KESKUSTELUT > RISTIKOT > MISSÄ OVAT KESKITASON RISTIKOT?
11461. Missä ovat keskitason ristikot?
Haluan kehittyä25.1.2024 klo 14:43
Voisitteko antaa vinkkejä, mistä löydän keskitason ristikoita? Markettien perusristikot toistavat toisiaan ja tuntuvat liian simppeleiltä. Iisakit taas ovat vielä liian vaikeita. Kehittyminen edellyttää etenemistä portaittain, mutta minun silmiin näyttää, että on vain helppoja tai vaikeita. Kai se välimuoto jostain löytyy?2. Linnea25.1.2024 klo 14:49
Lainaus: 1. Haluan kehittyä 25.1.2024 klo 14:43Voisitteko antaa vinkkejä, mistä löydän keskitason ristikoita? Markettien perusristikot toistavat toisiaan ja tuntuvat liian simppeleiltä. Iisakit taas ovat vielä liian vaikeita. Kehittyminen edellyttää etenemistä portaittain, mutta minun silmiin näyttää, että on vain helppoja tai vaikeita. Kai se välimuoto jostain löytyy?
Mielestäni Passeli Pelikaani on yksi vaihtoehto helppojen ja vaikeiden väliin. Suosittelen.
3. Jiikoo25.1.2024 klo 15:43
Olin laskevinani ajankohtaisen Punaisen Pelikaanin tavanomaisten sana- ja tavuristikoiden eri vaikeusasteita seuraavanlaiset lukumäärät:*: 1
*½: 1
**: 12
**½: 4
***: 7
Kaikki kolme piilosanaa rankattu keskitasoisiksi (**).
Kannessa oleva pikkuristikko rankkaamaton, korkeintaan keskivaikea.
Täytetehtävät (Sanakehikko, Sokkokrypto ja Käärme) jätän itselleni mielenkiinnottomina tarkastelun ulkopuolelle.
Mielestäni keskivaikeiden osuus lehden annista on mukavan korkea. Minulta vajakilta puolet kolmosista jää kykyjen ulottumattomiin, mutta muissa tehtävissä on sopivan haastavaa tekemistä aivan riittämiin. Ei siis kannata pelätä tätäkään Pelikaani-vaihtoehtoa ja jättää sitä turhaan huomiotta!
4. seurailija 225.1.2024 klo 17:35
Mantan Mainiot Ristikot.
5. Haluan kehittyä25.1.2024 klo 18:26
Kiitos nopeista vastauksista! Tuossa on jo hyvää valinnanvaraa. Ne ristikot, jotka vielä nyt jäävät tyhjiksi, saattavat aueta myöhemmin.
6. eol26.1.2024 klo 03:09
Ilta-Sanomissa on aina maanantaisin yksi keskitason ristikko, "keskis": kokeneiden laatijoiden tasaisen laadukasta työtä.
7. Linnea26.1.2024 klo 09:18
Lainaus: 5. Haluan kehittyä 25.1.2024 klo 18:26Kiitos nopeista vastauksista! Tuossa on jo hyvää valinnanvaraa. Ne ristikot, jotka vielä nyt jäävät tyhjiksi, saattavat aueta myöhemmin.
Kyllä ne saa ratkaistua, kun ei anna periksi ja kun jättää välillä hautumaan.
Jotkut ratkojat tuntuvat ratkovan vaikeimmatkin aika kivuttomasti. Mietin tuossa, että
lopettavatkohan he sitten ratkomiseen, jos ei enää löydy tarpeeksi haasteellisia ristikoita. Vai mitenköhän toimivat?
8. kaplas26.1.2024 klo 10:50
Kyllä kovikset/pahikset ovat monesti varsin "kivuliaita." Eli löytynee haastetta myös vaativalle ratkojalle.
9. iso S26.1.2024 klo 14:55
Lainaus: 6. eol 26.1.2024 klo 03:09Ilta-Sanomissa on aina maanantaisin yksi keskitason ristikko, "keskis": kokeneiden laatijoiden tasaisen laadukasta työtä.
Tosi on. Jos hankkii Iltiksen digitilauksen niin sieltä niitä keskiksiä voi printata usean vuoden ajalta. Elämä on jonkin aikaa yhtä juhlaa.
Myös muissa neuvoissa on totuuden siemen. Mielestäni keskismi on veteen piirretty käsite, eri lehdillä on erilainen skaala. Ei keskikselle ole mitään kansainvälistä standardia jota säilytettäisiin mittaustoimistossa ilmattomassa tilassa. Ratkojilla on kullakin oma käsityksensä siitä mikä tuntuu keskivaikealta.
Mantan Mainioissa paperin laatu on alan paras eikä ristikoissakaan ole moittimista. Oman tuntumani mukaan sen asteikko on helläkätisempi kuin Passelin (paitsi Leinosen pähkinä). Passeli Pelikaani vastaa ehkä parhaiten tähän huutoon. Punaisessa riippuu ratkojan kokeneisuudesta, jääkö "oikeiden keskisten" siivu liian ohueksi eli elintila "liian helppojen" ja "liian vaikeiden" välissä voi tuntua turhan suppealta. Parin kokeilun perusteella olen sitä mieltä että Iisakissa tämä ilmiö on vielä vahvempi.
Kehityspolku niistä Kyllin Helpoista voisi siis olla Manta - Passeli - Punainen/Iisakki. Kun mikään ei enää riitä, voi ryhtyä laatijaksi ja laatia niin vaikeita kuin haluaa. Kun laatimuksensa säilöö vuodeksi ja ratkoo sitten niin todennäköisesti kompastelee omiin ansoihinsa. Silloin voi turvautua Punaisen tai Iisakin loppupäähän ja huokaista helpotuksesta: aah, keskis!
Itse kokeilemalla huomaa mikä miellyttää. Kokemuksen karttuessa voi tarpeen vaatiessa suosikkia vaihtaa. Paatuneimmista tapauksista tulee Skyttiä, ratkovat ne kaikki.
10. iso S26.1.2024 klo 15:03
Kuinka ollakaan, yksi unohtui. Samat IS-ristikkolehtien laatijat kuin Mantassa löytyvät myös Suuresta Ristikosta, jonka sisältö on ehkä napsun verran tiukempaa tavaraa kuin Mantassa. Pelkästään kuvaristikoita kaipaavaa voi häiritä että siinä on muitakin tehtävätyyppejä, mutta ainahan voi suggeroida itsensä uskomaan että lehti onkin hiukan ohuempi eikä siinä ole tuollaista toisarvoista sisältöä!
11. Tuulitukka26.1.2024 klo 18:55
Löytyykö Suuri Ristikko marketeista?
12. iso S26.1.2024 klo 21:43
Löytyy, mutta ei välttämättä pienistä marketeista, jotka satsaavat helppoihin. Numero 1/2024 näkyy ilmestyneen 11.1. ja seuraava tulee 7.3.Mantan Mainiolla vastaavat päivät ovat 4,1, ja 22.2.
Suuri Ristikko löytyy lehtihyllystä jos on löytyäkseen. Manta on käsittääkseni, miten se nyt ilmaistaankaan, yhteistyölehti Iltiksen kanssa ja ne myös periaatteessa myydään yhteishintaan, eli Iltiksen voi ostaa ilman Mantaa mutta teoriassa ei Mantaa ilman Iltistä. Käytännössä kassat eivät sitä tiedä tai yleensä eivät ainakaan välitä, varsinkaan automaattikassat! Joka tapauksessa tästä syystä Mantan pitäisi olla esillä kassojen luna, siellä missä iltapäivälehdetkin.
Jos haluaa olla kuuliainen kansalainen, mutta ei erityisen kiinnostunut iltapäivälehdestä, niin vahinkoa kannattaa minimoida hankkimalla lehdet maanantaina, tiistaina tai lauantaina, jolloin Iltiksessä on spesiaalimpi ristikkotarjonta kuin normipäivät ke-pe.
Maanantaina on perheen vähempään tyytyville kevyet starttis, julkkis, helppo ja pehmis, keskistä lähentelevä (jos aihe sattuu olemaan vieras) histis ja sitten se keskis, joka on joskus aika haastavakin.
Tiistaina on Uutisristikko, joka on Histiksen tapaan laadintataidon mestarinäyte tavalla jota useimmat ratkojat eivät välttämättä huomaa. Histiksessä teemasanojen osuus on paljon rutiinitekeleitä korkeampi ja ne on onnistuttu punomaan yleisesti tunnettujen sanojen ja ihmisystävällisten vihjeiden joukkoon että ratkonta onnistuu vaikka isohko osa teemasanoista olisivat itselle vieraita (mutta eivät mitään Intian pikkulyliä, vaan omana aikanaan merkittäviä). Uutisristikossa teemaprosentti jää ehkä vähän pienmmäksi, tavanomaista korkeammmaksi silti, ja laatijan kannalta haaste löytyy siitä että uutiset ovat tuoreita ja näin ollen laadinnan aikataulu on tiukka. Moiseen ryhtyminen vaatii taitoa ja lujaa luottamusta siihen että homma hoituu.
Lauantaina on varsinaisen lehden puolella Mantan valinta. Se on yleensä eräänlainen kevytkeskis, mutta voi olla melkoisen raskas keskis jos laatijana on Juha Leinonen. Hänellä on ihan oma tyylinsä joka vaatii tavanomaiseen järjenjuoksuun urautuneelta totuttelemista. Plus-liitteen puolella on helppo mutta laadukas pehmis sekä kovis, jonka taso voi olla kaksi ja puoli, kolme miikka tai täysi kolmonen (joka voi olla tavallinen kovis tai suorastaan pahis), Hellämielisimmillään kaksi ja puoli voi olla lähellä tiukkaa keskistä. Tasohan ei kerro samaa totuutta kaikille! Lisäksi lauantaina on piilosana niille jotka sellaisista tykkäävät. En toki myönnä niihin sortuneeni, mutta jostakin syystä luulen tietäväni että nekin ovat laadukkaita, evät pelkkää väkisin väännettyä näsäviisautta kuten piilosanat pahimmillaan voivat olla. Kuulemma.
13. kaplas26.1.2024 klo 21:44
Kirjastojen EMagz-palvelusta voi tulostaa useiden lehtien ristikoita. Esim ET tarjoaa aika rentouttavia pikapeliristikoita...
KOMMENTOI