2788. HS-3

Pekka19.7.2006 klo 13:26
Tuli mieleen kesäristikko, numero unohtui, että mitä tarkoittaa suomeksi seuraava kuvaselitys:
saisiko olla mordbyroo söör? Kuvassa tarjotaan teloitettavalle tupakkaa.
Samasta kuvasta myös loppulause force majoure kummeksuttaa onko se suomenkieltä?
2. ma19.7.2006 klo 13:35
mordbyroo on joskus käytetty pilkkanimi Marlborosta (murhatoimisto). - force majeure tarkoittaa ylivoimaista estettä, esim kuolemaa
3. pekka20.7.2006 klo 13:03
Jaaha, missähän päin suomea "mb" sanaa on käytetty?
Force majeure on siis suomenkieltä?
ma???
4. kielipoliisi?20.7.2006 klo 13:39
Force majeure ei ole suomea, vaan ranskaa. Suomalaisissa ristikoissa käytetään paljon sivistyssanoja jotka eivät ole suomea. Suomalaisissa ristikoissa on aina käytetty myös vierasta kieltä...
Mordbyroo on sanana myös vitsi, jolle varmaan jotkut antinikotinistit sattavat jopa peräti nauraa?
5. iso S20.7.2006 klo 13:56
kielipoliisi ehti ensin, mutta päästän tämän silti maailmalle.

Force majeure ei ole suomea vaan lainaa, mutta se on yleisesti suomenkielisissä sopimusteksteissä käytetty käsite. Netistä on helppo löytää esimerkkejä. Tässä vaikkapa Skypen palveluehdoista:
www.skype.com/intl/fi/company/legal/terms/tos_voip .html

"Ylivoimainen este (force majeure). Käyttäjä ymmärtää ja tunnustaa, että ns. force majeure -syistä (ylivoimainen este) VoIP-palvelua ei toimiteta ja ne vapauttavat Skypen näiden Palveluehtojen mukaisista sopimusvelvoitteista käyttäjää kohtaan. Ylivoimaisena esteenä pidetään Skypen hallinnasta riippumattomia ns. force majeure -olosuhteita, mukaan lukien mutta näihin rajoittumatta luonnonmullistukset, kansannousu tai kapina, sota tai sotatoimi, kansallinen tai paikallinen hätätila, vakava ja jatkuva sähkökatkos tai vakava häiriö Internet-liikenteessä, tulva, maanjäristys tai -vyörymä ja poikkeuksellisen vakavat sääolosuhteet. "

Huoleton hulivili ei koskaan lue sopimusten pienellä painettua osaa ja voi välttyä tutustumasta force majeureen. Sitten jos jotain sattuu niin asia painuu mieleen sitäkin paremmin! Mielestäni tämä kuuluu yleissivistykseen ja saa tulla tutuksi mieluummin ristikoiden kuin kantapään kautta.

Mordbyroosta en muista aiemmin kuulleeni vaikka nyt selityksen kuultuani se tuntuu hämärästi tutulta. Tämän käyttö ei välttämättä ole maantieteellisesti rajattua. Siinä on sellaista makua että sanaa käytetään siellä missä tupakoijien ja tupakoimattomien välillä on kitkaa.

Kuka kerran keksitään, sitä aina epäillään - tässä olen haistavinani sitä että laatija yrittää pakkosyöttää omaa elämänkatsomustaan ratkojille. Kuva itsessään riittää selittämään ratkaisulauseen, joten pilkkanimen tuntemattomuus ei estä ratkaisemista. Tunteminen olisi voinut hieman helpottaa. Minusta moisen nimityksen olisi voinut jättää käyttämättä mutta ei se ole sillä tavalla paha kuin jonkin erittäin harvojen tunteman sanan käyttäminen ratkaisusanan ainoana vihjeenä, etenkin jos kyseinen vihjesana on vaikeasti löydettävissä tavanomaisista tietolähteistä.

Mordbyroon (kyseenalaisena) ansiona on sen vitsikkyys, mihin kielipoliisi viittasi. Mustaa huumoria. Luulisin että antinikotinistin on jopa helpompi nauraa kuin nikotinistin. Jälkimmäisellä voi olla nauru tiukassa ainakin jos toimiston palvelut tuntuvat tehoavan :-(
6. Jaska20.7.2006 klo 18:35
Espoolainen nainen paheksui viime perjantain HS-ristikon kuvitusta. MM:n "humoristiseksi tarkoitettu" ja "mauton" piirros "ylläpitää stereotypioita" raiskauksesta. Taidan sitten olla stereotyyppi, kun kuva minua nauratti, ei vähiten sen hirvittävän hurtan ansiosta!
Saas katsoo älyääkö esim. Apu valittaa kuvasta bulvaanin välityksellä Julkisen sanan neuvostoon levittäen samalla tietoa, että MM kuvittaa Apuristikoitakin. Myisivät varmaan seuraavan painoksen loppuun...
7. qwer20.7.2006 klo 18:44
Viimeviikkoisessa HS-lakanassa 17.4 oli hyvä sommitelma MM:n kuvista. Joku naiseläjä paheksuu tänään lehden mielipidesivulla yhtä piirrosta, jossa Hantta Krausen näköinen ihminen esiintyy rasvapuhalluksen jälkeen. (Uutta nimeänsä en osaa kirjoittaa).
Suuttimet ovat varmaan tatuoitsijalla vahingossa jääneet väärään asentoon.
Ristikko on hyvä ja niin ovat piirroksetkin.

Jos joku vielä ottaisi käyttöön sen kaappihomot piirroksen, niin seuraukset voi vain arvata.
8. satunnainen ratkoja20.7.2006 klo 21:21
Kuka olisi paras keksimään uudissanoja. Sanasepoilla lienee valmiuksia sanasepoiksi? Milloin sanasta tulee sana? Milloin kännykkä-sanasta tuli salonkikelpoinen sana arkikäyttöön?
9. JR20.7.2006 klo 23:12
Kielitoimisto tietääkseni ottaa vastaan uudissanaehdotuksia.
Joskus on Hesarissa etsittytakautuvasti sanoja; milloin joku uusi sana löytyy ensimmäistä kertaa painetussa muodossa ja miten se on jäänyt elämään.
Jotkut sanat ovat syntyessään vanhentuneita: FIILINKI - FIILIS, DISCOTEEKKI-DISCO jne
10. iso S21.7.2006 klo 08:13
Satunnaisia vastauksia:

1. Jaana Kapari

2. Sanasepot ovat jo sanaseppoja

3. Äärimmäisen filosofinen ongelma, verrattavissa siihen että missä kehityksen vaiheessa munasolusta tai alkiosta tulee ihminen. Olisi helppoa vastata edellisen tapaan että sanasta ei tule sanaa koska se on jo sana. Vastaan kuitenkin että sana syntyy silloin kun joku ajattelee sitä sanana. Sanan elämä voi olla hetkellinen, se voi jäädä pienen piirin käyttöön tai siitä voi kehkeytyä yleisesti hyväksytty sana.

4. Studioraati vastaa: päivämäärää emme tiedä. Toisaalta jos sanan korostetaan olevan arkikäyttöön, se tarkoittaa ettei sana ole salonkikelpoinen.
11. tjn21.7.2006 klo 11:41
Olen qwerin kanssa samaa mieltä.

Toivottavasti omaa stereotyyppistä ajatteluaan esiintuova valittaja ei vaikuta vähentävästi MM:n kuviin HS:n ristikoissa.

"Ristikko on hyvä ja niin ovat piirroksetkin"
12. satunnainen ratkaisija22.7.2006 klo 11:20
Uusimman Nyt-liitteen (29/2006) Aulis kummastuttaa - taas kerran.

1. Onkohan ristikkoon pujahtanut virhe, koska vihje "Yoshiko" näyttää väkisin tuottavan ratkaisun, joka viittaa muuhun kuin muusikkoon? Vai onko eräällä japanilaisella hifi-tuotemerkillä sittenkin yhteyksiä myös Yoshikoon.

2. Mikä onkaan vasemman alalaidan kuvan vierestä lähtevän vihjeen "Raamatun henkilö" ratkaisu? En saa siihen mitään järkevää; tai siis sellaista, joka stemmaisi muiden vihjeiden kanssa. Vakiovastaus Natan ei näytä sopivan millään. Googletuskaan ei tunnu auttavan.
13. pekka28.7.2006 klo 17:22
Tervehdys taas
Muutama kysymys HS-2387 ratkaisuista:

Mitä tarkoittaa, ennen kuoloa=napoli?
punnitusta=vaaaton?
palaute=torut(monikko)
ollaan ok=sujut= (ymmärtäisin, että ollaan tasan)
sibel=ainoa?
firma=hanso
matilainen=miimu, kuka hän on?
halman=nenne, kuka hän on?
naisnimi=taava?

Seuraavaksi hieman epäselvistä kuvista:
Laivan kuva retillä=alustaa?
tiiliskiven kuva=kuuri?
kasvin kuva jossa on neljä lehteä=viisi?
rautatiekiskonpala=alkuosa?
sormuksen ja kananmunan kuva=avarat?
Että tälläisiä kysymyksiä tällä kertaa.
14. kari kämäräinen28.7.2006 klo 17:58
Voin aloittaa...

Nähdä Napoli ja kuolla (vanha viidakon sanonta?)
15. mor28.7.2006 klo 18:10
Sibel on osa Aino Sibeliuksen sukunimeä, eli siis Ainoa.

Asia erikseen, kuinka hyvä ratkaisusana Sibel on.
16. ripa28.7.2006 klo 20:02
Pekalle tiedoksi, että Googlea kannattaa käyttää. Löytyy tietoa Miimu Matilaisesta ja Nenne Halmannista!!
17. Jaska28.7.2006 klo 21:03
Kuka on Nenne Halman? Entä mikä suuruus on Nenne Halmann? Tuttu on kylläkin Nenne Hallman.
Terv. nimim. nulkunpissijä
18. pekka28.7.2006 klo 22:14
mikä viidakko?
aino on selvä johdanto, mutta sibel on googlessa vaikka mitä.
voisiko aukki tehdä selväksi, että hän on googlehemmo l. jos ei keksi mitään muuta , niin googlesta saa apua.
Otsikoksi HS-ristikkoon: GOOGLE ratkaisee minut... olen osakkeenomistaja....
19. Kirppu31.7.2006 klo 17:43
Mites on, onko 2389:ssä virhe alimmassa anagrammissa virhe? Muihin saan kyllä kirjaimet sopimaan,mutta alimmassa ("pakoa suunnitteleva...") jää yksi kirjain pyörimään turhaksi..
20. Hillevi3.8.2006 klo 11:22
Kuule Kirppu , olen ihan samaa mieltä. Entäs se kuva siellä luoteessa , toipua-sanan alapuolella?Hyönteinen vai mikä? Tekstin kuoreen merkintä ... , voisi myös tarkistaa.
21. pekka11.8.2006 klo 17:14
kirpulle: siellä on kaksi ällää(ilmeisesti Auliksen yo-todistuksesta) ei anagrammi.
kohta jossa on college,uhri ja ford=akis,avia ja lita???
onko auliksen suat piikkisiä?
Georg Trakl mistä tietosanateoksesta löytyy?
tunnesävy=tietty fiilinki, onpa outo yhdistelmä
myöntämisiä=luvansaannit, kuuluu olla luvanannot
araks=aras????
22. qwer11.8.2006 klo 17:26
Suomen googlesta löytyy 364 "Georg Trakl" osumaa. Ja kaikilta sivuilta 335 000 osumaa. Taitaa Pekka olla aloittelija. (heh heh)
Mitähän HS-ristikkoa se Pekkapoika ratkoo. Muuten tämänpäiväinen Nyt-liitteen ristikko taitaa jäädä ratkomatta. Riimiristikko sen sijaaan näyttää edistyvän...
23. satunnainen ratkoja11.8.2006 klo 17:26
Pekalle
Tunnesävy löytyy Nykäsestä. Onko siis sopimaton ristikkoon?
24. pekka11.8.2006 klo 17:44
onko ristikonratkojan onni, että löytää G:sta vastauksen?
minusta se on sama kuin aikuinen tykkäisi teletapeista
gwer=teletappi?
25. Hannu V17.8.2006 klo 11:30
Hesarin kesäristikko 2389 oli todella painajainen. Yhdessä anagrammissa oli virhe niinkuin keskustelussa aiemmin on jo todettu. Akis, avia ja lita ovat tosiaan totaalisen outoja ristikkosanoja.
Myös nimien suhteen on menty kohtuuttomuuksiin. Jos ei keksi järkeviä vihjeitä mitään tarkoittamattomille sanoille, niin olisi syytä vaihtaa alaa. Tässä ristikossa oli nimenä mm. Alian ja Tomm. Maailman sadoista kielistä ja miljoonista nimistä saa varmaan vaikka minkälaisen kirjainyhdistelmän, josta ei ole kuultukaan. Ei tällainen generointi kuitenkaan kuulu ristikkoon. Hyvän vihjeen tunnuksena on nerokkuus ja osuvuus. Jos vihjeeksi on annetu 'nimi', 'nimistöä', 'sukunimi' tai 'heitä on satoja' niin teidän, että ristikon laatijalla ovat paukut loppuneet kesken laadinnan.
26. kp17.8.2006 klo 12:07
Hannu V
Päähän ei ole pälkähtänyt sellainen ajatus.
Uusi linjanveto. Jokuhan on oltava "ensimmäinen"...
27. kp17.8.2006 klo 12:15
Syy kovisten? Hesarin mukaan niiden ristikko pitää olla
vaikein. -Siis mitä emnemmän jippoja koviksissa, sitä ihmeellisempää Hesarissa...
28. kp17.8.2006 klo 12:18
PDF] Koti on nyt RaumallaTiedostomuoto: PDF/Adobe Acrobat - HTML-versio
Yumiko Ito, Ursula Tomm, Alice Hetault ja Tani Beaumont. tuntevat jo hyvin Vanhan Rauman ostosmahdollisuudet. Torstaikahvilassa on. kansainvälinen tunnelma. ...
www.rauma.fi/ajankohtaiset/Tiedotuslehdet/Raumaleh ti2-05_linkit.pdf - Samankaltaisia sivuja

Tuossa Tomm
29. ö17.8.2006 klo 13:59
Mitähän tuo kp vetelee...
30. kp17.8.2006 klo 15:06
Eihän tuossa pitäisi olla mitään epäselvää...
31. Kirppu17.8.2006 klo 18:32
Mulla ei oo Nykysuomen sanakirjaa tms. käytettävissä,et en sit tiedä,jos sellaisesta löytyy seuraavat jutut. Mutta mitä ovat hulejyvät? Entä Vihne Siikanen? Vai vihne=siikanen?
32. kp17.8.2006 klo 21:48
hulejyvät>huleet
viljaa lajiteltaessa erottuvat vähäarvoiset kevyet jyvät.
siikanen>kans. vihne
33. Antti Skyttä17.8.2006 klo 22:05
kp!

Päähän ei ole pälkähtänyt sellainen ajatus.
Ratkoja ei tykkää ja kertoo mielipiteensä. Laatija kuuntelee. Ei vänkää vastaan.

Päähän ei ole pälkähtänyt sellainen ajatus.
Laatija ei hae syyllisiä muista. Ottaa vastuun omista tekemisistään.
34. kp18.8.2006 klo 08:32
Antti Skyttä
Saa ratkoja kertoa vaikka mitä. Mutta, jos se on lehden linjan vastainen, niin mitäpä hyödyttää...
35. Antti Skyttä3.9.2006 klo 17:49
Aulis on kaiken muun lisäksi yhdyssanojen käytössä varsin mielenkiintoinen.

Toivottavasti en nyt riko mitään paljastussääntöjä (sekin mielenkiintoinen yhdyssana), kun kerron muutamasta havainnostani toissapäiväisen Hesarin ristikon kanssa.

Oma kantani yhdyssanoihin laatijana on, että kannattaa mielessään kokeilla, voisiko joku sellainen, jota on vastaussanaksi tarjoamassa, todella olla olemassa vai ei.

Tältä pohjalta kolme Auliksen käyttämää.

MINIMELAT

Eivät taida kanootin kanssa tositilanteessa olla juuri avuksi. Itse en ole nähnyt kenelläkään esim. koruna tuollaisia.

Ellei nyt kuvaa miehisyyden ydinolemusta joillakin piruparoilla.

LISÄTATAMI

Varastossa oleva taistelualusta vai epätoivoisesti tappiolla olevan ottelijan alleen pyytämä?

KULTAPATA

Midaksen hernerokkavalmistusastia tai muuten vaan ökyrikkaan teettämä, kun kaikki muuta astiat on jo aiemmin kullitettu?

Itse en olisi laatijana, vaikka käytänkin yhdyssanoja aika vapaasti, laittanut mitään noista omaan laatimukseeni.
36. mor3.9.2006 klo 19:08
Ovatko nuo kolme esimerkkiä nyt välttämättä sieltä pahimmasta päästä? Itse voisin ajatella ne esimerkiksi näin:

MINIMELAT: Melontaseuran palkinnoiksi tai myytäväksi teettämät, mahdollisesti koristeellisetkin minimelat.

LISÄTATAMI: Judokilpailuihin ilmoittautui niin paljon osanottajia, että piti hankkia lisätatami.

KULTAPATA: Ruokalistalla on maissi- ja kurpitsapohjainen, currylla terästetty kultapata.

Lähes kaikkeen siis löytyy suhtkoht kelvollinen selitys, kun sanoja vähän pyörittelee.

Makuasioitahan nämä tietysti ovat ja ihan hyvä, että laatijoilla on erilaisia kynnyksiä yhdyssanojen käyttämiseen, sanoisinko jopa luomiseen.
37. Jaska3.9.2006 klo 19:57
Ei ole lomavidin voittanutta, ylikäynyttä vapaa-ajan lumen.
38. satunnainen ratkoja3.9.2006 klo 20:51
Mielestäni sanasepon tehtävä ei ole olla ensisijaisesti kielipoliisi, vaan kuten nimi Sanaseppo velvoittaa, mieluummin uusien sanojen synnyttäjä, seppä. Jos Nykänen tuntee sanat KULTALAUTANEN ja KULTATAVARA, on loogista hyväksyä myös KULTAPATA, eikä karsastaa sitä, vaikkei Nykäseen mahdukkaan kaikki kullasta valmistettavat astiat.
39. RA3.9.2006 klo 21:00
Muistelen, että vuosien varrella muutama ristikko on ollut sellainen, missä noista siinä-ja-siinä-yhdyssanoista tai ei-oikeasti-yhdyssanoista oli tehty suorastaan taidetta ja ristikon teema. En muista kenen ristikoita ne olivat ja missä ne julkaistiin (ja pienellä penkomisellakaan en nyt tallessa olevista löytänyt). Kuka muistaa?

Muistan kuitenkin kokemuksena, että kun jujun/teeman tajusi, niin ristikkoa oli hauska ratkoa tyyliin "mitähän pähkinähullua se laatija on vielä keksinyt".

Mutta Antti puhuu nyt eri asiasta eli yksittäisistä keinotekoisehkoilta tuntuvista yhdyssanoista; Olen morin kanssa samaa mieltä siinä, että kai kaikenlaiset yhdyssanat jotenkin pystyy selittämään jotain tarkoittaviksi, kun riittävästi käyttää luovuuttaan ja haluaa selittää.

Eikäpä Anttikaan varmaan tarkoittanut, etteikö noille esimerkkisanoille "hyviä selityksiä" löytyisi. Löysihän jo itsekin monta naurattavaa! Onhan nuo selvästi tekemällä tehtyjä laadinnan etenemisen tarpeisiin (missä ei sinänsä ole mitään vikaa, niin pitääkin tehdä!). En usko, että yksikään laatija jotenkin etukäteen suunnittelee, että nyt pitää saada MINIMELAT ristikkoon. :-)

Kun en muuta osannut (hyvin vähän laatineena) yhteen ristikkooni tuli sana AITTAETU. Kyllä se minua harmitti. Vaikka osasinkin selittää sen merkityksen laveasti ja vaikka kuinka monella lailla.

PS. Mor, melontaseuran puheenjohtaja sanoo kauden päättäjäisissä: "Ja nyt on aika jakaa vuoden minimelat..." ;-)
40. RA3.9.2006 klo 21:06
Yhdyn Jaskaan LOMAVITI-asiassa.
41. mor3.9.2006 klo 22:30
RA > Minkä laitoit vihjeeksi sanalle AITTAETU? ;-)
42. se löytyy...3.9.2006 klo 22:33
...nimittäin SINI-tuotteisiin kuuluva MINIMELA, siivousvline. Kuukkeli kertoo lisää.
43. Antti Skyttä3.9.2006 klo 22:37
Sitä paitsi TYÖVITI on laatijalle huomattavasti haasteellisempi lumentulomuoto kuin LOMAVITI.
44. RA4.9.2006 klo 00:42
mor, taisi olla AITTAETU -sanani vihjeenä niinkin tylsää kuin MÖKKITARJOUS :-(
45. Pena4.9.2006 klo 07:52
Olen mieltänyt aitan ja mökin eri asioiksi.

Sitten on vielä semmonennii juttu, että kun tuolla kotiseudulla mennään kotiin, niin usein "männään mökille". Eihän ne "talot" kovin kummoisia aina ole (olleet), siitäkö lienee tuo.
46. pekka8.9.2006 klo 16:01
Täällä ollaan taas.
Miksi te laatijat haette apua googlesta, jos ette saa järkevää sanaa laatimukseenne varsinkin nimiä. Kyllä se osoitta vaivannäön puutetta ja ammattitaidottumuutta, joka on korjattavissa...
47. pekka8.9.2006 klo 23:40
Hei
Onko Aulis tehnyt ristikon jossa kaikkiin vihjeisiin tulevat ratkaisut ovat vääriä? Kuten variksen ääni on kvaa, kissa sanoo hau, hevonen maukuu, täti on setä tai vastaavaa???
Rivo on siistiä, jos tykkää rivosta..
48. Tsk-tsk9.9.2006 klo 00:02
Maaseutuyhteiskunnassa varikset ilmeisesti (k)vaakkuivat, kun Nykäsessä niin kerran sanotaan.

Varikset joutuivat kuitenkin 1960-luvulla kaupungistuvan yhteiskunnan ilmansaasteiden uhriksi, saivat kroonisen kurkunpääntulehduksen ja alkoivat (k)raakkua.

Sorsat luultavasti laulaa livertelivät kuin satakielet vielä 1940-luvulla, nykyisinhän ne vain (k)vaakkuvat.
49. pekka9.9.2006 klo 00:09
Nykäsen laatijoille?
Mistä he löysivät sanan kvaa varikselle? J. Ahoko vai J.L. Runeberg vai Ladon Lukko, Chydenius ?
Odotan Nykäsen laatijoilta vastausta.
50. pekka9.9.2006 klo 00:36
vastaan sinulle/teille
kvaa on kaikki lintuääni, joka löytyy satukirjasta varikset muuttavat ankkalinnaan.
51. ma9.9.2006 klo 10:25
On hyvä purkaa osa aggressioista Nykäsen jo vainajoituneisiin tekijöihin. Esim. mikä ihmeen JÄLÄ?
52. kp9.9.2006 klo 10:44
cs/kart_ta.pdf#search=%22j%C3%A4l%C3%A4%22
Tuossa on Jälä.
53. virva9.9.2006 klo 14:01
HS ristikon 2395 jääkiekkoilijan kuvan kohdalle tulee väkisinkin "TAITA "! Onko se jonkin kiekkoilijan nimi? "TAITO" ei sovi millään siihen.
Ja mikä sanahirviö tuleekaan ikkunasta poistuvan kohdalle? En saa siihen mitään järjellistä suomenkieltä. Virva
54. villi arvaus9.9.2006 klo 14:55
taita = harvinainen muoto verbistä taitaa, vrt. taiten tehty
55. kp9.9.2006 klo 14:59
Taita> osata/taitaa
56. tonimikael9.9.2006 klo 16:30
Kielitoimiston sanakirja:

taita (taiten ks. erikseen) (käytössä vain taitaa-verbin taivutusmuotoja korvaavat muodot tainnut, tainneet ja harv. taittiin, taittu) En tainnut mainita, että - -. Ovat tainneet jo lähteä. Oli taittu ryypiskellä.
57. virva10.9.2006 klo 11:47


Kumota- KAATA, ei ole suomea.
58. ma10.9.2006 klo 13:17
KAATA ei ole ruotsia, venäjää, englantia jne, vaan suomea, tarkemmin sanottuna vanhahtavaa ja runollista suomea (Nykysuomen sanakirja)
59. iso S18.9.2006 klo 08:37
Toisessa säikeessä peräänkuulutetaan huumoria ristikoissa. Lieneekö sekin huumoria kun viime perjantain ristikossa tuli vasemman reunan keskivaiheilla yhteen pystysanaan ja yhteen vaakasanaan sellainen ratkaisu etten millään ilveellä näe niissä mitään yhteyttä annettuihin vihjeisiin? Ihan vitsin vuoksi vaihdettu vihjeet?

Vaakasanan vihjekuva muistutti tikapuita tai laatikkopinoa, ratkaisusana ei muistu nyt mieleen. Pystysanan osalta tilanne on päinvastoin: vihjettä en muista mutta ratkaisusanan kyllä, se oli erään pilapiirtäjän oikea nimi takaperin. Tarkemmin en kerro koska ratkaisuaikaa on jäljellä.

Sekin on nippanappa mahdollista että olen ratkaissut väärin tai en vain ole tajunnut tavoiteltua yhteyttä. Voi vitsi jos näin on!
60. T.Avis18.9.2006 klo 11:43
Iso S!
Vaatimaton veikkaukseni on, että olet ratkaissut jotakin väärin. Pystyvihje jonka unohdit lienee "kameranimi", sen vastaus on "laskua takaa" ja tulee google-haulla esille listan ekana. Vaakavihjettä kannattaa tarkastella reebuksena eikä tikkaina tms.
61. iso S18.9.2006 klo 12:23
T.Avis: taisit saattaa minut ymmärryksen jäljille ja ilmeisesti olen ratkaissut ihan oikein. Olematon näkömuistini oikkuili ja mielikuvassani oli pysty ja vaaka väärinpäin. Pitäisi olla todisteet edessä kun kirjoittaa.

Tuota kameranimeä ihmettelin, en usko että ainakaan paikallisesta kameraliikkeestä sellaista löytyy. Arvelin että kyseessä on vastaava tilanne kuin auto -> Atos; merkki tai pikemminkin malli joka on tunnettu Espanjassa mutta ei Suomessa. Googlettamallahan asia olisi selvinnyt. Merkki ei ollut minulle tuttu kun olen amatööri.

Jos olisin googlettanut (juu, ekana tulee ja kolmantena Turkuhallin suurtanssit!) niin sana olisi vahvistunut oikeaksi ja sen jälkeen olisin kenties katsonut kuvaakin tarkemmin. Nyt uskon että siinä on nähtävissä se mitä ratkaisusana väittää.

Varovaisuus kannatti kun en julistanut ehdottomia totuuksia. Kolmas vaihtoehto toteutui: 'en vain ole tajunnut tavoiteltua yhteyttä'.

Tähän ansaan langenneena ja julkisesti itseni häpäisseenä olen sitä mieltä että kyseinen kameramerkki on huono ristikkosana ja tuollaisen harvinaisuuden yhdistäminen heikkotasoiseen kikkavihjepiirustukseen on karvan verran kohtuutonta.

Muuten ei mitään napisemista, tässä ainutlaatuisessa tyylilajissa ihan kelpo suoritus. Mukana oli unohtumattomia vihjeitä joita en valitettavasti muista :-(
62. pekka23.9.2006 klo 19:28
Ajeleeko Aulis espanjassa PAJEROLLA?
63. kp23.9.2006 klo 20:33
http://www.mitsubishi.fi/models/pajerowagon/
-Siis tällaisella(ko)?
64. pekka23.9.2006 klo 21:44
Espanjassa ajellaan Monterolla, vain Aulis ja kp kehtaa ajella Pajerolla.
65. Taata8.10.2006 klo 13:45
Hesarin lokakuun Aulis ratkesi kovan väännön ja punner-
ruksen jälkeen. Taas Aulis löi kampoihin ja eksytti niin, että
tästä alkaa tulla taas riippuvaiseksi.
66. Taata8.10.2006 klo 19:34
Onko perjantain Aulis edennyt hyvin? Minulla on vielä pa-
hasti kesken? Pitäisi ehtiä panostaa tähän enemmän, mutta
minkäs teet, kun on muutakin värkättävää.
67. iso S8.10.2006 klo 20:38
Aulis oli tavanomaista vaikeampi, lähinnä siksi että pääkuvasta lähtee ihmisjärjen ylittävä määrä ratkaisusanoja. 7 allekkaista vaakaan, 3 vierekkäistä pystyyn ja vielä yksi pystyyn pääkuvan vasenta reunaa pitkin (pääkuva on keskellä). Kaikki liittyvät kohtuullisen mielekkäästi pääkuvaan, joka on arkistokuva ilman mitään lisäselityksiä. Muu sanasto ja vihjeitys on tavanomaista Aulista hyvinen ja huonoine puolineen.

Vertailun vuoksi tutkin toista suurta ristikkoa, Jokikokon laatimaa Seuran suurnuottaa 40. Tässä niistä sanojen keskipituus ja kirjainten määrä prosentteina (HS/Seura):

4: 30.77 / 35.20
5: 27.69 / 31.58
6: 16.92 / 20.07
7: 10.26 / 9.21
8: 5.64 / 2.63
9: 2.56 / 0.33
10: 2.05 / 0.99
11: 2.05 / 0.00
12: 0.51 / 0.00
13: 0.51 / 0.00
17: 1.03 / 0.00

A: 18.11 / 20.09
C: 0.17 / 0.00
D: 0.00 / 0.35
E: 5.65 / 4.65
F: 0.17 / 0.12
G: 0.17 / 0.23
H: 1.00 / 1.51
I: 13.95 / 10.57
J: 1.16 / 0.58
K: 4.65 / 6.16
L: 4.98 / 5.57
M: 2.66 / 1.86
N: 6.48 / 4.65
O: 6.31 / 8.25
P: 1.83 / 2.56
Q: 0.17 / 0.00
R: 4.49 / 4.41
S: 6.15 / 5.92
T: 12.96 / 13.82
U: 4.65 / 6.16
V: 2.66 / 1.86
Y: 0.17 / 0.00
Ä: 1.16 / 0.70
Ö: 0.33 / 0.00

Auliksella sanojen keskipituus on 5.76 (5.92 vaakaan, 5.62 pystyyn), Jokikokolla 5.17 (5.21 vaakaan, 5.14). Jokikokko operoi paljon lyhyemmillä sanoilla ja keskipituus on lähes sama vaakaan ja pystyyn, Lehdolla vaakasanat ovat selkeästi pitempiä.

Jokikokon sanasto on pääosin hyvin yleisesti tunnettua, muutama karttasana poikkeaa yleislinjasta. Auliksella sanasto on yleensä hankalampaa. Tällä kertaa kummajaisia ei ollut kovin monta ja ne olivat pääosin Raamatusta. Yhdessä tapauksessa hommaa helpotti että vihjeen ratkaisu oli toisessa paikassa ratkaisun vihjeenä.

Jokikokon helmasynti on toisto. Tälläkin kerralla yksi sana oli sekä yksikössö että monikossa. Kolmesti oli samaa kantaa edustava pari, substantiivi ja verbi. Muutama sellainen pari oli vielä mitkä olivat lähellä toisiaan mutta vielä riittävästi erillään.
68. Taata8.10.2006 klo 21:01
Kyllä minullakin on ratkaisu edennyt, mutta vielä on muuta-
ma alue keskeneräinen eli tilanne on se, että tässä piisaa
ratkaisemista vielä toiseksikin päiväksi ellei sitten pitemmäk-
sikin aikaa. Eipä tässä ole juuri lisäämistä iso S:n komment-
teihin tässä vaiheessa.
69. RA8.10.2006 klo 22:52
Tikulla silmään joka vanhoja muistaa. Tökkikää pois.

Tulipa vain mieleen, kun itse Taata (vai oliko se kp? qwer?) jokunen aika sitten moitti kovis-faneja siitä, että "älyttömästi" aikaa uhrataan ristikoille oikean työn ja sivistyksen kustannuksella.

Nyt se on sitten hurahtanut itsekin päiväkaupalla samaa ristikkoa vatvomaan. Kovis-fanithan tosin - vain äärimmäisen harvoin - tarvitsevat muutamaa tuntia enempää ristikkoon kuin ristikkoon. Enkä puhu nyt itsestäni.
70. Taata8.10.2006 klo 23:39
Kyllä tämä tässä RA muun ohella valmistuu. Älä suotta huo-
lestu kovin, sillä tämä on toinen tälle viikonlopulle, vaikka
olen ollut paljon poissakin vähän siellä ja täällä. Taisi olla
KP tai qwer. Saattaa olla, että olen minäkin joskus toppuu-
tellut koviksia niin kovasti ratkomasta, että elämä menee
sekaisin ja työt jäävät tekemättä ja monethan vääntävät
niitä koviksia siksi viikkokaupalla. Että semmoisesta elämän
hallinnasta tässä on kyse. Ei ole tikkuja tässä kun en polta,
että voisin tökkiä.
71. Taata9.10.2006 klo 00:23
Perjantain Hesarin Aulis on nyt valmis! Kiitos RA:lle kovasta
kannustuksesta ja huolenpidosta!
72. pekka10.10.2006 klo 20:40
Montako kertaa taata kävit netissä, nykäsessä ja vireenissä,
että sait ratkaistua.
73. pekka10.10.2006 klo 21:08
mua ihmetytti sana nykykihlattu=avokki. voisiko olla myös aaripannu tai audiovisuaalinen mies???
74. ma10.10.2006 klo 22:57
avopuoliso, avo, avokki (ei avokki aaripannu, koska ei kirjoiteta herraswäen weellä) . Kihlattu, elämänkumppani, elämäntoveri ovat nykyilmaisuja kainosteleville avopuolisoille). Okki taas ei ole ihan tavallisia virtasia.
75. Taata10.10.2006 klo 23:36
Minulla oli lähinnä apuna Nykysuomen sanakirja sekä muu-
tama muu tietoteos. Myös googlauksia suoritin, mutta suu-
rena apuna on Auliksen sanaston pitkäaikainen tuntemus ja
nuo toistuvat samat kuvat. Lisäksi käytettävissiä olisi ollut
Auliksen ristikkoarkisto, jota en kuitenkaan käyttänyt sen
töisevyyden vuoksi. Oli mielestäni vaikeampi kuin edellinen
tämä viime perjantain tehtävä. Minulla ei ollut edes aikomus
yrittää sitä loppuun saakka, kun pakersin tuon lokakuun teh-
tävän ennen tätä loppuun ja oli muutakin ajankulua, mutta
niin vain taas Aulis vei mukanaan. Veijon jätin tällä kertaa
kokonaan rauhaan.
76. pekka10.10.2006 klo 23:37
hyvä.. ma
missä yhteydessä, tilanteessa sinä olet, jos olet avokki?
Oletko suvainnut antaa tai olla antamatta lupausta tulevaisuudesta toiselle:kihlaus ei ole nykyaika vaan esihistoriallista agraarimaailmaa, jossa tehdään lupauksia avioliitosta ja yhteisestä tulevaisuudesta säilyttää vanhempien omaisuus.
Okki on aivan normaali etunimi nyky-yhteiskunnassa, aivan kuten siobah tai eunice; myös SUOMESSA
77. pekka11.10.2006 klo 00:00
utelen hieman
jos tässä olisi jotain?
Kysyvä oppi tutkii rikki pimeeää nuppia?

Lyseon opettajan partajuoma JKL(anno1858) lyseosta ei ole vastaus.
78. mor11.10.2006 klo 14:48
Hieno sana tuo Taatan "töisevyys". En ole siihen ennen törmännyt, enkä tiedä onko sellaista virallisesti olemassakaan.
Yleisemmin ehkä käytetään sanaa "työläys".

Komealta kalskahtava sana yhtä kaikki!
79. iso S11.10.2006 klo 15:29
Komeampi mutta vähemmän kalskahtava kuin Taatan törisevyys :-)
80. qwer11.10.2006 klo 21:35
Näyttää jäävän ratkomatta. Keskikuvasta henkilö on löydetty. Muut ovat jo hepreaa.
81. pekka14.10.2006 klo 00:46
onko sana väki verbi?
82. qwer14.10.2006 klo 01:17
Ratkottu on. Kesti viikon. Mutta ristikko on pulkassa. Joku ei usko? Nou hätää. Aulis se osaa tehdä ristikoita. Jostakin luin, että palautettavia ristikoita on noin 800 per viikko
83. pekka14.10.2006 klo 01:26
Jaa että tämänpäiväinen 13.10?
korealainen auto sinulle
84. pekka14.10.2006 klo 01:46
No nythän hokasin viiveen kuin digiboxissani.
Palautusprosentti/lukija/ilmeisesti ratkoja n.0.08Promillea
85. RA14.10.2006 klo 02:18
Pekka, olenkohan ainoa, jolla on (ollut) vaikeuksia ymmärtää viestejäsi. Kukaan muu ainakaan ei ole valittanut.

No, eikun töihin ja selvittämään.
86. pekka21.10.2006 klo 01:08
Mielenkiintoinen sana urantia. Mutta mikä määritys on, että se on newage liikettä?
87. pekka21.10.2006 klo 01:23
Harmagedon=sota
Taipale=sota
Breittenfeld=sota
waterloo=sota
onko siis romaani varas
88. Taata21.10.2006 klo 01:31
Hieman vaikeaselkoinen asia. Siellä pohditaan syntyjä syviä
tuon kirjansa perusteella. Monista Raamatun tulkintaan liitty-
vistä asioistakin puhutaan. Jos rekisteröityy, niin voi päästä
hieman enemmän jyvälle ajan mittaan, mutta sivut vaikutta-
vat jämähtäneen paikoilleen viime vuoteen aika pitkälti. Sa-
moja asioita pohditaan monilla muillakin sivuilla. Tuo Atlantik-
sen arvoitus on edelleen suuri mysteeri näköjään sielläkin.
New ageen en ole löytänyt ainakaan vielä viitteitä.
89. pekka21.10.2006 klo 01:47
Vielä tuohon harmagedon sanaan. Piilokirjaimeksi siihen so-pii myös seuraavat:(h) hota,siellävoi olla paljon päänsärkyä, johon hota auttaa.(k) kota myös, koska siellä on varmastikin sellaisia asumuksia. Sitten (o) oota, se voi tulla joskus. Pitäsin tätä kohtaa sellaisena laatijan suomesta ostetulla maasturilla ajamisella espanjassa.
90. pekka22.10.2006 klo 02:00
Olen ihmetellyt erästä seikaa, mistä johtunee osallistujien määrää tähän hs-ristikoiden analysointiin. Joku kertoi, että vastausten määrä olisi n. 800/ristikko
Missä ne ratkaisijat/ratkojat ovat täältä, ovatko he niin ujoja vai perusdemareita/hs-ihmisiä, jotka eivät ole kiinnostuneita osallistumaan ristikkodebattiin???
91. pekka22.10.2006 klo 02:32
Taitaa olla silleen, että ristikkolaatija Aulis on tekemässä itselleen google/omamatkailu vaikeilua, ristikkojen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.
Kuvat huonoja, tekstitys ala-arvoista, sanat jätetty keskeneräisiksi tai takaperinkirjoitukseksi." Vallan omaperäistä". Mene aulis itseesi ja anna muille tilaa...
Vaikeaa se on antaa tilaa nykyajalle sanoo Aulis.
Ristikko vaatii muutakin kuin googlea ja epäämistä.
Koita vaikka nykästä nykästä, joskus sanoja repusta.
92. iso S22.10.2006 klo 11:39
Löytyyhän keskustelun vähyyteen ainakin teoreettisia syitä.

Jotkut mieltänevät tämän sivuston niin Sanaris-keskeiseksi että eivät tohdi tonkia reviirin ulkopuolelta. HS ei tosin mielestäni mitenkään erityisesti kilpaile Sanaris-ristikoiden kanssa, ainakaan niin selkeästi kuin vaikkapa Iltalehti (vs Ilta-Sanomat; muutkin kuin minä saattavat valita iltapäivälehtensä pääasiassa ristikon perusteella) tai erinäiset ristikkolehdet. Tietysti mikä tahansa ristikko kilpailee jossain määrin muiden kanssa; joku saattaa tyydyttää koko ristikkonälkänsä HS:n avulla ja pitäisi etsiä korvaava tuote jos HS:n ristikko lopetettaisiin, mikä saattaisi sataa Sanariksen laariin.

Jotkut tykkäävät Auliksen tyylistä tai ovat ainakin tottuneet piinaamaan itseään sen parissa, jotkut inhoavat sitä. Järkipuhe ei käännä kummankaan leirin päätä. Keskustele siinä sitten. Yhtä hyödytöntä kuin panna koira- ja kissaihmisiä keskustelemaan siitä kummat ovat parempia lemmikkejä.

Jonkin verran vaikuttaa varmaan se että Aulis ei ota osaa keskusteluun. Hän ei ole edes välittänyt minkäänlaista viestiä että ratkojien kommentit kiinnostaisivat tai että niillä olisi jonkinlaista vaikutusta suuntaan tai toiseen. Mutkan kautta on kulkeutunut huhua että jotain menee perille ja oma mutu on sellainen että lievää ajoittaista vaikutustakin on, jopa sisältöön mutta ainakin ulkoasuun. Sattumaa tai ei mutta teemalauseiden ruutujen merkitseminen hämäävillä pallukoilla jäi lyhytaikaiseksi. Tästä meni noottia toimitukseen ja sitä kautta luultavasti tekijälle.

Ristikon välittäminen toimitukseen on ilmeisesti tapahtunut vaihtelevilla menetelmillä koska suttuisuuden aste on vaihdellut. Sutta saattaa syntyä vielä painovaiheessakin. Ainakin joskus on ollut tilanteita missä joku on saanut kelvotonta jälkeä ja joku toinen priimaa.

Yhden ruudun kokoiset valokuvat ovat todella yleensä sellaisia että henkilön tunnistaminen on jokseenkin mahdotonta, etenkin kun kyseessä saattaa hyvinkin olla joku Aall-tason julkku jonka ulkonäöstä ei ole mitään havaintoa. Viimeksi oli yksi naisen naama mistä en vielä sen kohdan ratkettuakaan tiedä kenestä on kysymys. Toisaalta epäselvä kuva ei ole vihjeenä sen hämärämpi kuin sanallinen vihje "miehen nimi" tai "naisen nimi".

Tekstityksessä olen nähnyt parempaa mutta myös paljon huonompaa. Enimmäkseen en pidä sitä ongelmana. Googletusta vaativat henkilöt ja paikat ovat sitä, mutta nekin voi ottaa haasteena. Useimmiten ristikko ratkeaa ilman muita apuvälineitä kuin kärsivällisyys ja pitkäaikainen Aulis-kokemus. Joskus pitää sana tai pari per ristikko hakea että pääsee eteenpäin tai että ymmärtää mitä h:ttoa tuo oikein on kun mystisen vihjeen ratkaisu syntyy ilman ymmärrystä poikittaisilla.

Tällä kertaa on vielä sojootti-aukio laukeamatta. Takaperin-vihjeitä oli todellakin kertynyt karvan verran liikaa, mutta harvinaista (ristikoita yleisesti tarkastellen, ei nimenomaan Aulista) herkkuakin löytyi. Erityismaininta siitä yläreunan puhekuplasta missä oli S ja vähän vauhtiviivoja. Olosuhteet (kirjoittaja) huomioiden S olisi tietysti saanut olla isompi mutta tällaisenakin tuli mieleen se mistä oma Auliksen arvostukseni aikanaan alkoi: H ja vauhtiviivat, päällä joku palkki => Hallelujaa!
93. Taata22.10.2006 klo 12:15
Kyllä täytyy sanoa, että iso S poikkeaa edukseen suuresta
osasta kirjoittajia, kun pyrkii perustelemaan mielipiteensä
olivat ne sitten oikeita tai vääriä joidenkin mielestä. Mate-
maattisia tehtäviä ratkaistaessa tuon alan eksaktius ei anna
samanlaisia mahdollisuuksia sellaiseen, että voitaisiin hymis-
tellä kaikkien olevan mielipiteineen oikeassa mitä tulee teh-
tävän loogiseen päättelyyn ja matemaattiseen ratkaisuun.
Matematiikka on siinä suhteessa armoton noihin moniin mui-
hin "tieteisiin" ja jopa tieteisiin verrattuna. Tässä viittaan
iso S:n ratkaisujen ja ratkaisuyritysten yksityiskohtaisiin pe-
rusteluihin noissa tehtäväsäikeissä, joissa kimurantteja on-
gelmia näyttää piisaavan ja varmasti harmajat aivosolut
saavat kyytiä, kun ukot pähkäilevät tehtävien kimpussa ai-
nakin päiväkausia jos ei joskus enemmänkin aikaa.

Tämäkin Aulis täytyisi ilmeisesti meikäläisenkin yrittää rat- kaista jossain välissä, mutta vaikuttaa taas kovasti töise-
vältä täytettävältä. Äärirajoille joutuisi taas!
94. iso S24.10.2006 klo 09:09
Kuvittelin että se sojootti olisi ollut jonkinlainen kikkavihje. Sojotti + O keskelle olisi ollut muuten lupaava ajatuskulku mutta ratkaisusana oli siihen tarkoitukseen onnettoman lyhyt, 4 kirjainta. Sojootti on hyvin lähellä sanaa kojootti mutta s/k-vaihtokaan ei tuonut muuta mieleen kuin sanan selju (Kelju K. Kojootti), mikä lisäksi oli liian pitkä.

Selju kuulostaa epäsanalta, vai voisiko hanaa kutsua seljuksi? :-)

Heithni.org - The Prose Edda in Old Icelandic

Rétt er at kenna hana svá at kalla hana selju...
www.heithni.org/proseoi/102.php

No, illalla myönsin kykenemättömyyteni. Tarkistin että arvelemani joki on tosiaankin sivujoki (on, Savan) ja googletin sojootin liikoja toivomatta. Sieltäpä löytyi vaivatta ratkaisun avain. Täytyy myöntää että en olisi tiennyt omin avuin vaikka olisin miettinyt kuinka.

Omaa hölmöyttä oli että olin jättänyt huomaamatta että kyseisen aukion alareunassa olevasta teemapallukkavihjeestä ei lähde vaakasanaa, vaan sen vihje on pallukan väärällä eli vasemmalla puolella. Ei se nyt varsinaisesti väärin ole mutta ei ihan kaunistakaan. Moka oli kuitenkin minun ja ilman tuota töppäystä aukio olisi voinut ratketa helpommin.

Jokainen ihminen on laulun arvoinen ja Aulis myös. Uusia lauluja - säikeessä on vali(s)tusvirsi Hesarin ratkomisen sietämättömästä leveydestä. Ja pituudesta.
95. Taata24.10.2006 klo 14:58
Minulla tuo Auliksen tehtävän ratkaisu lähti illalla yllättäen
sujumaan niin, että ehdin jo ihmetellä iso S:n vaikeuksia tuon
yhden aukion kanssa semminkin kun tuo SOJOOTTI löytyy
Ekin ristisanakirjastakin. Minulla vaikeuksia oli enemmän
muilla suunnilla ja on osittain vieläkin, kun muutamia irtokir-
jaimia uupuu edelleen. Tiernakaupunkilaisena en ymmärrä
esim. mikä ihmeen fyrkka on huge? Sen tiedän, että Helsin-
gin slangissa puhutaan fyrkasta ja on se ollut täälläkin tut-
tu jo iät ja ajat, mutta tuo huge on kyllä kysymysmerkki.

Tuosta kompassiksi tulkitsemastani saisi vaikka mitä sanoja
tuohon sopimaan varsinkin kun tuo Auliksen vakiomisukka
on kaksine piilokirjaimineen niin kovin salaperäiseltä vaikut-
tava. Edes kuppikoosta ei saa selvää ilman suurennuslasia
eikä taida saada sen kanssakaan, kun kädet taitavat olla
aatalla edessä. Ei tekisi mieli tämän vuoksi hänestä seksi-
pommiakaan tehdä. Vaikuttaa näyttelijältä tai esiintyjältä
niin, että kiekaisisiko jonkun kipaleen vai vetäisikö osan läpi näyttämöllä, mutta ei ilmeisesti kuitenkaan seksiklubilla tai erotiikkamessuilla. Ilmeisesti olen vielä onnesta niin sekai-
sin, että en ole ehtinyt huomaamaan jujua tai mikä pahem-
paa ajattelen aivan liian monimutkaisesti, sillä Aulishan on
hyvin tavallinen ja arkinen persoona, joka huvikseen vain
meitä pitää välistä pilkkanaan.

Ja olihan tässä jotain muutakin, mutta jääköön ensi kertaan, sillä ei minunkaan tarvitse kaikkea yhdellä kertaa tunnustaa. Loppuvat vielä töppäilyt ja synnit kesken. Taata taata!
96. Seppo24.10.2006 klo 15:35
Slangisanakirjan mukaan hugge on markan kolikko, liekö
nykyslangi nielaissut siitä yhden kirjaimen.
97. lol24.10.2006 klo 15:38
voi DAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
98. lol24.10.2006 klo 15:39
aia pas#¤%(¤"¤%/()=?=)(/&
99. Jaska24.10.2006 klo 15:40
Hugge = markka stadiksi. Ehdottomasti tavallisempi kuin huge, jota en muista koskaan kuulleeni. Kaipa sekin on joskus ollut (vähemmistön) käytössä.
100. lol24.10.2006 klo 15:40
siis KUKA jaksaa puhuu TÄLLÄSESTÄ????????????½!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!! SIIS ¤%"!¤#"&%#¤%&/%()/)%&%
101. POLLE24.10.2006 klo 15:41
SEKOI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
102. MOLLAAJA24.10.2006 klo 15:42
MIHINKÄ TÄÄ MAAILMA ON MENOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????
103. EJlo24.10.2006 klo 15:43
Taatalle vähän vinkkiä HUG(g)Esta. Itsekin ihmettelin sanaa siinä mielessä että ainakin 1950 ja -60 luvulla sillä oli markkaa, siis markan kolikkoa, tarkoittava merkitys. Toisaalta ymmärrän että tällaisessa "koviksessa", -joksi kai myös Auliksen ristikkoa voi kutsua-, markkakin on fyrkkaa ( fyffeä, fyrkkendalia tai jopa fyrkkenfelderiä). Hiffasin myös että Aulis käyttää eräässä toisessa vinkissä stadin slangia eli skurua (spåraksikin) kutsuttua. Jo ristikkoa ratkoessani kävi mielessä että kuinkahan moni näistä selvästi paikallismurteista "älähtää", mutta toisaalta viljeleehän laatija tasapuolisuuden vuoksi myös selevää savvoo.
104. Taata24.10.2006 klo 16:27
Muutama nimimerkki näkyy vissiin seonneen Taata tai parem-minkin hugesta tai ainakin saaneen mahtavat orkut, kun ovat tuollaisia viestejä lykänneet ruutuun.

Osaan minä jonkun sanan stadin slangia ja olen siihen näis- sä Auliksen ristikoissakin törmännyt. Stadin Arskan eli Arvo Turtiaisen (1904-1980) teosten lukeminen olisi varmaan aut- tanut meikäläistä. Eki sai selittää meikäläiselle tässä joku ai- ka sitten kybällä menemisen, kun luulin, että mennään kymppilinjan sporalla eli ratikalla eikä täysillä, vaikka aika lujaahan nuo misutkin välistä noilla ratikoilla kaahaavat. Ihme, että pysyvät niinkin hyvin kiskoilla.

Ei tässä vaiheessa ole vielä uutta Aulis-rintamalta.
105. Taata24.10.2006 klo 16:28
Taatan jutustelusta...
106. Taata26.10.2006 klo 18:09
Tässä ihmettelen viimeisessä Auliksessa paria sanaa tällä
kertaa. Tuommoisesta jumalattaresta ei löydy kuin pari
epämääräistä nettigooglaustulosta ties millä kielellä. Ei vai-
kuta kovin uskottavalta.

Tuo naaraan merkki on ympäröity parilla kirjaimella ja siitä
tulee selvästi yksi merenelävä, mutta miten tuo on käsitet-
tävä?

Samperin Aulis, kun taas jujuttaa näillä koviksillaan.
107. Jukkis26.10.2006 klo 18:31
"Jujuttaa" ei ole termi, jota tässä käyttäisin.

Jos löytyy tosiaan peräti pari nettiviittausta, niin siinähän on enemmän kuin tarpeeksi. Aulikselle riittää yksi.
108. T.Avis27.10.2006 klo 18:01
Tästä uusimmasta jäi mietityttämään voiko kaksineuvoisesta eläimestä tehdä uroksen leikkaamalla
109. pekka27.10.2006 klo 20:49
Tosi vaikea ristikko 2400 aiheuttaa kysymuksiä tietäjille.
1.Keskikuvassata tuleva sana KENO, mihin se viittaa kuvassa?
2.Kuvasta sana ASEMA, mistä tietää että asema on kysymyksessä?
3. onko ATENEUMEJA monta ja missä?
4.vastaus epämäräisestä ihmisen päästä ja vastaus KLAMI, kuka helvetin klami?
5.Harvoin suomen suvessa, vastaus NIETOS, mikä maa mikä valuutta tekijällä, kenties urpursurtur?
6.Puolikkaaksi halkaistu omena, vastaus loppu,haloo???
7.likainen takki vastaus takaperin takinis l. sinikat ei ole mitään logiikkaakun kuvasta ei voi erottaa mitään asiaan viittaavaa.
8. Helsingin henki=NIRRI, taitaa olla yleis-sana ei hesan slangia???
Vastaus keskiruotsin kartasta = skara mikä vitun skara??
9.Oluthaarikan kuva+a, jossa kirjoitusteksti tämähän. Miten se antaa ratkaisuksi OLUTHANA suomeksi ??
10. Vastaus IIVARI ja kysymys Ii:n vaakuna ja 35celsiusta, joka on suuhteellisen kylmää??
Että tälläistä tälläkertaa. Missä tämä laatija ajelee ajatuksillaan, ettei vaan taas pajerollaan metsässä?
110. qwer27.10.2006 klo 21:00
Ratkoin ristikon ilman hepulikohtauksia.
4. Uuno Klami näyttää googlen kuvahaulla olevan juuri ristikon hahmon näköinen.
Enempää ei tällä kerralla. Auliksen ristikot eivät ole satunnaisille ratkojille, tahi utameille, joka pekkakin näyttää olevan. Muut ratkaisseet kertokoot loput. Ristikkoni on jo päätynyt paperikeräykseen.
111. qwer27.10.2006 klo 21:10
Jatkan vielä. Skara on Gotlannin itärannalla oleva pieni kaupunki. Tyypillistä Aulista.
Aulis palkitsee ratkojan melko nopeasti. Jos edellisellä viikolla on vihje-vastaus mennyt pieleen, niin tällä viikolla onkin kysymys vastaus-vihje ratkaisusta. Pitkäjännitteinen kun olen, on nautintoa ratkoa näitä. Tämän viikon Tapahtui-ristikkokin alkaa täyttyä.
Tsemppiä kuitenkin pekalle
112. qwer27.10.2006 klo 21:15
10. Tapsa rautavaara laulaa rallissansa Reissumies ja kissa suunnilleen näin:
Siinä on sellanen pari,
oli kylmä, tai vaikkapa vari.
Niin kumpikin paikkansa ties.
113. qwer27.10.2006 klo 21:24
Taisi kaveri ollakin reppu.
114. ma27.10.2006 klo 21:41
1. Keno, etu- tai takakenossa (kuvan Tati ei seiso suorassa)
2. Tati on kuvassa paikallaan eli asemassa, on myös koomi-
kon asemassa, ehkäpä auto- tai juna-asemalla
3. Ateneum: Athene-jumalattarelle omistettu temppeli, sit-
temmin korkeampi sivistys- ja opetuslaitos, taidejulkai-
su ym
4. Kuvassa Klami
5. Nietos on harvinainen näky Suomen suvessa, ainaki 1860-
luvulla todistettavasti nähty
6. Puolikkaaksi halkaistu omena on omenan loppu kun toinen
puoli ehkä syöty
7. takinis eli takin is (taskussa iltis): sinikat
8. Nirri löytyy kirjasta "Tsennaaks stadii, bonjaaks slangii"
Ehkä siirtynyt Hesan slangista yleiskieleen, ja vaikka olisi-
kin yleiskieltä, se on yleiskieltä Helsingissäkin
9. Oluthan a
10. Iivari Ii vari. Jos helleraja on +25 astetta niin kymmenen
astetta kun lisätään niin kyllä puhutaan jo kuumasta il-
masta
P.S. Skara löytyy Ruotsista
115. iso S27.10.2006 klo 21:52
Tämänpäiväinen oli tuohon ristikkoon verrattuna selvästi helpompi, sanoisinko sellaista sopivaa Hesari-tasoa. Muutama piilokirjain sattui vähän ikävään paikkaan, aiheuttavat luultavasti joitakin vääriä arvauksia. Tytön nimi kummastutti, olisin laittanut viimeiseksi kirjaimeksi toisen jos olisin saanut sen sopimaan poikittaiseen. Kyllä tämäkin näyttää etunimenä esiintyvän.
116. qwer27.10.2006 klo 22:30
Ösel. Mihin suuntaan Skarasta? Tämäkin on Aulista.
117. pekka27.10.2006 klo 22:52
ma:lle
1.kuvan tati seisoo aivan suorassa, mutta hän katsoo vasemalle, joten ei ole kenossa kuten sinä.
2.arvauksiako pitää olla, kas kun ei jonota paskalle.
3.ateneum laitoksia on ma:lla varmaan monta?
4.jos tämä kuva on herra klami, niin voin sanoa myös hänen olevan mailapoika khami jostain portugalista.
5. Nietoksia on ma:lla varmaan pakastimessa tuttelin kera.
6.ma:lla syödään omenat tällälailla loppuun?
7.miten sinä näet siinä takissa roskalehden?
8. nirri on suomenkielen yleis-sana, jos et usko!!!
9.oluthana /tämähän +a+taarituoppi ihan pajero silti ei suomea.
10. terskanperä myös suomesta.
118. pekka27.10.2006 klo 23:05
lisäyksiä edelliseen
ma:n ja qweri:n sauna on tosi lämmin, siellä varisee viimeisetkin uskoni teihin selittäjiin! Jos on hunajaa repussa kannatta ottaa se lämpimän nesteen kanssa ei haalean veden kanssa.
skara on mitä ilmeisemmin ruotsissa, mutta miten se löytyy tästä kyseisestä vihjeestä?
119. qwer27.10.2006 klo 23:24
Skara on Gotlannissa, joka kuuluu Ruotsiin. Kyllä se sieltä vihjeestä löytyy. Ei utameille on ristikko
120. pekka27.10.2006 klo 23:44
utami utelee qwer:ltä että mistä tämä vastaus KERRO ihmeessä.
Varmasti Skara on Gotlannissa, mutta miten se liittyy keski-ruotsiin ja sen karttaan. Ruotsissa on monta paikkakuntaa. On aika arvausta tämä Skara.
Mikäli ristikkoon muodostuu jokin kirjainjono ja laatija ei keksi muuten kuin googlella ratkaisun, on muuten maailma sanajonoja täysi, mutta olemme Suomessa ja ratkomme Suomalaisia ristisanatehtäviä. Karttanimet ovat avunhuutoja.. ota punkkua lisää stalinklubilla;--)
121. pekka28.10.2006 klo 00:17
Hesarin ristikkoa tekee kolme eri henkilöä.
Yksi antaa aiheet, toinen etsii Googlesta ja kolmas virhettää ja latoo sekä taittaa huonoja kuvia. siitä muodostuu AULIS ristikot.
122. Sivullinen28.10.2006 klo 10:15
Taitaapa ottaa tosi lujille. Et vaan osaa! ;o)
123. iso S28.10.2006 klo 16:14
Toista nimikummajaista en kommentoinut ennen kuin ehdin tarkistaa. Luulin että siinä on päässyt lukihäiriö iskemään ja kaksi keskimmäistä kirjainta vaihtanut paikkaa. Uumajan yliopistosta löytyy kuitenkin tuollainenkin etunimi joten selvähän tämä! Kyseinen sana on pystyssä ja alkaa 3. lauseen 1. sanan viimeisestä kirjaimesta.
124. Taata28.10.2006 klo 16:33
Sattuneista syistä en ole tänään ehtinyt vielä uusinta Aulis-
ta ratkoa. Eilen taisin päästä jopa yli puolen välin joten vai-
kuttaa edellisiä helpommalta. Kukaan ei ole kommentoinut
aikaisempia lähetyksiäni. Palaan tähän uuteen ristikkoon
varmaan jossain välissä viikonlopun aikana. Aika lyhyessä
ajassa sain ilman kirjoja ja googlea jo noin paljon.
125. EJlo28.10.2006 klo 18:11
Qwer ja Pekka hei !
Taidatte heitellä huulta vain lämpimiksenne, niin ainakin aivan aluksi luulin. Olette varmaan molemmat tehneet ristikoita niin pitkään että Ruotsin Skara, -jolla on oma Skaraborgin läänikin keskellä etelä-Ruotsia. - on tullut tutuksi. Saa olla melkoisen tarkka kartta että pikkuruinen Skaran kylä löytyisi Gotlannista. Entä sitten onko kysymys Ösel´istä vain retorinen, siis "mihin suuntaan Skarasta"? Tämä Viron suuren saaren, Saarenmaan, nimi ruotsiksi on tuon tuosta eri ristikoissa. Sanoisin että vähän Inari- Enare-Anar luokkaa.
126. pösilö28.10.2006 klo 18:17
Itselleni antamista lupauksista huolimatta erehdyin ratkomaan HS:n kuukausiliitteen Aulista. Onneksi ei ole taipumusta hypertoniaan...
Mikä on BUNDERI??? Ratkaisusanaksi näyttäisi tulevan puoliapina, mutta kuukkeli tarjoaa eksoottista rapua ja virolaista taiteilijaa. Osaako joku auttaa?
127. qwer28.10.2006 klo 20:04
Tästä lisää paikkakuntainfoa
http://www.skara.se/index_med.php?id=1
128. EJlo28.10.2006 klo 21:21
qwer´ille
Olisin mielenkiinnolla katsastanut mitä siellä paikkakuntainfossa olisi ollut, mutta jostain syystä tämä masiina ei avaa tietoja. Yritän uudellen tasaisin väliajoin, jospa bitellä on vain ruuhka-aika näin aikaisena lauantai-iltana.
129. qwer28.10.2006 klo 22:25
EJlo.
Täällä kyllä sivusto aikeaa klikkaamalla osoitetta

http://www.skara.se/index_med.php?id=1

Kokeile vielä
130. Taata29.10.2006 klo 18:39
Mitenhän muilla menee tämän viimeisen Auliksen kanssa,
joka vaikutti aluksi helpommalta kuin edelliset, mutta jossa
kuten aiemmin arvelinkin taas muutamat irtokirjaimet pistä-
vät kovasti hanttiin. Vasen yläkulma ja oikea alakulma ovat
lisäksi hieman kesannolla.
131. EJlo29.10.2006 klo 19:43
Kiitos qwer,
Aukesihan se. Hyvin hoidettu esittelysivu Skaralla näytti olevan. Voipa tsekata mitä ruokaa skaralaiset koululaiset nauttivat eri päivinä, jos se nyt ketä kiinnostaa. Muuten kartan mukaan äskettäin SK:ssa olleessa Toni Pitkälän ristikossa "leffan paikkana" ollut Åmål näyttää olevan melko liki Skaraa.
132. MP30.10.2006 klo 09:29
HS-ris 2403.
Gibraltarille yksin jalan ??? onko oikein ja jos niin miksi ?
133. iso S30.10.2006 klo 10:07
Mielestäni on oikein mutta selitys ei ole kirkkaana mielessä. Tästä ei luultavasti ollut kysymys, mutta jostain vastaavasta:

http://www.potku.fi/kepo/arkisto_files/keposti9707 .html

"Timo Salin Helsingistä Gibraltarille 27 päivässä

Maanantaina 21.7. saapui Kepostin toimitukseen tieto, että Ketkupolkan Kickbike-safariretkikunta oli vain 10 km päässä määränpäästään brittiläisestä Gibraltarin kruununsiirtomaasta. Ainoana koko matkan Euroopan halki potkineen Timo Salinin lisäksi sankarilliseen retkikuntaamme kuului Pohjois-Ranskasta saakka suoraan voittoisalta Keski-Euroopan kilpailukiertueeltaan letkaan liittynyt Alpo Kuusisto ja Bordeauxista saakka sinne valtameren yli lentänyt New Yorkin kirjeenvaihtajamme nimimerkki Spede-setä."

Joskus 1960- tai 1970-luvulla kehitettiin muovisaapas ja sen kestävyyden mainostamiseksi joku mies (nimi Karvonen ponnahtaa mieleen, ei luultavasti oikea) käveli Suomen päästä päähän muovisaappaat jalassa.

Joku tuollainen känsämaraton lienee kysymyksessä. Vanhasta M-M-M-teoksesta voisi löytyä tietoa.
134. EJlo30.10.2006 klo 11:06
MP:lle tiedoksi
Jos katsot MMM-kirjan vuodelta 1968 "Tapahtui lokakuussa" (-66) 25. pvä kohdalla teksti: Espanja sulki Gibraltarin vastaisen rajan kaikelta muulta liikenteeltä paitsi...... (vapaasti muistettuna).
Toisaalta aika moisia teksti paljastuksia, vaikka palautusaikaa on jäljellä melkein 2 viikkoa. Muuten huomioithan oikeinkirjoituksen tapahtui 1.10.1946 kohdalla. En tiedä miten tarkkoja tarkastajat ovat, mutta tällaiset kikkailut puuttuvat niistä ristikoista, joissa ainoastaan numetoidut ruudut ilmoitetaan. Onko kellään tiedossa naista, joka olisi nimeltään melkein kuin Odusogan, muttei aivan. -Olettaen että olen arvioinut kuvan kirskulintuihin kuuluvan elikon äännähtelyn oikein.
135. iso S30.10.2006 klo 12:25
Ejlo: ah, niinhän se olikin, tapaus Gibraltar.

Tarkoittamasi nimi lienee kantasana pari kirjainta pitemmälle naisennimelle mikä on hyvinkin tunnettu romaanin ja elokuvan nimenä sekä tietyntyyppisen henkilön yleisnimenä. Tämäntyyppisissä kysymyksissä (onko xxxx olemassaoleva nimi) melko hyvä tietolähde on elokuvatietokanta www.imdb.com

Sieltä kun valkkaat luokaksi "names" ja syötät haettavaksi tuon melkein Odusogan (pelkkä etunimi riittää) niin löytyy yli 20 etunimen kantajaa joista yhdestäkään et muista aikaisemmin kuulleesi!
136. Taata30.10.2006 klo 15:08
En muista minäkään tuollaista nimeä, mutta Odusogan kans-
sa olen ollut kahdestaan valokuvassa. Pitäisi varmaan lait-
taa pääkuvaksi. Näkyi löytyvän haettu nimi iso S:n paikasta. Minulla ratkesi yöllä vasen yläkulmakin. Pieniä aukkoja toki löytyy vielä.
137. Sakke30.10.2006 klo 15:17
No teepä niin. Alfsimbergmaisesti voisi laittaa kuvasta tulevat alkamaan samalla kirjaimella:

TURKULAINEN TUMMAIHOINEN
TIERNAKAUPUNGIN TÖLVIJÄ
138. Taata30.10.2006 klo 15:35
Ei ristikon koko riitä noihin lauseisiin Sakke. Eki kehuikin ei-
len, että mm. Oikea Kätensä on vitsikäs ja huumorimiehiä ja
huumoriksi kai nuokin lauseet on käsitettävä. Itse kyllä var-
maan keksisin sellaiset lauseetkin, jotka sopisivat ristikon
raamien sisälle, missä ne yleensä kai kuuluvat ollakin, jos
ei sitten otsikossa.
139. Sakke30.10.2006 klo 15:51
No sitten pitää varmaan vaihtaa tummaihoinen neekeriksi ja rajata teikäläinen pois kuvasta.
140. Taata30.10.2006 klo 15:57
Kauhea minkälainen rasisti sinä Sakke oikein olet. Kyllä minä
keksin lauseet, kun ehdin, mutta taidan ängetä kuitenkin
kuvaan mukaan. Aihe on se mikä on kerran. Mutta on minul-
la toinenkin kuva tästä Miss Suomesta, mutta en nyt äkkiä
muista, että tulinko siihen kuvaan mukaan. Jos en, niin sil-
loin on valmiiksi rajattu.
141. RA30.10.2006 klo 16:00
Kuinka niin ei ristikon koko riitä? Laskeskelin, että kuvalle jäisi peräti 9x8 -kokoinen tila, mikä ei liene Taatalle vastenmielinen asia.
142. Taata30.10.2006 klo 16:15
Jos minä RA sinun kuvan laitan aiheeksi ja suurennan tuohon
kokoon, niin voi mennä epätarkaksi. Pitää laittaa selvästi pie-
nempi, mutta sitten lauseet kas kummaa sopivatkin:
ILOINEN NEITO KUVASSA
ONNELLINEN ILME
TAATAN TAVANNUT
HIETASAARESSA KESÄLLÄ
KESÄTAPAAMINEN jne.
143. Taata30.10.2006 klo 16:16
Pitää entrata vielä, kun kesä kaksi kertaa.
144. Kepa30.10.2006 klo 16:35
Terveisiä Taatalle maakunnasta. Täälläkin laajakaistat toimii.
145. Taata30.10.2006 klo 16:40
Kiva, että maakunnan väkikin muistaa. Tämä suosio alkaa
mennä jo päähänkin. En jaksa olla koko ajan fiksuna.
146. Taata31.10.2006 klo 00:01
Nyt se tuo oikea alakulmakin ratkesi, kun tuo ex-lehti selvisi.
On vissiin Helsingin slangia sekin eli ei mene täällä oikein
läpi. Muutamia irtokirjamiakin olen saanut tarkistettua ja var-
mistettua. Tuota entisen Neuvostoliiton johtajaa luulin kyllä
tiskirätiksi. Tuota laulajaamme edelleen ihmettelen, kun sii-
hen sopii niin monta. Ex-leiripaikka on varmistamatta. Va-
semmalla keskellä tuo etunimi ihmetyttää ja on hakusessa.
147. Hillevi31.10.2006 klo 18:36
No entäs se kuukausiliitteen nais-joku.Liekö tuo alkukaan oikein?
148. pösilö1.11.2006 klo 13:17
Nyt kun perjantain Aulis on ruodittu, pyydän edelleen apua kuukaisliitteen ristikkoon! Hyvät Auliksen ystävät! Miten lähtisin pähkäilemään tuota BUNDERI-vihjettä ?
149. iso S1.11.2006 klo 13:57
Mitäpä tuota pähkimään, sen joko tietää tai sitten ei. Luultavasti ei. Laita Googlelle hakusana bunderi ja lue ensimmäinen suomenkielinen näyte. Tietosanakirja tietää.

Minulle sana syntyi poikittaisten avulla. Taisi olla joku piilokirjain missä luotin arvaukseen ja nyt vilkaisemalla arvaus sai vahvistuksen.
150. ma1.11.2006 klo 15:15
googlettamattakin löytyy tietosanakirjoista - bunderi nääs
151. qwer1.11.2006 klo 15:41
Gibraltarille yksin jalan. Nyt hiukan muistuu mieleen Espanjan ja Iso-Brirannian kina.
Parasta olisi lukea kyseisen päivän tapahtumat jostakin tietolähteestä.
Vielä kummastuttaa, kuka on Bo Carpelaninin ikätoveri?
152. qwer1.11.2006 klo 15:44
Tuli vähän lisävääntöä väärinkirjoituksesta, mutta vastausta odotelen.
153. Hillevi1.11.2006 klo 19:44
Kuule qwer , Carpelani ikätoveriksi sopinee maailmankuulu sopraanomme , Metropolitanissakin laulanut.
154. qwer1.11.2006 klo 20:12
Arvoisa Hillevi. Täällä päässä ei sytytä vieläkään Eikä se nimi sovi ristikkooni.
155. Taata1.11.2006 klo 20:51
Kyllä Hillevillä on tietoa.
156. Nero1.11.2006 klo 21:09
Vuosisadan kronikasta ne on helppo luntata.
157. qwer1.11.2006 klo 22:04
Nero.
Kiitos vihjeestä. Täytynee hankkia ko. teos.
158. iso S2.11.2006 klo 08:51
Ex-leiripaikka on siinä ja siinä onko vihje oikein. Raamatustahan on kyse ja ote löytyy Googlella antamalla vaikka hakusanoiksi xxxxin autiomaassa. Käännöksestä riippuen puhutaan autiomaasta, erämaasta tai korvesta missä vaellettiin kolme päivää ja leiriydyttiin Maraan (Mara, Maara, Marah). Erämaan nimi on versiosta riippuen neli- tai viisikirjaiminen (ensimmäinen vokaali lyhyt tai pitkä).

Yleensä ratkaisusana on Elim kun vihjeenä on leiripaikka, mutta ei tässä ristikossa.

Kuukausiliitteen nais-joku: alku on oikein eikä tarvitse tietää kuka on kuvassa. Sopivanmittaisia yleisiä nais-alkuisia yhdyssanoja ei ole kauhean paljon. Kyseessä ei ole naispoliisi kun ei ole virkapukuakaan vaikka siinä pituus täsmääkin eikä naisisoäiti. Oikea sana ei ole noin keinotekoinen.
159. Hillevi2.11.2006 klo 09:23
Hei qwer ! Laulajattaremme on vaalea , erityisesti lauloi Wagneria.Avioliiton kautta hänen sukunimensä olisi Aro.
160. iso S2.11.2006 klo 09:49
Kyseessä ei siis ole Markku Aro :-)

Melko tasan viikko sitten hänestä oli Hesarissa juttu sillä palstalla missä haastatellaan tasavuosia täyttäviä. Laulajatar toimii edelleen tiukkana laulunopettajana vaikka 80 tuli mittariin.

Etunimi on yleinen ristikkosana. Aikaisemmin tämän laulajattaren sukunimi oli siihen yleisin vihje, mutta viimeiset 10-20 vuotta vihjeenä on useammin nähty kevyemmän linjan laulajatar.
161. Hillevi2.11.2006 klo 11:45
Mainiota iso S. Ovelat vihjeet ja asia selvisi.
162. qwer3.11.2006 klo 13:34
Kiitoksia avuista. Yritin tunkea paikalle Särkkää, joka on huomattavasti vanhempi. Olihan henkilöstä Hesarissa haastattelukin. Sviitti antoi puuttuvan apukirjaimen.
163. MP3.11.2006 klo 17:45
euria=airue=? Sopiiko "yrjöävät" ?
164. Taata3.11.2006 klo 21:23
Ei sovi aivan MP!
165. MP4.11.2006 klo 00:53
Jesh, hokasin ladut aivan itse !
166. Taata5.11.2006 klo 12:26
Suurristikko 2404 on minulla edennyt aika mukavasti niin,
että enää puuttuu muutamia irtokirjaimia, mutta ne voivat-
kin olla sitä vaikeampia jälleen kerran. Nyt ratkaisunsa saa- neessa tehtävässä en vasemmalla olevasta VERI-sanan vihjeestä saanut mitään selvää joten olisi pitänyt tuo helpoin mahdollisuus siihen arvata, kun ensimmäinen kirjain
oli jälleen kerran piilokirjain, mutta saattoihan siihen yrittää muutakin kirjainta sovitella.

Tässä uudessa ristikossa ratkonta eteni aika mukavasti vaih-
teeksi vasemmalta järjestyksessä pitkän matkaa ennenkuin
sitten juutuin vaikeuksiin noitten piilokirjainten kanssa. Sain
kuitenkin kaikki anagrammilauseet syntymään ja oikealla
sivustallakin asiat etenivät pienten yllätysten jälkeen, että
siellä on enää pari kirjainta tarkistettavana. Monestihan se
Aulis jää yhdestäkin kiinni.
167. T.Avis5.11.2006 klo 17:15
Yhdessä anagrammilauseessa on kaiketi virhe. Kirkon tilaa on siinä taivutettu väärin homonyymisen sanan mukaisesti, vaikka tämä menee eri kaavalla.
168. Nippe5.11.2006 klo 18:57
Nyt kuorit kermaa.
169. T.Avis6.11.2006 klo 08:20
Oikaistaan nyt sitten itse. Virhe ei siis ole (sinänsä absurdissa) anagrammilausekkeessa vaan tietenkin vihjeessä.
170. marli8.11.2006 klo 11:01
Kreikassako Akte? Muuta en saanut aikaiseksi. 2403:sta kyse.
171. MP8.11.2006 klo 11:45
Pakostakin se siihen tuli ja googlesta saa hiukan tukea, mutta miten ympyrän sisällä olevasta Iittalasta tulee kr.kirkollinen kuva.
172. iso S8.11.2006 klo 11:58
In Classical times, the peninsula was called Ακτή (Acte or Akte). Politically it is known in Greece as the Autonomous Monastic State of the Holy Mountain. ...
en.wikipedia.org/wiki/Mount_Athos

MP:n ihmettelemä syy-yhteys jäi minullekin hämäräksi. Se vaan tuli jostain. Pitäisikö opetella aja(ttele)maan? Täytyykö tulkita niin että Ilmeisesti Kysymyksessä O:N I?
173. ma8.11.2006 klo 14:29
Iittalan logo on erinäköinen. Vastaussana vaikuttaa tietotekniseltä merkitykseltään.
174. iso S8.11.2006 klo 14:46
No niinpä tietysti, jälleen jäin kiinni ahdasmielisyydestä. Pitäisi miettiä mitä kaikkea sana voi merkitä. Ei kaikki ole pyhää vaikka ristikossa olisikin useita raamattuhenkisiä viittauksia.

Siitä huolimatta, on helpompi ymmärtää ratkaisusanasta vihje kuin päätyä vihjeestä ratkaisusanaan. Tai sitten ei. Pääasia että karavaani kulkee, koirat haukkuvat eikä kukaan pistä kamelia neulalla silmään :-)
175. pekka9.11.2006 klo 15:07
iso S.n mukaan ruotsia on GOTHENBURG tai englantia on LONDON, niin että ristikoihin saa suoltaa mitä kieltä tahansa.
Eikä saa olla kriittinen.
Sanokaa selvästi, että pajeromies tekee mitä huvittaa, eikä mitään myötäilyjä suuntaan tai toiseen.:-(
176. iso S9.11.2006 klo 23:06
Hämmästyttää, kummastuttaa. Missähän olen väittänyt että ruotsia on Gothenburg? Tästä ketjusta en löydä enkä muualta muista. Teoriassa voisin väittää että Gothenburg on Ruotsissa ja siis Ruotsia, mutta että ruotsia!

Laillista estettä ei ole etteikö ristikoihin saisi suoltaa vaikka swahilia. En muista missään yhteydessä pitäneeni sitä suotavana.

Sanottakoon selvästi että kysymys lienee Aulis Lehdosta ja Hesarin ristikoista. Tuo pajeromiehestä puhuminen ei varmaan aukea satunnaisille lukijoille. Senkin voisi tyhmemmille sanoa selkeästi mihin tuo nimitys perustuu? Varsin kirkkaasti on tullut esiin sellainen näkemys että Lehto poikkeaa häpeilemättä joidenkin muiden laatijoiden periaatteista. Jotkut tykkäävät, jotkut eivät.

Jos lasket iso S:n Auliksen myötäilijäksi niin kehotan unohtamaan ennakkoasenteet ja lukemaan uudelleen. Olen erinäisiä kertoja arvostellut ja irvistellyt Hesarin ristikoiden kummallisuuksia, vaikka en suostukaan niitä kokonaisuudessaan kelvottomiksi julistamaan.
177. Juhani Heino9.11.2006 klo 23:28
Pekka itse kertoi tuon Aulikseen liittymättömän Pajero-jutun 23.9.2006 ja on viitannut sen jälkeen siis omaansa. Aivan totta muuten että Espanjassa ko. auto muutettiin Monteroksi, mutta siinä oli meininki "kaiken varalta": tuhma sana olisi pikemmin pajiso kuin pajero. Mielleyhtymistä on siis kysymys. Mutta olisi kiva tietää mitä Mitsubishilla on ajateltu, kun nimihän on selkeästi espanjalaistyylinen.
178. pekka9.11.2006 klo 23:42
iso S
Jookosti ihan oikeesti, tämä herra maasturimies harrastaa täysin vapaata sanojenkäyttöä, mikäli suomenkieli ei sovi ratkaisusanaksi, niin sitten googlesta löytyy joku vastaus.
Sen kerron, että ristikoissa ei ole isoja, eikä pieniä kirjaimia, vain kirjaimia. Sen olen oppinut.
gothenburg on ruotsia, koska se on ruotsin sisällä kuten maasturimies niin soveltaa.
Sinäkin hait/haet vastauksen googlesta vieraalla kielellä, mikäli se ei löydy suomenkielestä.
Sanalle jumalansoturi löytyy kymmeniä erinlaisia kirjoitustapoja googlesta. tästä seuraa että pitää välttää tälläisiä ratkaisuja, koska ne ovat pöhköjä.
Kiitos siitä, että olet samaa mieltä maasturimiehestä.
179. iso S10.11.2006 klo 09:36
pekka, jookosti ihan oikeesti jos väität että minä tai joku muu on kirjoittanut potaskaa niin kerro milloin ja missä säikeessä että asianosainen ja muut voivat tarkistaa.

Ristikoiden ratkaisusanoissa ei erotella pieniä ja isoja kirjaimia, se on totta. Sama kirjain voi olla yhden sanan osana pieni kirjain ja poikittaiseen sanaan kuuluvana iso, jos sanat kirjoitetaan "oikein". Se että pieniä kirjaimia ei ole, ei välttämättä ole totta. Halutessaan voi ratkaista ristikon kirjoittamalla pienin kirjaimin. Näin varsinkin silloin jos ristikkoa ei lähetä, mutta en usko minkään lehden hylkäävän ratkaisua sillä perusteella että sanat on kirjoitettu pienillä kirjaimilla.

Vihjeissä on asiallista kirjoittaa oikeaoppisesti tai suuraakkosilla. Jälkimmäinen tapa saattaa olla selkeälukuisempaa tai tarpeen siitä syystä että nimenomaan halutaan hämätä kun iso/pieni alkukirjain paljastaisi miltä suunnalta ratkaisua pitää hakea. On siis tavallaan oikein vihjata RUOTSIA -> GOTHENBURG mutta väärin vihjata ruotsia -> GOTHENBURG, koska Gothenburg on Göteborgin englanninkielinen nimi. Kielen nimi kirjoitetaan suomessa pienellä, maan nimi isolla alkukirjaimella, joten Gothenburg ei ole ruotsia eikä ruotsalaisten mielestä edes Ruotsia. Lehto lienee napannut nimen jostain lentoaikataulusta missä on käytetty nimen englantilaista versiota.

Minäkin hain/haen vastauksen Googlesta vieraalla kielellä, mikäli se ei löydy suomenkielestä. Häh? Olenko minä sen vuoksi syyllinen kaikkeen maailman pahuuteen? Jos Lehto käyttää ratkaisusanaa Akte niin se ei ole minun vikani. Jos joku ihmettelee sitä niin sekään ei ole minun vikani. Se on minun vikani että sain lyhyestä viestistä käsityksen että ihmettelijä ei ole varma onko sana oikein, joten halusin tarkistaa asian ja kerroin löydökseni julkisesti.

Löytämäni varmistus sattuu olemaan englanninkielinen enkä katsonut tarpeelliseksi käyttää enempää paukkuja sen etsimiseen löytyykö jossakin suomenkielisessä lähteessä mainintaa Aktesta. Se selvisi että Kreikassa tosiaan on alue mistä käytetään tai on käytetty nimeä Akte, joten ratkaisu on oikein eikä laatija ole käyttänyt hihasta ravistettua epäsanaa.

Jotkut ovat sitä mieltä että kaikki sanat ovat yhtä hyviä ja joku voi olla sitä mieltä että tuon sanan kautta tietomäärä lisääntyi yhdellä mielenkiintoisella sanalla. Ratkojien valtava enemmistö lienee kuitenkin yhtä mieltä kanssani siitä että Akte ei ole hyvä ratkaisusana. Lehdon tavoitteet laadinnassa ovat mitä ilmeisimmin sellaisia että tämäntyyppisiä sanoja täytyy käyttää muihin päämääriin pääsemiseksi (tai Lehto itse pitää tällaisia hyvinä sanoina). Vuori (Lehto) ei tunnu liikahtavan, joten Muhammedin (ratkojan) pitää tyytyä menemään vuoren luo sellaisena kuin se on tai etsiä muuta ratkottavaa.

Omissa laadinnoissani yritän ehdottomasti välttää Akte-tyyppisiä sanoja enkä hae sattumalta syntyneille kirjainyhdistelmille merkitystä Googlella. Voin käyttää sitä apuna vihjeen laatimiseen tai kirjoitusasun varmistamiseen yrittäen pitää mielessä että Google ei ole mikään oikeinkirjoitusautomaatti. Sieltä löytyy varmasti esimerkiksi Pekkaa tarkoittavia muotoja Peka ja Pekkka. Minun laatimukseni ovat muutenkin erilaisia kuin Lehdon ja tavoitteeni toiset enkä väitä että kummatkaan olisivat parempia kuin Lehdolla.

Kiittäminen on kaunista, mutta tässä tapauksessa en ole kiitoksia ansainnut. Joistakin Lehdon ristikoihin liittyvistä asioista olemme samaa mieltä mutta emme kaikista. Itse en pidä Lehtoa maasturimiehenä sillä perusteella että hän on joskus ollut tietämättömämpi Pajero/Montero-asioissa kuin pekka. Tapaus itse ei ole minulla mielessä eikä tämän säikeen heittojen perusteella mitenkään selvä. Jos Lehto on esimerkiksi vihjannut maasturi -> Pajero niin sillä ei ole mitään merkitystä että Espanjassa pajero on Montero. Ristikko on tehty suomalaisille.
180. pösilö10.11.2006 klo 11:23
Marraskuun ristikosta vielä kerran,oikea alakulma kenkkuilee.
En millään saa järkevää ratkaisusanaa pystyriviin tuon oikoisen erusormen alle,ensin yritin kurkottamiseen käytetyllä välineellä, muta se ei sopinut yhteen risteävien kanssa. Tulokseksi syntyi painostusväline, mutta luomaani sanahirviöön en ole törmännyt edes B-luokan ristikoissa!
Äärimmäisen pystysanan vihje on falski,ko. esine on kuvassa selvästikin yksinään (ja sisäosa valmistettu yhdestä kappalaeesta) mutta ratkaisusana on monikollinen.
Pitänee vaihtaa laatijaa, millä nimimerkillä ja missä julkaisussa muuten painetaan ison s:n hengentuotteita, olisi mukava tutustua niihin.
181. iso S10.11.2006 klo 12:31
Tuotanto on niukkaa, löytäminen tekee tiukkaa! Nimimerkki iso S on anagrammi sivutoimisena laatijana toimivan sivupersoonan etunimestä ja se S edustaa myös sukunimen alkukirjainta. Sukunimi on lehdessä siinä etunimen vieressä. Jos joku osaa yhdistää nimen ja nimimerkin niin toivon hienotunteista vaiteliaisuutta - en halua enkä pysty sellaiseksi ikoniksi kansakunnan ristikkokaapin päälle kuin oikeat ammattilaatijat, Eki etunenässä ja muut etukenossa :-)

Tarkemmin en kehtaa mainostaa mutta julkaisut ovat erään Suomen suurimman mediatalon ristikkolehtiä (plus satunnaisesti muutama aikakauslehti per vuosi). Varmin nakki on valitettavasti H:n Helpot, mikä on nimensä mukaisesti useimpien täällä kirjoittelevien näkösektorin alapuolella.

Jos et ole Sanaseppojen jäsen niin suosittelen pikaista liittymistä. Jouluksi on luvassa tavallista tuhdimpi lehti mistä löytyy monentasoista laatimusta, mukana mahdollisesti yksi minultakin jos kuvittajaksi lupautunut luo ja toimitus suo. Joka tapauksessa siinä on yksissä kansissa runsaasti erilaisia tyylinäytteitä, varmasti monilta täältä tutuilta laatijoilta.
182. Taata10.11.2006 klo 21:44
Akte on Kreikassa Ateenan satamakaupungin Pireuksen eteläpuolella olevalla niemellä sijaitseva pieni paikka.
183. pekka10.11.2006 klo 23:35
taata
Kuinkahan se kirjoitetaan suomalaisissa kartoissa, tämä mainitsemasi paikka?
184. Taata10.11.2006 klo 23:59
Minulla ei ole nyt käsillä sellaista suomenkielistä karttaa,
josta Akte löytyisi. Käyttämäni laaja kartasto on lähtöjään
englanninkielinen. Ko. paikka kirjoitetaan oikeastaan heitto-
merkin kanssa siellä eli Akté. Nyt en siis puhu googlauksesta
mitään.
185. pekka11.11.2006 klo 00:13
Googlettaminen sallii kaikki kielet,jos sitä käyttää yhdesäkin vihjeessä. Silloin pitää heittää romukopaan kaikki suomenkielen kieliopit.
186. pekka11.11.2006 klo 17:13
Kuis on pojjat ja flikat? HS-2404
voittoja=potit. Eiks kuuluis olla voitettavia=potit?
187. Jaska11.11.2006 klo 23:53
Sekä että.
188. Taata12.11.2006 klo 00:46
Tuttu juttu: taas Aulis muutamasta irtokirjaimesta kiinni.
Kyseessä nyt Hesarin suurristikko 2405. Näinkö meille aina
käy käy käy...näiden kanssa käy käy käy... Alltid samma sak!
189. Ananias15.11.2006 klo 15:51
Minä taas en keksi millään, mikä yhdistää sanat "lehti" ja "saari" (HS 2404). ISK_S ?
190. RA15.11.2006 klo 15:56
Onko palautusaika jo mennyt tuossa 2404:ssä?
191. Jaska15.11.2006 klo 16:37
RA, älä siitä välitä. Ananias luultavasti vedättää. Vai olenkohan harhainen.
192. RA15.11.2006 klo 17:12
Aha.
193. EJlo15.11.2006 klo 18:41
Tarkoittaako ANANIAS, että siihen IS:n perään pitäisi mahtua vielä saari ? Eikös tuon numeroiset Hesarin ristikot olisi pitänyt jo lähettää.
194. ma15.11.2006 klo 21:27
IS Kos
195. Ananias16.11.2006 klo 08:19
Kiitos kaikille KOSSIA auttaneille! Ei Ananias veättäny, Ananjaksella ee vaan leekanna. Mutta kuka tuntee HS 2404:ssa (palautuspäivä ylihuomenna, postimaksu säästyy viemällä se itse HS:n pääkonttuuriin) kummittelevan hra Pittin? Onko TV:sta tuttu vaiko historian lehdiltä?
196. iso S16.11.2006 klo 08:46
William Pitt, 1st Earl of Chatham (1708–1778), Prime Minister of Great Britain 1766-1768; often known as William Pitt the Elder; William Pitt the Younger ...
en.wikipedia.org/wiki/William_Pitt

Isä ja poika William Pitt olivat Iso-Britannian pääministerinä, vanhempi 1766-1768, nuorempi 1783-1801 ja 1804-1806. Nämä olivat melko yleisiä ristikoissa silloin kun Brad Pittiä ei ollut keksitty.
197. Ananias16.11.2006 klo 11:49
Vai jospa herra Pitt onkin vaikka Joseph Ritt (1893-1951) ja tappavaksi osoittautuisikin pommin sijaan rommi? Kuka näitä kaikkia kiemuroita hallinneekaan?
198. iso S16.11.2006 klo 14:15
Ei Kukakaan, mutta Joseph ei ole yhtään kummankaan Williamin näköinen, saati sitten vähemmän kumman. Lisäksi rommin kanssa samaan kategoriaan istuttaisin mieluummin Martinin (ristikoista tuttu Martin Ritt) minkä jälkeen olisi päivänselvää ettei ratkoja enää selvää päivää näkisi.
199. iso S16.11.2006 klo 15:35
Lipsahti huumorin puolelle, mikä ilmeisesti selittää sen että säie on siirtynyt hömppäosastolle? Aihe kuuluu mielestäni varsin selvästi ristikkopuolelle jos ei liikaa irrotella.
200. pekka17.11.2006 klo 16:43
aattakaa
euria=etolat tai nurinperin airue=talote? jäi vaivaamaan
201. hoi17.11.2006 klo 16:48
e-uria
202. kari kämäräinen17.11.2006 klo 17:10
Tämän päivän hesari oli helppo ja hieno pääkuvisidea...
203. marja18.11.2006 klo 11:06
HS2406:sta. Jos olen tekemässä oikein, niin pyörätuolissa istuvasta tulee todella halventava ratkaisusana. Ymmärtäisin, jos siinä ei istuisi kukaan. Eikö tuolle sanalle nyt olisi voinut keksiä tyylikästäkin selitystä. Jos olen ratkaisemassa oikein, olisi tekijältä anteeksipyynnön paikka. Arvostamassani ristikossa varsinainen moka.
204. ma18.11.2006 klo 13:30
kuvasta näyttää tulevan esineen synonyymi. Ja kuvassahan on esine. Hieman ylempänä oikealla kuvasta näyttäisi tulevan vastaukseksi tavaran synonyymi. Molemmissa kuvissa esinettä ja tavaraa käyttävät ihmiset. Se ei ole mitenkään loukkaavaa. Ei ole mitenkään loukkaavaa jos ihmiset käyttävät erilaisia apuvälineitä. Laatija lienee vain vaikeuttanut vihjeitä liittämällä välineiden yhteyteen niiden käyttäjät
205. marja18.11.2006 klo 16:14
Olisi ollut varmaan muitakin tapoja vaikeuttaa vihjettä. Lähituttavapiirissäni olevien monien pyörätuolinkäyttäjien puolesta olen tosi pahoillani. Onkohan ketään toista, jonka mielestä vihje ja ratkaisu on eettisesti arvelluttava pari. Salkunkantajakuvassa salku on selkeästi erottuva. Vammaisuuden kustannuksella en rohkenisi moista esittää.
206. ma18.11.2006 klo 16:44
Näyttää siltä että molemmissa kuvissa sekä esineet että ihmiset ovat selkesti nähtävissä. Varmaan on niin että terveet ja vammaiset kokevat maailman eri tavoilla ja meillä terveillä on varmaan paljon oppimista kun kuuntelemme toisiamme. Onkohan niin että epätäydellisten ihmisten apuvälineet herättävät meissä tunteellisia reaktioita. Esim puujalkainen saattaa kokea proteesinsa niin läheisesti osana persoonallisuuttaan, että hän voisi loukkaantua jos sitä sanottaisiin "lisävarusteeksi", "tavaraksi" jne. Kuulolaite,
lasisilmä, kävelykeppi, rollaattori, pyörätuoli jne. Ehkä tosiaan ulkopuoliset eivät osaa asettua niiden käyttäjien asemaan. Avoin rakentava keskustelu avaa varmaan solmuja ja uusia näkökulmia.
207. iso S18.11.2006 klo 20:22
En sano että tässä tapauksessa mutta joissakin ihminen tuppaa olemaan paavillisempi kuin paavi itse ja sitten loukkaannutaan toisten puolesta. No, silloinkin laatija on iskenyt harhaan jos jotkut loukkaantuvat vaikka sitten sijaiskärsijöinä. Monet vammaiset laskevat hyvin raakaa leikkiä, mutta myönnettäköön että se on jäsentenvälistä (olipa jäsen tallella tai ei) ja on eri asia jos "terve" syyllistyy moiseen.

Noissa vihjeissä on nähtävissä huonohko kompromissi. Laatija haluaa toisaalta lisätä kuvavihjeiden osuutta ja toisaalta käyttää sitä valmista kuvamateriaalia mikä on hallussa. Silloin samasta kuvasta tulee milloin minkäkinlainen ratkaisusana, enemmän tai vähemmän osuva, tai kuvassa voi olla varsin keskeisessä asemassa sellaisia osia mitkä eivät liity ratkaisuun millään tavalla. Tässä tapauksessa on mielestäni kysymys tästä eikä mistään loukkaamisesta. Olisi kyllä voinut valita jonkun muun kuvan.

Itselläni näyttäisi yksi aukio jäävän ratkaisematta tai ainakin monien vihjeiden yhteys ratkaisusanaan menee yli ymmärryksen. Se on minun ongelmani eikä luultavasti laatijan vika.

Ristikon oikeassa alanurkassa on itsenäinen alue mihin ei pääse muusta ristikosta mitään kautta. Minusta tämä on aika paha rakennevirhe. Tähän on nähtävästi pakottanut teeman täydellisyyden tavoittelu. Teema on sinänsä nokkela mutta olisi vielä mukavampi jos jokainen tuottaisi järjellisen ponnahduksen (kaikista ei muodostu mielekästä ja vihjekuvaan sopivaa kokonaisuutta) ja lisäksi sana tavanomaiseen suuntaan olisi kelvollinen ristikkosana. Nyt yksi sana ei ainakaan minulle merkitse sellaisenaan mitään eikä ainakaan kuvasta nähtävää. Tätä ei voi laskea virheeksi, koska lauseessa saa olla taivutusmuotoja ja nämä ovat itsensä päälle käännettyjä lauseita!

Vasemmassa yläkulmassa julistetaan kahlaajaksi sellainen mikä ei sitä mielestäni ole. Esiintyvät aroilla ja aavikoilla (kahlaa heinikossa?), takavarpaattomia hyviä juoksijoita.

Ristikko oli edellistä sitkeämpi nitistettävä, ja kuten sanottu, yksi aukio potkii vielä vatsaan.
208. iso S18.11.2006 klo 21:08
Ok, viimeinenkin aukio ratkesi ymmärrettävästi. Kaksi keskeistä sanaa kelpaisi toistensa vihjeiksi yhtä hyvin kuin niillä todellisuudessa olleet vihjeet. Yksi sana oli sellainen että olen sen ennenkin nähnyt mutta eipä kukaan nykysuomalainen taida sitä käyttää. Google antaa sitä hakiessa vain ulkomaisia linkkejä, mm. otsikon "Tom Swift And His Giant Cannon" mikä on sanassa olevan skandimerkin huomioiden aika yllättävää.

Ristikossa on yksi hauska ristiinviittaus. Kaikki eivät pidä hyväksyttävänä että ristikossa on A=>B ja B=>A eli vihje ja ratkaisu vaihtavat rooleja. Tässä tämä on luullakseni täysin tarkoituksella ja juuri siitä syystä mitä pidän pätevänä: erittäin outo ratkaisusana saa vahvistuksen ilman hakuteoksia kun se on vihjeenä jonka ratkaisuna on juuri se sana mikä on ollut tuon oudon sanan vihjeenä. Eri asia on se että tuon oudon sanan mukanaolo sellaisenaan voi olla valitettavaa.
209. ma18.11.2006 klo 21:42
Nykysuomen sanakirja kertoo kyseisen linnun olevan kahlaajalintuja... Tämä ei ehkä ole mielipidekysymys...
210. ma18.11.2006 klo 22:10
pääkuvien logiikka kyllä näyttää toimivan jokaisessa tapauksessa. Myös "Hyvää iltaa metsien miehet"-laulajan sukunimi; onhan se yhtä oikea - luetaampa se sitten lännestä itään tai idästä länteen
211. ma18.11.2006 klo 22:12
P.S. Tässä tapauksessa: toimii myös pohjois-etelä -suunnassa
212. iso S18.11.2006 klo 23:20
Hakusanoilla xxxxxt kahlaajalintuja
(siis kyseinen kahlaaja monikossa) löytyy näköispainos Pienestä Tietosanakirjasta 1925-1928
http://runeberg.org/pieni/
ja senkin mielestä nuo ovat kahlaajalintuja. Kirjan mukaan asuvat aukeilla aroilla ja syövät siemeniä, marjoja ja hyönteisiä.

Sekä tämä kirja että Nykänen ovat melko vanhoja, joten on mielipidekysymys onko tämä mielipidekysymys kunnes saadaan vahvistus joltakin asiantuntijalta tai viittaus johonkin tuoreempaan ja nimenomaan elukkatieteelliseen teokseen. Eläinlajien luokittelua on ajoittain tarkistettu ja suuriakin siirtoja on tapahtunut, kun vallinnut mielipide korvataan perustellummalla mielipiteellä.

En siis millään muotoa väitä että olisin oikeassa ja ristikko väärässä. Totean vain että kahlaajien voisi olettaa kahlaavan eikä pelkästään huvikseen vaan etsiäkseen ravintoa rantavedestä. Näiden oletettujen kahlaajien elinalue ja ruokavalio viittaa siihen että kyseessä on "nimikahlaajat" kuten monet ovat nimikristittyjä (kuuluvat kirkkoon mutta eivät usko).

Onhan mahdollista että näiden lintuien esi-isät ovat olleet ammattia harjoittavia kahlaajia jotka ovat sitten syystä tai toisesta sopeutuneet kuivempaan elämäntyyliin, jolloin jälkeläiset luetaan perinnöllisistä syistä kahlaajiin. Joku keskuudessamme piilevä biologi voisi valaista, luokitellaanko lintu kahlaajiin toiminnan vai sukurasituksen perusteella!

Mitä laulajan nimeen tulee, se voi olla yhtä oikea molemmin päin. Sama se ei ainakaan ole joten tarkasti ottaen molemmat eivät voi olla oikein - toinen on taiteilijanimi tai entinen nimi. Etelästä pohjoiseen luettu versio ei ole ainakaan yleistä tietoa enkä löydä sille netistä vahvistusta. Esimerkiksi melko laaja "Musiikin salanimiä ja nimimerkkejä"
www.hypermedia.fi/VYS/nimet.html
ei tunne veljeni häävalssin laulajlle muuta nimeä.

Toinen "menopaluu" voidaan julistaa toimivaksi mutta toiminta on epäsymmetristä ja mielestäni ontuvaa. Siinä linnunkuvassa olevat rasteripötkylät eivä olekaan vauhtiviivoja vaan jotain muuta mitä tuskin kyseisen linnun nokassa oikeasti näkee. Autonkuvan paluu voi olla oikein tai väärin mutta se ei ilmene kuvasta. Tietysti auton nimi takaperin on se mikä on mutta asiallista yhteyttä ei ole. Pitkin hampain kaikki toimii.
213. Taata19.11.2006 klo 00:13
Nyt ratkesivat viimeisetkin aukiot Auliksen uusimmasta.
214. ma19.11.2006 klo 00:21
kyseistä ajopeöiä ei kuvassa ajeta, joten se lienee ----tilassa.
Junttilaulaja ei taas oikiasti ole sitä, mitä ns. on, vaan otti taiteilijanimekseen sen mitä on. Asiallinen yhteys siis löytyy?
215. ma19.11.2006 klo 00:31
...ja tuo siivekäs näyttää ottaneen nokkiinsa myös: pari elintarviketeollisuuden piiriin liittyvää kuorellista tahi kuoretonta tuotetta (ei maistuis mullekki). Joten jos näin pääsi käymään, logiikassa pysytään... heh heh
216. pekka19.11.2006 klo 00:31
onko hyviä vihjeitä?
aukki=avaari
pjeeppi=pajeromies
217. pekka19.11.2006 klo 00:54
vielä parempi
paukko=kloakki
218. pösilö19.11.2006 klo 10:41
Iso S: ostin vinkkisi perusteella H:n Helpot, yllätys, yllätys,ihan miellyttävä tuttavuus. Nimensä mukaan tietysti simppeli, mutta laatijoilla selvä pyrkimys pois turruttavasta standardisanastosta sekä mukana muutamia mielihyvää aikaansaavia vihjeitä. Yksi asia jäi ihmetyttämään: "Sankareita kaikki" laatimuksessasi oli vihje MIELEN VOIMA, onko käynyt niin, että vihjeyttäjä on vahingossa kirjoittanut väärän alkukurjaimen?
219. Ritu19.11.2006 klo 11:19
Minulla taitaa olla suuri, siis valtavan suuri aukko sivistyksessä ristikoiden saralta. Olen täällä mielenkiinnolla seurannut kirjoituksia hesarin ristikoista. Kun asun seudulla, jossa tuo lehti ei ilmesty alueen päälehtenä, niin sitä en ole tullut koskaan hankkineeksi. Eli Auliksen ristikkoa en ole päässyt kertaakaan sieltä kokeilemaan.
Täällä on puhuttu hesarin kuukausiliitteestä, milloin se on kyseisessä lehdessä tai miten nuo hesarin ristikot yleensä ovat siinä lehdessä? Jospa vaikka tulis kokeiltua puraista tuotakin pähkinää ihan vain mielenkiinnosta. Jos menen tänään ärrälle, onko hesarissa ristikko?
220. Taata19.11.2006 klo 11:42
Hesarin suurristikko on perjantain lehdessä.
Kuukausiliite tulee kuun vaihteessa viikonloppuna.
221. Eki19.11.2006 klo 12:21
Onkohan pösilöllä väärät Mielet mielessä?
222. iso S19.11.2006 klo 12:26
pösilö: kiva kuulla että yllätys oli positiivinen. Lehden tavoitteena on nimenomaan toimia hyvänä porttina ristikoiden maailmaan, mikä tarkoittaa sitä että vältetään tarmokkaasti niitä perinteisiä ristikkofakkeja mitä uudet ratkojakokelaat eivät tunne. Tarkoitus ei silti ole karkottaa enemmän ratkoneilta helppojen ystäviäkään.

Tuo ihmettelemäsi vihje on kyllä ihan oikea. En ole varma onko se minun luonnoksestani kotoisin vai kuvittajan keksimä. Myönnän että se on lehden tavoitetasoon nähden vähän liian kiero ja merkkitietoa vaativa. Lisävihjeeksi voin kertoa että minäkin poistan pölyt Mielelläni eikä siinä tarvita järkeä eikä sielunvoimia eikä ehdottomasti kyseessä ole kielenvoima!

Ritu: juu, et tiedä maailman kavaluudesta mitään jos et ole Hesarin ristikkoa kokeillut! Auliksella on oma jäljittelemätön tyylinsä ja niin on hyvä, sanonnan kaikissa merkityksissä. Ristikko on perjantain lehdessä, joten lauantaina pitää kysyä ärrän tädiltä onko vielä eilistä numeroa saatavilla. Saman lehden välissä tulee Nyt-liite, missä on ristikko van kesäaikaan. Kerran kuussa tulee kuukausiliite mutta sen ilmestymisaikaa en muista.

Tietääkseni Aulis laatii myös Iisakkiin ja ainakin joskus Sanaseppoihin. Jouluna tulee erikoispaksu numero joten kipinkapin liittymään siinä toivossa että saat Aulis-kokemuksen Hesariin turvautumatta! Ainakin saat maistiaiset monista sellaisista laatijoista mitä et ole tiennyt olevankaan.

ma: jotenkin tuntuu että et ole ymmärtänyt kritiikkini pointtia. En väitä etteikö kaikki voisi olla oikein, vaan että väitetty totuus on suhteellisen harvojen tiedossa tai ei käy ilmi kuvista.

Sinulla on ilmeisesti todellista tietoa että junttilaulaja esiintyy taiteilijanimellä. Mistä tämä tieto on löydettävissä? Yleisesti tunnettu se ei tietääkseni ole. Jos Dannyn kuvasta tulee Lipsanen tai Frederikin kuvasta Sysimetsä niin hakusanoilla Danny Lipsanen ja Frederik Sysimetsä löytää netistä vaivattomasti tiedon että nämä kaksi salanimellä esiintyvää ovat todellisuudessa kaimoja.

Jos heitän parit einestuotteet luontoon niin tarttuisiko kuvan lintu oikeasti niihin ja lentäisi puun kylkeen syömään? Voi olla, mutta voi olla ettei. Se että linnun suuhun väärennetään pari pötkylää ei tee asiaa todeksi. Ristikkotarkkuudella tämä kyllä toimii, sitä en kiistä.

Auton kuvasta ei pysty varmuudella sanomaan onko sisällä kuskia vai ei. Sitäkään ei kuvasta näe onko auto pailallaan vai liikkuuko. Jos sulkimen nopeus on riittävä niin liike näennäisesti pysähtyy. Vaikka auto olisikin paikallaan niin muodostuva lause on perin tynkämäinen.

Minulla on ehdottoman pätevä perustelu kaikkeen: en ole täydellisen tyytyväinen joten valittaminen on aiheellista :-)
223. Ritu19.11.2006 klo 12:50
Nyt pitänee kyllä mennä nurkkaan häpeämään. Puhuin puuta heinää, tottahan Auliksen laatimukseen olen Iisakin ristikoissa törmännyt. Kuukauden Aulis, juu, se pirun kinkkinen siellä lehden lopussa. ;)
Mutta hesasin ristikkoa en ole koskaan ratkonut.
224. pösilö19.11.2006 klo 13:23
isoS: loistovihje! Kirvoitti hyvät naurut. Kiitoksia!
225. marli19.11.2006 klo 19:34
Olkoon auto lepoasennossa tai ei, mitään ei sytytä. Frank olkoon toistaiseksi päiväkirjan kirjoittaja, mutta ei autosta ainakaan onkia voi. Jassu!
226. ässä19.11.2006 klo 22:56
Nimimerkki marli, minkämerkkinen auto sinulla ON? d:)
Olisikohan korealaisvalmisteinen?
227. marli20.11.2006 klo 23:48
Ihan saksalainen pikkuinen, mutta vanha. Siis autoni.Enpä ole kokeillut korealaista, joten nimi yhä haussa. Vois olla, että jokin muukin meni vikaan lähistöllä, mutta ärsyttävää olla parista kirjaimesta riippuvainen. Jopa tartia-noltetkin pakerrettu.
228. iso S21.11.2006 klo 08:07
Kun yrität onkia automerkkiä, ota mallia Mauno Kuusiston kappaleesta "Palaja Sorrentoon". Ärräpäitä ei kuitenkaan saa päästellä yhtä paljon.
229. marli21.11.2006 klo 10:35
Vautsi ässä! Yömyöhällä sytytti! Onhan vastaavia ollut ennenkin, mutta jotenkin jämähti. Nyt vain ihmettelen adjektiivejä. Kipakka, tivakka ... Näitähän suomenkielessä riittää. Jos ei, voi aina itse keksiä.
230. marli21.11.2006 klo 10:59
Vasta nyt valkeni keskustelupalstan oivuus. Olen näitä hesarin ristikkoja pakerrellut vuosia vain google ja pari kirjaa apunani. Vuoden 1980 mitä-missä-milloin vaakunatiedon puutteeseen on ollut rautaa.
Mielenkiintoista samat pohdinnat, joiden kanssa on itse ähkinyt.
231. ässä21.11.2006 klo 21:10
Kyllähän se sieltä löytyy, kun vähän potkii, vai mitä marli:)
Tivakka oli sana, jonka itsekin jouduin tarkistamaan
Nykysuomen Sanakirjasta ja vaakunoiden kuvat löytyvät
tarvittaessa osoitteesta kunnat.net.
232. pekka24.11.2006 klo 18:24
Viuh, kun meni assal ihan ohi, kun kuoressa on anarkisti.
Kuinka voi olla?
Lintu-viuh
(k)uiva-orsi
Kyseinen vihje(2404) ja vastaus: kuoressa anarkisti
ristikko järvi-assal
Joko vihjeytys ulalla tai sitten ratkaisu pitkillä aalloilla!
Jäi ratkaisematta kyseiset kohdat, joten saan kuulla sieltä,että olen utami. Niin olenkin, jos vihjeet ovat kuin vääksyläisestä omakustanteisesta huussi tieteestä.
233. pekka24.11.2006 klo 19:07
Missä teoksessa mainitaan suomenkielellä kota on tsum.
ratkaisu ei voi olla että GOOGLESSA on joku hörhö laittanut sanan sinne. Olen Utelias::::
234. pekka24.11.2006 klo 19:15
Kuuluuko olla tuoksinat vai tuoksinnat. mielestäni n kahdentuu monikossa
235. pekka24.11.2006 klo 19:22
aspelundiini: ratkaisu kuuluu olla amiiini, eikä amiini::::
236. pekka24.11.2006 klo 19:28
viisaat miehet ja tyttäret aion-eoni ?kertokaa:::
237. Jukkis24.11.2006 klo 19:28
Ainoa kysymys, mitä tuosta klo 18:24 kirjoitetusta ymmärrän, on (k)uiva-orsi. Korsihan on kuiva, siitä k alusta pois.
Muilta osin joku kärsivällisempi saa yrittää selvittää tuosta viestistä, että mitä pekka siinä yrittää kysyä.

Veijo Wiren: Ristikkosanojen pikkujättiläinen:
tsum = siperial. kota

Minusta "tuoksinat". Eihän esim. ole humina - huminnat.

Aspelund - Ami
Aspelunidiin - Amiin
(Minun) Aspelunidiini - (Minun) Amiini
238. Jukkis24.11.2006 klo 19:33
Äh. Siis

Aspelundiin - Amiin (siis illatiivi)
239. pekka24.11.2006 klo 19:50
asia yksi: kuinka sulku tarkoittaa että k on poissa?
kaksi:
linnun kuva ja ratkaisu viuh(hs 2404 vasen yläkulma) voisi olla tuolla ajatuksella mikä tahansa vokaali siellä sokkona.
kolme: tsum on oikein, jos hyväksyy määrittelämättömyyden.
neljä: aspelundiini on sanatekele ei suomenkieltä, joten siihen ei päde kielioppi se pitää käsitellä ristikkoknoppina,
josta seuraa, että siinä pitää matemaattisesti olla kolme i:tä
peräjälkeen. jukkiksella humisee efedrinit
240. Jukkis24.11.2006 klo 20:03
Anteeksi että yritin auttaa.
241. pekka24.11.2006 klo 20:24
täällä gavitoidaan ja jotkut kavitoi.
Odotan edeleen vääksyläisiä parametrejä, koska siansaksa ei voi olla oikein ristikoissa olevaa nautintoa:::
242. pekka24.11.2006 klo 20:29
alku on hyvä sana, oras on kylläkin vasta alkua. siemen on alku ja siitä seuraa oras. Aulis on varmaan siinnyt oraasta.
243. pekka24.11.2006 klo 20:46
Ähke- ykinä en löydä yhteyttä aattakaa:::
244. Jukkis24.11.2006 klo 21:00
Muistakaa sitten auttamisen jälkeen pyytää anteeksi.
245. Jaska24.11.2006 klo 21:06
Ähke ei ole yhtä kuin ykinä. Jos ne ovat vihje ja ratkaisusana, laatija on tehnyt virheen. No näitähän monissa ristikkolehdissä piisaa. Kielikorvapuolia laatijoita. Jos näistä jotain positiivista joutuisi kidutettuna myöntämään, niin kasvattavathan ne luonnetta ja pidentävät pinnaa.
246. pekka24.11.2006 klo 21:33
ANTEEKSI KAIKILTA, joita olen parjannut aiheetta.
Aihellisesta parjaamisesta en pyydä anteeksi.
se, siis SE ainut joka on poissa näiltä, täältä sivuilta, voisi pyytää hän anteeksi hoonoa soomea koko suomen ristikkoväeltä:::
247. RA24.11.2006 klo 22:17
Ratkoin vuosien tauon jälkeen HS:n suurristikon 2407 (ilmestyi tänään 24.11). Oli erikoinen kokemus:

Toisaalta siellä täällä mukavia vihje-ratkaisusanapareja, mm.:

- SANASANAISIA (8)
- PITI HAASKAA (6)
- kuva, jossa jotakin tippuu suuhun (7)
- TOINEN TEA (8)
- 4. ULAPPA (6)
- MURKKUAUTO (8)
- VIRRATTA (6)

Toisaalta tylsäntuntuisia "sana on melkein sama kuin vihje" -virityksiä, kuten RÄMISEVIÄ (9) ja HATARA (6). Ja paljon nimiä!

Pelkästään NIMIÄ -vihje oli ainakin kahdesti. Samoin SUKUNIMIÄ -vihje. Tällainen vihje on ratkojalle tylsä jo siksikin, että se on ns. tyhjä vihje, koska mitään mahdollisuutta keksiä tuollaista ei ole ennen kuin saa toiseensuuntaan tulevista sanoista apuja. Tokihan T:n voi viimeiseksi lykätä.

Ja lisää nimiä:
JUOKSI PRONSSIA -93 (5)
OSMO (6)
URHON SUKU (6)
AILA (6)
GUNNAR HELENA (7)
- Koettakaas keksiä ilman mitään apuja, keitä he ovat! :-)

Vihjeissä RASIA ja KUUSELA (ylh. vas.) on molemmissa nuoli osoittamassa S-kirjainta. Vaikka ratkaisu löytyikin suht. helposti, niin jäin miettimään, että millä logiikalla. Mistä molempiin ilmestyy yksi A-kirjain? Paitsi tietysti siitä, että siten syntyy ymmärrettävä sana.

ALAVIA MAITA -vihjeen ratkaisusana oli itselleni ihan uusi. Sana lienee kuitenkin oikein, koska vaakasanat ovat tolkullisia. Sanakirjoista en löytänyt, mutta onko tuo sana muille (HS-)ratkojille tuttu niin, että "pitäisihän tuo tietää"?

[Ja vielä nipotusosasto: Vihje HERFKIÄ kai pitäisi olla HERKKIÄ?]
248. pekka24.11.2006 klo 22:47
Perkele RA minä olen jättänyt uusimman huomiseksi, vieraita sen verran kylässä, että keskittyminen häiriintyy::
Utamoidaan huomenna, jos vaikka Asikkalasta on löytynyt tuoreutta. Ja hesari ei ole tarponut painokoneviruksen kanssa valotuolissa.
249. pekka24.11.2006 klo 22:59
he sa ri an taa au liis ti an eek ks i
kaikille tilaajilleen rat tko kaa an tau muk sel la
kiitos on valmiina postiluukussanne huomenna:::
250. EJlo24.11.2006 klo 23:34
RA:lle
Käsiteltiinkö teillä koulussa missään vaiheessa Hollannin eli siis Alankomaan luontoa ja esim. niitä patorakennelmia, joista muistaakseni syntyi poldereita. Samoissa yhteyksissä muistan että tätä alavuutta kutsuttiin ------maaksi, eli sillä sanalla, jonka mitä ilmeisimmin sait pystysuoraksi sanaksi, tosin monikossa.
Kävin ottamassa ------- ryypyn ja heti asia muistui mieleeni. Öitä
251. marli25.11.2006 klo 11:02
Hukassa sulotar, tonttu ja urho!!! Huimia, voiko olla verbi. Huimia = sutkia? Ei nimittäin oikein t sopisi loppuun, jolloin olisi adj.Enpä ole koskaan nähnyt Aaton-merkkistä kameraakaan. Hieman oudontuntuinen tää uusin keskiosaltaan. Reunat jo selvillä. - Toivottavasti ei tässä kasva robustiksi, vaikka pikkujoulut ovella.
252. EJlo25.11.2006 klo 13:25
Marli
Urhon niminen rakennusliike oli yhteen aikaan mainoksissa kovasto esillä. Kuka kukin on kirjastakin se kuulemma löytyy, itsellämni sellaista opusta ei kylläkään ole. Tuo mainitsemasi kameramerkki on ollut aiemminkin ristikossa ja silloin sitä käsiteltiin täällä netissä, ettei vain ollut tässä samassa saitissa ylempänä. Kävin silloin Googlella vilkaisemassa ja siellähän kamera tuli heti esille ja jäi sellainen mielikuva että ovat ihan laatukamaa. Tuo kummallinen SULOTAR täytyy käydä kyllä tarkistamassa mainitsemaltani "kuukkelilta". Verbiin päädyin itsekin tuossa HUIMIA vinkissä.
253. Taata25.11.2006 klo 14:59
Gunnar oli kansanedustaja ja Vihannin Lampinsaaren kaivoksen johtaja. Arkkitehtipoika asui täällä Tiernakaupungissa aikoinaan vastapäätä. Minulle Gunnarista tuli heti mieleen oikea vastaus. Aulis lykkää ristikoihin jatkuvasti täältäpäin oleviakin. Vasta olin "minä" ja nyt on "Aata" kaimoineen. Tierna- termi on myös ollut esillä. Monesti olen ihmetellyt Kalajoen Atte vainaan esiintymistä. Oli täkäläinen pitkänlinjan toimittaja esim. Kaltion ensimmäinen päätoimittaja. Oululaisen historian grand old man nimimerkiltään Panu, kamarineuvos, kirjailija ym. ym.
Tiernakaupungin kaupunginosista Auliksella toistuvat muu-
tamat aika usein.
254. Taata25.11.2006 klo 15:05
Huimian synonyymi löytyy Nykysuomen sanakirjasta toisinpäin hakiessa. Tämä ristikko vaikuttaa nyt helpommalta kuin aiemmin, kun ei ole alkupiiloja eikä loppupiilojakaan vissiin kuin kaksi.
255. EJlo25.11.2006 klo 19:37
Eipä ollut apua kuukkelista SULOTAR-vinkin selvityksessä. Onneksi Uusi Tietosanakirja, vuoden 1962 painos tietää kertoa että vinkkiin tulevalla sanalla tarkoitettiin kreik. mytologiassa sulouden ja viehätyksen jumalattaria, Zeuksen tyttäriä ja Afroditen seuralaisia.
256. RA25.11.2006 klo 20:08
EJlo, taisinpa olla poissa juuri sen ainokaisen tunnin, milloin tuota ALAVIA MAITA (7) käsiteltiin. Mutta on nyt myönnettävä, että muistikin näköjään toimii. Jälkijunassa.

Taata, kuinkahan arvasinkin, että arvioit juuri tämän ristikon tavallista helpommaksi? :-) En kyllä millään usko, että muutama alku- tai loppupiilo olennaisesti muuttaisi ristikon helppoutta / vaikeutta suuntaan tai toiseen. Uskon enemmän siihen, että nuo yliyleiset ja/tai erikoiserityiset vihjeet ja niiden ratkaisut sen tekevät. Minusta tässä ristikossa oli aika paljon yliyleisiä (esim. NIMIÄ) ja myös erikoiserityisiä vihjeitä (esim. OULUA), jotka tietysti ovat helppoja, jos sattuu asumaan samalla paikkakunnalla tai on päässyt kättelemään. Onko näissä HS:n ristikoissa tavallisesti vieläkin enemmän yliyleisiä tai erityiserityisiä?? Tai vaikkapa noita Taatan mainitsemia alku- ja loppupiiloja??

Onko tuollainen fiksu tapa vihjeittää koko maahan leviävää ristikkoa? Minusta ei.

Mitäs tykkäisitte, jos tekisin ristikon, jossa olisi neljä kertaa vihje HML:AA ja ratkaisusanat olisivat:
_ _ _ _ _ _ (6)
_ _ _ _ _ _ _ (7)
_ _ _ _ _ _ _ _ (8)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ (10)

Aivan. Ei yhtään apukirjainta. Mutta juuri noinhan nuo OULUA -vihjeet olivat puheena olevassa HS-ristikossa.
257. iso S25.11.2006 klo 21:02
RA, RASIA ja KUUSELA -tapaista vihjeitystä on Aulis käyttänyt ennenkin eikä taida olla ainoa. Kohtuullisen harvakseltaan tämä kuitenkin esiintyy, jokseenkin ymmärrettävistä syistä (pitää olla sekä mahdollisuus että halu). Oikeastaan kyseessä on tuplakikka.

Yksinkertaisella kikalla saadaan esimerkiksi juhdan puolikkaasta maanosa (kuvavihje) Tämä on esiintynyt Hesarissa.

Noissa kahdessa se toinen kikka suuntautuu eri tavalla. RASIA-tyyppisesti saataisiin Kuuselasta KARMIA jos nuoli viittaisikin K-kirjaimeen. Alkoiko jo ratkaisun aavistus karmia selkäpiitä?
258. Taata25.11.2006 klo 21:20
Nyt minulla on ristikko täynnä ja tällä perusteella pidän tätä helpompana kuin viimeaikaisia Auliksia. Aulis jätti nuo kaksi loppupiiloa jäljelle, vaikka ne olisi ollut helppo poistaa. Miksikähän? Osoittaa, että hän ei välitä niistä, kun saa enemmän kirjaimia täten ristikkoon ja voivat hieman vaikeuttaa ratkaisemista.
259. iso S25.11.2006 klo 21:47
Jos tärkein tavoite on päästä loppupiiloista eroon niin kyllähän nuo kaksi likvidoi helposti, se on totta. En tosin tarkistanut aiheuttaisivatko ensin mieleen tulevat korjaukset sanan tuplaesiintymisen.

Toinen loppupiilo on oikeassa ylänurkassa ja toinen vasemmassa alanurkassa. Kumpikaan nurkka ei nykyisessä muodossaan pääse kehuskelemaan sanojen täydellisellä laadulla mutta ainakin alanurkassa se heti mieleen ponnahtanut vaihtoehto ei olisi asiaa parantanut, olisi tullut kuvioista poistuneen yhtiön nimi. Taata voisi paljastaa 10.12. omat entrauksensa.

Vaikein (minulle) paikka oli kuitenkin vasen yläkulma mikä jäi viimeiseksi. Munii-sana on heikko ja siinä oleva piilokirjain paljon pahempi kuin kumpikaan loppupiilo. Murteellinen mato on ilmeinen pakkosana tai harkintakyvyn pettäminen - veikkaan edellistä. Sen oikealla puolella olevan sanan kuvavihje ei mitenkään selkeästi kuvaa ratkaisusanaa. Tulee mieleen (tähän liittymätön) silloin tällöin nähty sanonta: molemmat ovat samanlaisia. Miten toinen voisikaan olla samanlainen jos toinen on erilainen? Kyseessä kun on nimenomaan kahden keskinäinen vertailu, kolmanteen verrattaessahan se olisi täysin mahdollista.

Loppupiilojen tarkoituksena en usko olleen yritys vaikeuttaa ratkaisemista tai kasvattaa aavistuksen verran sanojen keskipituutta. Pikemminkin uskon että kyseessä on halu välttää yli yhden ruudun mittaisia vihjealueita "loppureunoja" vasten makaamassa (oikea reuna ja alareuna). Joidenkin laatijoiden mielestä sellaiset pötkylät ovat rumia, laiskuutta, osoitus ammattitaidottomuudesta tai jotain muuta inhaa. Kuvittajat saattavat olla toista mieltä ja ratkojat vailla mieltä.

Minusta paras vihje oli "Smith ehkä kuka" vaikka siinä onkin mukana nimi mikä vaatii tietoa.
260. pekka25.11.2006 klo 22:24
kaikotkaa auliisti, lakatkaa öhvertälämästä hesaria.
Meittejä ruletetaan armottomasti:::
261. MP26.11.2006 klo 10:59
Mitä pitäisi tehdä, kun ristikko jää kiinni muutamasta eurosta ?
262. EJlo26.11.2006 klo 11:08
MP
Voisihan ne vaihtaa vaikka Ämeriikan dollareiksi, juu sii.
Jos puhumme samasta kohdasta Hesarin ristikkoa, niin onhan siinä alla koko bägi stadin sloteja ?
263. MP26.11.2006 klo 11:53
Mutta kun dollarilla ei saa yhtäkään euroa !
264. kp26.11.2006 klo 12:12
USA dollari USD euro 1.3078
eli dollarilla saa 1,30 euroa
tai 1,30 eurolla yhden dollarin, elikkä taalan.
265. MP26.11.2006 klo 12:49
Eipä taida dollarilla saada 1,30 euroa, mutta 1,30:llä eurolla dollarin ja muutaman sentin lisäksi.Laitetaan kuitenkin siihen se taala, kun se väkisinkin siihen on tulossa.
266. kp26.11.2006 klo 13:37
MP
Kurssi on tälläinen
dollari>1,30 euroa siis kun dollari vaihdetaan, annetaan
euro ja 30 senttiä.
267. Eki26.11.2006 klo 13:44
Vinkki: ei kannata väittää vastaan kp:lle.
268. MP26.11.2006 klo 13:47
Joo, kiitos, mokasin laskuissani.
269. kp26.11.2006 klo 13:58
Kymmenen pisteen kysymys.
Kumpi on vahvempi valuutta euro vaiko taala?
270. Eki26.11.2006 klo 13:59
Nyt jää enää kysymys, oliko MP myöntyessään fiksu vai ei (tai fiksu hän oli mutta missä mielessä). Riippuu ihan (asian)haaroista.
271. Eki26.11.2006 klo 14:03
Minun kysymykseni on 12 pisteen kysymys.
272. kp26.11.2006 klo 14:17
Henkeä pidätellen seuraan. mitä Ekillä
on hihassa?
273. kp26.11.2006 klo 14:18
Ei vain ruutuässää?
274. Antti Skyttä26.11.2006 klo 14:19
kp!

Kerro, mistä Sinä sait tuon mainitsemasi kurssin.

Kun menee googleen hakusanaan euro, lukee siellä ensimmäisellä sivulla paksummalla tekstillä:

1 euro = 1,3028 U.S. Dollars
275. kp26.11.2006 klo 14:22
http://www.bof.fi/fin/0_new/0.1_valuuttak/

Tästä
276. Eki26.11.2006 klo 14:26
Ja sitten vastaus ensin siihen kp:n 10 pisteen kysymykseen ja ajan myötä selviää vastaus 12 pisteen kysymykseeni eli se riippuu kp:n selitysten mittavuudesta.
277. kp26.11.2006 klo 14:27
Sanonko sen, vai haluatteko yrittää?
278. kp26.11.2006 klo 14:31
ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa
279. kp26.11.2006 klo 14:32
No taala on vahvempi valuutta....
280. kp26.11.2006 klo 14:33
30 sentin verran.
282. Seppo26.11.2006 klo 14:52
Suosittelen kp:lle muuttoa Ruotsiin, sinun tulkintasi ja antamasi linkin mukaan Ruotsin kruunulla saa runsaat yhdeksän euroa. Pystyisitkö edes kerran ottamaan järjen käteen ja tunnustamaan olevasi väärässä? Tokkopa!
283. kp26.11.2006 klo 15:07
Seppo
Älä höpätä
Kun menet Ruotsiin saat eurolla 9 kruunua ja kun
ruotsalaiset tulevat suomeen. He saavat 9 kruunulla
yhden euron.
284. kp26.11.2006 klo 15:09
Tässä tapauksessa euro on vahvempi kuin kruunu
285. Eki26.11.2006 klo 15:10
10 pistettä: euro
12 pistettä: MP oli fiksu, kun myönsi virheensä, vaikkakin oli ollut oikeassa
286. kp26.11.2006 klo 15:13
Eki
Yhteen taalaan tarvitaa 1,3 euroa

1,3 euroon tarvitaan yksi taala
vahvempi tietysti on taala...
287. Taata26.11.2006 klo 15:15
Euro on vahvempi valuutta Suomen pankin kurssitaulukon mukaan tuon KP:n luvun verran. Eurolla saa noin 9 kruunua
eli euro on siihen nähden vielä vahvempi. Taulukko pitää lukea oikein. Antilla oli eri kurssi.
288. kp26.11.2006 klo 15:16
Vähemmällä rahamäärällä (taala) saa enemmän.
289. kp26.11.2006 klo 15:28
Kymmenellä taalalla saa 13 euroa, kun 13 eurolla saa
VAIN kymmenen taalaa. Kumpi on siis vahvempi?
290. kari kämäräinen26.11.2006 klo 15:32
Taala vahvempi, jos 10 taalalla saa tosiaankin 13 euroa. Mutta mistä pankista saat niin paljon?
291. Ritu26.11.2006 klo 15:34
KP, syötä tuo 10 taalaa tuohon MM:n antaman linkin valuuttalaskuriin. Muista vaihtaa rahayksiköt. Sieltä saa tarkan arvon paljonko milläkin rahayksiköllä saa mitäkin.
292. Seppo26.11.2006 klo 15:34
Ilo on kokonaan minun puolellani, jos herra kp ilmoittaa lopettavansa ristikkoalan työt ja siirtävänsä resurssinsa valuuttakaupan puolelle. Tuolla aiemmin pyysin ottamaan järjen käteen ja kyllä se näyttää sinne mahtuvan, vaikka pitäisi kättä nyrkissäkin.
293. mor26.11.2006 klo 15:36
kp > Jo useiden vuosien ajan euro on ollut vahvempi valuutta, kuin taala. Euron alkuaikoina kurssit olivat jokseenkin tasassa, mutta Yhdysvaltain talouden alamäki johti taalan syöksyyn.

Joten, väität mitä hyvänsä ja yrität sitä miten hyvänsä todistaa, euro on vahvempi valuutta. Yhdellä eurolla saa 1,3 taalaa, eikä päinvastoin. Linkittämäsi taulukon oikeanpuoleinen sarake kertoo kuinka paljon kyseistä valuuttaa saa eurolla (valuuttaa/euro).
294. iso S26.11.2006 klo 15:43
kp:n käyttämällä sivulla on EKP:n julkaisemat euron kurssit. Lieneekö kyseessä eno-kp ja sukuvika? No, jos katsoo viimeisen sarakkeen otsikon niin sehän on "valuuttaa /
euro". Tämä tarkoittaa että kunkin rivin valuuttaa saa eurolla rivin osoittaman määrän. Siis eurolla saa noin 1.3 dollaria ja euro on vahvempi valuutta kuin dollaria. Kuten Taata sanoi, taulukoita pitää lukea oikein (eikä jääräpäisesti oman uskomuksen mukaan).

kp, ota huomioon että joskus enemmistö on oikeassa ja myönnä että voit olla itse väärässä. Luepa vaikka lehtien urheilusivuja tai jotain muuta missä kerrotaan kuinka paljon dollareita joku on saanut ja samassa yhteydessä kerrotaan paljonko se on euroina. Löydät jatkuvasti uusia "väärässä olijoita"!
295. kari kämäräinen26.11.2006 klo 15:53
kp: Tämä tarjous on voimassa vain kymmenen minuuttia. Jos sulla on pöytälaatikossa 100.000 euroa, niin vaihdan ne päikseen näihin 100.000:en dollariini! Sinähän voitat kaupassa....
296. kp26.11.2006 klo 15:57
elämä opettaa. sorry.
297. Taata26.11.2006 klo 16:06
Loppuko jo rahat? Minullakin oli tarkoitus vaihtaa valuuttaa.
298. elämä26.11.2006 klo 16:14
vaikka olisin yrittänyt väittää mitä tahansa euron ja taalan kurssissa, tokkopa olisit kp uskonut.
299. Ritu26.11.2006 klo 16:24
Mutta kaikenlaista sitä tältäkin saitilta oppii. En ihan suoralta kädeltä olisi osannut itse sanoa tuota noittenkaan valuuttojen vaihtokurssia. Tosin sellainen hämärä aavistus oli jostakin jäänyt, että euro se vahvempi tällä hetkellä on.
Kaikenlaista nippelitietoa sitä täältä aina tuonne nuppiinsa saa.

Kp, tuli mieleen, että positiivisesti ajattelemalla voi aina ajatella, että kun usein sanotaan, ettei pidä koskaan luovuttaa, niin turha luovuttaa nytkään. Nimittäin kurssit voivat vielä heilahdella suuntaan tai toiseen ja silloinhan voi aina sanoa, että mitäs minä sanoin! ;)
300. kp26.11.2006 klo 16:31
Ritu
Ihan oikein. Odottamisiin.
Ei tuossa käynyt, kuin ajatteluvirhe. Tulihan tuo kruunu juttu
oikein. -Tuurilla se kanakin lentää...
301. MP26.11.2006 klo 17:11
Ristikoiden ratkonta on tosi mielenkiintoista ja avartavaa ! =)

Vihjeen laatija on kyllä mielestäni eniten epäonnistunut tässä "taala" sanassa. Sain kyllä taalan verran muuta hupia...
302. kp26.11.2006 klo 17:24
MP
samat sanat hupia koko rahan edestä
303. Ritu26.11.2006 klo 17:35
Taalasta on helppo siirtyä aasinsiltaa pitkin taalariin ja taaleriin. Harrastuksen alkuvaiheissa kun oppii monia ristikoissa esiintyviä sanoja ulkoa, niin nuo tuottivat aina vaikeuksia johtuen niiden pitkälti samankaltaisesta kirjoitusasusta.
Ja kun ei tullut mistään tarkistaneeksi, niin pitkään kuvitteli, että toinen on virheellinen muoto. Vastaavia hankaluuksia tuotti muutkin sanat, joista ristikoissa on esiintynyt erilaisia kirjoitusmuotoja.

Selasin tuossa Wirenin Veijon tekemää ristikkosanastoa ja vaikka siellä on aikamoinen liuta noita rahoja lueteltu, niin olen sinne ristikoita ratkoessani lisäillyt vastaan tulleita rahoja. (mm. litas ja lats)
Että paljon sitä saa pieneen päähän mahduttaa tavaraa, jos meinaa saada ristikot täyteen ;)
304. Ritu26.11.2006 klo 18:17
Pitäisi joskus lukea otsikkokin minkä alle kirjoittelee. Olisihan täällä ollut monenlaista kipsaa,kiskaa ja kioskia mihin olisi voinut aasinsiltoineen mennä.
305. Tinke26.11.2006 klo 19:18
Vaikka olisikin niin, että taala=1,3€, niin mielestäni vihje olisi silti harhaanjohtava. Perustelut: Eikös muutama tarkoita vähintään kahta.
306. RA26.11.2006 klo 20:56
RASIA (nuoli S-kirjaimeen) / KUUSELA (nuoli S-kirjaimeen)

Kiitos, iso S (25.11.2006 klo 21:02). Johan toki tuon tajusin, mutta kysyinkin, että millä l o g i i k a l l a se partitiivi siihen lykätään? Vaikka kuinka maistelen noita molempia ratkaisusanoja idean aukipurkaen, niin eivät vain jotenkin KUNNOLLA ole palautettavissa noihin vihjeisiin. Jotain puuttuu.

Sen sijaan useinkin ollut samantapainen vihje, *esim.*

OHJAUSPYÖRÄ + nuoli A:han ja vastaussanana RATINA yhdistyvät mielestäni hyvinkin ymmärrettävästi.
307. marli26.11.2006 klo 21:16
Taala tuli, vaikka kurssi olisi mikä. Onko joulumieltä kellään? Tonttua yhä kaipaan ja muitakin sulottaria. Ei auta kuuklet.
308. iso S26.11.2006 klo 21:47
RA: ristikkologiikalla tai Aulislogiikalla.

Palataan siihen juhtaan. Jos vihjeenä on kuva missä näkyy osa aasista, emme näe kokonaista aasia vaan osan aasia. Myönteisenä lauseena ero tule selväksi: näen aasin, näen aasia. Tämähän osataan eikä ihmetellä yhtään.

Samasta elikosta sanallisena vihjeenä päädytään samaan maanosaan peräti kahdella tavalla jos pannaan nuoli viittaamaan aasin a-kirjaimeen. Koska se on aasi-sanan a, se on aasi-a. Toisaalta, koska se on osa aasi-sanaa, se on aasia. Tämä jälkimmäinen, partitiivitulkinta, toimisi ihan yhtä hyvin jos nuoli viittaisi s- tai i-kirjaimeen. Nekin ovat aasia.

Partitiivin käyttö on minusta ihan perusteltavissa, mutta tämä on tietysti makuasia. Esimerkissäni tulokseen päästään suoraan vihjesanaa taivuttamalla. Hesarin tapauksessa vihjesana pitää ensin korvata synonyymilla tai sukunimeä vastaavalla etunimellä, mikä monimutkaistaa ajatuspolkua entisestään. Kirjainviittaus otetaan kuitenkin alkuperäisestä vihjesanasta; toisessa tapauksessa ratkaisusanassa ei perusmuodossa edes ole sitä nuolen osoittamaa s-kirjainta.

Kävin juuri saunassa joten voin todeta: puhtain aasein puhtaan Aasian puolesta :-)
309. EJlo26.11.2006 klo 22:05
Marli
Muistatko kuinka kouluikäsenä käytettiin erilaisia haukkumanimiä milloin mistäkin syystä osoittamaan milloin ketäkin toisinajattelijaa. Silloin tonttu oli vissiin sieltä lievimmästä päästä. Hölmö, höhlä, taukki ja erilaisia tolluroiden muotoja oli useita. Pyörittele niitä mielessäsi niin kyllä sieltä jostain syntyy yksi 5 kirjaiminenkin muoto. Olisiko kauppaneuvos Paukullakin ollut lähipiirissään joku "tonttu", ellen ihan väärin muista.
310. RA26.11.2006 klo 22:11
iso s, partitiivin käyttö on minustakin perusteltavissa ja nuo mainitsemasi AASI-jutut ovat aivan aasiaa. Oikeinkin hyviä vihjeitä!

Ehkä näissä HS-vihjeissä 'mätti' se, ettei taivutettava sana ollut vihjesana. Synonyymistä tai etunimestä taivuttelu tuntui jotenkin samalta kuin aikoinaan Tonin kolmannen kiepin kohdalla :-)
311. RA26.11.2006 klo 22:29
Nämä lienevät samaa tyyliä:

KONNA + nuoli A:han = VARASTAA

Ja jos genetiivi ja partitiivi käyvät, niin miksei sitten muutkin sijat:

HAI + nuoli A:han = KALASTAA
312. iso S27.11.2006 klo 08:29
Jälkimmäisen tapainen on ollutkin, ainakin Hesarissa ja mahdollisesti muuallakin. Tosin kuvavihjeenä siten että on kalan kuva (ei välttämättä hai), ja sen kyljestä lähtevä nuoli joka osoittaa A:han. Se oli ihan kiva.

Konna-tapaukseen tämä versio ei tietenkään sovi koska siitä tulisi konnastaa tai varkaastaa, mutta RA:n konna olikin partitiivi ja sellaisena ihan yhtä käypä kuin rasia- ja Kuusela-tapaukset.

RA:n 'kalastaa' on mielestäni myös hyväksyttävä
mutta vaikeammin älyttävissä kuin partitiivi- tai genetiivimuoto, koska nuoli osoittaa sijamuotoon nähden väärään suuntaan. Kun ajattelee halutulla tavalla niin kyllähän siinä valitaan kalasta A. Selkeämpi olisi alleviivaus tai rengastus mutta visaisissa helposti nähtävissä oleva selkeys ei ole hyve. Oikean ratkaisun jälkeinen selkeys ei ole koskaan pahe.

Yksinkertaisin (myös käytössä nähty) elatiiviversio on Asta, missä A-kirjaimesta lähtee nuoli.

Eivät sijamuodot tähän lopu. Nuoli K-kirjaimesta A-kirjaimeen eli K muuttuu A:ksi -> KAKSI. Jonkin tämäntyyppisen muistelen nähneeni. Vaihtoehtojahan löytyy: keksi, seksi, suksi, ruksi, taksi, niksi, miksi, ... (miksi olisi hyvä, sitähän moni ihmettelisi että miksi miksi).

Nuoli A-kirjaimesta sanaan rahaton -> PALLEA
313. Ritu27.11.2006 klo 08:44
Nuo iso S:n antamat esimerkit on niin selkokielisesti havainnollistettu, että ne tuntuvat tässä ihan tajuntaan meneviltä. Kun ne tulevat ristikoissa vastaan ja kun niitä yrittää miettiä mistä ne on johdettu, niin aika usein jää vaille vastausta. Esimerkiksi tuo viimeinen vihje, nuoli A-kirjaimesta sanaan rahaton, tässä sen oivaltaa ihan hyvin. Mutta melko varmasti, jos tuon tapainen tulee ristikossa vastaan, niin ratkaisemattomaksi jää ainakin minulta, jolle risteävät sanat sitä itsestään muodosta.
314. iso S27.11.2006 klo 09:37
Ei se mitään, veihän naapurinkin touon halla. Itse olisin yhtä orpona poikittaisten sanojen avun varassa jos melkein mikä tahansa esimerkeistäni tulisi ristikossa vastaan.

Eivät nuo missään tapauksessa ole pehmiskamaa. Keskiksessä voisi kenties käyttää jotakin lievimmistä ja silloinkin nimenomaan antamassa takapotku-ahaan, ei suoran oivalluksen toivossa. Riittävän helpot poikittaiset muodostavat sanan kokonaan tai niin pitkälle että on selvää mikä on ainoa mahdollinen sopiva ratkaisusana. Sitten kun ottaa ratkaisusanan toiseen käteen ja vihjeen toiseen ja hieroo ohimoita niin voi syntyä se kuuluisa välähdys mikä on ratkonnan suola.

Kovikset ja varsinkin pahikset on pakattu täyteen tämäntasoisia miinoja missä ajatuksen pitää sinkoilla suuntaan jos kolmanteenkin eikä poikittaisista löydy apua kun ne ovat yhtä kieroja. Pitää vain hieroa jokaista vihjettä vuorollaan otsaa vasten kunnes jokin murtuu ja pääsee joko ratkonnan alkuun tai ensiapupolille.
315. Matti27.11.2006 klo 11:00
Latvian rahayksikkö on lati, ja yksi euro on noin 0,7 latia. Siis lati on vahvempi valuutta kuin euro? Höpsis.

Ei valuutan vahvuus siitä ole kiinni, paljonko rahaa on yksi valuutan yksikkö. Jos näin olisi, niin esim. jeni olisi surkean heikko valuutta.

Valuutan vahvuus on hieman epätarkka käsite, ja riippuu mm. siitä, kuinka vahva ja suuri on ko. valuutan takana oleva talous, onko ko. valuutta ollut inflaatioherkkä, kuinka vakaana valuutan arvon uskotaan säilyvän tulevaisuudessa, kuinka turvallista on pitää omistuksessaan ko. valuuttaa, jne.
316. Tinke27.11.2006 klo 13:09
Osaako joku selittää minulle tuon vihjeen

KONNA + nuoli A:han = VARASTAA ? En ymmärrä logiikkaa.

Eikös siitä tulisi VARKAASTAA ?

Eikö parempi olisi: OTA + nuoli A:han = VARASTAA ?
317. iso S27.11.2006 klo 13:30
Varas on konna. Nuolen osoittama a on osa konnaa eli varasta, siis varasta-a eli varastaa. Tässä tapauksessa jekussa käytetty sijamuoto on partitiivi. Ei siis konnasta/varkaasta vaan konnaa/varasta.

RA:n jälkimmäisessä esimerkissä sijamuoto oli elatiivi eli sisäeronto ja siinä ei käytetä muotoa haita/kalaa vaan haista/kalasta.

Kuvavihjeenä ja kääntämällä nuoli toisinpäin (kuvasta kohti irto-A:ta) saataisiin hain kuvasta verbi haistaa.

Nuolen osoittama kirjain voidaan sijoittaa kantasanan alkuun tai loppuun. Jos esimerkiksi Turun Luostarivuoren lukion opettaja Jatta Paakkinen olisi erittäin tunnettu henkilö, saataisiin nimen Paakkinen jompaakumpaa a:ta osoittavalla nuolella verbi AJATTAA (A on Jattaa).
318. Hedvig29.11.2006 klo 08:52
Hesarin 2407 ristikon V oikeassa yläkulmassa askarruttaa, en saa nyt kiinni mistään. Kukahan vihjaisisi vähän apua, kiitti.
319. iso S29.11.2006 klo 09:18
Suoraan Wikipediasta V:n merkitykset:
Fysiikassa v on nopeuden tunnus; V on jännitteen yksikön voltin lyhenne sekä tilavuuden tunnus.
Roomalaisissa numeroissa V tarkoittaa viittä.
V on vanadiinin kemiallinen merkki.
v on Suomessa vuoden lyhenne (kansainvälinen lyhenne a)
Ajoneuvon kansallisuustunnuksena V tarkoittaa Vatikaania
V on myös 80-luvulla tehty science fiction televisiosarja.

Ristikoissa käytetään yleensä roomalaisiin numeroihin viittaamaan, siis viisi, viis tai numero. Voisi olla myös KIRJAIN.

Tässä tapauksessa ei tainnut olla mikään näistä. Ei tainnut mitenkään liittyä kirjaimen ulkonäköönkään.

Eikös siihen tullut 5-kirjaiminen vaakasana missä oli loppupiilo ja toinenkin piilokirjain? Millaiset olivat poikittaisten pystysanojen vihjeet? Muisti pätkii, ei saa mieleen. Kulman suht runsaat piilokirjaimet ja yksi hankala/heikko vaakasana tekivät nurkasta melko vaikean.
320. MP29.11.2006 klo 12:27
V tarkoittaa myös järjestyslukua - siis monesko.
321. Je-Kyll29.11.2006 klo 14:00
Kyllä järjestyksestä on kyse, mutta kenen/minkä...
322. Tinke29.11.2006 klo 14:13
Täytyy kyllä myöntää, että Veetä tuli mietittyä (ja ehkä sanottua) aikas pitkään. Taisi mennä tämän viikon puolelle kun kiskoin ratkaisun väkipakolla aivojeni sokkeloisesta labyrintista hieman ylimääräistä väkivaltaa käyttäen. Taisi tulla elämys nimeltä ahaa, eikä tehnyt yhtään pahaa. (tosin en saanut siitä yhtään rahaa, pelkästään suurempaa mahaa)
Tarpeeksi kauan kun sanaa jauhaa, lopputulos on pelkkää mielenrauhaa. (tosin saatat tarvita hikinauhaa)

Lopuksi voisin pienen vihjeen antaa, ettei tarvii tuskaa kantaa. Se voi hyvinkin olla Akulle tuttu, meinaa siis tämä juttu.
323. marli29.11.2006 klo 20:57
Je-Kyll. Nyt meneillään järjestysluku XI. Vielä muutaman päivän ajan.
324. Tinke29.11.2006 klo 22:45
Polttaa...! :o)
325. Tinke30.11.2006 klo 13:00
Ellei V ole auennut, niin lisätään aiempaan vihjeeseen oleellinen tieto H=K
326. iso S30.11.2006 klo 20:07
Tuon luettuaan joku voi olla ihan kuutamolla. Aiempi vihje ei ole 29.11.2006 klo 22:45 vaan 29.11.2006 klo 14:00 annettu ja siitä täytyy osata poimia oikea kohta plus pitää olla perehtyneisyyttä vihjeen aiheeseen mikä ei liity millään tavalla Hesarin ristikkoon ja siinä olleeseen V-vihjeeseen.
327. Tinke30.11.2006 klo 21:25
HS Suurristikko 24.11.06.

Vihjesana: V

Vinkki: Aku Ankan kaveri H=K
328. RA30.11.2006 klo 22:48
V (5) - vielä yksi - toivottavasti vähän selkeämpi - lisävihje oik. ylänurkkaan:

V on mm. VIIDES (kuten yllä on jo kerrottu). Mitä viidensiä tulee mieleen? Yksi niistä on oikea sana tuohon kohtaan.
329. iso S1.12.2006 klo 14:17
Tuoko tämän kuuleminen apua:

Ruben, Simeon, Leevi, Juuda, Daan, ...
Voi ei, ei voi, Juuda tulee liian aikaisin ja Daan on liian lyhyt.

Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio, Ryti, ...
Sama vika eikä edes Rahikaisella. Etunimi Risto olisi sopivan pituinen mutta ei ole sopivaa sinutella kahdessa linnassa istunutta presidenttiä.

Maanantai, tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai, ...
No se on taas liian pitkä, varsinainen pitkäperjantai.

Juhani, Aapo, Tuomas, Timo, Lauri, ...
Lauri olisi sopiva mutta ei pätevä koska Laurihan menee aina metsään.

Sellainen tunne jää että vaikka kuinka listoja kyntäisi niin ei ihan sopivaa käteen osu. Lisää pituutta ei mistään saa mutta jotain normaalimuodossaan (yksittäin käytettynä) liian pitkää voisi lyhentää luetellessa käytettyyn muotoon?
330. pekka1.12.2006 klo 21:54
Onko Ruotsissa Veteli niminen paikkakunta?
331. pohojalaane1.12.2006 klo 21:59
Ei Ruotsissa vaan ruotsissa, Pohjanmaalla
332. pekka1.12.2006 klo 22:20
jASSOO jA mILLOIN rISTIKOISSA oN iSOT kIRJAIMET tULLEET vOIMAAN hs 2406 kYSYMYS kUULUU vETELI rUOTSISSA?
sE oN sUOMESSA vETIL mUTTA eI rUOTSISSA
333. pekka1.12.2006 klo 22:25
kuuluu olla veteli ruotsinnetuksi tai veteli postissa.
suosittelisin dragabykommun
334. marli2.12.2006 klo 20:18
Rahakuva, rajakuva.Outoa. Siis ristikossa 2407 noin keskellä. Jos yksi kirjain puuttuu, vähemmästäkin suuttuu. No ei tää niin vakavaa ole, haasteellista kylläkin. (Vähän tässä sekaisin Juicen ja Mikon konsertin jälkeen, tv2).
335. pekka6.12.2006 klo 00:26
mitä ovat tinahaat? hs 2406
336. RA6.12.2006 klo 01:02
Odottakaa, kyllä qwer tulee ja kertoo.

Hän kielsi osallistumiseni, joten noudatan nyt sitä, enkä uskalla sanoa juuta en jaata. Toivottavasti tämä ei ole sentään hänen viimeinen tahtonsa, koska aika hukkaan heitetyltä tuntuisi moinen - niinkin tärkeäksi ajatukseksi.
337. qwer6.12.2006 klo 01:13
RA. Niin juuri. En ole kieltänyt, mutta hyvä olisi, että keskityt muihin säikeisiin.
338. pekka6.12.2006 klo 01:13
imettäviä voisi olla tutiovet tai ovitutit
339. qwer6.12.2006 klo 01:22
RA. Oletko oikeasti Riitta Asikainen Hämeenlinnasta? Kävisikö päiväkahvit vaikka maanantaina?
340. qwer6.12.2006 klo 01:40
No reply, kuten arvata saattaa
341. RA6.12.2006 klo 10:44
qwer, taitaa mm. Eki olla kahvijonossa ennen minua. En halua etuilla.
342. Taata6.12.2006 klo 12:11
Hakoja on monenlaisia ja monessa merkityksessä sekä valmistettu eri materiaaleista. Varmaan entiseen aikaan, kun tinaesineet olivat yleisiä tinaa käytettiin myös hakojen valmistukseen esim. Bibliassa saattoi olla tinahaat.
343. MP9.12.2006 klo 11:43
Pureekohan jokin keuria, vaikka nuoli U:ta osoittaa ?
344. pekka9.12.2006 klo 15:44
Vielä siitä kohdasta"muutama euro"=taala
osaako joku selittää? Muutama euro=taaloja.
puuttuikohan vihjeestä -t , tai oja on a?
345. Ari Kup10.12.2006 klo 13:17
MP:lle. Kyllä purée pyree, sosetta koko soppa!?! Liekö tolkun häivää?
346. pekka22.12.2006 klo 23:12
sopisiko sellainen, että "muutama aulis"= erakko
347. pekka29.12.2006 klo 19:08
Olin käymässä afrikassa kyselemässä, onko siellä aulis nimisiä naisia. Olihan niitä siellä pilvinpimein, joka kylässä kymmmeniä. Kaikki olivat aika isomahaisia, joten piti katsoa ovatko tosiaan naisia ja olivathan he. Haastattelin sitten kyseisiä henkilöitä, he kertoivat kuullensa, että suomessa on kuulema yksi karri ja aulis niminen nainen. Olivat kuulleet tarkemmin vain ainoastaan tästä aulis nimisestä naisesta, että hän on myös isomahainen, joten hän on ilmeisesti heidän serkku. Toivottivat kylään, koska heillä myös löytyy töitä aivovammaisille työkyvyttömille.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *