RISTIKON ANATOMIA > IS-KOVIS 22.8.2015
↶ Takaisin

IS-KOVIS 22.8.2015

Idean ristikkoon sain kesäretkellä otettuja kuvia selatessani. Klubi-askin kanteen törmäsin Siuntiossa traktorimuseossa. Aallon osuutta asiaan vielä varmistin netistä. Toinen pääkuvalause ei sitten mitenkään erikoinen ole.

Lähden käymään ratkaisusanoja läpi vaakasuorista ja ylhäältä. KUPSFI oli aluksi kysymysmerkin kanssa, koska suinkaan savolaiset eivät kaikki ko. seuraa kannata. Tarkastuksessa ehdotettiin kuitenkin kysymysmerkin pois jättämistä. Toinen alkuperäisestä muutettu vihje on ASKAREelle kuuluva. Siinä oli ensin EI RASITA? mutta kyllähän askareetkin voivat rasittaa, ainakin kotisiivoukset. Keksin siihen anagrammin sisältävän vihjeen. PULLAPAIKKA on nisu + Los Angeles. LIIMAAJA puristelee silloin, kun käyttää tuubia. Laatuheiniä ovat A + RAIT. ANASTAVA oli keskustelussa tarkastajan kanssa, koska kleptomania ei psykologisesti kuulemma ole manian muoto, mutta kirjoitusasultaan toki. KLEMmari liittää päihteellä. RIDE on niitä sanoja, joita en mielellään ristikkoon jätä. Sille löytyy merkitys ainakin bändin muodossa. Vihjeessä hyödynsin englannin kieltä: to ride on ajaa. VOIKKAAta pyörittelin pitkään kunnes anagrammi välähti tuossa muodossaan. SIENI on tarkastuksessa muutettu samaan vihjeeseen puOSKARin kanssa, mikä oli hienosti oivallettu. AARO on yhdistelmä A + ARO. NEULOS on myös yhdistelmä, NE + ULOS. HAAN on toinen ristikon huonoista sanoista, vihjeellä viitataan entiseen Hollannin huippufutariin, Arie Haan. MM:n keskellä herätti tarkastuksessakin huomiota. Kyseessä on Norma JEAN Baker eli Marilyn Monroen alkuperäinen nimi.

Pystysanoista (P)ARKIT (p)urjehtimisiin. Alun perin siinä oli eri vihje, mutta vastaavalla ensimmäisen kirjaimen poistamisella. STAM1NA (yhtye) todellakin kirjoitetaan näin. AUKKOon oli Heli löytänyt makoisan kuvan. ANKARA on yhdistetty Paul ANKA ja jumala RA. David BOWIE esittelee ITSEnsä puhekuplassa englanniksi. SAMAANIT on aika kiero, sanoissa NI-osat ovat yhtäläisiä. HELIT tulee luettaessa h eli t. STEP on quick stepin osa. IKAROS on anagrammi sanasta korsia, jota korjataan. UNION sai uuden vihjeen tarkastuksessa. MEERI on venytetty muoto oseaanista eli merestä. ASENNE on tekninen muoto pistooli + nne.

Kiva, että kovis tuntuu nettikeskustelun perusteella miellyttäneen. Kiitos palautteista!

Jari Keränen

Lataa ristikko tästä

↶ Takaisin