KESKUSTELUT > RISTIKOT > SILUETTIRISTIKOITA NETISSÄ

172. Siluettiristikoita netissä

Pulmailija25.6.2003 klo 21:53
Laitetaan tämä uuden otsikon alle, niin ehkä löytyy myöhemminkin helpommin.

Siluettiristikoita (niinkö niitä kutsutaan suomeksi?) löytyy netistä esim. osoitteesta http://pbn.as.wakwak.ne.jp/pbn/cgi-bin/pbn.cgi/ind ex.html

Toinen osoite on http://www.pro.or.jp/~fuji/java/index-eng.html , josta löytyy myös muita hiukan vastaavia tehtäviä, kuten ristisummia (vai miksikäs näitä kutsutaan?).

Lisksi jos haluaa ratkoa pulmia koneella (Windows) ilman nettiyhteyttä, niin Everett Kaser Softwaren sivuilta http://www.kaser.com/ löytyy Descartes Enigma, joka on sharewarea. Samoilta sivuilta löytyy mm. Sherlock, joka tarjoaa "Eisteinin" pulman tyylisiä ongelmia kuvavihjeillä.
.
2. 14-vuotias ratkoja- Karppa26.6.2003 klo 14:27
Tuolla ensimmäisessä linkissä kävin katsomassa siluettiristikoita, mutta en voinut ratkoa kuin ensimmäisen, koska muiden numerot oli niin pientä piperrystä, että ei saisi kukaan selvää... Ilmoittakaa, jos löydätte uuden sivun, jossa on siluettiristikoita. d=)
3. Siluettiin hurahtanut1.7.2003 klo 08:55
Mielestäni paras siluettisaitti, minkä netistä olen löytänyt on http://www.griddlers.net/index.jsp . Sieltä löytyy valtava kokoelma siluettiristikoita, tosin jäseneksi pitää rekisteröityä (ilmaista kuitenkin). Toinen suosikkini on http://www.conceptispuzzles.com/ , josta löytyy tavallisten siluettiristikoiden lisäksi myös muunlaisia kuvan synnyttäviä logiikkatehtäviä. Siluettiristikoiden parissa aloittelevalle suosittelen saittia http://www.blindchicken.com/~ali/games/puzzles.htm l , josta löytyy runsaasti pienikokoisia siluetteja alkuharjoitteluun. Kannattaa kokeilla. mutta varokaa, että ette jää koukkuun!

T:Pete
4. Hui hai7.7.2003 klo 19:31
http://www.puzzle.gr.jp/
on allekirjoittaneen ykkössuosikki, sekä käyttöliittymän , että tehtävävalikoiman puolesta.

Ja jos tehtävät loppuvat kesken valitsemalla
http://www.puzzle.gr.jp/puzzle/nonogram/applet/
pääsee jo sivuilta poistettujen tehtävien kimppuun.
5. tjn9.9.2003 klo 15:51
Joka päivä oppii jotakin uutta. Tänään mm. nämä siluettiristikot. Helpot ovat helppoja sielläkin mutta saako vaikeammilla samanlaisia kicksejä mitä sanaristikon ratkomisella? En vielä lähtenyt itse testaamaan joten kysynpä ensiksi, josko kokemusta löytyy?
6. iso S9.9.2003 klo 20:15
Sanoisin että juu ei. Juu sikäli, että minkä tahansa ongelman pähkiminen ja ratkaiseminen kutittaa varmaan jotain tiettyä aivolohkoa ja jotkut tykkäävät raapia päätä siitä kohtaa.

Muuten nämä tehtävätyypit ovat niin oleellisen erilaiset, että voi tykätä toisesta kuin hullu polkasta ja toisesta ei pätkääkään. Tai molemmista tai ei kummastakaan. Kokeilemalla selviää, mutta lähipiiristä löytyvien esimerkkien perusteella siluetit alias japanilaiset saattavat synnyttää erittäin vahvan riippuvuuden.

Jollakin noista sivuista puhuttiin siluettien vaikeusasteista tai tasoista tai luokista. "Normaalilla" järjellä ja suunnattomalla huolellisuudella on ratkaistavissa sellainen, missä tarvitsee pähkiä kerrallaan vain riviä tai saraketta ja niin pääsee aina eteenpäin, kunhan vain katsoo oikeaa riviä tai saraketta.

"Mahdottomissa" pitää jo katsoa ristiin, eli jos tämän rivin/sarakkeen tuo ruutu on musta/valkoinen, jolloin tuo musta alue on tällä tai tuolla puolella, niin poikittaiselle käy näin, jolloin olettamani kanssa samansuuntaisesta tulee ristiriita, eli sen pitääkin olla päinvastoin. Kuulostaa hankalalta, mutta on vieläkin vaikeampaa, koska pitää osata valita oikea kohderuutu ja valita oletus, joka ei ole tosi ja tämä paljastuu mahdollisimman pian!

Minusta jokaiseen julkaistuun siluettiristikkoon pitäisi merkitä, onko se tämän periaatteellisen rajan helpommalla vai vaikeammalla puolella. Siinä mielessä siluettien vaikeusasteen arvottaminen on yksikäsitteisempää kuin kuvaristikoiden.

Hanki hyvä kumi, kunnes uskot: virhettä ei kannata tehdä! Näissä se paljastuu yleensä vasta sitten, kun olet tehnyt useita (kenties kymmeniä) virheeseen perustuvia päätelmiä, jolloin alkuperäistä virhettä ei enää pysty paikallistamaan. Kaikki pois ja uusiksi. Se opettaa nöyryyttä tai aiheuttaa mielenkiintoisia primitiivireaktioita.
7. hihii3.1.2006 klo 18:35
No joo! :D
8. .3.3.2006 klo 18:34
Kirjoitan tämän viestin vain siksi, että löytyvät nämä nettiosoitteet helpommiin. Pyydän anteeksi palstan väärinkäyttöä!
9. putkiukko3.3.2006 klo 22:56
Sivulla htt://pbn.homelinux.com/pbn/ löytyy siluettiristikoita
runsaasti. Samalla sivulla voi myös tehdä omia siluetteja.
10. Riikka8.3.2016 klo 23:33
Eipä oo tullu lehtee kuin yksi joulukuussa et ihan sontaa koko juttu ja rahastusta
11. iso S9.3.2016 klo 10:42
Windowsin miinaharavasta (minesweeper) on olemassa muunnelma nonosweeper, joka perustuu siluettiristikon eli japanilaisen ristikon eli nonogrammin sääntöihin.

Aiheeseen voi perehtyä osoitteessa
_http://www.nonosweeper.com/
josta pelin voi ladata omalle koneelleen. Pelin voi säätää kolmelle tasolle: beginner, intermediate ja expert. Taso määrittelee ruudukon koon, joka jo sellaisenaan vaikuttaa vaikeusasteeseen. En osaa sano tuleeko kovemman tason mukana muutakin vaikeutusta.

Paperilla pelaamiseen verrattuna tässä pelissä on yksi hermoja säästävä etu: Virhepäätelmästä seuraa välitön miinan laukeaminen joten ei pääse jatkaamaan peliä virheellisen oletuksen pohjalta. Toisaalta virhe voi tulla hiiren lipsahduksesta, mikä on omiaan nostamaan verenpainetta. Mitään undo-nappia ei ole.
12. iso S10.3.2016 klo 11:27
Edelliseen liittyen: löysin vanhat kuvakaappaukset Nonosweeper-pelin eri tasoista. Niiden perusteella voin antaa jonkinlaiset tavoiteajat, joihin voi pyrkiä ja päästä.

Beginner: 6x6 ruutua, 30 sekuntia
Intermediate: 10x10 ruutua, 150 sekuntia
Expert: 12x15 ruutua, 500 sekuntia

Minua kokeneemmat, nopeaälyisemmät ja näppäräsormisemmat siluettien ratkojat saavat vapaasti pitää noita rajoja turhan keveinä. Kiireetön ja aloitteleva perusratkoja saa kuitenkin varata enemmän aikaa per tehtävä. Miksi hosua, kun sillä tavalla lisää olennaisesti virheriskiä?

Peli poikkeaa "oikeista" silueteista sikäli että lopputulos ei muodosta mitään erityistä kuvaa. Miinojen paikat arvotaan nähtävästi satunnaisesti eikä niiden ruutuja käännetä lopuksi mustaksi, vaan ruutuihin jää jököttämään miinaa osoittava lippu. Mahdollista kuvaa on siksi vaikea hahmottaa eikä tuon kokoisten ruudukoiden resoluutio edes riitä kovin näyttävien kuvien muodostamiseen.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *