RISTIKON ANATOMIA > IS-KOVIS 8.3.2014
↶ Takaisin

IS-KOVIS 8.3.2014

Valotan tässä hieman vihjeittämäni koviksen kiemuroita. Kommenteista päätellen tämä teetti enemmän työtä kuin keskimääräinen 3–. Uuden vihjeittäjän ristikon vaikeusastetta on luonnollisesti hankala ennakoida. Turvallisempaahan on arvioida vaikeus mieluummin alakanttiin kuin tuottaa pettymys yläkanttiin arvioidulla vaikeusasteella.

Keskustelua herätti myös vierasperäisten sanojen hyödyntäminen muutamissa vihjeissä. Oma kantani on, että tietyt yleiset vieraskieliset sanat kuuluvat yleissivistykseen ja ovat paljon keskeisempiä kuin monet "sääntöjen mukaiset" nippelitietosanat. On totta kai veteen piirretty viiva, mitkä vieraan kielen sanat ovat riittävät tunnettuja ja mitä ylipäänsä sisältyy yleissivistykseen. Ymmärrettävistä syistä tällaiset vihjeet jakavat mielipiteitä aivan kuten henkilöt tai maantieteelliset nimetkin ristikoissa. Harkintaa on käytettävä; tässä ristikossa perustelin vierasperäisyydet sillä, että puhtaasti kotoperäinen tulkinta sanalle olisi ollut tylsä ja nippelitietoon pohjautuva.

Tähän ristikkoon ei ollut valmista pääkuvaideaa, ja Eki pyysi minua yhdistämään pääkuvan läheisyydessä olleita pitkiä sanoja pääkuvaksi. Sanoista olisi voinut saada vaikka minkälaisia surrealistisia asetelmia pääkuvaksi, mutta ajattelin sanojen PARANORMAALI, AVAINPELAAJA ja PÄÄAIHE olevan yhdistettävissä toisiinsa vielä suhteellisen mielekkäällä tavalla. Pääkuvan puhekuplan tekstin muotoilin tarkoituksella niin, että ajatukset saattavat ensin harhautua luontodokumenttiin eikä jääkiekkoa käsittelevään lähetykseen.

Avaan tässä ensin mahdollisesti hankaliksi arvelemiani vaaka- ja sitten pystyvihjeitä ristikon vasemmasta yläosasta aloittaen.


Vaakasanoja:

• PATSAAN OSA => AMANDA; Havis Amanda on helsinkiläispatsas, joka kukitetaan vappuna.

• VARJOSSA P _ H _ _ _ _ _ _ ? => AKASIAT; sekä akasioita että pahkasikoja on savannilla.

• VIKSA => VUOTSO; vuot(s)o on eräänlainen vik(s)a, eli tässä on lisätty sanoihin s-kirjaimet.

• HARMAITA MIEHIÄ => KARIT; karit ovat usein kiveä, joka on tunnusomaisesti harmaata.

• TÄSTÄ KUPLA 2 TAVALLA! => SOAP; Soap-komediasarja on suomennettu Kuplaksi ja englannin soap tarkoittaa saippuaa, josta saadaan kuplia.

(Mielestäni tämä vihje olisi ollut pelkkää nippelitietoa vaativa ja sitä kautta tylsempi ilman vieraaseen kieleen viittaamista; esimerkiksi itselleni kyseinen sarja ei ole tuttu.)

• KÄYTTI TÄTÄ! => ONKI; kun käytti onkea, onki.

• KUNNON MITTA => LEUAT; leuanvedot ovat yleinen tehtävä kuntotesteissä.

• -EULA (KANSISSA) => AJAR; kyseessä on yhdyssana raja-alue takaperin, ja Emile Ajaron kirjailija Romain Garyn käyttämä salanimi.

• BRITIN MAKU TAKAA => ETSATA; engl. maku on "a taste" eli takaperin ETSATA.

(Tätä en itse keksinyt. Ehdotin tähän yleisluontoista vihjettä TAITEILLA, mutta Ekillä tai Helillä olikin mielessä tällainen paremmin kovikseen sopiva jippo.)

• NETTIHALKOJA! => ELENA; etuliite e- viittaa sähköiseen palveluun netissä (esim. e-lasku), ja Lena-joki halkoo Siperiaa.

• ALUSTAMERKKI! => TIIAT; tii on alusta, ja "at" (@) on merkki.

• NAINEN, JOKA AISTII VAARAN => AAVASAKSATAR; Aavasaksan taajamassa asuva varmasti näkee säännöllisesti Aavasaksa-vaaran.

• NORJALAISTEN SUUSTA => NEIT; Ei on norjaksi "nei".

(Tässä erityisesti koin, että harvinaiseen sukunimeen Nei verrattuna se, miten naapurimaassamme sanotaan "Ei!" on huomattavasti merkityksellisempää tietoa. Vihjettä olisi kyllä voinut tarkentaa viittaamalla kieltämiseen.)

• UETUT => ISTAT; (l)istoja (l)uetaan.

• LLATEMI (ALLAKKAAN) => NITA; nimi Nita tulee uudistettuun kalenteriin, ja se on myös kuin metalli tina, josta on käännetty kaikki paitsi viimeinen kirjain takaperin.


Pystysanat:

• MELKOINEN VEMPAIN! => AIKAKONE; puhekuplan tokaisu on toisin "Aika kone!", ja aikakone on vielä vempain.

• PUUILLASTA => ANUT; (v)anut valmistetaan puu(v)illasta.

• KANERVALLA JA KATAJALLA? => EDUSTAJANPALKKIOT; kumpikin ovat kansanedustajia.

• MADONNA KANKAALLA? => IKONIMAALAUS; Madonna on pop-ikoni, ja maalaus tehdään usein kankaalle.

• HEDELMÄ ASEMASSA => NANA; kun Nana-sanan sijoittaa asemaa tarkoittavaan lyhenteeseen as, saadaan hedelmä ananas.

• JULIAN LOPPU => TIKARINPISTO; Julia kuolee tikarinpistoo Romeo ja Julia -näytelmässä.

• ITKEVÄN MENOPELI => PORAUSLAUTTA; poraaminen on yleinen puhekielen ilmaus itkemiselle.

• LAITTAA VIIVAN => TIELAITOS; tielaitos tekee tiet eli laittaa samalla viivat kartalle.

(Tässä taisi tapahtua hauska erehdys: olin ehdottanut vihjeeksi LAITTAA VIITAN, ja toteutusvaiheessa viitta-sana ilmeisesti vaihtui niin ikään vihjeeseen sopivaksi viiva-sanaksi.)

• "UIJIA" => ELISSAT; (M)elissat ovat naisia eli puhekielisesti "(m)uijia".


Ihan muutama vihje ei tosiaankaan ollut omiani; yllä mainittujen lisäksi vihje TUOLLAINEN LIKA! oli Ekin ehdottama, ja sanan LUOKKA kuvavihjeen tilalle olin tarjonnut kuvallista yhdyssanavihjettä, mutta niitä katsottiin ilmeisesti olevan ristikossa jo tarpeeksi.

Lisäksi olin ehdottanut huutomerkkiä joidenkin vihjeiden loppuun (esimerkiksi HARMAITA MIEHIÄ), mutta sellaista ei ollut lopulliseen ristikkoon laitettu. Ilmeisesti koviksessa kieroilua ei tarvitse niin usein paljastaa huutomerkillä. Tuohon mainitsemaani vihjeeseen sellainen olisi ehkä kuitenkin pitänyt laittaa, sillä karit kivinä eivät ole konkreettisesti sama asia kuin Kari-nimiset miehet.

Haluan myös mainita yhdestä vihjeestä löytämäni pienen virheen, johon ei välttämättä tullut kiinnittäneeksi huomiota. Vihje JOSKUS OPIN JÄLKEEN => AHJOT ei ole täysin looginen, vaikka sen varmasti intuitiivisesti ymmärtääkin. Jälkeen-sanaa edeltävän sanahan pitäisi olla genetiivissä. Yhdyssanan opinahjot alkuosa opin- on kuitenkin jo valmiiksi genetiivissä, jolloin tarvittavaa genetiiviä ei voi enää lisätä, ja se onkin jäänyt tässä lisäämättä. Parempi vihje olisi ollut esimerkiksi JOSKUS OPIN (TÄMÄN) EDESSÄ, jolloin pitää sijoittaa kirjainjono "opin" sanan ahjot eteen. Näiden kanssa saa olla tarkkana. Pahoittelen kömmähdystä!

Tämä auttoi ehkä pääsemään vähän enemmän pääni sisälle. Ilta-Sanomien koviksen vihjeittäminen näin aloittelevana laatijana on suuri kunnia, kiitokset tästä mahdollisuudesta Ekille! Toivottavasti keksimäni kujeet tuottivat jollekulle ahaa-elämyksiä. Minulla ainakin oli hauskaa vihjeitä keksiessä!

Keväisin terveisin,
Joonas Anttila

Lataa ristikko tästä

↶ Takaisin