitä että virhe on vain kyseisessä tekstitiedostossa.

Laadintatapani oli sellainen, että laadin ristiko paperilla ja tallensin sen Muistiolla tekstitiedostoon. Siirsin sen makrolla Exceliin. Ajoin makron joka keräsi sanat listaksi. Lajittelin listan ja tarkastin, ettei ole tuplia tai virheellisiä sanoja. Jos oli, korjasin suoraan Exceliin ja tarkastin uudelleen. Excel-versio talteen. Koostin makrolla sanaston tekstimuotoon ja talletin takaisin alkuperäiseen tekstitiedostoon. Viimeinen vaihe joskus unohtui, joten tekstitiedostoon saattoi jäädä virheellinen versio.

Nyt kuitenkin osoittautui että sama kummajainen oli myös Excel-versiossa. Se oli jopa läpäissyt tarkastajan ja kuvittajan seulan, eli ristikko oli julkaistu virheellisessä muodossa, vihjeenä virhepisto. On siinä ollut ratkojilla ihmettelemistä: outoa huumoria?

Tämä tapahtui vuonna 2001, joten rikos on vanhentunut. Oletettavasti siinä on käynyt seuraavasti. Alareunaan ulottuvana pystysanana oli tuo vikapisto. Sitten olen huomannut että toiseksi alimmalle vaakariville saan pienillä muutoksilla puhkaistuksi koko ristikon poikki menevän sanan harmaakivikirkot. Korjailin tarvittavat poikittaiset ja jäi huomaamatta että vikapistokin oli kärsinyt. Silmä tai näönkäsittelykeskus on sikäli vekkuli veitikka että se tuppaa korjaamaan kirjoitusvirheitä ja näkee sellaista mitä luulee kyseiseen kohtaan kuuluvan. Siksi näitä kämmejä voi sattua ja on hyvä että on tarkastajia. Valitettavasti tarkastajakin toimii silmän ja näönkäsittelykeskuksen varassa!

Harmitti kuitenkin jättää poimittavaksi virheellinen sana, joten kokeilin jälkijättöisesti, millaisilla muutoksilla saisi tilanteen oikaistuksi. Helpoin tapa olisi ollut vaihtaa sanaksi vikasisko, jolloin palavasta olisi tullut salava. Siskon syyllistäminen ei tuntunut hyvältä. Toinen vaihtoehto oli kahden aukion välisen yhteyden katkaiseminen (ja ruman loppupiilon hyväksyminen), eli virheellisestä sanasta kaksi sanaa, vika ja Isko. Palavasta jäisi jäljelle alava. Ei sekään miellyttänyt. Kolmannella versiolla pitkät sanat ja aukioiden välinen yhteys säilyivät: virheellisen tilalle vikariski. Vaakaan muuttui palava => ritari, osata => isota ja takat => lakat, pystyyn altis => Iltis, loiva => toivo, vaaka => raaka ja Malta => malli. Tämän version kanssa olisi voinut elää suunnattomasti häpeilemättä.

Jos Kieloselta kysyy ehdotuksia haulla vika???K?, se ei tunne muita kuin vikatikki. Jos googlaa "vikariski", saa ihan järkeviä esimerkkejä sanan käytöstä, ei siis pelkkä pakkoraossa keksaistu hätäsana.

Laatiessa huomaa, että korjaamisen tarpeita tulee ja yleensä korjaus myös onnistuu. Syystä tai toisesta kelvottomasta kohdasta pystyy hieromaan kelvollisen, kun vain viitsii ja jaksaa yrittää. Joskus se vaatii enemmän työtä ja laajempia muutoksia kuin joskus, toisinaan jo yhden kirjaimen muuttaminen saattaa pelastaa tilanteen. Varsinaisen virheen korjautumisen lisäksi voi jopa käydä niin että ympristön sanojen laatu paranee. Ei välttämättä, mutta toivottavasti ei ainakaan oleellisesti huonone.

Jos kerran tämä onnistuu virhetilanteessa, niin se voisi onnistua myös silloin kun ei ole varsinaista virhettä, mutta jokin kohta ei oikeasti miellytä. Esimerkiksi inhan fakkisanan saattaa pystyä hieromaan pois jos satsaa työhön enemmän kuin minimimäärän. Valitettavasti laatijalla saattaa olla esteen deadline tai ansaintalogiikka. Perheen elättäminen vaatii tietyn määärän tuotanto per kuukausi. Kuukausipalkalla toimivia ei taida alalla olla.
221. Jukkis28.11.2023 klo 21:11
Ei kyllä nyt ihan avaudu tämä.

"...Excel-makron joka kerää tekstimuotoisista ristikoista (siis ratkaisut) sanoja"
"Tuhannesta ristikosta..."
"Laadintatapani oli sellainen, että laadin ristiko paperilla ja tallensin sen Muistiolla tekstitiedostoon."

Laadit tuhat ristikkoa? Näistä itselaatimistasi keräsit sanoja?
222. iso S29.11.2023 klo 10:23
Selvennän.

Kirjanpitoni mukaan olen laatinut 1125 ristikkoa. Ainakin yksi ristikko puuttuu. Vuonna 2005 laadin flunssassa Funchalissa kaksi ristikkoa ja kuumehoureisena hukkasin toisen niistä jonnekin. Sanojen keruun tein tuhannesta ensimmäisestä, osaksi siksi että silloin on helppo hahmottaa sanojen yleisyys. On helpompi jakaa päässä luvulla 1000 kuin 1125.

Paperilla laatiminen on varmaan ymmärrettävä temppu. Sovittelen sanoja ruudukkoon eikä ihme kyllä koskaan syntynyt kerralla valmista. Aina piti pyyhkiä jotakin pois. Hyvistä vaakasanoista syntyi pystyyn epäsanoja tai päinvastoin.

Seuraavaksi tallennan valmiiksi luullun teoksen teksturilla, jossa roolissa käytän Muistiota. Wordpad ja etenkin Word ovat tarpeettoman järeitä lekoja tähän tarkoitukseen. Txt-tiedoston yksi etu on se, että fontti on automaattisesti tasavälinen Courier New. Sarakkeet pysyvät linjassa, kun pulska O ja laiha I vievät saman tilan. Esimerkiksi tuo vikapiston sisältävä ristikko näyttää täällä tältä:

P
NARKOOSIT
EPUU VALA
REHUHETKI
OTOT TUET
U T T
SUTI ITKU
I TAIN
USVAT V ETUSIVU
KAAVA AATU ESAT
OMAINEN L T
TANOT T POIKETA
L T TAAS ALAS
ALALAVERI MUUMI
HERA IRAN AHTAA
M KAUKALOLLE R
AKAT A LAKAT
A U RITARI A A
OLLI ILONA SIIS
POIS STINA OKSA
HARMAAKIVIKIRKOT
SIAT ISOTA AITA

Pystysanojen luettavuus paranee oleellisesti kun tuon leikkaa/liimaa Muistioon.

Ristikon ideana on vanha vitsi, jonka väitetään perustuvan tositapaukseen. Pääkuvassa on maatalousnäyttelyn ohjelma:
klo 9: Sikojen esittely
klo 10: Lehmien esittely
klo 11: Tasavallan presidentin puhe
klo 12: Yhteinen lounas

Siitä juontuvat pääkuvasta lähtevät rehuhetki ja samalle kaukalolle kaikki.

Jos tuon maalaa, kopioi ja liimaa Excel-taulukkoon, kukin rivi menee yhteen soluun. Lähetyskuntoon saattamiseksi kirjaimet ja välilyönnit pitää saada omiin soluihinsa. Sitä varten minulla on makro, joka tekee sen ns. nappia painamalla. Toinen makro poimii rivin kirjaimet ja välilyönnit takaisin yhteen soluun, jotta voin tallettaa korjatun version tekstitiedostoon.

Näiden tuhannen ristikon tunnistetiedot (hakemistopolku ja nimi) annan uuden makron pureskeltavaksi ja se rouskuttaa listan ristikoiden vaaka- ja pystysanoista. Tämä oli alkuperäinen ajatus. Sivutuotteena syntyi tieto missä ristikossa tai ristikoissa kukin sana on esiintynyt. Nyt pystyn löytämään helposti tiedon, olenko käyttänyt jotakin tiettyä sanaa ja jos olen niin missä. Esimerkiksi sanaa Jukkis en ole käyttänyt kertaakaan ja sanaa tuhat olen käyttänyt 10 kertaa, ensimmäisen kerran 20.5.1998 ristikossa 168. Kätevää - saa nähdä tuleeko käyttöä.

Tekstitiedostoista hakeminen on paljon helpompi koodata kuin Excel-tiedostoista. Jälkimmäinen vaatisi luultavasti sitä että kaikki tuhat pitäisi koota yhteen massiiviseen Excel-tiedostoon tuhanteen välilehteen. En edes tiedä salliiko Excel noin monta välilehteä.

Poiminnan tuloksia on nähtävillä säikeessä 303. Tilastoja.

Samassa ristikossa on esimerkki siitä millaisia valintoja laatija joutuu tekemään. Yläreunassa sana pilke aiheuttaa liehureunan, mutta olen pitänyt sitä parempana kuin sanaa Ilke, vaikka käytettävissä olisi ollut vuoden 1996 kiekonheiton olympiavoittaja Ilke Wyludda. Kaikki eivät seuraa urheilua, mutta useimmat tuntevat sanonnan pilke silmäkulmassa. Makuasia, mitä arvostaa enemmän. Tasareunaisuus joka tapauksessa rikkoutui, kun vaakasana harmaakivikirkot ei olisi muuten mahtunut tilattuun ristikon kokoon. Jos on yksi "rike" niin toinen ei lisää syntiä yhtä paljon kuin ensimmäinen.
223. Jukkis29.11.2023 klo 10:37
Kun tuon vie Notepadiin (joka vissiin on sama kuin Muistio), niin eka pystysana on
PNEROUSIUKOTLAHMAAOPHS
Eli ihan sama kuin tuosta edellisestä viestistä lukien.

Tänne kun ristikon noin tuo, niin siitä ilmeisesti kaikki yli yhden välilyönin pötköt korvautuu yhdellä välilyönnillä ja rivin alusta välilyönnit katoaa kokonaan.
224. Funny29.11.2023 klo 12:41
Tuo PNEROUSIUKOTLAHMAAOPHS on ihan kelpo ristikkosana sen jälkeen, kun se pannaan Ratkojiin hyvän selityksen kera. Jokin ennen tunnistamaton pikku elävä se tietysti on.
225. Jukkis29.11.2023 klo 12:49
No nyt se on Ratkojissa.
226. iso S29.11.2023 klo 12:58
Niinpä, en muistanut että täällä alkublankot katoavat ja peräkkäiset blankot yksinkertaistuvat. Ei se mitään, kohta Google löytää tuon uuden pystysanan ja silloinhan se on virallisesti olemassa! Sopiva vihje on vielä keksimättä mutta näin enakkoon veikkaan että siimä on selittelyn makua.

Tässä uusi versio jonka pitäisi näyttää se mikä jäi äsken näyttämättä. Blankot on korvattu väliviivalla, jolloin siirron Muistioon (alias Notepadiin englanninkielisessä Windowsissa) pitäisi onnistua ja siellä voi tehdä käänteisen muunnoksen jos niin haluaa.

--------------P
-------NARKOOSIT
-------EPUU-VALA
-------REHUHETKI
-------OTOT-TUET
-------U--T----T
-------SUTI-ITKU
---------I--TAIN
-USVAT-V-ETUSIVU
-KAAVA-AATU-ESAT
-OMAINEN--L--T
-TANOT-T-POIKETA
--L--T-TAAS-ALAS
-ALALAVERI-MUUMI
-HERA-IRAN-AHTAA
-M-KAUKALOLLE-R
-AKAT-A----LAKAT
--A-U-RITARI-A-A
-OLLI-ILONA-SIIS
-POIS-STINA-OKSA
HARMAAKIVIKIRKOT
-SIAT-ISOTA-AITA

ja tässä kymmenen nollan rivi ja kymmenen ykkösen rivi havainnollistamaan eroa tämän sivuston fontin ja Muistion fontin välillä:

0000000000
1111111111
227. Eki11.12.2023 klo 17:51
Olen kirjoittanut erikoisista laadintapaikoista blogissani ja taisipa se juttu olla Sanasepossakin. Tässä yksi kuvamuisto Dublinista vuodelta 2014. Parempi puolisko on kadonnut kauppaan ja jättänyt minut kadulle. Minä olen ottanut kirjoitusalustan, paperin, kynän ja kumin ja joku laatimus saa kyytiä. Ihan helppo on seisaallaan kirjoitella ja kännykästä saa Kielosen ja muita apuvälineitä.

Nyt loppuvuonna 2023 olen nauttinut laatimisesta työmatkoilla sporassa.

http://ristikkorenki.net/katulaatija.jpg
228. Jukkis11.12.2023 klo 18:08
No ei kukaan paikallinen tullut ihmettelemään että mikähän katutaiteilija siinä taiteilee?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *